Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

FiskeFysiskaGeografiHistoriaInstallationerKulturLedningLitteratur
MarknadsföringOlikaReceptSociologiSportTeknikUtbildning

SLAKTBOK - Min mors släktingar

historia+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

  SLAKTBOK 

Före

Först när jag började med att leta reda pa intressanta saker till min släktbok sa tänkte jag: Nämen Gud vad är det här, mission impossible 3 eller vad?

Men snart sa upptäkte jag att det här var mer roligt än svart och jobbigt.

Jag hade god hjälp av tva släktböcker som jag och mamma rotat fram ur en gammal lada pa vinden. Den ena boken är en noga redogörelse över alla medlemma i mammas släkt, deras arbeten, utbildningar, barn, makar osv.

Den andra boken handlar om släkten pa pappas sida som härstammar fran Spanien. Ett minus med den boken är att det nästan bara finns information om stamfadern Augustin, det finns bara pytte lite information om de övriga släktingarna men till det aterkommer jag senare.

När jag har suttit och läst i böckerna sa har jag insett hur lite jag egentligen vet om min släkt, men jag hoppas att jag i alla fall ska lära mig lite mer under denna SO-period.

Jag nämner inte min närmaste släkt, familjen, i min bok därför att jag tycker att det är mycket intressantare bade att läsa och skriva om de äldre släktingarna.

Okej, da var det slut dillat, nu sparkar vi igang pa riktigt:

Min mors släktingar

Pa denna sidan av släkten sa kom jag 7 led bakat i generationen och den förste ni ska fa läsa om är även den äldste, sa att ni sedan kan följa släkten Berglunds utveckling framat.

Jonas Persson Berglund

Jonas föddes 1753 i Södermanland.

Som 30aring flyttade han fran Thuna till Nyköping där han samma ar gifte sig med Catharina Andersdotter som han sedan fick sonen Johan Gustaf Berglund tillsammans med.

Jonas var gardsarbetare i Nyköping i hela sitt liv som varade t.o.m. 1807. Han dog endasst 54 ar gammal i giktvärk men da skulle hans fru Catharina leva i yttligare 14ar som änka.

Johan Gustaf Berglund

Johan var min mormorfarfarfarfar. Det skrev jag bara för att man ska fa ett perspektiv pa hur langt tillbaka i tiden vi egentligen befinner oss nu.

Johan föddes i Nyköping ar 1784 och där levde han sedan hela sitt liv fram till 1842 da han dog mycket hastigt. Under sitt liv hann Johan med att arbeta under tre hövdingar, som star att läsa i ett tal pa hans begravning. Sahär löd talet (översatt till en mer begriplig svenska än i orginalet): ”Under tre hövdingar har han tjänat, med allas bifall. Han var utrustad med ett sällsynt förstand och en ovanlig omdömmesförmaga. Med sin skarpa blick kunde han skilja mellan brottet och förseelsen. Under den harda yttre klädnaden klappade ett människo-älskande hjärta. Han sags ofta med tarar i ögonen men lovtal behövde han inte, hans gärningar talar sitt klara sprak”.

Johan arbetade som v ktmästare vid slottet i Nyköping fran 1818. Han gifte sig med sin fru Margareta Christina Lundman ar 1817 och de fick 5 barn tillsammans.

Carl Gustaf Berglund

Carl var ett av Christina och Jonas barn.. Carl föddes 1817 och han dog 1892 i Eskilstuna.

Carl arbetade som kronolänsman (polis) och han gifte sig ar 1846 med Ulrika Selma Olivia Åkerstein. Ulrika levde mellan aren 1826 och 1910. Carl och Ulrika skaffade 8 barn och ett av dessa var min förfader Erik Cornelius Berglund.

Erik föddes ar 1859 den 4 oktober.

Han tog ar 1880 en juridisk examen i Uppsala och tack vare denna sa startade han Svenska köpmannabyran – Erik Berglund advokatbyra.

Han gifte sig sa smaningom med Anna Jundelius och de fick 5 barn, 2 döttar och 3söner, tillsammans. En av dessa söner var Nils Erik och han gifte sig med Margit Bergström som var dotter till grundaren av varuhuset P.U.B i Stockholm. Han hette Paulus Urbanus Bergström.

En av de andra sönerna far ni läsa om här nedan för han är min mormorsfar.

Åke Erik Berglund

Åke utbildade sig till läkare och arbetade vid Karolinska sjukhuset. Han akte även pa studie resor till Tyskland, Frankrike och Österrike.

Aina Maria Palmgren och Åke gifte sig 1923 i Östermalms kyrka. Aina Maria kom fran en fin familj för hennes pappa var direktör i Svenska pappersmasseförbundet.

Anna-Maja Berglund

Anna-Maja var ett av 6 syskon. Anna-Maja gick i friskola fran 13arsaldern upp till 18ar. Efter det sa jobbade hon som kontorist i nagra ar tills det att hon gifte sig och fick 6 barn. När det sista barnet Lars var tre ar, och hon var 40 ar, sa började hon plugga igen, denna gang pa Hermods och när hon var färdig där sa började hon arbeta som arbetsförmedlare.

Anna-Maja levde i 62 ar.

Pappas förfäder

Pa pappas sida sa tänkte jag inte skriva lite om varje person sa som jag gjort i mammas släkt utan nu tänkte jag istället skriva om de tre sakerna som jag tycker är mest intressant om släkten.

Den första saken är en liten berättelsse om Augustin Miquelsen som är släktens stamfader.

Augustin föddes ar 1786 i Spanien.

När han var 22 ar, 1808, sa följde han med den franska armén under ledning av prinsen av Ponte-Corvo, som sedan blev Kung Karl XIV av Sverige, till Danmark.

Men när den franska armén skulle atervända till Spanien och Frankrike sa blev 14 soldater kvarlämnade av olika anledningar och bland dessa 14 fanns Augustin med. Augustin rymde fran armén för att han träffat sin stora kärlek Ane Marie Nicolaisdatter i Danmark.

Ane Marie hjälpte Augustin att gömma sig i ett skjul för att undkomma soldaterna som letade efter honom pga att han rymt. Augustin klarade sig och nagot ar senare sa gifte sig han och Ane Marie.

Ane Marie arbetade som kammarjungfru pa Wedellsborg och tack vare henne fick även Augustin arbete där. Han blev kammartjänare hos greve Wedell.

Augustin offrade en stor del av sitt liv för att bli ”äkta” dansk. Han avsade sig sin katolska tro för att bli protestant och han bytte även efternamn. När Augustin bodde i Spanien sa hette han inte Miquelsen utan nagot annat efternamn som jag inte känner till.

Den andra saken som jag tycker är intressant med släkten är att berätta hur det kommer sig att en del av släkten nu bor i Sverige istället för i Danmark.

Det var min farmorsmor Tora Louise Hansen som gifte sig med Wilhelm Hugo Bandel som bodde i Stockholm och eftersom de var gifta sa flyttade Tora upp till Stockholm. Tora och Hugo skaffade tva barn tillsammans.

Den sista saken jag ska berätta om är hur det kommer sig att jag heter Wejander för om man läser i släktträdet  sa ser man att farfar hette Persson och att farmor hette Bandel. Men var ifran kommer Wejander? Jo, det var sahär att innan de gifte sig sa bestämde Karl-Erik sig för att hitta pa ett nytt och eget efternam och det blev Wejander.

Anledningen till detta är att Wej betyder väg och att ander anspelar pa vandrare, vägvandrare alltsa!

Detta pahitt kom sig av att farfar arbetade som lantmätare, fyndigt va´?

Efter

Nu var den klar, min släktforskning.

Eftersom jag började med att skriva att jag misstänkte att det här skulle bli mission impossible 3 sa maste jag ju sluta med att bekräfta att det var svart, inte omöjligt men svart. Men det var absolut inte sa svart och jobbigt att det inte var värt mödan. För vad kan vara mer intressant att läsa om än släkten?

Nu när jag ända haller pa sa ska jag passa pa att inflika ett till nära och kära som hjälpt mig!

Här är den bästa hjälpen man kan tänka sig. Tva släktböcker!

Den övre om pappas släktingar och den gröna undre om mammas släktingar.

Makar Släkten Miquelsen

1787 – 1868 1786 - 1828

Ana Marie Nicolaisdatter - Augustin Miquelsen

1820 – 1864 1820 – 1862

Maren Pedersdotter – Hans Nikolay Mikkelsen

1849 - 1930 1857 – 1930

Marié Christine Lauridsen – Fredrik Ludwig Hansen

1872 – 1938 1885 – 1955

Wilhelm Hugo Bandel – Tora Louise Hansen

1921 – 1973 1919 -

Karl-Erik Persson – Gunvor Urda Tora Bandel

Lena Olsson – Kaj Wejander

Karin Wejander

Här är ett litet utdrag ur släkten Miquelsen. Här finns bara de närmaste släktingarna i rakt bakat stigande led fran mig för jag tycker att det är onödigt att skriva dit alla syskon, kusiner osv.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1638
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site