Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

FiskeFysiskaGeografiHistoriaInstallationerKulturLedningLitteratur
MarknadsföringOlikaReceptSociologiSportTeknikUtbildning

Colombia

geografi+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE 


 


Av: Johan Horvat

Klass: 9D

Värt att veta

Colombia ligger placerat pa nordvästrasyd Amerika, och gränsar till Venezuela, Brasilien, Ecuador, Panama Och Peru.Colombias huvudstad är Santafé de Bogotá. Colombia är ungefär 1, 14 miljoner km² till ytan och har ungefär 40 miljoner invanare. Ca 80 % av befolkningen är *mestiser, 15 % är svarta och 2 % är indianer.

Inkomstfördelningen är mycket ojämn. Nio procent av befolkningen far klara sig pa 10 kronor eller mindre per dag.

Mord är den vanligaste dödsorsaken i Colombia. Colombianer ser mord lika vanligt som vi ser pa förkylning.

I Colombias västra del gar bergskedjan Anderna, med sina höga snöklädda toppar.

I östra och sydöstra flyter Amazonfloden och Orincofloden.

Colombia är en republik stat.

Under 2004 har hittills fyra barn förmedlats fran adoptionsbyron La Casa till Sverige. Under 2003 förmedlades 11 barn till Sverige.

Droger

Kokain är en stimulant drog. Stimulanta droger aktiverar, förhöjer eller ökar nervaktiviteten. De kan ge upphov till symptom som förgiftning, hjärtklappning, pupillförstoring, förhöjt blodtryck, illamaende eller kräkningar samt onormalt beteende sasom att slass, upphetsning och nedsatt omdömesförmaga. Aven fullt utvecklade vanföreställningar kan förekomma.

Colombias huvudinkomst kommer fran kokain odlingar. Familjerna som odlar kokain och Marijuana plantor lever uppe i bergen. Där finns inga poliser, och gerilla grupper styr över de byar som finns och De boende är mycket fattiga.

Odlarna tvingas till att odla droger, annars skulle de inte överleva.. Odlarna säljer drogerna till gerilla grupper för mycket liten summa pengar, sedan säljer gerilla grupperna vidare drogerna för miljontals dollar. Utan drog inkomsterna skulle landets ekonomi kollapsa helt. Världen vill vara drog fri, men Colombias överhuvud är medvetna om att deras ekonomi vilar pa drog försäljning och försöker inte stoppa detta.

90% av kokain tillverkningen säljs till USA och det gör USA till ofrivilliga medhjälpare till gerillorna som Amerikas militärer bekämpar tjugofyra timmar om dygnet och 7 dagar i veckan.

Jag förstar om bönderna i bergen har svart att sta upp och säga sin mening mot gerillor som tvingar dem att sälja sina droger och tvangs betala mot beskydd, men jag tycker ända att dom ska sta enade och säga nej.


 


 

Bilden ovan är en enkel teckning av Simon Bolivar, Colombias hjälte. Han dog 1825. och fick staen Bolivat uppkallad efter sig till han ära. Det är et av colombias viktigaste händelser.

 

Personen ovan är Simon Bolivar.

 


Ekonomi

Colombias *BNP per capita är 1930 dollar. Colombia har en utlandsskuld pa 38 Miljoner dollar. Colombias valuta är Peso. 1 krona motsvarar ca 267 pesos. Den viktigaste exportprodukten är olja, kaffe, stenkol, nickel och bananer. (Aven om Colombianska regeringen inte vill erkänna sa är droger en stor del av Colombias inkomst). Under de senaste aren har 600 000 colombianer hamnat i en ekonomisk situation där de lever som fattiga eller tilloch med i *misär. Ca 52% lever i fattigdom och ca 18% är arbetslösa enligt regeringens egna statistik. Allt detta beror pa det nästan 40 ars langa inbördes kriget, Colombia konflikten klassorättvisorna och den förra *konservativa presidenten Pastrana.

Kyrkan

De flesta i Colombia tillhör den katolska kyrkan och de flesta invanarna är döpta katoliker. Det finns inte manga som är protestanter. Den colombianska katolicismen anses vara ovanligt strikt och konservativ. 1973 upphörde katolska kyrkan att vara statskyrka, men är ända en viktig del för människorna i Colombia.

Naturresurser

Colombia är rikt pa mineraler. De producerar mest guld i hela Latinamerika och 95 % av smaragderna i hela världen. Colombia försörjer sig själv med olja och kol. Energibehovet täcks till 75 % av vattenkraft. Kaffe och plantagegrödor är huvuddelen av exporten. En tredjedel av befolkning sysselsätter sig med jordbruket. Pa grund av att man odlar sa mycket kaffe och kokain sa maste man importera mycket livsmedel. De maste även importera maskiner och andra industriprodukter som de inte kan tillverka själva. Den största delen av handeln sker med EU, Japan och USA.

Colombia konflikten

1948 började konservativa och liberala colombianer braka och flera hundra tusentals människor dog. konflikten slutade tio ar senare för att ingen orkade braka mer. Man slöt inte heller nagot fredsavtal och istället har manga av dagens konflikter i Colombia sina rötter i dessa tidigare brak.

Konflikten involverar manga olika fragor sasom vapen, droger, ekonomi, mänskliga rättigheter, kidnappningar, demokrati osv. Dessutom har stora delar av landet en svag eller till och med en statsmakt som fullkomligt struntar i att sköta sitt arbete, vilket förvärrar problemen oerhört.

Förutom den colombianska statsmakten och de olika gerillagrupperna är även USA och militära grupper involverade. De tva värsta gerillagrupperna är *FARC och *ELN. Fran början var FARC intresserad av kommunistiska självförsvarsgrupper, men har delvis förvandlats till en kriminell organisation. Man kan inte helt och hallet kalla FARC för en kriminell organisation, eftersom malen fortfarande är politiska. Men problemet är att de har börjat använda olika typer av kriminell verksamhet för att na sina mal. De mest kända är förmodligen kidnappningarna och kokainhandeln, men även tvangsskatter för beskydd samt ran är vanligt har förekommit. Manga kidnappningar som sker är pa oljearbetare. Gerillan ogillar nämligen att utländska oljeindustrier utnyttjar Colombias olje fynd och gör därför allt för att förstöra för dem.

Detta är FARCs egna flagga.

Boken är en symbol för kunnighet om landet, och vapnen star för vilja.

 


jag tycker hela konflikten var onödig, personer som tycker att allt är bra som det är, och personer som inte vill ändra pa nagot. Man maste ju kunna komma överens i regeringen!. Colombias regering har nog aldrig varit bra, dom tänker bara pa sig själva och de rika. Dom som är fattiga ska helst inte synas, ska helst försvinna helt.

Jag tycker att FARC pa ett sätt är bra, dom slas ju för en god sak, men nu när dom tar till valdsamma metoder börjar det ga överstyr.

Slutsats

Jag tycker att Colombia verkar vara ett land i extrem fattigdom. Det är ju trotsallt ett U-land, men med hjälp fran oss svenskar och alla stödföreningar som finns kan Colombias ekonomiska situtuation föbättras. Om man aker till ett dyrt hotell i Bogota kan det precis bredvid ligga de mest extrema slumkvarter där barn far sitta utanför köksingangen och tigga mat, detta är en tydlig bild av hur de rika försöker eliminera all fattigdom, istället för att hjälpa. Men bara för att man läser sa mycket daligt om U-länder betyder det inte att det inte gar att föbättra situationen, aterigen kan man ringa stödföreningar som hjälper..!

Ord förklaring

*Mestis: en person fran antingen europeiskt ursprung eller afrikankst ursprung.

*misär: person som lever i nöd, elände

*Konservativ: en person som i allmänhet ogillar förändring

*BNP: summan av ett lands varor och tjänster som produceras under ett ar.

*FARC: Colombian Revolutionary Armed Forces (FARC baklänges)

*ELN:   Revista del Ejército de Liberación Nacional de Colombia= National Liberation Army

Källförtäckning

https://www.mimmersbrunn.se

Skrivet av: Nathalie Valencia, Nils NIlsson
Skola:
Danderyds fria gymnasium

https://www.larouchepub.com/other/1995/2245_farc.html

https://www.un.dk/swedish/Briefing_papers/Narkotikamissbruk/main.htm

https://lutherhjalpen.svenskakyrkan.se/latinamerika_colombia.asp

https://www.lacasa.nu/

Hjälp organisationer

Luther hjälpen är svenska kyrkans sätt att hjälpa andra länder. Dom stöder lokala kyrkor i andra länder.

https://lutherhjalpen.svenskakyrkan.se

Telefon:

adoptionsföreningen la Casa (ALC) är en auktoriserad adoptionsförening som samarbetar med barnhemmet ”Casa de la Madre y el Nino” i Bogotá Colombia.  https://www.lacasa.nu/ Telefon: 08-754 06 59, 073-732 98 68.

Sos barnbyar är en hjälpsam organisation som ger föräldralösa och övergivna barn ett hem, en familj och utbildning.

https://www.sos-barnbyar.se

Telefon:

Sida:

1..värt att veta och droger.

2..Historia, ekonomi, kyrkan och naturresurser.

3. Colombia konflikten.

4..ord med stjärna förklaras, Källförtäckning och hjälp organistationerPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2816
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved