Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Incetarea contractului de asigurare

management

+ Font mai mare | - Font mai micIncetarea contractului de asigurare

In mod obisnuit, contractul de asigurare cu durata determinata inceteaza in momentul in care acesta a ajuns la termen, respectiv la expirarea perioadei pentru care a fost incheiat.In alte cazuri, contractul de asigurare inceteaza la producerea evenimentului asigurat in situatia asigurarilor de viata si de accidente ale persoanelor. Dupa plata sumei asigurate, obligatiile asiguratorului fata de asigurat se sting, ceea ce echivaleaza cu incetarea automata a contractului.

Pentru asigurarile de bunuri si de raspundere civila, contractul inceteaza daca, prin realizarea riscului, bunul asigurat a fost distrus in intregime. Daca distrugerea este partiala, contractul continua sa-si produca efectele, de regula, pentru o suma asigurata redusa.

Exista si alte moduri de incetare a contractului de asigurare inaintea expirarii duratei sale, precum si inaintea producerii riscului asigurat, si anume: denuntarea, rezilierea si nulitatea contractului de asigurare.

Denuntarea consta in incetarea contractului de asigurare in mod unilateral, din cauze autorizate de catre lege. Astfel, asiguratorul poate denunta contractul de asigurare in urmatoarele cazuri:

- atunci cand asiguratul nu a comunicat, in scris, modificarile intervenite in cursul derularii contractului fata de datele luate in considerare la incheierea asigurarii, daca modificarea intervenita exclude mentinerea contractului;

- atunci cand se constata neindeplinirea de catre asigurat a obligatiei de intretinere corespunzatoare a bunurilor sau cand nu sunt luate masurile de prevenire impuse de lege si care determina ca probabilitatea realizarii riscului sa creasca.

Denuntarea nu produce efecte retroactive, ci numai efecte pentru viitor. Astfel, primele de asigurare sunt retinute pentru perioada in care contractul de asigurare a fost valabil, dar nu se mai retin prime de asigurare dupa denuntarea contractului.
Rezilierea contractului de asigurare se produce, de exemplu, atunci cand evenimentul asigurat a avut loc inainte de inceperea raspunderii asiguratorului (de obicei, raspunderea asiguratorului incepe dupa 24 de ore de la incheierea contractului de asigurare) sau daca, dupa inceperea raspunderii acestuia, producerea evenimentului a devenit imposibila si asigurarea este lipsita de scopul sau. Primele platite pentru perioada ulterioara se restituie.

De asemenea, rezilierea poate interveni si atunci cand asiguratul nu-si respecta obligatia de achitare a ratelor de prima scadente, dupa trecerea termenului de pasuire acordat de asigurator (de obicei, o luna de zile de la expirarea termenului de plata a ratei scadente). Deci, rezilierea inseamna desfiintarea pentru viitor a contractului datorita neexecutarii obligatiei uneia dintre parti din cauze care i se pot imputa. Efectele produse de contract pana la data rezilierii raman valabile.

Nulitatea contractului de asigurare poate rezulta din declaratii inexacte sau incomplete facute de asigurat cu prilejul contractarii asigurarii, ca urmare a incetarii prevederilor cuprinse in conditiile de asigurare sau de lipsa de interes privind bunurile asigurate in momentul contractarii asigurarii. Spre deosebire de denuntare si reziliere, nulitatea contractului de asigurare opereaza si pentru trecut, nu numai pentru viitor. Nulitatea contractului ii readuce pe contractanti la situatia juridica avuta la data incheierii asigurarii, procedand la restituirea reciproca a prestatiilor efectuate. Asiguratorul va restitui primele de asigurare incasate, iar asiguratul despagubirea sau suma asigurata daca i-a fost platita.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1770
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved