Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

електроненизкуство култураикономикаисториякнигакомпютримедицинапсихология
различнисоциологиятехникауправлениефинансихимия

Световно икономическо развитие от 70-те години на XIX в. до Първата световна война (обща характеристика)

икономика

+ Font mai mare | - Font mai mic

DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger

TERMENI importanti pentru acest document

XIX
XIX

През посл. десетилетия на ХІХв. и нач. на ХХв.са направени фундаментални открития-започва изучаването на радиоактивността,разкрита есложната структура на атома,уст. се генетичната вр м/у

физик Херц и на руския учен Попов. В металургията са изнамерени нови начини за получаване на стомана чрез преработка на чугун. За периода от 1870 до 1900 г. световното годишно производство на стомана се увеличава 56 пъти. От 70-те години започва развитието на цветната металургия. Въведен е електролитен начин за получаване на алуминий, който придобива все по-широка употреба. Железопътната мрежа в света нараства от 294 000км през 1875г на 1 146 000 км през 1917г.Появяват се нови видове транспорт. През 1881 г. в Германия е открита първата линия на електрически градски трамвай. През 1869г. е открит Суецкият канал, който съкращава 4000км от пътя от Европа до Китай и Индия.През 1914 е построен Панамският канал. Нов вид транспорт е автомобилният. Промишленото производство на автомобили започва от 90-те години на XIX XIX XX

XXXIX

транссибирската жп магистрала,Багдатската жп линия,откриването на Суецкия канал, включването в световната търговия на заселените с европейци територии в Канада, Нова Зеландия, богатата Австралия променят посоката на стоковите потоци ветовния пазар. Най-голям дял в световната търговия през разглеждания период има Англия. Към 1913 г. нейният дял е 15%, на Германия – 13%, на Франция – 8%, на САЩ – 11% и на Русия – 4 % . От развитите страни участието на САЩ в международната търговия е сравнително ниско. Американската икономика задоволява най-вече нуждите на обширния вътрешен пазар.

XIX XIX

XIX в. скандинавските страни първи успяват да намалят смъртността до 20 души на хиляда за година. През 1850 г. средната продължителност на живота в Европа е 38 г. за мъжете и 41 г. за жените, а през 1913 г. става 48 г. за мъжете и 52 г. за жените. През 1900г 24,9% от нас. на света живее в Европа;58,3%-в Азия и 16,8%-В Сев. и Ю.Америка, Африка и Океания.Продължават емигрантските потоци от Европа към другите континенти.

XIX

Едва прз 90-те год на ХІХ в са приети първите трудови закони в Русия- за забраната на нощен труд на деца под 12-год, за създ. на работническа инспекция,за ограничаване размера на глобнитеи др. В балканските страни едва през 1-то десетилетие на ХХ в са приети закони за ограничаване на раб. вр. в държавните предприятия и за даване право на отпуск по болест и обезщетение при злополука. В Латинска Америка до ПСВ трудово законод. не същ, трудно може да се говори за такова и в колониалните и полукол. страни на Азия и Африка.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1052
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site