Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

EriInternetLääketiedePersoonallisuuksiaPolitiikkaReseptejäRuokaSosiologia
TalousTehnica

TIETOA ABS-JARRUISTA - ABS-jarrujen tarkoitus ja asetetut vaatimukset.

tehnica

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger


TIETOA ABS-JARRUISTA

1 ABS-jarrujen tarkoitus ja asetetut vaatimukset.

Lukkiutumisen estojärjestelmän toiminnan tarkoituksena on pitää luisto 10..30%:n välillä.
ABS-jarrujen tarkoituksia ja etuja ovat :

Ohjauksen säilyminen lukkojarrutuksessa koska renkaat eivät lukkiudu.

Renkaat kuluvat vähemmän eivätkä vaurioidu kovassakaan jarrutuksessa.

Helpompi ja mukavampi ajaa vaikeissa keliolosuhteissa.

Lyhyempi jarrutusmatka.

Järjestelmälle asetettuja vaatimuksia:

Järjestelmän pitää turvata auton ohjattavuus kaikilla ajokeleillä.

Jarrutuksen säädön pitää toimia kaikilla nopeusalueilla.

Jarrutuksen säädön pitää sopeutua nopeasti ajoradan pitomuutoksiin.

Järjestelmän valvontapiirin pitää kytkeä ABS-järjestelmä pois käytöstä, jos ilmenee jarrutuskäyttäytymiseen vaikuttava toimintavirhe jolloin on käytössä normaali jarrut.

(Hyvärinen ym. 2002, 56-57)

2 ABS-jarrujen toiminta.

ABS eli Antilock Braking system-järjestelmä koostuu normaalista jarrujärjestelmästä jota on täydennetty lukkiutumisen estolaitteistolla. Lukkiutumisen estolaitteisto muodostuu elektronisista ja hydraulisista säätölaitteista. Järjestelmä estää auton pyörien lukkiutumisen jarrutustilanteessa. Jarrutettaessa pyörien nopeustunnistimet antavat tiedon pyörien nopeuden muutoksista ohjainlaitteelle, joka ohjaa jarrupainetta säätelevää hydrauliikkayksikköä. Kun pyörän nopeus hidastuu hieman, pysähtyy paineen nousu ja renkaan ja tienpinnan välillä voi syntyä enintään 10 %:n luisto. Jos pyörän pyörimisnopeus hidastuu vielä, poistaa hydrauliikkayksikkö nopeasti painetta pyöräsylinteristä pumppaamalla nestettä pyöräsylinteristä pääsylinteriin, kunnes pyörän pyörimisnopeuden hidastuminen loppuu ja pyörän pyörimisnopeus vastaa muiden pyörien nopeutta. Jarrupoljin on edelleen jarrutusasennossa ja jarrupaineen nousu aikaansaa pyörän pyörimisnopeuden hidastumisen, jolloin lukkiutumisen estojärjestelmä toimii uudelleen. Toiminta toistuu 5…10 kertaa sekunnissa.

Lukkiutumisen estojärjestelmän toiminnan tarkoituksena on pitää luisto 10…30%:n välillä, jolla jarrutus on tehokasta ja ohjattavuus säilyy.

Järjestelmä sisältää valvontapiirin, joka seuraa järjestelmän toimintaa. Kun siihen tulee vika, kytkee se itsensä pois toiminnasta ja kuljettajalle syttyy merkkivalo. Tämän jälkeen kuljettajan käytössä on normaali jarrujärjestelmä.

(Hyvärinen ym. 2002, 57-58)

3 ABS-JARRUJEN ASENNUKSEN TYÖVAIHEET

3.1 Etupää

3.1.1 Jarrupääsylinterin vaihto

Vaihdoin Sierran oman jarrupääsylinterin, Scorpion ABS-jarruihin kuuluvaan jarrupääsylinteriin siten, että otin vanhan pääsylinterin pois ja suurensin sen läpivienti reikää niin paljon että uusi pääsylinteri mahtui paikalleen. Lisäksi oli tukittava imusarjasta tuleva alipaineletku koska uudessa pääsylinterissä ei ole alipaineella toimivaa jarrutehostinta, vaan sähköhydraulinen.

3.1.2 Etupyörän napojen muutokset

Etupyörän navat otettiin ABS-jarrullisesta Sierrasta, sen takia koska Scorpion navat on viisi pulttisella jaolla ja vanteet oli jo katseltuna. Vanhat pyörännavat irroitettiin, uudet asennettiin paikalleen, sen jälkeen vedin pyörimistunnistimet etunavoille. Samalla iskunvaimentimet vaihdettiin konin jäykkyys säädettäviin ja vakiojouset madallusjousiin.

3.1.3 Etujarrusatuloiden kohtalo

Irrotin etujarrusatulat ja jarrulevyt. Jarrusatuloiksi laitettiin Scorpiosta otetut ja jarrulevyiksi laitoin uudet ABS-jarruille tarkoitetut halkaisijaltaan isommat. Jarrusatuloista tarkastin ennen asennusta tiivisteet, sekä hioin ja maalasin ne.

3.2 Takapää

3.1 Taka-akselin irrotus

Taka-akselin irroitus meni niin, että ensin otettiin iskunvaimentimet irti, jarrut purettiin, sitten itse taka-akselin pultit auki ja akseli lattialle. Tässä vaiheessa huomasin pari ruostevauriota ja korjasin ne.

3.2 Uuden taka-akselin kasaus ja paikalleen laitto

Ruosteenestomaalilla maalattuun, taka-akseliin laitoin kiinni lukkoperän. Akseli ruuvattiin kiinni, sitten laitettiin vetoakselit ja pyörän navat paikalleen. Sitten rupesin kasaamaan jarruja, laitoin levyt paikalleen, sitten laitoin kiinni hiotut ja maalatut satulat. Pyörimistunnistimien johdoille tein reiät niille kuuluviin paikkoihin, sen jälkeen purin sisustaa sen verran, että sain johdot apukuskin jalkatilaan. Samalla laitoin myös taakse madallusjouset.

3.3 Sähköjärjestelmä

Sähköjärjestelmän asennus aloitettiin purkamalla kojelaudan alaosa ja vetämällä johtosarja alkuperäisestä rintapellissä olleesta reiästä matkustamoon. Sen jälkeen laitoin konehuoneen puolelta ABS-pumpun johdot sekä pyörien pyörimisnopeusanturien johdot kiinni. Sitten matkustamon puolelta laitoin takapyörimisnopeus anturien johdot kiinni, sen jälkeen kiinnitin johtosarjaan tarvittavat releet sekä ABS:n ohjausboksin, jotka laitoin ruuveilla koelaudan alaosaan. Johtosarjan irrotin katkaisten virran, maadoituksen ja ABS-valon johdot. Pienen mittailun jälkeen tiesin mikä on mikä. Laitoin maadoituksen runkoon virtajohdon virtalukolta tulevaan virtajohtoon ABS-valon johdon laitoin kojelautaan laittamaani lamppuun ja ABS-pumpun paineakun painevalon johdon käsijarrun merkkivaloon. Eli kun ABS-valo palaa on vielä tavalliset jarrut käytössä, sitten kun palaa kumpikin valo silloin ei ole enää jarruja ollenkaan.
KUVA 1. Asennetut osat laattialla


KUVA   Iskunvaimennin, pörän napa, jarrulevy ja satula irroitettuna


KUVA 3. Uudet iskunvaimennin, pyörän napa, jarrusatula ja levy paikallaan


KUVA 4. Uusi taka-akseli kasattuna


KUVA 5. Taka-aksila ja jarrut paikallaan


KUVA 6. Madalluksen tulos


KUVA 7. Etupään maavara


KUVA 8. Johtosarja


KUVA 9. Sähköasennuksia


KUVA 10. Sähköasennuksia


KUVA 11. Sähköasennuksia


KUVA 1 Sähköt asennettu

4 POHDINTA

Työn tuloksena saatiin autoon tehokkaammat sekä turvallisemmat jarrut, joka helpottaa tulevaa turbotusta. Käytännön työ oli aika helppo koska noita fordeja on purettu ja niihin on tutustuttu jo jonkin aikaa. Käytännön työssä ei ilmennyt ongelmia, vaikkakin haastavia osuuksia oli jonkun verran.tämä kirjallinen osuus sitten olikin eri asia, koska en oikein koskaan ole kirjoitellut mitään jos ei ole ollut pakko. Omasta mielestäni kuitenkin onnistuin työn molemmista osuuksista hyvin.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1331
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site