Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

електроненизкуство култураикономикаисториякнигакомпютримедицинапсихология
различнисоциологиятехникауправлениефинансихимия

МИТЪТ ЗА РОЛЯТА НА ПРАБЪЛГАРИ, СЛАВЯНИ И ТРАКИ В ОБРАЗУВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И НАРОДНОСТ

история

+ Font mai mare | - Font mai mic

DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger

TERMENI importanti pentru acest document

XX XX
IV II I I

II I IV

VII III

III VII VII XI

XX XX

XX

XX XX

XX

VI

XX

IV I

I

I

III IV V IV

VI VIVI

XX

VI VII IV VIII

XIX XX различни статута на това славянско население. Първият, че запазват статута си на федерати, само че вече не във Византия, а в България. А вторият означава, че се превръщат в най-обикновени поданици на българската държава със статут, който имат всички българи.

„юпо пактон онтас', ми се струва, че споровете са били излишни. Седемте славянски племена е трябвало да напуснат териториите, в които живеели, и да заемат земите по границата с аварите, т.е. долното течение на река Тимок и Влашката равнина в подножие­то на Карпатите, т.е. голяма част от племената е трябвало да се заселят в опразнената до голяма степен от прабългарите земя на север от Дунав. Отбраната на земите покрай границата с Визан­тия (по-опасният противник в сравнение с Аварския хаганат) пра­българите решили да поемат сами. Впрочем те това ще правят и при завладяването и на териториите на юг от Балкана.

VII

IX

IX

IX I I I

IX XIV

VIII IX

IV

Казано по-простичко, VII-IХ век славяни и прабългари, живе­ещи на територията на България, са си бъбрели на близки езици, произхождащи от общия някога индоевропейски език, и най-ве­роятно са се разбирали и без преводачи. Уеднаквяването на лекси­ката и граматичните правила е ставало непрекъснато в ежеднев­ния живот на разположените едно до друго славянски и прабъл­гарски села, в армията, в градовете, в резултат на особено честите смесени бракове. Няма как да вървиш срещу законите на приро­дата - известно е, че мургавите мъже харесват руси жени и обрат­но. Смесените бракове са засягали не само простолюдието, но и аристокрацията. В 866 г. канабагатура Сондоке (името е прабъл­гарско) е бил включен в състава на посолство, изпратено от цар Борис I

VIII

Нито прабългарският език е изчезнал, нито славянският език е победил. Просто от съприкосновението и взаимодействието на два близки езика с общ индоевропейски корен се е родил общият български език. Тук любителите на проценти ще останат разочаро­вани, ако трябва да определя частта на славяните в процеса на фор­мирането на българската народност. Доста е трудна тази задача, тъй като статистически данни, дори приблизителни за броя на сла­вяните и прабългарите в границата на българската държава през VII-IХ век, няма и никога няма да има. Освен ако не се открие ма­шина на времето.

XX IV IX VII IX VII IX II II III XIV VII I


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 444
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site