Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Mediul ambiant al firmei

management+ Font mai mare | - Font mai micMediul ambiant al firmei

Pentru abordarea mediului ambiant in care firma isi desfasoara activitatea reprezinta o problema maxima importanta pe care trebuie sa rezolve managementul stiintific .

O firma este marcata de fapturi care influenteaza activitatea ,ca urmare a caracterului de sistem deschis al firmei .Cunoasterea detailiata a influentelor pe care intrarile si iesirile din cadrul firmei le produc determinand modul de organizare si rezolvare a activitatii .Cunoasterea exacta a evolutiilor mediului ambiant unde firma isi desfasoara activitatea reprezinta o conditie fundamentala de cunoastere cantitatva si calitativa a unor anumite categorii de nevoi .Integrarea firmei in mediul ambiant se face in functie de pozitia acesteia in anumite sisteme de nivele diferite ( microsisteme ,macrosisteme ,mondosisteme ) .Pe baza acestor influente se determina elaborarea de strategii si politici realiste care pentru realizare trebuie sa aiba un ridicat grad de fundamentare stiintifica .

Asigurarea resurselor umane ,financiare ,materiale si informationale de care o firma are nevoie pentru functionarea ei nu este posibila cantitativ si calitativ fara luarea in considerare a factorilor de mediu .

Mediul ambiant reprezinta totalitatea factorilor externi firmei in care aceasta isi desfasoara activitatea .

Factorii de mediu pot fi :

_ factori de mediu naturali ;

Factorii de mediu naturali ce influenteaza activitatea firmei sunt resursele naturale ,de clima ,sol,etc.

_ factori de mediu artificiali ;

Acestia reprezinta totalitatea factorilor creati de om ce influenteaza activitatea firmei .

Definitie : Mediul ambiant include toate elementele externe a firmei de natura economica ,tehnica, politica, democratica, culturala, stiintifica ,organizarorica ,juridica ,sociologica ,educationala si ecologica ce influenteaza stabilirea obiectivelor firmei ,obtinerea resurselor necesare ,adoptarea si aplicarea deciziilor de realizare a obiectivelor .

Factorii care infulenteaza mediul ambiant in care firma isi desfasoara activitatea sunt :

1.factori economici ;

Sunt primii si cea mai importanta categorie de factori cu efect mare aupra activitatii firmei .

Sunt piata interna, externa,sistemul bancar ,bursele de valori ,regimul investitiilor .

Determina atat mediul economic in care firma isi desfasoara activitatea cat si funcrionalitatea si dezvoltarea acestora .

Adaptarea firmei la cerintele economice de piata trebuie sa faca in baza unei politici realiste care sa tina cont de realitatile obiective in care firma respectiva isi desfasoara activitatea .

Trecerea la economia de piata functionala presupune utilizarea unor parghii economico-financiare prin care sa se asigure promovarea pluralismului economic si realizarea unor mecanisme bazate pe principiile unor economii de piata .

2.factori de management : _ strategia economica nationala ;

_ sistemul de organizare a economiei nationale ;

_ modalitatile de coordonare ;

_ modalitatile de control ;

_ mecanismele motivationale ;

_ calitatea studiilor ,metodelor si tehnicilor utilizate in functii ;

3.factori tehnici si tehnologici ;

Reprezinta nivelul tehnic al utilajelor disponibile pentru utilare ,calitatea tehnicilor ce pot fi utilizate , calitatea cercetarilor tehnice unde firma are acces ,numarul si calitatea licentelor si brevetelor inregistrate si capacitatea inovativa a sistemului cercetare-dezvoltare .

4.factori demografici ;

Cuprind numarul populatiei ,structura socio-profesionala ,ponderea populatiei ,populatia activa ,rata natalitatii ,rata mortalitatii ,durata medie de viata ,etc .

Factorii demografici influenteaza ritmul si modul de dezvoltare al unei firme prin calitatea managerilor si specialistilor pe care ii poate avea o firma ,competenta devenind elementul hotarator atat prin politica de personal cat si prin functionalitatea firmei .

5.factori socio-culturali ;

Includ structura sociala a populatiei ,ocrotirea sanatatii ,invatamantul ,cultura ,stiinta si mentalitatea .

6.factori politici ;

Cuprind politica economica ,politica sociala ,politica stiintei ,politica invatamantului ,politica externa,toate

influentand strategiile si politicile firmelor .

In categoria factorilor politici se inscriu si politicile altor state precum si politica organismelor internationale .

7.factori naturali ;

Sunt reprezentati de resurse naturale ,apa, sol, clima, vegetatie si fauna .

8.factori juridici ;

Sunt constituiti din ansamblul reglementarilor juridice ce influenteaza direct sau indirect firma si managementul acesteia .

Cei mai semnificativi factori juridici sunt legile ,decretele, hotararile guvernamentale ,ordonantele , ordinile ministrilor si deciziile prefectiilor.

Exista 2 tipuri de comportament a firmei fata de mediul ambiant :

1.Tipul pasiv se caracterizeaza printr-o atitudune de asteptare a firmei fata de influentele la care aceasta este supusa din mediul ambiant .

2.Tipul agresiv presupune anticiparea masurilor produse in mediul ambiant si preintampinarea aparitiei unor disfunctionalitati majore .Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3222
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved