Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

FiskeFysiskaGeografiHistoriaInstallationerKulturLedningLitteratur
MarknadsföringOlikaReceptSociologiSportTeknikUtbildning

Allmänt om import av fordon fran Tyskland till Sverige

olika+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Allmänt om import av fordon fran Tyskland till Sverige

Det pagar en evig diskussion runt fragan om det är värt att importera en bil istället för att köpa den hemma. Om du som köpare har exempelvis 100 000 kr att köpa en bil för, far du alltid mer bil för pengarna i Tyskland. För samma pengar är bilen i bättre skick, har mer utrustning eller har gatt mindre (observera att detta gäller lägre riktigt miltal, oavsett vad som star pa mätaren i Sverige!). Förutsatt att du hittar bilen och klarar av att genomföra affären!Ofta är fragan mer om du som köpare tycker att du har tillräckligt mycket tid och intresse för att aka ner till Tyskland och köpa bil. Det beror pa hur man är som person! Att aka ner för att göra en bra affär, utan att vara bilintresserad, brukar sluta med att det star ett vrak pa garden hemma i Sverige, som knappt gar att starta. De snabba importklippens tid är för alltid förbi! Däremot gar det fortfarande att göra bra affärer och framför allt gar det att hitta roliga bilar!

Importbilar har fatt mycket daligt rykte i Sverige. Det finns ingen ägare av en importbil som aldrig hört nagon säga 'vada 7.000 mil? Du tror väl inte att den gatt mindre än 70.000 mil? Man vet ju hur det gar till i Tyskland!!'. Detta och liknande pahopp är alltid ett uttryck för avundsjuka och okunnighet, eftersom jantelagen rader i Sverige. Alla vill ju göra bra affärer! Men det ligger naturligtvis nagonting bakom även de mest infantila uttrycken. Varför har da importbilar fatt detta rykte?

Ett problem är de bulvaner/handlare, som köper bilarna i Tyskland och säljer dem i Sverige utan att ha för avsikt använda dem själv. Det finns manga seriösa importörer, men samtidigt är bilbranschen en av de absolut farligaste branscherna att göra affärer i. Ran, grovt bedrägeri, skattefiffel, misshandel, grovt momsbedrägeri för att inte nämna det flertal människor som blivit mördade de senaste aren i samband med bilaffärer, visar vilka människor som är verksamma i bilbranschen.

Detta beror pa flera saker; I början av den senaste exportvagen som startade runt -95, förbjöd den svenska lagstiftningen bilfirmor att importera bilar. Bilimport var endast tillatet för 'eget bruk' av privatpersoner, vilket dessutom var begränsat till en bil per ar. Detta gjorde att inga seriösa handlare importerade, utan det skapades snabbt en 'svarthandel' med importbilar, som använde bulvaner för att kunna importera bilar.

Bulvanerna fick 500-1.000 kr för att sta som importör pa papperet, vilket gjorde att den som verkligen importerade bilen aldrig behövde sta som bilens ägare pa ett enda kvitto. Eftersom ingen ärlig bilfirma ville fuska pa det här sättet, tog de oseriösa importörerna hand om en stor del av importmarknaden. En importör som inte drar sig för grovt skattebrott har naturligtvis mindre samvetsbetänkligheter över att bega grovt bedrägeri samtidigt, genom att skruva mätaren.

Nästa problem ligger i var natur som svenskar. Vi är väldigt blaögda, samtidigt som vi är snala. Detta gör att vi i manga fall inte letar efter en bra och fin bil, utan lurar oss själva att köpa en bil i daligt skick som är ovanligt billig istället.

Det är samma sak med alla köpesannonser som ska köpa 325 Coupéer för 75-90.000 kr. Risken är att de rakar pa ett vrak, eftersom en fin coupé star i dessa pengar i Tyskland. Det är naturligtvis lätt att gnälla om att alla importbilar är vrak, när man bara är beredd att betala för ett vrak

Som exempel kommer det da och da mail, inlägg pa gästboken eller i diskussionsforumet, där nagon undrar om de ska köpa en bil till ett visst pris. Nyligen fragade exempelvis en kille om han skulle köpa en M3:a i Sverige, som kostade mindre klar i Sverige än motsvarande bil i Tyskland. Bilen hade gatt 5.600 mil och ända var länkarm (dvs spindelled), lambdasond mm bytt nyligen. Naturligtvis ska han inte köpa den! Med de felen är troligen den riktiga mätarställningen 15-20.000 mil. Bilen kommer att kosta den (o)lyckliga ägaren tiotusentals kr att reparera upp till bra skick, och den blir ända aldrig i samma skick som en riktig 5.000-milare.

Annu ett problem är kvalitén pa BMW's bilar, vilket naturligtvis även gäller MB, Porsche och Audi. Det är helt enkelt svart att se pa bilen hur langt den gatt, eftersom den är sa oerhört välbyggd och tal hard användning. Exempelvis sa är en ärlig 10´000-milare i nyskick! En 40´000-milare är i daligt skick, men är inte sa fruktansvärt daliga som man kan tro. Inte värre än att nagon dumsnal svensk köper den bara för att den var 10-20.000 billigare än fina bilar. Åldern betyder oftast mer för skicket än milen, om inte nagon riktig gris eller storrökare har ägt bilen.

I Sverige verkar det nästan som att bilhandlarna har resignerat. Flera inlägg pa denna hemsida visar att handlaren oftast säger 'Vada skruvat?” Alla andra handlare fuskar ju med sina bilar!'. Detta är inte sant! Det finns massor med firmor som är ärliga. Handla bil av dem istället! Bilen är garanterat dyrare i inköp hos en ärlig handlare, men utslaget pa tiden du äger bilen blir priset garanterat lägre. Det är bara vi konsumenter som har makten att se till att alla oseriösa handlare försvinner, genom att vi inte köper daliga bilar av dem! Tyvärr säger det faktum att de oseriösa handlarna finns kvar mycket om oss som konsumenter. Snala, okunniga och blaögda.

Som avslutning pa denna inledning; när du själv star därnere i tyskland och handlaren fragar dig vad mätaren ska sta pa, tänk efter innan du gör nagot! Att fuska med mätarställningen är detsamma som att bega bedrägeri/grovt bedrägeri beroende pa värdet pa bilen. Att försöka övertala sig själv med 'jamen det berör ju bara mig' stämmer inte. Om du ändrar mätarställningen är du TVUNGEN ENLIGT LAG att upplysa köparen om det när du sedan säljer den vidare. Tänk sedan pa att de som du lurar hemma i Sverige är vanliga svenssons, det förtjänar det inte! Sa fragan är om det verkligen är värt att bega bedrägeri mot en vanlig medmänniska för nagra enstaka tusenlappar? Om pengarna är det viktiga finns det enklare och säkrare sätt att tjäna pengar, som dessutom ger lägre straff.

Kommer jag att hitta min drömbil i Tyskland?

Chansen att hitta drömbilen beror pa ambitionsnivan. Att bestämma sig hemma för att drömbilen är en 325 Coupé -94 med max 10000 mil pa mätaren, AC, HIFI, M3-paket i toppskick med 1 ägare, innebär stora problem i Tyskland. Utbudet är stort, men inte sa stort att det star drivor med BMW:ar hos varenda handlare. Det gar helt enkelt inte att räkna med att hitta just den speciella bilen, utan risken är att resan hem gar utan bil.

Den bästa inställningen är att inte lasa sig vid en specifik bil, utan att exempelvis leta efter en 320-325, 92-94 med AC. Da star det med största sannolikhet en ny bil i garaget en vecka senare!

Geografiskt finns det stora skillnader pa bilutbudet i Tyskland. Mycket generellt gar det att säga att lyxbilar är dyrare och sämre ju längre norrut man letar. Detta beror pa alla skandinaver, ryssar, polacker osv som köper bilar runt Hamburg, samtidigt som lyxigare bilar är vanligare söderut. Spanjorer, italienare och fransmän köper oftast billigare dieselbilar, vilket gör att sydtyskland är dammsugna pa dessa samtidigt som dessa är vanligare i norra Tyskland. Kort sagt finns de finaste bilarna till bäst priser fran mitten av Tyskland och söderut.

Skicket pa bilarna i Tyskland

En välskött tysk bil är alltid i bättre skick än en välskött svensksald bil med samma mätarställning och alder. Detta beror pa att tyskarna sköter sina bilar med en annan stolthet än vi svenskar. Vi snalar pa allt möjligt, fran regummerade däck till biltemabromsklossar. En tysk som vet att han maste bromsa fran 160 km/h till 0 minst tre ganger pa väg hem fran jobbet, skulle naturligtvis aldrig snala pa säkerhetsdetaljer som vi svenskar gör! Dessutom är tyska vägar jämnare samtidigt som bilarna körs som de är avsedda att köras. Detta gör att chassi och bromsar är i mycket bra skick, pa normala miltal.

Bilarna gar i snitt längre än vad svenska bilar gör (2´000 mil/ar istället för 1500 mil/ar), vilket sliter mindre än korta sträckor. De extrema langmilarna är mycket vanligare i Tyskland än i Sverige, vilket gör att 10´000 mil/ar inte alls är ovanligt. En -98 som gatt 20000 mil är nästan i skick som en svensksald 5.000-milare, vid en jämförelse av stenskott, smaskador, inredningsslitage osv. Därför är det sa lätt att bli lurad!

Trots att salt används i Tyskland, verkar det användas mindre än i Sverige, alternativt om saltet är mindre aggressivt än det svenska. Bilarna är mycket mer välbehallna avseende korrosion än svensksalda bilar. Rost är mycket sällsynt, förutom pa bilar med daligt reparerade krockskador. Detta gäller naturligtvis ocksa bromsok, avgassystem och resten av underredet. Framför allt gar det att se skillnad pa bilar med aluminiumdetaljer i chassit (typ E39), att dessa inte ärgar som i Sverige.

Bilar krockar hela tiden, bade i Sverige och i Tyskland. Skillnaden är att tyskarna är tvungna enligt lag att berätta om bilen varit krockad tidigare, vilket vi svenskar inte är. Därför verkar det som att manga tyska bilar varit krockade. Att en bil har varit krockad behöver absolut inte betyda att den är sämre än en icke krockskadad bil. Allt hänger pa hur bra den är reparerad! Jag har köpt bilar som tidigare varit rejält krockskadade, utan att det över huvud taget har märkts pa dem. Det finns faktiskt fördelar till och med, eftersom AC'n ofta är konverterad da, samt även att det finns kryssmatt som verkligen bekräftar att bilen är rak.


Problemet är alla daligt reparerade krockskador som finns. Dessa är verkligen livsfarliga för ekonomin! Därför är det viktigt att reparationen är dokumenterad pa nagot sätt, genom kvitton, bilder eller dokumentation pa hjulinställning. Det absolut viktigaste är att det inte syns! En reparation far aldrig synas pa nagot sätt! Om nagot är sa daligt gjort att det syns utifran, kan man vara absolut säker pa att det som inte syns ocksa är daligt gjort!

Manga blir oroliga om bilen är omlackad, helt eller delvis. Ar arbetet bara bra utfört är detta inget problem alls. Det beror oftast pa att tyska bilhandlare är vansinnigt petiga med hur bilarna inne i hallen ser ut. Därför kan en tva ar gammal bil vara i stort sett helt omlackerad, endast beroende pa smarepor och dörröppningsbucklor! Nagot som vi i Sverige aldrig skulle lacka om en bil för. Det syns pa kvalitén pa bilarna när man gar runt hos en märkeshandlare. De är verkligen i nyskick!

Och du! När den svenska handlaren säger 'Vada, den är ju billigare än i Tyskland' när du tycker bilen är för dalig i förhallande till priset, är det ingen merit. Tänk da pa vad han har köpt den för! En bil som är billigare i Sverige än en liknande bil i Tyskland är det ALLTID nagot lurt med. Köp en annan bil istället!

Som sammanfattning skulle jag vilja säga att vi svenskar har en förmaga att kolla väldigt mycket pa inköpspris när vi köper en begagnad bil. Mer än pa skicket i manga fall. I Tyskland är det verkligen sa att köparen far precis det han betalar för! De billigaste bilarna är med extremt fa undantag bilar som antingen är krockskadade (daligt reparerade!), mätarfifflade, har allvarliga fel eller bara är i allmänt daligt skick. Naturligtvis finns det, liksom i Sverige, riktiga klipp, men att tro att du som svensk ska kunna aka till Tyskland och hitta just det klippet är bara naivt! Var hellre beredd att betala lite mer och verkligen fa en bil som är i bra skick.

Var skall jag köpa bilen?

Manga är oroliga för att aka till Tyskland och köpa bil, oftast pa grund av att man tror risken att bli lurad är större i Tyskland än i Sverige. Min personliga uppfattning är att det är precis tvärt om! Svenska handlare verkar ha resignerat totalt inför alla fuskade bilar som kommer till Sverige, vilket inte minst vissa inlägg pa RisRos visar. Detta fusk sker enligt min uppfattning till 90 % i importledet och resterande 10 % hos oseriösa exporthandlare i Tyskland. Aven dessa 10 % gar att skydda sig mot, men problemet är troligen snarare att man som köpare inte vill veta att bilen inte är schysst. Man lurar sig själv helt enkelt! För att undvika detta gäller det att vara förberedd och noggrann.

Det finns bra och daliga handlare i Tyskland, liksom i Sverige. Personligen är jag livrädd för uttalade exporthandlare, eftersom de vet att kunden oftast inte kommer tillbaka. Man känner oftast igen dessa handlare pa sjabbiga kontor, vimplar och glitter överallt samt att bilarna alltid star ute.

Liksom i Sverige gar det att handla bade privat och via handlare i Tyskland, även som svensk. Priserna skiljer mellan privat och handlare, precis som i Sverige. Personligen har jag bara köpt ett fatal bilar privat, och det har fungerat bra. Det rör sig dock om privatbilar som en handlare förmedlat. Dessa affärer har egentligen inte varit struligare än en affär helt via handlare, men vid en affär där bara privatpersonen är med far man räkna med att utföra skyltproceduren själv. Det kan även var känsligt om privatpersonen maste ta ledigt fran sitt arbete, vilket inte alls är populärt hos tyskarna. Dessutom känns det i alla fall för mig som att jag är bättre skyddad när jag köper via handlare.

De säkraste affärerna gör man hos märkeshandlare, vilket inte innebär att man maste köpa sin BMW hos en BMW-aterförsäljare! Oftast är det bättre priser pa inbytesbilar hos en annan märkeshandlare. BMW i Tyskland är mycket bra att göra affärer med. Jag har köpt ett tiotal bilar av auktoriserade BMW-aterförsäljare, och aldrig blivit missnöjd! De prutar i och för sig sällan, men min uppfattning är att de star för vad de säger. De berättar alltid om bilen varit krockad, samt i manga fall precis vad som byttes ut och vad reparationen kostade! Att köpa osett brukar inte heller ge nagra större överraskningar, oftast ser bilen bättre ut än förväntat.

BMW erbjuder ocksa en Europlusgaranti, som ska gälla i hela Europa. Jag har tack och lov aldrig behövt utnyttja den, men förhoppningsvis fungerar den även i Sverige. Ett tips är att serva bilen och köpa sidoblinkers pa plats direkt, eftersom det är billigare. Om sidoblinkers inte redan är monterat pa bilen förstas. Dessa behövs nämligen för registreringsbesiktning i Sverige.

Seriösa tyska handlare bruka tillata att man lanar bilen och utför ett test hos en TÜV-station, vilket motsvarar en enklare M-test. De utför en opartisk bedömning av bilen, innefattande bland annat kontroll av hjullager, bussningar, emmisionsmätning osv. De kontrollerar även lackens tjocklek för att pa sa sätt se om bilen varit omlackerad eller krockskadad. Man far även en värdering av bilen samt en kostnadskalkyl pa de fel som eventuellt finns. Enligt BMWPowers källa kostar detta runt 100 DM.

Vilket betalningssätt är bäst?

'Cash is King' är ett gammalt välkänt uttryck. Sa även i Tyskland! Trots att Tyskland är ett rikt och synligen välfungerande land, finns det stora skillnader mot Sverige. Ett exempel är att betal- och kreditkort inte är lika utbrett som i Sverige. Detta gör att du behöver ha tillräckligt med kontanter för att ha rad att äta, betala taxi och hotellrum osv, atminstone under en dag.

För att betala bilen finns tva sätt; kontanter och banköverföring. Generella eurocheckar, forexöverföringar, att betala hela bilen med kort och alla andra varianter är antingen för dyrt eller funkar inte av andra orsaker. BMWPower har undersökt alla varianter!

Vissa större BMW-aterförsäljare har dock enligt BMWPowers källor börjat acceptera bankcheckar. Detta ger en bättre valutakurs och är naturligtvis mycket säkrare än att ha kontanterna pa sig. Det är väldigt viktigt att göra upp detta med handlare innan, och ställa ut checken pa honom direkt. Problemet är att det kostar en del pengar att lösa tillbaka den om affären inte blir av, efterom det da är bankens köpkurs som gäller. Dessutom kan du inte köpa en bil hos en annan handlare med samma check.

Kontanter är det absolut enklaste sättet, speciellt om du inte har bokat en speciell bil. Själv har jag suttit pa stadsbussarna i Köln med 200 000 kr i fickan för att köpa min M3:a, vilket naturligtvis inte är att rekommendera utan livvakt! Kontanter kostar dessutom att ta ut, c:a 1-1,5 % av beloppet beroende pa att kontantkursen är högre än överföringskursen. Det billigaste stället att växla pengar pa i Sverige är FOREX. När det gäller större växlingar (runt 15 000 DEM och uppat) brukar FOREX dessutom lämna en rabatt pa c:a 0,5-1,5 öre. Men da maste man fraga efter den!

Pa plats i Tyskland gar det ocksa att ta ut pengar pa betal- och kreditkort, men avgiften kan vara upp till 3 %! Desutom är inte växelkursen alltid sa bra. Kortet är dock bra att ha när bilen blir dyrare än beräknat. Tänk ocksa pa att det kan vara problem att ta ut eller växla stora summor i kontanter pa tyska banker, pa samma sätt som i Sverige.

För att fa sa bra kurs som möjligt gar det att undersöka valutahandelskurserna under morgonen (se länksidan). Eftersom FOREX och bankerna byter kurs 10.30 varje vardagsmorgon, gar det att spara ytterligare nagon procent pa att kolla om euron är pa väg upp eller ner under morgonhandeln. Ar den pa väg ner är det bara att vänta till efter 10.30 innan man växlar pengarna! Detta stämmer dock inte alltid, utan kräver att kursförändringarna är ganska tydliga.

Manga flyger fran Arlanda ner till Tyskland. Da är det väldigt smidigt att växla pa SEB i avgangshallen, eftersom de har mycket bra öppettider. Om du ska betala valutan med bankväxel, tänk bara pa att SEB maste kunna kontrollringa pa den!

Tänk pa att sa stora belopp som behövs för bilköp alltid ska förbeställas.

Banköverföring är naturligtvis det bästa, säkraste och billigaste sättet. Expressbetalning kostar 350 kr och ska ta 24 timmar, men kan faktiskt ta upp till 4 arbetsdagar! Da är det inte kul att sitta i Tyskland och vänta. Normal överföring kostar 80 kr och ska ta 2-3 dagar, vilket den inte gör. Räkna med det dubbla! De svenska bankerna sköter sig, men pa den tyska sidan kan pengarna sväva mellan konton i dagar. Osäkerhetsfaktorn gör att överföring i princip bara fungerar när bilen är bokad i förväg. Du kan ocksa föra över pengar till ett bankkontor i Tyskland, och hämta ut dem själv. Da slipper du ha kontanterna pa dig under resan, men osäkerheten om tiden finns kvar. Skicka pengarna i god tid!

Hur kollar jag om bilen är stulen?

Detta är inte helt lätt om man inte pratar tyska. Det enklaste sättet är att kolla chassinumret fran Sverige, men det förutsätter att man har en idé om vilken bil som ska inhandlas. Den tyska polisen är tyvärr inte känd för att vara alltför tillmötesgaende!

Egentligen utförs en kontroll under proceduren för att skaffa exportskyltar. När alla papper är stämplade och skyltarna tillverkade, aker handlaren (eller handlarens ombud) iväg och monterar exportskyltarna pa din nyinköpta bil. Sedan maste de aka direkt tillbaka till 'Zulassungsstelle' för att fa en plakett som gör skyltarna giltiga. Denna plakett visas nedan.
Plakett för skyltarnas giltighet.
För att fa denna plakett krävs att personal fran 'Zulassungsstelle' har undersökt att chassinumret pa bilen stämmer med dokumenten, och att bilen därmed inte är stulen. Sa om bilen inte har dessa plaketter, gäller det att vara väldigt försiktig. Ring den tyska polisen genast och kolla!

För att vara 100%-igt säker (om man nu nagonsin kan vara det?) far du följa med genom hela skyltproceduren och verkligen se att personalen kollar chassinumret. Men chassinumret kan ju fortfarande vara förfalskat! Kort sagt, det gar inte att skydda sig mot allt, men det gäller att undvika sa manga problem som möjligt! En bil kan ju naturligtvis vara stulen hemma i Sverige ocksa.

Hela denna procedur gar den tyska tullen ocksa igenom. Inte alla ganger, men det gäller att ha allting redo utifall de vill undersöka bilen. Det har hänt att svenska bilhandlare har fatt sova över i häktet, för att nagot viktigt dokument saknats! Eller för att de käftat emot för mycket, men det förtäljer inte historien.

Exportskyltar och försäkring i Tyskland

I Tyskland hör registreringsskyltarna inte ihop med bilen, utan med ägaren. Detta är tvärt emot svenska regler, och ställer till en del problem när man ska köpa bil i Tyskland. Pa bilfirmorna har inte bilarna registreringsskyltar, utan bilhandlaren far montera röda handlarregistreringsskyltar vid provkörning. Dessa kan i vissa fall liknas vid de svenska bilhandlarnas 'grönskyltar'. Det som skiljer är att i Tyskland behövs fast monterade handlarskyltar bade fram och bak. Dessutom är försäkringsproceduren mycket mer komplicerad i Tyskland, och kräver att köparen fyller i en del dokument.

Vid köp fran privatpersoner är bilarna däremot inregistrerade och försedda med skyltar, vilket gör att det bara är ut och aka! Om man är snäll och trevlig kan det även ga att komma överens med den tyska ägaren om att köra hem bilen med dennes skyltar monterade. Da spar man mycket pengar och jobb! Men glöm inte att skicka tillbaks skyltarna, det blir mycket strul för tysken, och därmed strul för nästa svensk som fragar om detta!

För att köparen själv ska fa köra bilen ut ur Tyskland krävs det att den är paställd, försäkrad och försedd med exportregistreringsskyltar. Dessa visas i nedanstaende bild.Röda resp. gula tyska exportskyltar.Exportskyltarna finns i tva versioner:

1. Den översta röda varianten, som ocksa är den bästa och vanligaste. Den visar att fordonet är trafikförsäkrat i stort sett hela Europa under en manad.

2. Den nedre gula skylten, visar att fordonet är försäkrat i fem dagar. Den kortare försäkringen gör att detta är en billigare lösning. Problemet är dock att Danmark inte godtar denna försäkring, och kräver da att man hyr danska exportskyltar i danska tullen, till en kostnad av 3500 svenska kr. Den största delen av dessa pengar är en deposition som skickas tillbaks när skyltarna returneras, men slutkostnaden blir i alla fall runt 500 kr. Dessutom tar inte tullen kort, sa om man inte har kontanter kan de mycket väl skicka tillbaks dig till Tyskland! De danska poliserna är med fa undantag riktigt otrevliga, vilket ytterligare försvarar situationen.

Enligt en källa har den danska tullen börjat sälja en tillfällig trafikförsäkring som kostar 100 danska kr, när man har en gul exportskylt. BMWPower kollar detta och aterkommer!


Att skaffa exportskyltar och exportförsäkring är ett mycket krangligt arbete. I storstäder som Hamburg eller Frankfurt tar proceduren minst en halv dag. För att ordna detta aker man till ett 'Zulassungsstelle', typ TüV eller Dekra. Öppettiderna är mycket korta, just för att alla maste vänta sa länge. Ofta far man inte hämta kölapp efter lunch, för att de anställda ska kunna ga hem i normal tid.


I storstäder är det inte att rekommendera att göra detta själv, utan de flesta bilfirmor ordnar detta för en kostnad av 4-500 DEM. Du sparar ungefär 200 DEM pa att göra det själv, tid som kan användas till att äta gott eller kolla pa mer bilar. I smastäder gar det oftast fortare, men i princip krävs tyskakunskaper över genomsnittlig svensk gymnasietyska för att klara det.

De gula exportskyltarna är c:a 100 DEM billigare, men om du inte är handlare med svensk grönskylt är de inget alternativ.

Tänk pa att planera tiden, eftersom handlaren oftast behöver ett dygn för att ordna fram exportskyltarna, om du inte gör upp affären tidigt pa morgonen förstas. Handlaren behöver även ditt pass, och ibland en underskriven fullmakt. Att lämna ifran sig passet tycker ingen är kul, men det är absolut nödvändigt!

En del försäkringsbolag, exempelvis Länsförsäkringar, säljer en vagnskadeförsäkring för 1500 kr, som täcker en trafikolycka även om du orsakar den. Det är dock det enda försäkringen täcker, den täcker exempelvis inte stöld eller brand. Denna betalas i förskott innan resan ner till Tyskland, vilket gör att det är bra att veta chassinummer och modell pa bilen som ska köpas.

Serviceboken

Det är mycket viktigt att ha servicen dokumenterad pa bilen, bade i Tyskland och i Sverige. De vanligaste ursäkterna när dessa saknas:

1. Förra ägaren har kvar den. Jag skickar den senare.
2. Den ligger hos en kompis/i posten/hemma/borta/morfar
3. Jag har slarvat bort den
4. Den blev stulen

Och sa vidare. Ga inte pa dessa ursäkter! Det kan naturligtvis finnas olika orsaker till att servicedokumentationen är borta, men alla bilägare och bilhandlare, bade i Tyskland och i Sverige vet precis hur mycket dokumentationen är värd. Min asikt är att minst 90% av bilarna utan servicedokumentation har felaktig mätarställning.BMW Servicebok till en 325 i, 1994.
Observera att jag säger servicedokumentation. Dokumentationen behöver inte besta av en servicebok, utan utdrag fran BMW eller kvitton är till och med bättre att ha. Det viktigaste är att säljaren kan bevisa att bilen är servad enligt anvisningarna. Nedan visas de viktigaste punkterna för att säkerställa att Serviceboken är ärlig.
Copyrightdatum och 'Bestell-Nr.', pa första sidan.

Det är naturligtvis nagot fel om serviceboken är tillverkad efter bilen. En ‚94 med en fullsmetad servicebok fran ´96 har med 98 % sannolikhet felaktig mätarställning. De sista 2 % är när ägaren kan styrka att det rör sig om en 'ersatz' servicebok fran BMW. Kolla även att 'Bestell-Nr' pa samma sida stämmer med 'Best. No.' pa baksidan (se nedan). Om inte är alla blad utbytta.
Best. No., finns pa pärmens baksida.
Pa vissa karosser och arsmodeller star det även vilken kaross som Serviceboken tillhör. Om din 325i E36 har en servicebok som det star E34 pa är boken naturligvis en förfalskning!
Häftningen i en servicebok.
Nästa kontrollpunkt är häftningen. Om häftstiften ser onormalt böjda ut, eller om papperet runt häftningen är skadad, är bladen utbytta i boken. Det gar i vissa förfalskade serviceböcker att se skillnad pa färgen pa bladen, eftersom sidorna i en äldre servicebok gulnar, medan nya blad fortfarande är vita.
Stämplarna i serviceboken.
Att kontrollera stämplarna är lite svarare. Manga tror att boken är en förfalskning bara för att samma firma har stämplat den, eller för att samma person undertecknat servicen. Tvärtom kan detta visa pa att verkstan varit sa bra att ägaren fortsatte serva bilen där, eller att ägaren har haft en personlig kundmottagare. Verkstan kan även vara mycket liten, exempelvis ute pa landsbygden.

En del förfalskare gör egna stämplar med pahittade verkstäder. Det enklaste sättet att undersöka detta är att leta efter verkstaden i den bok med alla auktoriserade verkstäder som brukar ligga tillsammans med bruksanvisningen i bilen, eller ocksa pa BMW's tyska hemsida.

Alla servicar är oftast inte ifyllda, vilket inte heller behöver betyda att de inte är gjorda. Mer än hälften av servicarna bör dock vara ifyllda. Det är däremot daligt om mellanrummen mellan servicarna verkar onormalt langa, exempelvis runt 1700 mil för en E34 eller E36, eller 2500 mil för en E39. Sa länge gar det inte att köra pa gröna servicelampor, utan da är bilen körd för langt mellan servicetillfällena.

Det tyska registreringsbeviset

Det tyska registreringsbeviset heter 'Fahrzeugbrief' (kallas 'brief') och är en värdehandling. Tyskarna förvarar alltid sitt brief i kassaskap eller bankfack. Detta beror pa att om nagon stjäl bilen och briefet, äger denna person bilen! Bilhandlarna är väldigt noggranna med dessa, och lanar aldrig ut det! Behandla därför detta dokument med respekt, bade hos handlaren och efter köpet. Jag har själv lyckats tappa bort ett, vilket innebar ett rent helv**e att ordna upp.

Om du funderar pa att köpa en leasingbil eller en belanad bil privat, ska du tänka pa att banken har briefet i besittning tills bilen är avbetald. Detta kan ta nagon dag att ordna.

I briefet kan du dessutom läsa om bilen är ändrad fran standard pa nagot sätt. Svensk Bilprovning är stenharda när bilen inte är i orginalutförande. Ej godkänd! Da krävs intyg pa att utförandet är orginal fran generalagent eller dess ombud, eller att bilen ändras om till orginalutförande med intyg fran generalagent eller dess ombud. Att köpa en chiptrimmad bil är alltsa att be om problem. Kräv da att säljaren bygger om den till standard och besiktar om den i Tyskland, eller köp en annan bil. Det finns helt enkelt inga genvägar!
Fahrzeugbrief, framsida.
Pa briefets framsida star alla tidigare ägare, men födelsedatum om ägaren inte var ett företag. Här gar det ocksa att se om bilen varit avställd ('Stillegung') en längre tid, vilket kan tyda pa en större krockreparation. Det kan ju naturligtvis ocksa betyda att den tidigare ägaren jobbade utomlands en period, men var vaksam!
Fahrzeugbrief, baksida.

Pa baksidan star alla tekniska data; motorstyrka (rad 7), toppfart (rad 6), godkända däckdimensioner (rad 20-23) osv. En mycket viktig uppgift är rad 32, 'Erstzulassung'. Detta datum visar vilken dag bilen är tagen i bruk första gangen, vilket ger en indikation pa arsmodellen, tom 1998 ars modell. Efter 1998 är arsmodellerna avskaffade, och datum för första paställning blir samma som det tyska. Alla ändringar fran orginal är ocksa införda, oftast pa mittuppslaget. I samma kolumn som ändringarna star även datum för omtypning, vilket gör det lätt att se om ändringen är fabriksgjord (dvs ändrad i samband med datum för första paställning).

Briefet har ocksa ett nummer, som helst ska sta med pa kvittot när du köper bilen. Detta nummer star överst pa baksidan, pa varje delsida. I vissa fall är det viktigt att veta om bilen är en reimport, dvs importerat ifran ett annat land till Tyskland. Bilprovningen pratar till exempel om 'Ursprungsregistreringsland' i kraven för att man ska kunna registrera bilen i Sverige. Pa sid tva i 'breifet', kolumn tre, star tre siffror som anger typ av fordon, fabrikat och modell. Efter dessa tre siffror pa högerkanten star det sex siffror. Om dessa sex siffror samtliga är nollor är fordonet reimporterat. Detta är väsentligt eftersom bilen far ny arsmodell vid reimport, samt det kan vara svart att följa bilens historia. För att se hur reimport paverkar registreringsbesiktningen, ga in pa Vägverkets hemsida, som finns pa länksidan!

Importskyltar och försäkring i Sverige

Sverige har egna lagar, som skiljer sig mot alla andra länder i EU, vilket försvarar import av fordon. Den svenska polisen godtar inte de tyska exportskyltarna, utan bötfäller alla fordon med dessa monterade. Det verkar mycket svart att fa reda pa vilket lagrum polisen stödjer sig pa. Enligt en källa är det olagligt för en svensk medborgare att köra en utlandsregistrerad bil. Detta motsägs dock av en annan källa, som har blivit stoppad av polis med utlandsregistrerad bil utan paföljd.

Ytterligare en källa har undersökt varför man inte far aka med tyska exportskyltar direkt med polisen, som da svarade att det berodde pa att bilen var oförsäkrad och oregistrerad, med dagsböter och prick i körkortet som paföljd. Sedan har en annan källa dessutom fatt ordningsbot av polisen, enligt paragraf 217C, vilken innebär 'brukat oregisterad bil'. Paföljd böter 800 kr. Polisen verkar alltsa inte veta! Total förvirring!

Pa grund av det ovanstaende bör svenska importskyltar köpas i Sverige. Dessa kostar 150 kr, och köps direkt av den svenska tullen vid färjan/bron. Tyvärr kräver da tullen att man köper en svindyr trafikförsäkring, för 800 kr.

Öppettiderna för tullen i Helsingborg och vid Öresundsbron är 6.30-22.00 dagligen.


BMWPower kommer att undersöka vad som gäller för tyska exportskyltar grundligt och publicera detta sa snart som möjligt.

Anledningen till att tullen kräver att man köper den dyra försäkringen hos dem, är att den försäkring som är inköpt i Tyskland inte gäller i Sverige. Detta är helt felaktigt, eftersom det star klart och tydligt pa det tyskinköpta försäkringsbrevet att bilen är trafikförsäkrad i Sverige genom Trafikförsäkringsföreningen. BMWPower's källa har dubbelkollat detta med Trafikförsäkringsföreningen, och de verifierar detta.

Kort sagt ska man fa köra sin bil till och fran verkstad och bilprovning, trots att den bara har tyska exportskyltar, nagot som polisen inte godkänner! De bötfäller dig ända! Den första personen som tar detta till Europadomstolen har mycket goda chanser att fa rätt.

Tysk moms och svenskt momsfiffel

Vi i Sverige betalar i dagsläget en av världens högsta mervärdesskatter (moms) med vara 25%, dvs av alla varor vi köper tar staten ut 20 % i skatt. I Tyskland är momsen 16 % och kallas för 'Mehrwärdessteuer', vilket förkortas 'Mwst'. 'Mwst ausweisbar' betyder alltsa att momsen gar att lyfta av om ett registrerat företag köper bilen.

Som svensk ska du alltid betala momsen i Tyskland, eftersom den är lägre än i Sverige. Undantaget är när bilen är en s.k. § (paragraf) 25-bil, vilket innebär att den är privatägd eller köpt för privat bruk. Da finns, liksom i Sverige, ingen moms att betala. Dessa §25-bilar är oftast billigare än bilar med avlyftbar moms, vilket är en fördel för oss svenskar eftersom vi ända inte kan lyfta momsen.

Den höga momsen gör att momsfiffel är otroligt lönsamt och förhallandevis enkelt. Speciellt utsatta är dyra kapitalvaror, som exempelvis bilar. Momsfiffel i bilimportledet gar till sa att den svenska importören later bli att betala den tyska momsen, som ligger pa 16 %. Sedan later importören helt enkelt bli att betala den svenska momsen vid införsel, som lagen kräver! Det här kapitlet är därför mer till för dig som ska köpa en importbil i Sverige.

Det som krävs för att kunna bega momsfiffel är ett registrerat företag i Sverige, som har tillatelse att lyfta av momsen i Tyskland. Den tyska handlaren ringer och kollar detta med den tyska skattemyndigheten, varefter den svenska importören helt enkelt slipper betala 16 % av bilens pris. Ingen svensk importör är sa korkad att han gör detta om han är ärlig, eftersom den svenska lagen kräver att man i sa fall betalar den svenska momsen pa 25 % DIREKT bilen kommer till Sverige. En förlust pa 9 %, sa korkad är ju ingen eftersom alla kan räkna!

