Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

електроненизкуство култураикономикаисториякнигакомпютримедицинапсихология
различнисоциологиятехникауправлениефинансихимия

Законодателната защита на населението в еволюиращата политика на българската буржоазия

социология+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

TERMENI importanti pentru acest document

в еволюиращата политика на българската буржоазияI

I

Друг въпрос е разработвантео и приемането на „правила за лекарите и комисиите при освидетелствание ранените във войната и болнавите войнски членове и определение категориите за получаване пенсия”. Правилата изискват основен преглед на физическото състояние на засегнатите и доказателства, че страданията са в резултат от войната.

завършилите висше образование както и новобранците , които са маловръстни , слабостни, със заболявания и т.н.

Независимо от трудностите, с които е съпътствано първото десетилетие на свободния живот в Княжеството, винаги в центъра на внимание на управляващите е проблемът за социалната защита на българските граждани.

XIX

Противоречиви са мненията, чии интереси представлява Стамболов в навечерието на освобождението той е човек на целия народ, а след него е част от либералната партия, отстояваща интересите на дребната и на голяма част от средната прослойка на българското общество.

от Народното събрание на 25 ноември 1887г). Мотиви за внасянето му са: преодоляване на забелязаните недостатъци в съществуващите досега наредби по устройството на окръжните съвети и да се поставят последните напълно върху началата на самоуправлението. С този закон се регламентират подробно структурата, съставът, дейността, правата и задълженията на окръжните съвети, отговорностите на ръководителите на техните звена и прочие. Членовете на съветите се избират направо от избирателите и всички населени места в окръжието имат свои представители в съвета.

На тези окръжни управленски структури се възлага: да разпределят преките данъци между общините на окръга и да определят начина за събиране на приходите, да се грижат за управлението, поддържането и използването от цялото общество на движимите и недвижимите имоти на окръжието, строителството на нови пътища и поддържането на съществуващите, развитие на земеделието и търговията, трикласните училища, да определят помощи за бедните общини.

само на онези възпитаници в чужбина , които учат във висши или специални учебни заведения, на учениците в България- само на нуждаещите се в специалните и средните учебни заведения. С чл.5 и чл.27 от този закон се задължават издържащите се със стипендии и помощи български поданици след завършването си да се явят на държавна работа ако бъдат призовани от правителството. Да работят толкова време колкото са получавали стипендия , а тези които откажат да върнат използваната от тях сума.

Законът за стипендиите и временните помощи дава тласък на интелектуалното развитие на българската нация , дава възможност да се приемат и закони за икономическото развитие на страната, които влизат в сила благодарение на изградените вече кадри в наши и чужди учебни заведения. Този закон показва още, че политиката на Стамболов е насочена далеч в бъдещето на страната .Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2754
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved