Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Dispersia si divizarea riscurilor

management+ Font mai mare | - Font mai micDispersia si divizarea riscurilor

Pentru supravietuirea mutualitatii, asiguratorii trebuie sa asigure dispersia corespunzatoare a riscurilor, adica, sa aiba grija ca un sinistru sa nu poata atinge in acelasi timp un numar mare de unitati de expunere asigurate. De aceea, riscurile de razboi sau riscurile atomice sunt excluse in general de la asigurare, intrucat creeaza pagube de valori foarte mari peste posibilitatile de acoperire ale asiguratorului. Asiguratorul are sarcina de a controla acumularile posibile de valori pe care mai multe contracte pot sa le puna in sarcina sa, de a cunoaste portofoliul de contracte pentru a sti in orice moment volumul sinistrului maxim posibil pe care acesta il va avea de platit din cauza unui singur eveniment asigurat.In practica, nu este usor de respectat regula dispersiei riscurilor si, de aceea, asiguratorii, pentru a se proteja impotriva consecintelor unui cumul de angajamente, au recurs la tehnicile de divizare a riscurilor.

Presupunem un portofoliu de contracte de asigurare format din 4.000 de cladiri cu o valoare medie a sumei asigurate de 3000 RON (valoarea totala preluata in asigurare este de 12 milioane RON). Echilibrul mutualitatii ar fi in pericol daca una din aceste cladiri ar fi de valoare foarte mare, comparativ cu media, de exemplu, 20 milioane RON sau daca 30 din aceste cladiri asigurate ar fi apartamente situate in acelasi bloc valorand 900.000 RON.

In primul caz, nu ar exista omogenitatea riscurilor, iar in al doilea caz, nu se respecta dispersia riscurilor, un singur sinistru ar putea pune mutualitatea in situatie de faliment.

Pentru a face fata acestor situatii, asiguratorii pot practica urmatoarele tehnici de divizare a riscurilor:

Coasigurarea

Fractionarea riscului in transe succesive de capitaluri

Reasigurarea

Coasigurarea consta in impartirea aceluiasi risc intre mai multi asiguratori. Considerand datele ipotetice anterioare, in aceasta situatie asiguratorul are posibilitatea preluarii in asigurare a 10% din valoarea portofoliului (1,2 mil. RON), diferenta urmand sa fie plasata la alti asiguratori. Asiguratorii, proportional cu valoarea preluata, vor stabili si valoarea primelor de asigurare pe care le vor incasa de la asigurati si a daunelor pe care urmeaza sa le suporte in caz de aparitie a riscului asigurat.

Fractionarea riscului in transe succesive de capitaluri presupune plasarea obiectului asigurat in mai multe contracte de asigurare si permite asumarea angajamentelor proprii ale fiecarui asigurator sau coasigurator.

Astfel, valoarea cladirii de 20 mil. RON care afecteaza omogenitatea riscurilor ar putea fi fractionata astfel:

- o prima transa de 5 mil. RON este plasata la un prim asigurator;

- a doua transa de 10 mil. RON la asiguratori care nu vor interveni decat pentru sinistrele mai mari de 5 mil. RON;

- a treia transa de 5 mil. RON la un alt asigurator care acopera sinistrele in situatia in care valoarea daunelor depaseste suma de 15 milioane RON (primele doua transe).

In aceasta situatie, spre deosebire de coasigurare, nu exista proportionalitatea primelor in functie de fiecare transa pentru ca cel mai mare numar de sinistre va afecta, de regula, prima transa si in mod exceptional pe a doua, iar a treia va fi afectata numai in cazuri foarte rare.

Reasigurarea sau asigurarea asiguratorilor este operatia prin care o societate de asigurari, numita reasigurat, transfera o parte din riscurile pe care le-a luat in sarcina sa unei alte societati de asigurare, numita reasigurator. Reasigurarea permite fiecarui asigurator sa subscrie riscuri de valori foarte mari depasind posibilitatile financiare de care dispune.

Majoritatea reasiguratorilor opereaza pe mai multe piete straine realizand o divizare a riscurilor la scara internationala. Astfel, ei actioneaza diferit pe intregul glob in functie de capacitatea financiara a fiecarei piete.

Aceste tehnici de divizare a riscurilor nu se exclud unele pe altele, acelasi risc putand fi divizat intre mai multi coasiguratori si mai multi reasiguratori intr-un singur contract sau in mai multe transe succesive.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2288
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved