Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

EriInternetLääketiedePersoonallisuuksiaPolitiikkaReseptejäRuokaSosiologia
TalousTehnica

ANNOSTELUSIMULAATTORI

tehnica

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger


TIIVISTELMA

Päättötyöni aihe oli annostelusimulaattori ja sen kunnostaminen ja pieni parantelu. Aiheen minulle antoi opettajani Jarmo Markkanen. Annostelusimulaattorin oli rakentanut koulumme entinen opiskelija. Simulaattoria tarvittiin opetuskäyttöön joten se piti kunnostaa.
1. JOHDANTO

Päättötyöni aiheena oli kunnostaa ja tehdä pieniä parannuksia annostelusimulaattoriin. Annostelusimulaattorin oli rakentanut koulumme entinen oppilas Mika Suihkonen. Minun täytyi ensiksi selvittää itselleni että miten laite toimii. Sen tajuttuani pääsin töihin. Täytyi selvittää että mitä uutta laitteeseen tarvitsi koska laite oli pitkään seisonut pöydillä ja kaikki olivat päässeet käsiksi siihen. Aiheen minulle antoi Opettajani Jarmo Markkanen.

2. ANNOSTELUSIMULAATTORI

Annostelusimulaattoria käytetään malliprosessina jolla voidaan havainnollistaa pinnankorkeuden mittausta. Laitteeseen liitettävällä logiikalla voidaan käyttää magneettiventtiileitä.

2.1 Rakenne

Laite koostuu noin 2,5 litran säiliöstä (kuva) johon on laitettu neljä eri korkeuksilla olevaa kapasitiivista anturia. Veden syöttöä ja poistoa säiliöstä ohjataan magneettiventtiileillä logiikan kautta. Vesi virtaa yläsäiliöstä pienempään säiliöön hydrostaattisen paineen avulla. Veden poisto säiliöstä hoidetaan pumpulla joka on liitetty magneettiventtiiliin. Laitteeseen liitettävällä logiikalla saadaan mittaustiedot antureille jotka antavat pinnankorkeustiedot digitaalisina eli ne voidaan kytkeä suoraan logiikkaan.

3.0 TYÖNKULKU

3.1 Suunnittelu

Päättötyön tekemisen aloitin tutustumalla simulaattorin toimintaan ja etsimällä kaikki osat jotka siihen kuuluivat. Suurin osa osista oli paikoillaan mutta pumppu ja yläsäiliö olivat kadonneet muuton aikana. Pumppua etsittiin internetistä mutta sopivaa ei meinannut löytyä kunnes opettaja Pasi Ikonen löysi paikallisesta kaupasta sopivan pumpun (kuva 1) joka toimi 12 voltin jännitteellä. Muu laitteisto toimi 24 voltilla joten jouduimme tekemään jännitteen alennus kytkennän. Siihen käytimme suuritehoista vastusta.

(kuva1)

3.2 Rakentaminen

Työt alkoivat yläsäiliön etsimisellä koulun varastoista mutta sitä ei löytynyt joten opettajani Jarmo haki koulumme keittiöstä pesuaine pöntön(kuva 2) johon tein sopivat reiät että vesi saatiin pöntöstä ulos ja toista letkua pitkin takasin sisään. Uusin myös suurimman osan letkuista jotka olivat väärän kokoisia uudelle pumpulle. Pumpun kytkin vanhan pumpun paikalle piirilevylle. Laitteeseen tehtiin myös pieni kotelo(kuva 3) johon laitettiin kytkimiä joilla pystyi ilman logiikkaa ohjaamaan venttiileitä(kuvat 4 ja 5) ja pumppua.

(kuva 2) (kuva 3)

(kuva 4) (kuva 5)3.3 Testaaminen

Kun olin saanut kaiken valmiiksi pääsin testaamaan laitetta. Kytkin syöttöjännitteen pumpulle ja magneettiventtiilille ja pumppu alkoi pyöriä ja magneettiventtiili aukesi. Mutta vesi ei virrannut mihinkään. Mietin hetken ja päätin kokeilla ilmata letkut. Letkuissa oli paljon ilmaa ja kun olin saanut kaikki ilmat pois kokeilin uudestaan. Nyt vesi liikkui mutta se liikkui hyvin hitaasti pois säiliöstä. Ensin luulin että magneettiventtiili olisi tukossa. Avasin venttiilin mutta siellä ei näyttänyt olevan mitään tukosta. Laitoin venttiilin paikalleen ja kokeilin uudestaan mutta mitään muutosta ei tapahtunut. Sitten tajusin että venttiili on liian pieni koska uusi pumppu ei kykene tuottamaan yhtä suurta painetta kuin vanha pumppu. Etsimme Jarmon kanssa tilalle uuden ja isomman venttiilin ja kun sain sen paikalleen ja kokeilin toimintaa niin kaikki toimi niin kuin pitikin.

4. ARVIOINTI JA POHDINTA

Työ onnistui mielestäni hyvin ja oli ihan mukava tehdä koska sai tehdä paljon erilaisia asioita ja miettiä että miten asiat saa toteutettua niin kuin haluaa.

4.1 Ongelmat

Ainoat ongelmat olivat pumpun puuttuminen ja se että magneettiventtiili oli liian pieni mutta ne onneksi saatiin helposti hoidettua.

SISALLYS

1. JOHDANTO

2. ANNOSTELUSIMULAATTORI

3. TYÖNKULKU

4. ARVIOINTI

ANNOSTELUSIMULAATTORI


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1362
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site