Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul ca activitate propriu-zisa de conducere

management+ Font mai mare | - Font mai micManagementul ca activitate propriu-zisa de conducere

Acesta este considerat managementul practic. Procesul de conducere a fost din totdeauna unul de orientare a oamenilor intr-un efort organizat. Managementul practic la nivel global, planetar, a trecut prin trei etape:

Prima - cand proprietarul unic avea si functia de a conduce si a organiza productia, bazandu-se mai ales pe intuitie, bun simt, traditie si experienta. El era concomitent patron, proprietar si practica o conducere traditionala;In etapa a doua, latura organizatorica este transferata unor functionari, proprietarul ramanand singurul subiect al conducerii economice;

In etapa a treia productia a devenit mai complexa - conducerea nu mai putea fi asigurata de proprietar singur si apar managerii si organizatorii de profesie. Astfel, eficienta muncii devine o miscare ascendenta de la conducerea nemijlocita de catre patron la cea mijlocita prin manager.

Acesta a fost drumul de formare a conducatorilor profesionisti ca urmare a cresterii complexitatii problemelor (tehnice, tehnologice, organizatorice, financiare), adancirii diviziunii muncii si amplificarii cooperarii. Managementul ajutat de stiinta si tehnologie avea ca rol sa faca fata cu inteligenta schimbarilor, sa schimbe idei in practica, sa afle la timp problemele ce apar in practica. In acest mod managementul se dezvolta, reinnoindu-si substanta generalizand practica si teoria.

Managerul, ca activitate a agentilor economici inseamna:

o munca specifica, un tip de ocupatie cu un inalt grad de activitate non-manuala bazata pe un fond continuu de cunostinte si rezultate practice in domeniu;

o functie, definind omul sau un grup de oameni responsabili in directionarea (orientarea) si mersul unitatii;

o profesie cu un domeniu de activitate bine definit, cu anumite sarcini la diferite niveluri de conducere a activitatii necesitand atat cunostinte teoretice ale stiintei managementului, cat si cunostinte sociale, psihologice, juridice. Managementul este o profesie cu un deosebit grad de complexitate, necesitand cunostinte profesionale sociale, juridice, relatii cu oamenii si cu alte intreprinderi, pe care le impleteste cu actiunea.

Conducatorul pentru care activitatea de conducere este o profesie este denumit manager. Profesiunea de manager este o ocupatie relativ noua. Managerul este creator de conditii pentru utilizarea eficienta a resurselor informationale (materiale, financiare, forta de munca), un specialist modern ce corespunde noilor conditii. Nu exista o reteta simpla pentru a deveni manager, insa persoana astfel investita poate fi modelata. Cohen spunea ca, cei mai eficienti manageri sunt cei instruiti in acest sens si nu cei ce poseda in mod natural aceste aptitudini.

Ceea ce este caracteristic conducatorilor pentru care aceasta activitate este o profesie este:

capacitatea de a risca (aceasta trebuie acceptata ca o norma, managerul trebuie sa invete din greseli);

capacitatea de a intrevedea, atat de necesara managerului;

capacitatea de a evalua corect colaboratorii si subalternii pentru ca munca in echipa sa fie cat mai eficienta.

Mai ales aceste trasaturi diferentiaza managerul de alti conducatori. Depistarea persoanelor cu talent in domeniul managementului care aspira la functia de manager si care doresc sa-si cunoasca potentialul, se realizeaza in alte tari ca si la noi in "Centre de evaluare a managerilor" (CEMAT), pe baza unor teste, studii de caz, analize economice, conducerea unei sedinte.

Modul de rezolvare si reactie la aceste probe permite evaluarea potentialului de manager si elaborarea unui certificat in care se precizeaza calitatile persoanei, defectele majore, pentru ce functie este recomandat, in ce probleme sa se perfectioneze.

Managementul poate deveni arta conducerii. Dupa Taylor, cunostintele exacte formeaza stiinta iar aplicarea lor in practica, atingerea unui anumit scop, constituie arta. Arta are in vedere in principal individualitatea managerilor.

Ca arta, conducerea este legata de manager pentru ca rezultatele depind de experienta, calitatile si capacitatea lui de atragere a oamenilor pentru indeplinirea sarcinilor stabilite.

Conducerea este competitia intre intuitie si rationament, dintre ara si stiinta in care stiinta castiga tot mai mult teren, imbinarea lor determinand succesul. Asocierea termenilor de stinta si arta releva cat de complexa este activitatea manageriala.

Ca proces, esenta managementului este posibilitatea desfasurarii sale si de execitarea unor functii fundamentale: previziunea, organizarea, dispozitie (comanda), coordonarea si controlul care formeaza un ciclu al desfasurarii oricarei actiuni umane.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2115
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved