Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul pe produs (MPPr)

management+ Font mai mare | - Font mai micManagementul pe produs (MPPr)

Aceasta metoda reprezinta, in esenta, o varianta a managementului prin proiecte, axat exclusiv pe cresterea competitivitatii unor produse sau grupe de produse ale organizatiei.

Premisa de baza a metodei are in vedere faptul ca eficienta organizatiei depinde de capacitatea de adaptare la nevoile clientilor prin crearea de noi produse, innoirea celor existente, perfectionarea metodelor de distributie si comercializare.MPPr se defineste ca fiind ansamblul proceselor si activitatilor desfasurate in vederea mentinerii sau cresterea competitivitatii unui produs sau unei grupe de produse de catre un manager caruia i se atribuie in acest scop sarcini, competente si responsabilitati adecvate.

Principalele etape in aplicarea metodei MPPr sunt:

a)      alegerea produsului sau grupei de produse ce urmeaza a face obiectul managementului pe produs. Decizia de selectie apartine managementului de varf si are in vedere alegerea produselor semnificative din punct de vedere al cifrei de afaceri, profitului, ratei rentabilitatii.

Selectia are la baza urmatoarele criterii:

seria de fabricatie si ponderea produsului (grupei de produse) in totalul productiei

gradul de complexitate

viteza uzurii morale

anul fabricatiei si locul ocupat in curba de viata

aspectul estetic, modul de ambalare si distributie.

Analizele si, respectiv, selectia se fac avand in vedere produsele similare cu care produsele intra in competitie pe pietele interne dar si pe pietele externe.

b)      Stabilirea obiectivului urmarit. In functie de situatia concreta, managementul de varf poate decide:

Crearea unui produs nou sau reproiectarea unui produs (grupa de produse) existent in fabricatie

Asimilarea in fabricatie a unui proiect existent

Modificarea canalelor de distributie

Contributia la cresterea volumului vanzarilor

Cheltuielile totale admise pentru implementarea metodei

c)      Selectia managerului caruia ii revine sarcina implementarii metodei.

In functie de obiectul urmarit, acesta poate fi un specialist in domeniul tehnic - atunci cand se pune problema proiectarii sau reproiectarii produsului - ori in domeniul comercial, organizatoric etc.

Selectia va avea in vedere nu numai profilul pregatirii profesionale, ci si o solida experienta (minimum 10 ani) in domeniul fabricatiei sau comercializarii ca si aptitudinile de lider animator al echipei. Tot in aceasta etapa are loc:

Stabilirea sarcinilor, competentelor si a responsabilitatilor ce ii revin in functie de natura, complexitatea, importanta obiectivului

Numirea a 2 - 3 responsabili de segmente a caror activitate va fi dirijata de manager si stabilirea sarcinilor, responsabilitatilor si competentelor, in consecinta.

In general, managerul de produs este subordonat managerului compartimentului de marketing (fig.5.11.).


Fig. 5.1.1 Managerul de produs

d)      Elaborarea variantelor strategice partiale privind conceptia, fabricatia si comercializarea produsului de catre manager in concordanta cu strategia globala a organizatiei. Aceste variante sunt supuse analizei managementului de varf, fiind ulterior concretizate in strategia politica de produs.

e)      Proiectarea de catre manager si echipa sa, a modificarilor necesare implementarii metodei pe plan structural, informational, decizional si metodologic. Aceste modificari sunt, de asemenea, supuse aprobarii managementului de varf odata cu procedurile si termenele de control ale realizarii obiectivelor.

f)        Evaluarea periodica a nivelului realizarii obiectivului - conceptia, asimilarea in productie, comercializarea produsului - si efectuarea corectiilor necesare.

Managementul pe produs este larg utilizat datorita avantajelor sale:

Ca si managementul prin proiecte, el permite o crestere a capacitatii de adaptare a structurii organizatorice la cerintele mereu in schimbare ale mediului

Posibilitatea abordarii sistemice a organizarii, fabricatiei si comercializarii produselor si, intr-o maniera previzionala, in concordanta cu prognozele si strategiile organizatiei.

Cresterea responsabilitatii, initiativei, creativitatii personalului.

Limitele managementului pe produs constau, in special, in deficientele cu articularea structurii formale, care pot genera stari conflictuale intre managerul de proiect si echipa sa si restul angajatilorPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1577
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved