Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

AutóélelmiszerépületFöldrajzGazdaságKémiaMarketingMatematika
OktatásOrvostudományPszichológiaSportSzámítógépekTechnika

Gardenia, “A virágok szeretete az ön tiszteletére!”

gazdaság+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

1. fejezet

A vállalat bemutatása

Gardenia, “A virágok szeretete az ön tiszteletére!”S.C GARDENIA S.R.L vállalkozás 1998-ban indult be, a kórlátolt felelösségü társaság működési formát választva. A cég nevét a gárdénia virágról kapta, mely cserepes dísznövényként kedvelt, őshazája azonban Ázsia, de Afrikában is hónos. Ezeken a helyeken fává növi ki magát. Porcelánfehér virágait szívesen tűzték régi korok asszonyai az estélyi ruhára, az urak pedig szmokingjukra

Mint sok vállalkozás eme cég is minimal tőkével indult be. A tényleges tőkét a vállalkozásban résztvevő ket társult személy szellemi képességei jelentéttek.

Székhelynek az egyik vállalkozó otthona lett kijelölve. A tevékenység, kertek karbantartására szorítkozott az elejen. Majd kilenc hónapos tevékenység után, sikerült bérelni egy üzlethelyiséget, amely virágüzlette lett átalakítva. Több tíz négyzetméteres üvegház létesítmény, és egy hektár kertfelület volt a virágüzlet mellett, ami

lehetőséget nyújtott a természtesre és a külteri dendrológiai termékek értekesítésére.

2004- ben egy a szakmában tapasztalattal és magas fokú szakmai felkészültséggel rendelkező új társal bővült a vállalkozás.

A három társ együttműködése másfél évig tartott. Ezek után a közös vállalkozás három kft-re bomlott. Két új, és egy a régi bejegyzéssel működik. Jelenleg is ebben a formában működik.

2. fejezet

A vállalat szervezeti felepítése és külső környezete:

A vállalat külső környezetét mikro- és makrokörnyezetre bontjuk.

2.1. Makrokörnyezet elemzése: ezek a változók, tényezők és erők együttesen meghatározzák a vállalat általanos légkörét. Ezeket a következőkre oszthatjuk:

  • demográfiai helyzet: figyelembe véve a népesség összetételét és változását, területi eloszlását, családnagyságot, iskolázottságot, jövedelmet, vallást. Az üzelti terv egy részét a nevetesebb ünnepek függvényében készíti el a vállalat vezetősége. Figyelembe véve az ortodox vallásos ünnepek előtti böjti időszak, amikoris az ortodox vallásu lakosság nem rendez esküvői mulatságokat. Ugyancsak hangsúly van fektetve a március elsejére, illetve a március nyolcadikára, amikor a megrendelések magas fokuak, mivel a nőket köszöntjük virágokkal. A nevezetesebb névnapokat is figyelembe vesznek, de nemcsak a női nevekre gondolunk. Az iskolakezdés is fontos ünnep a virágok életében, hiszen szimbolumként ezzel köszöntik a gyerekek tanítóikat, tanáraikat. A ballagás szintén hangsúlyozva van, hiszen ugyancsak magas a kereslet a virágokra ebben az időszakban. A november elseje is kiemelkedő fontosságú, hiszen a halottakra emlékezünk virágokkal. Téli ünnepeink is vannak, ezek külön tervet igényelnek. A tavasz kezdetével pedig nagy mennyiségű egyéves és virágágyi évelők kiültetésére kell készülnie az üzletnek. A téli permetezések, tavaszi gyümölcsfametszéseinek etrve előkészületeket igényel.
társadalmi, kulturális környezet: a vállalat figyeli az életstílus változásokat, divattrendeket, szokásokat, attitűdöket, kulturális értékeket, környezettudatosságot.

