Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul anticipat al angajarilor si competentelor in administratia publica

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
Managementul anticipat al angajarilor si competentelor in administratia publica

Managementul strategic al angajarilor si competentelor are ca obiect identificarea diferentelor intre nevoile actuale si cele viitoare ale institutiei publice in acest domeniu. Este nevoie de anticiparea diferentelor existente inainte de a angaja politici si planuri de actiune pentru a le reduce.
Managementul strategic al angajarilor si competentelor se organizeaza in jurul planului strategic al organizatiei (sau cel putin in legatura cu obiective bine definite pe termen mediu). El implica simplul functionar public in ceea ce priveste proiectul propriu de dezvoltare profesionala si superiorii administrativi in ceea ce priveste practicile de management puse in aplicare.

Importanta demersului strategic in domeniul angajarilor si competentelor - Administratia este confruntata cu schimbari care se vor traduce printr-o stagnare sau chiar reducere la nivelul efectivelor si care afecteaza organizarea muncii si competentele cerute de noile realitati in domeniul muncii depuse. La originea acestor transformari putem identifica trei tipuri de factori:

Ø          factori sociali externi administratiei publice, legati de evolutia mentalitatilor si a cerintelor cetatenilor;

Ø     factori sociali interni legati de aspiratiile si motivatiile functionarilor, de crestere a nivelului lor de calificare si pregatire profesionala; politica de modernizare a serviciului public datorata in principal:

deconcentrarii si descentralizarii,

cerintelor 'europenizarii' in domeniul serviciilor publice,

dezvoltarii informatizarii serviciilor publice,

evolutiei managementului resurselor umane.

Functionarii actuali constituie un element important in ceea ce priveste situatia efectivelor de personal pe termen mediu si lung.

Evolutiile pot fi, in cadrul sectorului administrativ, lente atat din punctul de vedere al miscarilor 'naturale' (recrutari, promovari, plecari, etc.), cat si din cel al pregatirii si calificarii necesare. Este deci extrem de important pentru administratia publica sa anticipeze si sa prevada; ea are responsabilitatea de a se pregati din timp pentru situatiile si competentele ce vor aparea ca fiind necesare in viitor.

Obiective ale demersului pentru administratia publica - Punerea in practica a noilor modalitati/mijloace specifice managementului public este necesara din perspectiva realizarii urmatoarelor obiective:

-cunoasterea efectivelor de personal si a evolutiilor lor 'spontane' (numar, structura in functie de categorie si statut, calificare, piramida varstelor, vechime, etc.);

-pentru a determina numarul de 'plecari' si 'veniri' in functia publica, ritmul promovarilor si nevoile existente in ceea ce priveste noile angajari;

-dezvoltarea participarii personalului la coordonarea evolutiei sale profesionale si mobilizarea acestuia la toate nivelele; realizarea unor actiuni de informare asupra evolutiei misiunilor, mizelor economice existente, evolutiilor in domeniul angajarilor, posibilitatile si modalitatile de orientare/perfectionare profesionala.

Prezentarea demersului strategic de gestiune a angajarilor si competentelor Acest demers poate fi sintetizat in cinci etape:

1.Realizarea inventarului resurselor existente:

in termeni cantitativi,

in termeni calitativi.2.Analiza evolutiei probabile a resurselor existente si a nevoilor functionarilor publici.

3.Definirea noilor posturi necesare in functie de planul de analiza strategica, de obiectivele existente si de evolutia misiunii organizatiei.

4.Analiza relatiei intre resursele existente si angajarile dorite/necesare.

5.Alcatuirea si punerea in practica a planului de actiune.

Instrumente de realizare a demersului (existente la dispozitia administratiei publice):

managementul anticipat al alocarilor bugetare: elaborarea unui plan strategic al nevoilor existente in functie de evolutiile previzibile ale bugetului;

managementul anticipat al efectivelor de personal; aceasta determina fluxul 'intrarilor' si 'iesirilor' (coordonarea recrutarii personalului, coordonarea carierelor functionarilor publici).

Este de fapt vorba de o abordare demografica si cantitativa a resurselor umane; managementul calitativ al angajarilor si competentelor; in general, responsabilii locali sunt cei care pot, datorita contactului direct cu functionarii publici, sa analizeze perspectivele de cariera profesionala in cadrul unitatii lor de munca. In schimb analiza calitativa a posturilor, regrupata in asa numitele 'posturi tip' poate fi realizata si la nivel central. Spre exemplu, un grup de lucru intern al Ministerului Finantelor Publice poate elabora un nomenclator al posturilor tip necesare intr-o prefectura.

Rolul diferitilor participanti la demersul strategic de gestiune al angajarilor

Mobilizarea functionarilor superiori. Echipa de conducere trebuie sa realizeze periodic intalniri de evaluare, sa defineasca pozitiile existente in relatie cu noua organigrama si sa analizeze competentele solicitate in cazul noilor posturi.

Pentru realizarea acestor elemente se folosesc:

reuniunile anuale de evaluare a activitatii,

descrierea functiilor,

analiza competentelor necesare pentru angajare.

Mobilizarea functionarilor inferiori Functionarul se afla in centrul dispozitivului organizational; pentru a obtine participarea lui la acest demers particular trebuie alimentat cu informatii operationale asupra serviciilor si mijloacelor planului de formare profesionala, asupra posibilitatilor de evolutie si mobilitate profesionala in interiorul si exteriorul structurii sale.

Functionarul trebuie sa poata fixa, in acord cu responsabilul sau ierarhic, obiective - in cadrul formarii sale profesionale - pe care se angajeaza sa le atinga intr-o limita de timp rezonabila (ce poate fi cuprinsa, in functie de natura obiectivelor, intre sase luni si doi ani).

Sinteza - Serviciul public este confruntat cu schimbari care vor afecta notabil volumul si structura posturilor existente.

Pentru a face fata acestor evolutii cantitative si calitative a obiectivelor, serviciul public trebuie sa initieze un proces de control anticipat al posturilor si competentelor, ca un mijloc ce permite evitarea situatiei in care doar constrangerile bugetare determina acest demers.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 872
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site