Istället säljs bilen omgaende av importören, ofta till ett onormalt lagt pris sa fort som möjligt. Ett vanligt sätt är försäljning via TV4 text-tv, där en billig bil kan säljas samma dag! Detta vet polisen ocksa om, vilket gör att de enligt BMWPower's källor följer vilka bilar som annonseras ut där. Manga har ocksa akt dit pa detta, bland annat ett flertal importörer i Örebrotrakten.

Problemet är ju att staten förr eller senare kommer att ga igenom VARJE importfall, ett och ett, för att se vilka som betalt moms pa bilarna. Det är ofrankomligt, eftersom staten förlorar hundratals miljoner pa momsfusket! Staten maste dock ta sitt ansvar, och ge oss svenskar en vettig möjlighet att kolla sa att momsen är betald pa bilen när vi köper bilen i Sverige.

Vem kommer da att fa betala momsen när staten till slut upptäcker att den inte är betald pa din bil? Eftersom den oseriösa momsfifflande importören ofta redan har kronofogdeskulder eller har använt malvakter, är det mycket troligt att momsskulden följer bilen. Restskulder fungerar pa liknande sätt, genom att skulden följer ägarna tills nagon kan betala. Det kanske slutar med just dej? Om du exempelvis som jag äger en E39 Touring värd drygt 200 000 kr, sa innebär det att ett inbetalningskort pa 50 000 kr kan dimpa ner i brevladan. Vem har rad med det? BMWPower kommer att undersöka denna fraga och publicera svaret sa fort som möjligt.


Därför är det MYCKET viktigt att ALLA som köper importerade bilar säkerställer att den tyska eller svenska momsen är betald. Som köpare innebär det att du ALLTID ska kräva att fa se orginalkvittot, och helst ringa den tyska handlaren och se till att kvittot är äkta. Manga vill inte visa vad de köpt bilen för och täcker da för inköpspriset. Detta spelar egentligen ingen roll, bara det framgar att momsen är betald eller att bilen är en §25-bil. Se till att alla papper är i ordning, att köparen är samma person som skriver pa kvittot. Var försiktig när bilen känns för billig, eller säljaren känns oseriös!

Egentligen finns det bara ett sätt att vara helt säker: Köp bilen själv i Tyskland. Och betala momsen, även om det kan verka lockande att bega momsfiffel. Tänk pa att det är grovt skattebedrägeri, vilket kan ge fängelse i flera ar! Manga tänker inte pa detta, utan lyfter momsen pa sin blivande privatbil. Jag har själv hört om personer i bekantskapskretsen som köpt sin sportbil 100 000 kr billigare genom att olagligt lyfta den tyska momsen. Detta är alltsa helt vanliga svenssons, som lurar staten pa mer skatt än manga betalar i inkomstskatt pa ett helt ar!

Besiktningen i Sverige

Alla bilar som importeras till Sverige maste registreringsbesiktigas hos Svensk Bilprovning (SBP). Reglerna för vilka bilar som far importeras har blivit enklare och enklare sedan Sverige gick med i EU. Numera behövs i princip inga intyg fran och med 9301, utan ett registreringsbevis fran ett EU-land i orginal räcker. I princip är alla bensinbilar med katalysator bara att importera, medan dieselbilar tillverkade innan 9301 kan behöva intyg. Dessa regler beskrivs mycket utförligt pa Vägverkets hemsida, se länksidan.

Alla bilar som registreringsbesiktigas i Sverige maste ha främre sidoblinkers. Alla bilar efter arsmodell -95 har det, men pa övriga maste det monteras! Det är inte direkt kul att sätta borren i framskärmen pa sin BMW, men det maste göras.

För att bilen ska ga igenom registreringsbesiktningen kräver SBP att bilen är i orginalskick, vilket innebär att alla specialutföranden kan ställa till problem. Aven bredare fälgar/däck, sportavgassystem, vingar osv kan ställa till problem. Alla former av trimning ej godkänt av generalagenten är totalt omöjligt att fa igenom. Detta beror pa att bilens helbilsgodkännande ej gäller när bilen är ändrad. För att ändra tillbaka en bil till orginalutförande i Sverige krävs dessutom ett intyg fran generalagenten att bilen är i orginalutförande efter ändringen. Observera att detta bara gäller förändringar som är införda i 'Briefet' eller syns.

Det är ofta svart att fa tider för registreringsbesiktning hos SBP, speciellt under semestrarna. Boka gärna en tid redan innan importresan, sa är du säker pa att fa en bilen godkänd sa fort som möjligt. Det är ju inte kul att behöva ha sin nyinköpta pärla staende i garaget i en manad! Dessutom är ju bilen oförsäkrad sa länge den inte är registrerad, vilket innebär att en stöld eller brand blir en ekonomisk katastrof.

Registreringsbesiktningen kostar 1900 kr, eller c:a 1000 kr om EWG-intyget finns med i bilen. Detta intyg finns fran arsmodell -95 nagon gang, och är gratis för handlaren att skaffa fram.

Efter registreringsbesiktningen brukar det dröja 2-3 dagar innan registreringsskyltarna dyker upp i brevladan. Tillsammans med skyltarna brukar registreringsbeviset komma, som visar vilken arsmodell bilen blev i Sverige. Nagon dag senare är tekniska data för bilen inmatade. Da är det bara att ställa pa bilen och köra! När bilen är paställd kommer inbetalningskortet pa vanlig bilskatt, och pa skrotningsavgift (700kr).

Erfarenheter fran Tyskland

Eckendorfer Autocentrum

Den här firman ligger i Bielefeld i mellersta Tyskland, och är en av de oseriösaste jag kommit i kontakt med. Jag var pa väg ner till Tyskland för att hämta en annan bil, och ville samtidigt hitta nat kul men billigt till nästa resa. Därför satt jag och ringde pa lite annonser pa vägen ner, som jag hade skrivit ut fran mobile.de.

Jag ville helst köpa en BMW 320 eller 325 Coupe. Den ovanstaende firman hade en 325 Coupe -92 som enligt annonsen hade gatt 19000 mil, var diamanstsvart med svart skinn och AC, dragkrok och M3-fälgar. Den lät verkligen bra, lite för billig kanske. De begärde 15900 mark i annonsen. Jag ringde till handlaren, och han lät ok men var ganska ovillig att berätta nagot om bilen.

Trots att det var en omväg bestämde jag mig för att aka och se pa bilen, eftersom den lät vettig. Jag var dessutom i desperat behov av en dragbil för att fa upp baten, vilket kanske hjälpte till. Hur som helst körde vi 40 mil för att komma dit, vilket vi gjorde precis innan stängningsdags.

När vi kom dit visade sig firman vara en i princip ren exportfirma, med nettopriser pa lapparna. Redan detta skrämde mig en del, man blir genast pa sin vakt och litar inte pa vad handlaren säger. När sedan handlaren började bräka om hur mycket affärer han gjort med svenskar, blev vi ännu fundersammare. Tydligen salde han mycket bilar till en bilfirma i västsverige. Han berättade utförligt att ALLA bilar han salde till denna firma var skruvade! Detta kändes ju bra.

325:an sag hyfsad ut vid första ögonkastet, men när vi började kolla pa den visade det sig att den var rostskadad i bakre skärmkanterna, hade mindre krockskador pa höger sida, var daligt omlackad pa vänster sida, hade inte M3-fälgar utan M5-fälgar, vilka breddar HELT annorlunda. Inredningen var fruktansvärt inrökt, och förarstol och ratt var hart slitna.

Jaja, som skrivet i importguiden har man en förmaga att lura sig själv. Jag tänkte att det gick att ordna till, sa bilen blev fin. Det kanske gick att pruta? Sa vi bestämde oss för att provköra, vilket jag inte brukar göra när handlaren känns hederlig. Tack och lov ville jag provköra, och fick en riktig chock! När jag släppt upp kopplingen ramlade bilen ihop 5 cm över bakhjulen. Det visade sig att silenblocken hade varit slut sa länge, att metallen i karossen runt fästena för silentblocken hade mattats ut, och lossat!! Snacka om vanskött bil. Intresset svalnade ögonblickligt, bilen var ett vrak!

Det var dock inte slut än! Jag bad att fa se serviceboken, som skulle ha funnits. Da pastod ägaren dock att han hade sagt till mig att det inte fanns nagon. Det är i och för sig möjligt, han pratade tyska med brytning, vilket gör att jag kan ha missförstatt. Bristen pa servicebok var dock inga problem, sa han och kastade upp en kartong med ej ifyllda BMW serviceböcker!! Det otroliga var att de hade gamla böcker, med rätt copyrightdatum, som ända inte var använda. Dock var de för en E34, vilket alltid är nagon tröst eftersom fusket da gar att avslöja. Alltsa hade inte bilen gatt 19000 mil, de hade bara ställt mätaren efter skicket. Den hade säkert gatt minst 30 000 mil.

Jag akte därifran tvärblast pa en rejäl omväg, och var inte alltför lycklig. Jag ringde nagra dagar senare, och da var bilen sald. Till Sverige!! Sa om ni rakar ut för en 325 i Coupé -92 med mycket slitet svart läder, dragkrok, AC, HIFI, M5-fälgar, E34-bok, och exempelvis 14000 mil pa mätaren, spring sa langt ni kan at andra hallet.Hamburgomradet

Som tidigare antytt är Hamburg troligen det absolut sämsta stället att köpa bil pa i hela Tyskland. Bilarna är dyra och daliga, och handlarna är oseriösa och otrevliga. En av de välkända bilhandlarstraken är 'Langenhorner Chausee', som ligger nära flygplatsen i Hamburg. Här ligger flera riktigt luriga handlare, exempelvis LISA Automobile och Autocenter AMIRI. Dessa ligger bredvid varandra och är bada tva mycket billiga jämfört med andra handlare i Hamburg. Därför har ocksa väldigt manga svenskar handlat bilar här, eller mer bestämt handlat vrak. Jag kan garantera att inte en enda bil sald via dessa firmor är ärlig! Sa om nagon visar upp ett kvitto därifran när du ska köpa en bil i Sverige, köp en annan!

Anledningen till att jag inte tycker om Hamburg, är baserat pa egna erfarenheter. Jag tyckte det verkade enklast att handla sa nära, man sparar en halv dag pa hemresan bland annat. Jag har köpt tre bilar i Hamburg och varit med om att köpa flera till med vänner och bekanta. I efterhand kan jag tyvärr säga att de flesta affärerna kändes som att bli blast, bade beroende pa dyra reparationer och att det var svart att sälja bilarna.

En annan populär gata är 'Bramfelder Chausee', där flera lite bättre firmor ligger. Här har jag köpt en bil hos SORAB Automobile, driven av H. Hoschang. Agaren är faktiskt ovanligt trevlig, exempelvis sa säger han att han aldrig skruvar mätarna innan nagon köper bilen och vill ha den skruvad.
Bilen jag köpte var faktiskt riktigt fin, den kostade nagra tusen att reparera, men sedan gick den väldigt bra i ett ar för mig.

Fortfarande star det 'Lt. Tacho' pa de flesta bilarna, vilket innebär 'enligt mätare' och därigenom innebär att säljaren inte garanterar mätarställningen. När säljaren inte garanterar mätarställningen betyder detta att mätarställningen är felaktig.

Kort sagt är Hamburg ett daligt ställe att köpa bil. Norr om city ligger det bilfirmor ända upp till Kaltenkirchen, med Norderstedt som största ställe. Här finns märkeshandlare, som alltid är ett säkert kort. Men ända, de bästa affärerna gör man söderut! Sa lockas inte av hur nära det är till Hamburg, utan kör minst fyra timmar till rakt söderut. Där är bade bilarna och priserna bättre!
Frankfurtomradet

Längre söderut börjar det se bättre ut. Frankfurt har enligt initierade källor de absolut billigaste genomsnittliga begagnatbilpriserna i hela Tyskland. Detta pastaende styrks av att jag själv sett handlare fran norra Tyskland köpa sina bilar i Frankfurt..

Den första gatan alla hör talas om i Frankfurt är 'Mainzer Landstrasse', som ligger 100 m rakt fram och sedan till vänster när man gar ut ifran Hauptbahnhof (järnvägsstationen). Denna gata är flera mil lang, och längs den finns bade märkeshandlare och exportfirmor, oseriösa och seriösa.

Det finns flera oseriösa firmor pa denna väg. Jag har själv blivit lurad pa en firma som heter Fa. Göcer, och ligger pa en tvärgata i slutet av 'Mainzer Landstrasse'. Här köpte jag en bil som visade sig vara värre krockskadad och hade flera allvarliga fel. Jag sag att huven var omlackad, och hade dalig passform, men de sa att den inte var allvarligt krockad alls. Tyvärr stämde inte detta, vilket kostade atskilliga tusenlappar att fixa hemma i Sverige.

Om du är ute efter de riktiga vraken, sa finns det en privatmarknad i närheten av TÜV-stationen. Här gar det att köpa bilar fran nagra hundra mark, till ganska dyra fd taxibilar och liknande. Det är bortkastad tid att leta pa dessa ställen, kolla hellre i tidningarna om du vill köpa privat!

Köpa bil pa BMW

Om du har bestämt dig för att importera din första bil, och dessutom vill ha en BMW, da är det absolut bästa och enklaste sättet att handla den hos en auktoriserad BMW-handlare. BMW-handlarna är ärliga, bilarna är fina, du kan köpa till Europlusgaranti, du far ett kvitto där mätarställning och ev. krockskador finns nerskrivna.

Priserna är högre hos BMW, men jag tycker personligen att det är värt lite mer pengar att veta att man inte blir lurad. En annan sak som är bra att veta, är att BMW-handlarna oftast bara har nyare bilar, eller lagmilare av äldre modeller staende i hallen. Mindre handlare har dessa utomhus, men de större BMW-ägda aterförsäljarna (kallade 'Niederlassung') lämnar iväg dessa till grossister.

Jag har själv handlat bil pa nagra olika BMW-firmor. Den jag har handlat flest bilar av är BMW Niederlassung Frankfurt, Dreieich. Denna BMW-handlare ligger en kvart fran flygplatsen med taxi, vilket gör den enkel och billig att na. De har c:a 800 bilar i lager, och säljer i snitt 30 bilar per dag! Utbudet är enormt, av standardbilarna finns det massor. Däremot är det som vanligt sämre med specialbilar, som exempelvis M-modellerna.

Denna aterförsäljare kan jag rekommendera varmt. Jag har köpt flera bilar osett, skickat pengar i förskott, men bara blivit positivt överaskad avseende skick och utrustning. En sa stor BMW-aterförsäljare har helt enkelt inte rad att missköta sig, inte ens med svenskar. Som alla andra tyska handlare kan de lata dryga och ovilliga i telefonen, men sta pa dig! Och om du inte trivs med personen du pratar med, säg att du vill prata med nagon annan! Tyskarna är inte farliga, även om det later sa när de pratar.

En annan BMW-handlare jag köpt bil av är Fahrzeughaus Lambeck, i Wermelskirschen utanför Köln. Här köpte jag min M3 -95 jag salde i somras. De var verkligen hjälpsamma, det var exempelvis inga problem att boka bilen fran Sverige, sa att den stod kvar. De berättade redan i telefonen allt som fanns att veta om den, sa jag fick inga negativa överaskningar alls när jag kom ner. De hjälpte mig med att berätta hur jag skulle fixa skyltar och försäkring, vilket var ganska enkelt i en sa liten stad. Deras utbud av bilar var ganska stort och bilarna sag fina ut.

Jag har ocksa varit med när en bekant köpte en 540 iA -94 hos Autohaus Gensler i Hechingen, sydväst om Stuttgart. Denna firma var ocksa mycket seriös, handlaren faxade upp hela serviceboken, kollade igenom bilen noggrant och meddelade oss de fatal skavanker bilen hade. När vi kom ner stämde allt, bilen var dessutom helt nyservad! Bara att betala och aka hem. Han akte sedan drygt 4000 mil med bilen, utan större problem.

När du har att göra med en BMW-handlare, tänk pa att hur du agerar som svensk kan hjälpa/stjälpa för alla andra! Att exempelvis bryta en reservering (bade skriftlig och muntlig) utan giltlig orsak är mycket allvarligt, da kan du räkna med att vara bränd hos den handlaren för gott! Dessutom blir det svarare för nästa svensk att köpa bil där. Sa var seriös, om du är osäker sa säg det till handlaren! Säg inte att du köper bilen utan att verkligen mena det, och kolla upp alla praktiska saker INNAN du säger ja! Det handlar egentligen bara om sunt förnuft.

Sammanfattning

Hur ska jag da göra för att garanterat komma hem med en fin bil som jag trivs med, för vettiga pengar? Här är nagra mycket viktiga punkter:

 • Planera resan som en semesterresa, som med lite tur mynnar ut i ett bilköp. Att sta nere i Tyskland och vara tokstressad över att inte hitta nagon bil, brukar sluta vansinnigt daligt.
 • Boka tid för registreringsbesiktning innan resan.
 • Ta med ett bra tekniskt tyskalexikon, mobiltelefon som funkar utomlands samt en bra kartbok och pengar!
 • Bestäm dig för ungefär vilken bil du vill ha, och vilken minimiutrustningsniva som gäller. Bestäm inget maximalt miltal, utan ga pa skick istället när du är pa plats i Tyskland.
 • Kolla pa tyska bilsajter (se länksidan), läs dagstidningar men undvik DAZ som är en riktig blasning. Titta ut ett antal bilar som verkar intressanta och ring pa dessa om möjligt. Det kommer att dyka upp andra bilar pa plats i Tyskland, men det är ända mycket viktigt att ha nagra bra bilar färdiga innan resan.
 • Kolla inte varken pa de billigaste eller dyraste bilarna. Skaffa dig en uppfattning om prisbilden och börja leta bilar i mitten av prisomradet.
 • Ta god tid pa dig i Tyskland. Ta ledigt minst tre dagar och ak alltid ner pa söndag kväll eller mandag morgon. Det kan krisa till sig och da vill man inte att det ska vara fredag! Kolla även sa det inte är nagon skum helgdag, tyskar har väldigt manga lediga dagar.
 • Hyr en bil pa flygplatsen, alternativt lat nagon köra ner dig. Bil är ett maste! Hyrbil är billigt i Tyskland (fran 300 kr + bensin om dagen).
 • Hitta en seriös handlare, ingen exporthandlare med vimplar och byggbarack som kontor. Köp inte privat, atminstone inte första gangen. Det är struligare och det är lättare att bli lurad.
 • Betala alltid tysk moms pa bilen, om den inte är en §25-bil (utan moms, fran privatperson).
 • Lat bilhandlaren fixa skyltar osv, ga och drick öl istället.
 • Tänk pa att det är svart att hitta i Tyskland. Maximalt tva bilar per dag hinns med, om handlarna inte ligger i samma stad (eller pa samma gata i en storstad).
 • Kolla bilen och dokumentationen noga. Betala hellre mer för en fin bil, än pruta pa dina krav. Du kommer ända att hitta mer fel pa hemvägen. Köp inte heller nagon bil som verkar slarvigt servad, exempelvis slut däck, daliga bromsar, svart olja osv.
 • Fraga säljaren rakt ut om bilen varit krockad och om mätarställningen är korrekt. De far inte ljuga, da begar de bedrägeri, vilket ger hardare straff än i Sverige. Om det star 'enligt mätare' (lt. Tacho) pa lappen i vindrutan är bilen skruvad. En siffra pa lappen innebär ett löfte, avläst värde betyder inget löfte, lika med skruvat.
 • Tänk pa att tyska handlare kan vara ovilliga till provkörning. Om du är osäker, sta pa dig! Pa en stor firma spelar det mindre roll, de luras inte.
 • Köp däck och serva bilen i Tyskland. Vara kartellbildningar i Sverige gör att allt sadant är svindyrt hemma. Gäller även öl!
 • Kör försiktigt, tänk pa att halla avstanden bade framat och bakat! Bilen är ju bara trafikförsäkrad. Autobahn är som BTCC pa riktigt när det är mycket trafik.Detta var en snabbguide, som till största del bygger pa sunt förnuft. Följ den och var noggrann, sa star det med största sannolikhet en ny bil i garaget en vecka senare! Dessutom garanterat till ett lägre pris än en liknande bil i Sverige, även om det inte innebär ett jätteklipp.

Länkar

Sajter med bilannonser i Tyskland

Mobile, den överlägset bästa tyska sajten för begagnade bilar. Det gar även att leta handlare här.
www.mobile.de
Faircar, en tysk begagnatbilssajt som bla Autoo.se använder.
www.faircar.de
BMW's tyska hemsida, med en 'Car Configurator' för nya bilar, samt en mycket bra begagnatsökning.
www.bmw.de
Autoscout24, en lite mindre sajt för att söka begagnade bilar pa, finns spridd pa olika ställen i Europa.
www.autoscout24.deSajter med bilannonser i Sverige

Autoo, här gar det att köpa nya och begagnade bilar över hela Europa. Intressantast är nya bilar fran Danmark!
www.autoo.se


Bilreservdelar

Koch Fahrzeugtechnik, trimchip och trimboxar till bade bensin- och dieselbilar, med effektökningar, bränslebesparingar och priser. Jag har provat, maila för info!
www.chiptronic.de


Informationssidor

Wajens, en norsk sajt där det gar att leta i gula sidorna över hela världen.
www.wayp.com
Vägverket, här finn bland annat en mycket bra importregelguide, som tar upp manga tekniska fragor.
www.vv.se
Alta Vista Babelfish, en hyfsad översättare mellan engelska och tyska.
babelfish.altavista.com/translate.dyn


Valutakurser

Avanza, en av de bästa börs- och valutasajterna. Den här länken visar eurokursutvecklingen under dagen, nästan i realtid.
www.avanza.se/
SVT Text, sidan 230 visar bankernas transferkurser, sidan 231 visar aktuella valutakurser, uppdateras var 15:e minut.
www.svt.se/texttv
Oanda, en kanonstor valutasajt där det gar att följa valutakursutvecklingar sedan flera ar.
www.oanda.com/


Resor

Kilroy, en resebyra för studenter upp till 33 ar, bra priser!
www.kilroytravels.comPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5328
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved