Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

AutóélelmiszerépületFöldrajzGazdaságKémiaMarketingMatematika
OktatásOrvostudományPszichológiaSportSzámítógépekTechnika

A vásárhelyi roma közösség gyermekeinek oktatása

pszichológia

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILAREA vásárhelyi roma közösség gyermekeinek oktatása

1. A Szivárvány alapítvány rövid bemutatásaA Szivárvány Alapítvány a vásárhelyi Hidegvölgy néven ismert roma település iskolájaként alakult meg, 1999– ben. Az alapítvány a hátrányos helyzetű roma közösséget segíti, akik bizonyos sztereotípiák és lehetőségek hiánya miatt képtelenek önmaguktól beilleszkedni a társadalomba.

A szervezet alapításában 3 személy játszott fontos szerepet, jelenleg csupán egy ezek közül tölt be vezető szerepet az alapítvány keretén belül (és van jelen tulajdonképpen ennek tevékenységében). Neve Magyari Erzsébet, igazgatónő, alapítótag és tehát az alapítvány elnöke is. Ő a hét tagból álló kuratoriumnak kell beszámoljon tevékenységéről, illetve az itt együttműködő szakemberek tevékenységéről. Eredetileg célkitűzése az volt, hogy a roma közösség felnőtt részét írni, olvasni tanítsa, különbőző módszerek révén, programok keretén belül. Az eredmény azonban nem volt valami vígasztaló, az igazgatónő és munkatársai ráismertek arra, hogy az alapoktól kell kezdeni, és hogy jobb lenne ezeket gyerekkorban elsajátíttatni, megtanítani. Így az alapítvány figyelme a gyerekek felé irányult.

Elsődleges céljának tartja a hidegvölgyi gyerekek nevelését. A kezdeti 32 gyereklétszámról mára 90-re gyarapodott. A Szivárvány Alapítvány büszke arra, hogy a hidegvölgyi gyerekeknek bíztonságot, lehetőséget nyújthat a továbbtanuláshoz és hozzájárúlhat a felnőtté válásukhoz.

A Szivárvány Alapítvány minden erejéből dolgozik, hogy meg tudja valósítani azon célját, hogy a hidegvölgyi roma kissebbség be tudjon illeszkedni a társadalomba. Ezen erőfeszítés alapköve a nevelés és oktatás.

A magántulajdonban levő Szivárvány Alapítvány az állami iskolarendszerhez kapcsolódik a 14-es általános testvér-iskola által. A tanítás az állami iskola követelményeinek felel meg. Az alapítvány vezérelve az, hogy egy gyerek éhes gyomorral nem tudja kellőképpen követni a tanulás folyamatát. Ezt követve a Szivárvány Alapítvány minden nap minden tanulójának bíztosítja a meleg ebédet.

Három tanterem hívatott bíztosítani az itt tanuló gyerekek számára a menedéket, ezen kívül még található az épületben két fürdőszoba, egy konyha, meg az elnöknő irodája.

Karácsonykor, Húsvétkor az Egyházaktól és holland támogatásokból összerakott segélycsomagokban részesülnek a tanulók, illetve szüleik, valamint a leghátrányosabb helyzetben levő családok szociális segélyben részesülnek, aminek alapja anyagi támogatás, azonban ez is az alapítványon keresztül valosul meg, ennek fejében pedig a szülők bizonyos munkát vállalnak az alapítványnál (pl.takarítanak).

Célja végsősorban a roma közösség társadalmi integrációja. E tevékenységben 8 állandó tag vesz részt, említeném elsősorban az igazgatónőt, aki magyar szakos tanár, majd továbbá sorjában a többi szakembert: 2 ovonő, 3 tanítónő, 1 szakácsnő, 1 dadus.

Az alapítvány ugyancsak kitűzött célja, hogy harmoniában dolgozzon a hidegvölgyi gyerekekkel, valamint jobb sorsra juttassa őket. Ezért központi feladatának tartja az oktatást, nevelést, azzal az szándékkal, hogy időt álló változást hozzon a közösségbe, kezdve a gyerekek körében. Ezen célkitűzés pedig feltételezi a roma gyerekek abban való segítését, hozzájuttatását, hogy a megfelelő korban tudják kezdeni és elvégezni az iskolát, valamint elsajátítsák azokat a készségeket, képességeket, melyek által az elemi osztályok elvégzése után az állami iskolákban továbbtanulhatnak. A következőkben röviden bemutatom az alapítvány tevékenységeit is.

2. A Szivárvány alapítvány tevékenysége, programjai

A Szivárvány Alapítvány nevelési, oktatási programja ugyanazon elvek szerint működik, mint az állami iskoláké. Mégis van viszont valami, amiben eltér, ez a különbség pedig abban áll, hogy az alapítvány azzal kezdi tevékenységét, hogy megtanítja a roma gyerekeket, hogyan kell az iskolában megjelenniük: megmosakodva és kipihenten, hogyan kell az osztályban csendben maradni, valamint, hogyan kell résztvenni az iskolai tanítás mindennapos tevékenységeiben. Hetente ötnapos tanítás folyik az alapítványnál, az itt oktatott tananyagok pedig: írás, olvasás, matematika, idegennyelv, környezetismeret, informatika, román. Az alapítvány I. – IV. osztályos tanulók oktatásával foglalkozik, akik a negyedik osztály elvégzése után, eredményeikhez mérten beíratkozhatnak állami iskolákba, folytatva az ötödik osztállyal.

Helyi közigazgatási támogatással roma nyelv oktatása is folyik, valamint a gyerekek a roma kultúráról való tájékoztatása, oktatása.

Nyári szünidőben naponta három órai tevékenységben a gyerekek begyakorolhatják az iskolában tanultakat, és magántámogatók jóvoltából kirándulni és táborokba viszik őket.Az alapítvány elsődleges felkészítőként működik, azért, hogy a roma gyerekek be tudjanak kapcsolódni az állami általános iskolai oktatásba, hisz segítség nélkül nem képesek beilleszkedni az állami iskolákban tanuló gyerekek körébe.

A környezetükben lévő szegénység, nincstelenség, a szülők iskolázatlansága következtében a gyerekek nincsenek, vagy rosszul voltak szocializálva, ennek eredményeképpen nem ismerik az iskolai szabályokat, szokásokat. Az elképesztő szegénység miatt, amelyben élnek egy alultáplált réteggel állunk szemben. Az oktatásukban, nevelésükben meghatározó szerepet játszik, hogy naponta egyszer meleg ételhez is jussanak, azért hogy több figyelmet tudjanak szentelni szellemi fejlődésükre, mint korgó gyomrukra. A mindennapos ebéd elkészítését, illetve kiosztását a helyi önkormányzat finanszirozza.

Egy másik fontos szempont, amit figyelemmel kísér az alapítvány az az, hogy a gyerekek ne járjanak régi, szakadt ruhában, valamint mosdatlanul. Pontosan ezért, külföldi támogatók segítségével ruhát bíztósít a gyerekeknek és lehetővé teszi, hogy naponta egyszer megmosdjanak az alapítványnál, ezzel higiéniára tanítva őket.

A gyerekek oktatása nem történhet a szülők bevonása nélkül és erre rájöttek a tanítók, oktatók is, ezért külön írás, illetve olvasás tanulási órákat tartanak a felnőttek részére, valamint lehetőségük van varrógépen megtanulni dolgozni.

Az alapítvány oktatási, nevelési sikeressége abban mutatkozik meg, hogy az itt tanuló gyerekek mindenikét sikerült elhelyezni és integrálni az állami iskolai oktatásban. Viszont az eddig elért eredményekről kissé részletesebben a következő alfejezetben lesz szó.

A Szivárvány alapítvány tevékenységében eddig elért eredmények

A Szivárvány Alapítvány azzal büszkélkedik, hogy 2000 januárjában a román törvénykönyvnek megfelelően elfogadták működését, és azóta, mint humanitárius segélyszervezetet tartják számon, bár működése már azelőtt három évvel beindult.

Még mielőtt az első tanórákat megtarthatták, számos munkálatot kellett végrehajtani a már elöregedett épületen, beleértve a központi fűtés, valamint a városi víz bevezetését, a villanyhálózat felújítását, valamint a bútorok beszerzését.

Azóta viszont fontos előrehaladás látszik az alapítvány működésében. Megerősödött a kapcsolat a helyi önkormányzattal, valamint az állami hivatalokkal, akik arra szánták el magukat, hogy segítséget nyujtsanak ebben a nehéz vállalkozásban: a roma gyerekek oktatásában, amely tulajdonképpen a társadalomba való beilleszkedésük első lépcsője.

Az alapításától mindmáig, évente számos önkéntes lépi át az alapítvány küszöbét azzal a szándékkal és elhatározással, hogy valamilyen formában segítse munkájában az itt dolgozókat.

Az alapítvány némely kiadásait pályázatok elnyeréséből fedezi, valamint bizonyos mértékben támogatást találtak a Phare Nemzetközi Egyesületnél, az amerikai Béke Egyesületnél, valamint számos önkéntes adományozónál Nagy Britanniában és Hollandiában.

Ezekből a támogatásokból az iskola-alapítvány befejezte épületének feljavítását, tanulóasztalókat, székeket, és számítógépeket kapott, valamint felépíttetett egy műhelytermet is, ahol a felnőttek és gyerekek számára informatikát tanítanak, illetve varródai képzésben részesülhetnek.

Az alapítvány azzal is büszkélkedik, hogy az itt folyó oktatás szinvonala évről – évre emelkedik és egyre több szülő íratja gyerekét az iskolába, azt bizonyítván, hogy felismerték, ráismertek az oktatás, nevelés fontosságára és kezdik elfogadni, hagyományaik és kultúrájuk ellenére is.

Jövőbeli tervek közé tartózik egy új , tágasabb épület felépítése arra a célra, hogy mégtöbb gyerek végezhesse tanulmányait. Továbbá szüntelen anyagi támogatást várnak arra is, hogy az itt tanulóknak szünidőben táborokat szervezhessenek, újabb szakképesítési kurzusokat szervezhessenek.

A Szivárvány Alapítvány reménye abban áll, hogy az itt tanuló diákok ismereteik gazdagításával hozzájárulnak majd munkájukkal a közösség életfeltételeinek javításához, valamint életnivójának, életszinvonalának emelkedéséhez.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1637
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved