Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

EriInternetLääketiedePersoonallisuuksiaPolitiikkaReseptejäRuokaSosiologia
TalousTehnica

SUORAN VARIAATIOPALLON SAANNÖT

eri

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger


SUORAN VARIAATIOPALLON SAANNÖT

1. Pelin tarkoitus:
Tarkoituksena on saavuttaa ennalta sovittu pistemäärä pussittamalla pistepalloja laillisesti.

2. Pallojen asettelu:

Vuoroaloituksessa pallot asetetaan järjestykseen siten, että 1-pallo on keskellä yläpistettä. Loput pallot asetetaan numerojärjestykseen. Rivit täytetään numerojärjestyksessä vasemmalta oikealle rivi kerrallaan siten, että rivillä 2 vasemmassa laidassa sijaitsee 2-pallo, ja rivillä 5 oikealla 15-pallo.

3.1 Pelin aloittaminen:

Pelaajat sopivat voittoon tarvittavan pistemäärän ennen peliä. Pelin aloittaja arvotaan teikkaamalla, jolloin pelaajat koittavat vuorollaan lyödä kiveä ylävallin kautta mahdollisimman lähelle alavallia kuitenkaan koskettamatta sitä. Lähimmäksi päässyt pelaaja aloittaa.

Teikkauksen hävinnyt pelaaja valmistaa pakan. Pakan tulee olla koottu sääntöjen mukaisesti parhaan taidon mukaan. Mikäli vastapelaaja havaitsee pakan olevan löysä, tai toisen pelaajan eduksi vilpillisesti koottu, voi aloittaja vaatia uuden pakan tekoa. Uudelleen pakatettaessa se kootaan sääntöjen mukaiseen paikkaan.

3.2 Vuoroaloitus:

Aloituslyönti suoritetaan yläpisteen takaa. Aloituslyönnissä lyöntipallon tulee osua ensin 1-palloon. Mikäli näin ei tapahdu, on kyseessä virhe. Jos lyöntipallo menee laillisessa aloituksessa pussiin (scratch), niin kaikki pussitetut pallot pysyvät pusseissa.

Aloituslyönti on laillinen kun: (a) yksi tai useampi pallo menee pussiin, tai (b) vähintään neljä (4) palloa koskettaa vallia, tai (c) turvalyönnillä vähintään kaksi (2) palloa koskettaa vallia.

Mikäli aloituslyönnissä syntyy virhe, voi vastapelaaja hyväksyä pöydän sellaisenaan, tai vaatia uuden aloituksen. Aloitusvirheessä lyöntivuoro vaihtuu.

4.1 Pelin kulku

Mikäli pelaaja saa laillisessa aloituksessa yhden (1), tai useampia palloja pussitettua, jatkuu hänen lyöntivuoronsa. Pelaaja jatkaa vuoroaan, kunnes hän ei onnistu laillisessa pussituksessa, tai tekee virheen.

Lyöntivuorossa olevan tulee lyödä aina numeroarvollisesti pienimpään pöydän pelialueella sijaitsevaan palloon. Pussitus on laillinen, kun yksikään kohdan 5. virheistä ei täyty.

Kun kaikki pöydällä olevat pisteelliset pallot on pussitettu, lyöntipallo jää paikoilleen ja pakka kootaan uudestaan, eli ”pakatetaan” yläpisteelle. Pakalle tarkoitetun paikan ollessa varattuna, kootaan se mahdollisimman lähelle yläpistettä pilkutuslinjan suuntaisesti.

4.2 Pisteytys:

Jokainen numeroitu pallo on ”pistepallo”.

- Jokaisesta laillisesti pussitetusta pallosta lyöjä saa yhden (1) pisteen.

- Jokaisesta virheestä vastapelaajalle myönnetään 2 pistettä.

- Kolmesta (3) peräkkäisestä virheestä vastapelaajalle myönnetään lisäksi kymmenen (10) pistettä

Mikäli lyönnillä tapahtuu virhe, ei lyöjälle pussitetuista pistepalloista jaeta pisteitä.

4.3 Pallojen maalaaminen:

Ainakin yksi pussitettava pallo on maalattava. Maalatun pallon lisäksi pussiin voi mennä useampiakin pistepalloja kerralla. Näistä palloista saa pisteen kuitenkin vain silloin, kun ne menevät pussiin vasta maalatun pallon jälkeen. Mikäli pelaajien on vaikea todeta, menikö ensimmäiseksi pussiin maalattu vai maalaamaton pistepallo, lasketaan lyönti lyöjän eduksi.

Ilmiselviä lyöntejä ei tarvitse maalata. Kuvan mukaiset pussitukset: vallit, drillit, ratsastukset, massét ja hyppylyönnit, eivät ole ilmiselviä lyöntejä. Vastapelaajalla on kysyttäessä aina oikeus tietää, mihin pussiin pelaaja on lyötävän pallonsa maalannut.

4.4 Turvalyönti:

Pelaaja voi lyödä turvalyönnin samalla pussittamalla oman kohdepallonsa, ilmoittamalla 'safety' tai 'ei maalausta'. Turvalyönnin jälkeen lyöntivuoro vaihtuu.

5. Virheet:

Jokaisen virhelyönnin jälkeen lyöntivuoro vaihtuu, ja vastapelaaja saa käsipallon. Sääntökohta 7. määrittelee kuitenkin tilanteet, joissa poiketaan sääntökohdan 5. säännöistä osittain tai kokonaan.

Virhe on tapahtunut, ja lyönti on laiton kun:

- lyöntivuorossa oleva on lyönyt, ennen kuin kaikki pallot ovat pysähtyneet, tai

- hän tai joku muu liikuttaa jotain palloa ruumiinosalla, vaatteella, tai muulla, kuin lyöntikepin kärjellä, tai

- hän lyö työntölyönnin tai koskettaa lyöntipalloa enemmän kuin kerran (1), tai

- pelaaja ei osu ensin tai lainkaan lailliseen kohdepalloon, tai

- mikään pallo ei kosketa vallia osuman jälkeen, tai

- lyöntipallo menee pussiin, tai

- jokin pallo pomppaa pöydältä, tai

- vähintään toinen pelaajan jalka ei kosketa maata.Vaikka lyönnillä on tapahtunut useampi kuin yksi (1) virhe, myönnetään vastapelaajalle vain kaksi (2) pistettä. Poikkeuksena jokaisesta virhelyönnillä pussitetusta pallosta vastapelaaja saa lisäksi yhden (1) pisteen.

6.1 Pallojen pilkutus, ja pilkutusta edellyttävät virheet:

Pistepallot, jotka lentävät pois pelipöydältä, pilkutetaan sääntökohdan 6.2 mukaisesti.

Jos palloja numero 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 tai 14 pussitetaan laittomasti, ei niitä pilkuteta. Mikäli pallo numero 15 pussitetaan laittomasti, pilkutetaan se sääntöjen edellyttämällä tavalla.

6.2 Pilkutuksen toteuttaminen:

Mikäli pistepalloja joudutaan pilkuttamaan sääntökohdan 6.1 mukaisesti, asetetaan ne alapisteelle ”pilkutuslinjan” suuntaisesti kohti ylävallia. Mikäli laillinen pilkutuspiste on varattu, pilkutetaan pallo mahdollisimman lähelle laillista pilkutuspistettä. Jos useampi, kuin yksi (1) pallo joudutaan pilkuttamaan, asetetaan ne numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan. Suurin pallo tulee tässä tapauksessa lähimmäksi ylävallia.

Kuvan valkoinen viiva, ”pilkutuslinja” osoittaa laillisen pilkutusalueen.

7. Erityistilanteet:

Kaikissa biljardipeleissä on asianmukaista noudattaa hyviä tapoja. On myös asianmukaista, etteivät muut pelaajat tai katsojat toimi vilpillisesti toisia pelaajia kohtaan.

Kukaan pelaaja, katsoja, tahi muu henkilö ei saa millään tavalla häiritä peliä. Mikäli vastapelaaja tahallisesti siirtää pöydällä olevia palloja (lukuun ottamatta käsipallo, pakatus, tai pilkutus), tulkitaan tämä epäurheilulliseksi käytökseksi, ja pelaaja häviää ottelun. Epäurheilulliseksi käytökseksi lasketaan myös toisen pelaajan kaikenpuolinen häirintä kesken lyönnin.

Mikäli joku ulkopuolinen taho liikuttaa pöydällä olevia palloja olennaisesti, voivat pelaajat sopia uudelleen pakatuksesta, jolloin lyöntivuoro säilyy ennallaan, ja lyönti suoritetaan alapisteen takaa. Jos jokin ulkopuolinen taho selvästi häiritsee lyöntiä siinä määrin, että se tavallisissa olosuhteissa voisi olla laillinen lyönti, on hyvän tavan mukaista, ja sallittua antaa vastapelaajan lyödä uudestaan samasta paikasta. Mikäli pallojen uudelleensijoittaminen on hankalaa, ei sitä tehdä, ja lyöntivuoro vaihtuu.

Kaikessa, mikä on jätetty näissä säännöissä mainitsematta, noudatetaan IPT:n virallisia 8-pallo sääntöjä.

Säännöt ja kuvat:

Kasperi Koski

Säännöt ja pisteenlasku perustuvat pitkälle 14.1 biljardiin eli straight pooliin.

Lähteet:

www.internationalpooltour.com

www.sbil.fi


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2128
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site