A virágok életében is változnak a divatok, hiszen a szegfű iránt például már nem igazán van kereslet. Egyik periódusban az orchidea a kedveltebb, másikban pedig a kardvirág részesűl előnyben. Azonban a kedvelt rózsa allíthatjük, hogy sosem fog kimenni divatból. Az egyetlen olyan virág, ami iránt mindig vannak vevők. A környezettudatosság is fontos szerepet játszik, mivel vannak vásárlók, akik csakis természetes virágok iránt érdeklődnek, azonban vannak, akik a kicsit az ember segítsége általi virágokat kedvelik. A megrendelések személyes kapcsolat által történnek. A kapcsolatokat elősegítik a sajtóban, és a honlapon történő ismertető reklámok ( www.gardeniacluj.com). Nem lehet figyelmen kívül hagyni a közvetlen ismerősök által terjesztett reklámot sem. Egy sikeresen megtervezett és kivitelezett kert önmagában már egy jó reklám. Nincs korosztály vagy nem szerinti rendelési elsőbbség. A társadalmi helyzet befolyásolja a megrendeléseket, tudniillik csak magas pozicióju helyzetben lévők engedik meg maguknak kertjeik kialakitását vagy karbantartását. Viszont egyre többen igényelnek (szakszerű) kertészeti beavatkozást. A tárolással azonban gondjai vannak a cégnek, helyhiány miatt. A személyzet magas fokon szakképzett: szakközépiskola,
és főiskola, ami mellett egyetemi végzettségű szakirányítás. Külföldi oktatási intézmények is hozzájárultak a képzéshez. Nyilvanos reklám kiállítások alkalmával történik, amit időnként rendeznek. Történik még reklám az írott sajtóban is.
gazdasági helyzet: a cég a piacon működőképes, a megrendelések is ezt bizonyítják. A vállalat olyan réteget céloz meg, akik számára elsődleges a természetvédelem, illetve akik ”virágszetők”. Természetesen a cég iránya előre mutat, mivel halad a divattal, illetve a kliensek minél magasabb fokú kielégítésére törekszik. Az árpolitika a cég a piacon levő helyzetétől függően alakul, tehát nincsenek nagy eltérések, azonban minőségileg is a legjobbra, felsőfokra törekszik. A cég a piacnak megfelelő áron kínál minősegileg és természetvédelmileg magas szintű temékeket, szolgaltatásokat. A versenyképességet mindenféleképpen a minőség határozza meg.
politikai-jogi környezet: a vállalkozás figyel a politikai stabilitásra, törvények/ jogszabályokra, illetve szabványokra, amelyek a termékcsoportot érintik. Az EU-s törvények keretein belül, illetve a román törvények betartása által működik a cég.
természeti környezet, környezetvédelem: a környezetkímélő technológia, környezetvédelem elsődleges vállalatpolitika, már csak azért is, mivel tájépítészet a vállalkozás működési sajátossága és biológiai termék az alapanyag. A felhasznált alapanyagok természetesek és kizárólag természetbarátok. A cég elhelyezkedése nem befolyásolja az üzletet, mivel könnyen megközelíthető helyen van, a központtól nincs távol, cím: Monostori út, 50 szám. Tudatos minőségellenőrzést nem végez senki. Ehhez kapcsolódóan a gyenge minőséget beszállító egységeket kiszorítjuk a patnerek közül. A vállalaton belül, a minőségellenőrzés két személyre hárul. A terv szerinti kivitelezés magától érthetően, a tervező és a kivitelezést irányító személyeket hatalmazza fel minőségellenőrzésre. Többnyire esztétikai minőségről van szó, mivel a megrendelők ízlését szükségeltetik kielégíteni. A kivitelezés minőségét menet közben allandóan ellenőrzik (talajegyengetés, ültetés mélysége, ültetési távolság, vetés sűrűség). A vállalkozás másik jellegzetes tevékenysege a vágottvirág értékesítése és virágrendezvények kialakítása. A 'minőségi ellenőrzést' ebben az esetben a haszonélvező végzi (külső személy). A legjobb minőségellenőrzők a vevők. Ezeket a legjobban a háttérből lehet észrevenni, mivel az eladók sokszor szubjektíven kezelik őket, és személyes érzések miatt nem mindig helyénvaló a döntésük. A minöségjavítása a korszerű munkaeszközök és anyagok használatának a bevezetésével érhető el.A beszállítók 80%-a napi rendszerességgel látogatja a céget és valószínű, hogy ez az arány nőni fog.
  • technológia, műszaki fejlődés: a cég műszaki felszerelése kaszagépből, fűnyíróból, motoros permetezőgépből és motoros gyepszellőztető gépből áll. Ugyancsak a technológiai fejlődéshez tartozik a hard és szoft kellékek, melyek a tervezéshez és az előkönyveléshez tartoznak. Fejlesztési programokkal azonban nem rendelkezik a cég, az ehhez járó anyagi háttér hiánya miatt. A könyvelést megbízott szakcég végzi, kötelezően az EU-s törvények szerint. Elsősorban a román munkatörvény adja az alapot. Külföldre a cég nem szállít terméket, sajnos a munkaerőt azonban vonza a külföldi élet.

2.2.Mikrokörnyezetének elemzése: a vizsgálat kiterjed a vállalat piacát közvetlenül érintő, befolyásoló szempontokra.

vásárlók/fogyasztók: lehetnek egyéni fogyasztók, szervezetek, vállalkozások. A vállalkozás célja: minél több információ a vásárlási szokásokról, elégedettségről, márkaismeretről, márkahűségről, reklámhatékonyságról. Elsődleges célunk a vásárlóink igényeinek kielégítése minél nagyobb mértékben, ezért is figyelünk minden olyan tényezőre, ami befolyásolhatja, illetve befolyásolja a vevőink igényét. Természetesen vannak visszatérő kliensek, akik periodusonként vásárolják a cég termékeit, illetve igényt tartanak szolgáltásaikra és nap, mint nap felbukkannak új kliensek, akikkel ugyanolyan kedvességgel, figyelemmel bánnak a cég alkalmazottai, mint a régi, hűséges vásárlóival. A szolgáltatás kiértékelése kötelezően a megrendelővel történik.
  • versenytársak: a versenytársak tevékenységének, stratégiájának feltárására, felkutatatására is figyelnek a vállalat tagjai, alkalmazottai, vezetősége. Versenytársunk Kolozsváron például a  Magnolia, a Casa cu flori, a Lathyrus, a Dorothie’s virágüzeltek.
  • partnerek: a vállalkozás információt gyűjt a partnerektől vagy a partnerekről, pl. kereskedőkról, szállítmányozókról, szolgáltatókról.
  • közvélemény: a kft számára nagyon fontos, hogy a közvélemény hogyan viszonyul a vállalathoz és termékekhez. Mindig megfigyelik, hogyha új virág kerül az üzeltbe, akkor ennek milyen hatásai vannak. Ha pozitívan reagálnak a vásárlók, akkor természetesen nagyobb mennyiségben árusítják. Ha pedig negatív hatásokat vált ki a vásárlóktól, akkor nem jelenítik meg bizonyos ideig.

2.3. A márketingkörnyezet elemzése

A  szervezés közvetlen módon történik, a cég menedzsere által. A kertészeti dolgok orvoslásáról egy alkalmazott kertészmérnök gondoskodik. Kertek epítését, karbantartását földművelési ismeretekkel rendelkező személyek alkalmazásával

oldják meg. Nagyobb mennyiségű gepesített munkát külső munkatársakkal végeztetnek.

Beszerzési tevékenységre külön munkatárs nincs megbízva. A beszerzést a cég vezetője személyesen iranyítja, amihez besegít a kertészmérnök, mint tanácsadó.

A vágottvirág megrendelési listáját a virágüzletben tevékenykedő személyek szoros együttműködésével határozzak meg.

A kültéri növények kórokozok és károsítok elleni kezelése a Környezetvédelmi Állomás Előrejelzési Osztály jelzéseinek figyelembevétele és a terepen történő megfigyelések alapján van megtervezve.

Mindezen tervek osszesítése és figyelembevétele segít az üzleti terv elkeszitesénel.

A növényvédelmet szigorúan szakemberi felügyelet mellett végzik. A növények helyes nevelése, karbantartása növeli életképességüket, kondiciójukat, ami csökkenti a növenyek megbetegedési esélyét és ezáltal szüksegtelenné válik a vegyszeres beavatkozás.

Kültéri növények:

 Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1131
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved