Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

CAPACITATEA, COMPETENTA SI COMPORTAMENTUL MANAGERULUI

management

+ Font mai mare | - Font mai micCapacitatea, competenta si comportamentul managerului

Analizat mai pe larg, comportamentul reprezinta o reactie totala a unui organism prin care el raspunde unei situatii traite, in functie de stimularile mediului si de tensiunile sale interne si ale carui miscari succesive sunt orientate intr-o directie semnificativa.Comportamentul managerului eficient se poate analiza. Facand o analiza, comportamentul este de doua tipuri : unul ineficient, care da dispozitii si sarcini fara a aprecia realitatile si eforturile, pune pret pe obligativitatea formala a indeplinirii sarcinilor, pastrand o tinuta formala; celalalt, eficient, in care managerul nu apare intotdeauna intr-o tinuta oficiala, ci intr-una prietenoasa, apreciaza realist eforturile si realizarile. Trasaturile esentiale ce formeaza aria muncii managerului sunt : feed-back-ul, dozarea libertatii de actiune, realitatea muncii, orientarea realizarilor, mobilitatea si personalitatea.

In activitatea sa managerul este dator sa tina seama de principiile fundamentale de orientare a comportamentului : inteligenta, cunostintele profesionale din domeniul managementului, capacitatea de a organiza, experienta anterioara, flexibilitatea in gandire, deprinderea de a privi catre sine si salariatii societatii comerciale, intelegerea pentru ceea ce se asteapta de la sine, motivarea pentru obtinerea unor rezultate scontate, formarea colaboratorilor, repartizarea de atributii si impartasirea experientei proprii si altor manageri.

Managerul trebuie sa aiba un comportament degajat, sa se adapteze comportamentelor diferite ale salariatilor societatii comerciale. In situatia in care managerul sustine singur un punct de vedere acceptat de ceilalti, e bine sa se evite starea de ingrijorare si sa caute argumente cu ajutorul carora sa se rezolve conflictul.

Comportamentul salariatului depinde de anumiti factori, el isi conduce actiunile constient, spre a obtine un anumit scop si managerul trebuie sa cunoasca si sa tina cont de acesti factori.In afara de comportament si gandire, o conditie de baza pentru a fi manager este capacitatea. Capacitatea este priceperea, indemanarea, talentul de a lucra intr-un anumit domeniu. Un manager capabil este apreciat nu prin ceea ce face ci prin ceea ce realizeaza.

Prin capacitatea managerului intelegem complexul de calitati, aptitudini, insusiri, atitudini concentrate in personalitatea managerului. Un bun manager este capabil si aceasta ii permite sa conlucreze cu colaboratorii, dar aici un rol important il au si stilul si metodele de

lucru utilizate, calitatile personale ale managerului. Capacitatea poate fi impartita in : capacitatea de conceptie, profesionala, manageriala, organizatorica, umana etc.

Pe langa capacitate, un bun manager trebuie sa fie competent. Un manager competent este priceput, are capacitatea de a se pronunta asupra unor lucruri pe baza unei cunoasteri amanuntite a problemei in cauza. Pentru a fi competent, managerul va desfasura o activitate de informare si studiere a problemei de specialitate. Competenta profesionala este o conditie a autoritatii managerului si o componenta a personalitatii sale. Autoritatea este influentata de dreptul de a da dispozitii, de a impune cuiva ascultare in virtutea unei calitati sau a unei imputerniciri. Prin autoritate, managerul isi asigura autoritatea salariatilor. Dar nu exista autoritate fara responsabilitate. Managerul va raspunde nu numai de munca sa, ci va da socoteala si de rezultatele muncii ajutoarelor si salariatilor sai.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1236
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved