Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

AutóélelmiszerépületFöldrajzGazdaságKémiaMarketingMatematika
OktatásOrvostudományPszichológiaSportSzámítógépekTechnika

Ertekeles,Osztályozás

sport

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger


Testneveles es Sport kar

Ertekeles,OsztályozásA tanulók értékelése sokféleképpen történhet az iskolában. A helyi pedagógiai programokban az iskoláknak nyilatkozniuk kell az értékelési rendszerükről. Az értékelés egyik, minden érintett fél számára jól látható része az osztályozás, melynek bizonyos elemeit a közoktatási törvény szabályozza. Így az osztályozás iskoláinkban az egyik leggyakrabban előforduló didaktikai mozzanat. Egy tanár 20 éves pályán töltött idő alatt 40­50 ezer osztályzatot ír be a naplóba, bizonyítványba. Ennek következtében az osztályozás a leggyakoribb konfliktusforrás a pedagógusok és a tanulók valamint a szülők között. Elmaradása, hiánya ugyanolyan indulatokat gerjeszt, mint igazságosságának megkérdőjelezése.

A tanórákon kapott osztályzatok segítik a tanulókat önértékelésükben. A félévi, év végi bizonyítványok osztályzatai már sok esetben eldöntik a tanulók továbbhaladását, jövőjét. Mindezekért felelősséggel kell eljárnia a pedagógusoknak, akár a tanórán adott, akár a bizonyítványba kerülő osztályzatról van szó. A pedagógusok ismeretei gazdagodnak akkor, amikor a tanulók számot adnak tudásukról, sikereket érnek el, avagy kudarcot vallanak.

Az osztályzatok által keltett indulatok gyökere gyakran másutt keresendő: az iskola (a pedagógus) és a szülői ház eltérő szokás- és értékrendjében. Gyakran az osztályzat az a - nem túl szerencsés a eszköz, amellyel a pedagógus felhívhatja a tanuló és szülő figyelmét bizonyos nemkívánatos jelenségekre.

Az iskoláknak egyértelműen meg kell fogalmazni értékelési rendjükben az osztályozással kapcsolatos kritériumokat, hogy kiszámítható követelmények álljanak a tanulók előtt, ezért meg kell oldani az érdekelt felekhez való eljutását, vagyis a nyilvánosságot. Az osztályozás céljával ellentétes, rossz pedagógusi gyakorlatról mindenkinek számos személyes élménye van, akár a maga iskolai éveiből, akár gyermekeinek, unokáinak jelenlegi iskolai gyakorlatából. A negatív tapasztalatok elrejtik előlünk iskoláink jó értékelési és osztályozási gyakorlatát, magát az osztályozás célját is: visszajelzést adni a tanulónak teljesítményéről. Az elmúlt évben végzett érettségi dolgozatok újrajavítása alkalmával bebizonyosodott, hogy tanáraink jól értékelik, osztályozzák tanulóik teljesítményét.Az osztályozás kitűnő segítség a tanulók önértékelésének fejlesztésére, valódi képességeik megismerésére. Az egyes életkorokban más és más módszerekkel lehet elérni, hogy a tanulókra az osztályzat ösztönzőleg hasson.

Az osztályozással kapcsolatos pályázatunk bebizonyította, hogy tanítóink, tanáraink érzik felelősségüket, számos jó gyakorlatról számoltak be. A középiskolás diákok pályamunkáiban a negatív tapasztalatok voltak túlsúlyban. Jogos panaszaik felhívják a figyelmet osztályozási gyakorlatunk visszaságaira.

Múlhatatlanul szükségesnek tartjuk, hogy a pedagógusok akár önképzés , akár szervezett továbbképzés útján tanulhassák meg az értékelés, ezen belül az osztályozás helyes módszereit, ezért szükségesnek tartjuk ilyen továbbképzés szervezését, mert jelenleg nincs az akkreditált továbbképzések között. A pedagógusképzés fordítson nagyobb gondot a leendő pedagógusok felkészítésére az értékelés, az osztályozás területén.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1903
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site