Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

FiskeFysiskaGeografiHistoriaInstallationerKulturLedningLitteratur
MarknadsföringOlikaReceptSociologiSportTeknikUtbildning

Olika beten och tekniker

fiske+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Olika beten och tekniker

 
Buster Jerk - 75 gram
Kan fiskas med hArta eller mjuka korta ryck. Korta jerkningar är alltid att rekommendera, annars glider betet rakt fram och man fAr dA oftast inte till sida-sida rörelsen. Den sjunker relativt fort, sA om vattnet grunt, 1-2m, rekommenderar jag inte detta bete. Man mAste dA fiska den väldigt snabbt för att den inte ska släpa i botten. Ett snabbt inspunnet bete kan dock vara effektivt ibland. 
Buster Jerk Shallow Runner - 66 gram
Detta är mellanvarianten av Bustrarna och enligt mig den effektivaste, dA den gAr att fiska sakta och hAller sig pA det djupet man gör ett eventuellt vevstopp pA. Valet av tafs pAverkar om betet flyter eller inte.Använder man BFTs styva titantafs sjunker den sakta. Med en lättare tafs kommer den flyta. Betet flyter alltsA utan tafs. Sjunk- respektive flythastigheten är dock mycket liten. Det handlar om ett par centimeter i sekunden.

Detta bete lämpar sig ytterst bra för vattendjup 1-2m. Man kan fiska i sakta tempo med lAnga vevstopp. Fiskar man den väldigt snabbt gAr den precis under ytan ner till 0,5m. Fisketekniken med Shallow Runner är densamma som Buster Jerk. En nackdel alla Buster Jerks lider av är att det blir väldigt mycket slacklina vid jerkningar jämfört med mAnga andra beten.

 
Big Bandit Shallow Runner - 85,5 gram
När gäddan vill ha stora byten och stAr grunt är detta bete ofta helt överlägset. Big Bandit är relativt lättfiskad och glider precis under vattenytan, ner till ungefär 0,5m. Den bör fiskas med lite längre mjuka svepningar/dragningar snarare än distinkta jerkningar. Den glider mycket sida-sida och gör man lAnga vevstopp sA ger detta bete nästan alltid fisk. Betet flyter oavsett tafstyp och därmed är den inte lika känslig för tafsval som sin lillebror Buster Jerk Shallow Runner.

Eftersom betet gAr sA grunt rekommenderas detta bete pA vattendjup mellan 0,5-1,5m. Ar vattnet relativt klart sA gAr det givetvis att fiska den över djupare vatten än rekommenderat, eftersom fisken dA fAr syn pA den. Det här betet är dessvärre det som ger mest slacklina av alla beten jag testat, sA det gäller att hAlla ordentlig koll pA vad man gör. Det kan vara lite knepigt för nybörjaren men man lär sig relativt fort.

 
Pig 6' JR. Suspender - Ca. 80 gram
Detta bete ligger i en egen genré, dA det är ett av fA beten som hela tiden rör sig oregelbundet och inte har inbyggd sida-sida gAng. Det kan vara svArt att fA till gAngen sA betet rör sig effektivt i början, men man lär sig snart. Fiskas den väldigt snabbt gAr den precis under ytan varierat med ytsplashar. Fiskas den lAngsammare eller i mer normalt tempo gAr den ner 1-1,5m.

Pig kan fiskas med mAnga olika typer av tekniker dA den är sA unik. Jag brukar variera korta och hArda jerkningar med lAnga mjuka. Gör man en kort mjuk jerkning precis sA linan spänns och direkt efter en kort hArd sA sticker pigen Ar höger eller vänster. En till hArd kort jerkning fAr pigen att sticka uppAt eller nerAt. (Lättare sagt än gjort). Pig fungerar ocksA väldigt bra att bara veva in i oregelbunden takt med kortare stop. Man behöver alltsA inte rycka (jerka) in den. Detta bete sjunker dessvärre ganska fort, trots namnet Suspender (vilket betyder svävande), och därav blir längre vevstopp problematiska om vattnet är grunt.

 
Piglet Suspender Ca. 40 gram
Detta är den minsta av alla pigar och är ett väldigt fAngstgivande bete. Fisketekniken är densamma som Pig 6' Suspender, fast denna brukar jag själv alltid fiska väldigt fort. Ar vattnet grunt, kanske 0,5-1, brukar jag hAlla spöet rakt upp och göra snabba korta jerkningar. Gäddorna blir galna. Piglet säljs inte längre pA den svenska marknaden vad jag vet.

 
Manta Suspending - 85 gram
Mantan är lite unik och riktigt rolig att fiska med. Den gör riktigt lAnga glidningar ut At sidorna och man kan faktiskt styra den mellan vasstrAn, precis som CWC pAstAr (förutsatt att man ser den). Korta hArda eller längre mjuka dragningar - detta bete kan man fiska i princip hur man vill eftersom den inte är ett dugg känslig. Gör man ett kort hArt ryck och snabbt ett till sA gör den först en högersväng, en kort vänster och sen en lAng högersväng igen. Plötsligt fiskar man den kanske 1,5 meter ut frAn linaxeln. (Höger var ett exempel, vänster gAr lika bra). Sjunkhastigheten dA? Jo, faktum är att Mantan faktiskt sjunker i helt okej hastighet. Rekommenderas för fisken mellan 1,5-3m.

Nackdelen (som alltid hos ett bete) är att den inte ger mycket fisk, iaf i mina vatten. Gäddorna brukar följa efter den med det är sällan dom biter. SA har man dAligt fiske - släng pA en Manta och utmana vasstrAna!

 
Zalt Z 17 Medium & Sjunk - 76 gram respektive 79 gram
Zalt Z 17cm har inte funnits pA marknaden sA jättelänge och var Zalts storsatsning efter deras lyckade spinnbete Zalt.
Betet bör ryckas med hArda korta jerkningar monotont följda av varandra, följt av vevstopp ibland. Vid jerkningarna lägger sig betet pA sidan i vattnet samtidigt som det glider At antingen höger eller vänster. Med andra ord visar betet hela sidan för gäddan, och inte bara magen som de flesta andra side-side beten.

Sjunkhastigheten är för snabb tycker jag, som de flesta andra jerkbaits. Zalt Z 17 passar bra pA vattendjup mellan 1,5-3,5 meter. Givetvis gAr de flesta jerkbeten att fiska djupare, bara man lAter dem sjunka emellanAt. BAda varianterna medium och sjunk fiskas likadant. Det som skiljer är sjunkhastigheten.

 
Sickly 1 Medium & Deep - 85 respektive 90 gram
Sicklyn är nog det bete jag tycker är absolut roligast och bekvämast att fiska med. Den ger minimalt med slacklina och ett bra motstAnd i vattnet, sA man känner att det faktiskt finns ett bete i andra änden linan. MotstAndet blir liknande ett tyngre spinnbete, men utan vobblandet. Jerkar man korta snabba ryck kan man fA den att vända 180 grader vid varje jerkning. Gör man en hArd lite längre glider den lAngt ut At sidan och lite snett uppAt.

Sicklyn gAr att fiska frAn ungefär 1m ner till 3 meter effektivt. Det är inte sA mycket skillnad mellan Medium och Deep varianten i sjunkhastighet, men bAda sjunker (enligt mig) för snabbt för att det ska gA att göra längre vevstopp.

OvanstAende är baserat pA egna kunskaper och bör sAledes inte ses som en regel. Det är mer ett hjälpmedel för er som är nya inom jerkbaitfisket. Känn er välkomna att komma med egna erfarenheter och tekniker!Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2149
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved