Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Planul anti-criza al Comisiei Europene

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
Planul anti-criza al Comisiei Europene[1]

Comisia Europeana a anuntat planul anti-criza: stimul de 200 miliarde euro + accelerarea platilor din fondurile structurale

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat un plan de relansare economica care prevede un stimul fiscal de 200 de miliarde de euro: 170 sunt furnizate de statele membre UE, 30 prin contributia BEI, la care se adauga si o mobilizare din fondurile de la bugetul UE.

Planul anti-criza al Comisiei, care trebuie aprobat de Consiliu pentru a intra in vigoare, are doua componente principale:

- stimulul fiscal de 200 miliarde euro

- investitii pe termen scurt in infrastructura, cresterea eficientei energetice, investitii in tehnologii nepoluante “Traversam o perioada de criza fara precedent, iar astazi, prin planul nostru de redresare economica europeana Comisia Europeana poate da un raspuns acestei situatii fara precedent',“Trebuie sa aplicam un tratament, dar nu trebuie sa folosim acelasi medicament pentru toti” , a spus Barroso.
Prin urmare, Comisia propune un raspuns la criza economica prin stimulente bugetare, dar si prin investitii in anumite sectoare. Scopul este de a avea un dublu rezultat: pe termen scurt - un raspuns la criza, pe termen mediu si lung - o ccelerare reformelor structurale. Barroso a subliniat nevoia de actiune coordonata la nivelul UE, pentru a “putea raspunde preocuparilor si nevoilor cetatenilor europeni”, ingrijorati de recesiunea profunda care se anunta.

Comisarul european Joaquin Almunia a subliniat ca e nevoie acum de acest plan intrucat “situatia se inrautateste, riscurile negative pe care le-am identificat in previziunile de la inceputul lunii noiembrie(2008) se materializeaza si criza

financiara n-a trecut inca”[3].

Planul contine:

UN STIMUL FISCAL DE 1,5% DIN PIB-ul UE - Stimulul fiscal este in valoare de 200 de miliarde de euro pentru perioada 2009-2010, din care 170 de miliarde la nivelul statelor membre UE (1,2% din PIBul UE), prin actiuni asupra bugetelor lor, si 30 de miliarde de la Banca Europeana de Investitii.
- In plus, contributia comunitara la acest stimul este accelerarea unor plati din fondurile structurale si sociale de pana la 6,3 miliarde de euro.
- Mobilizarea a 5 miliarde de euro – din fondurile care raman in fiecare an necheltuite din bugetul Uniunii – pentru imbunatatirea interconectarii energetice si

construirea unei infrastructuri broadband.

PROTEJAREA SI CREAREA DE LOCURI DE MUNCA

Acces anticipat al statelor membre la 1,8 miliarde de euro la fonduri din Fondul Social European pentru intarirea politicilor privind piata muncii, sustinerea categoriilor celor mai vulnerabile, calificarea fortei de munca pentru domeniile

necesare in conteextul crizei.

Acordarea anticipata de pana la 4,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune care sa insoteasca masuri pentru accelerarea implementarii proiectelor majore de investitii, care vor contribui la protejarea sau crearea de locuri de munca.
Recomandarea adresata statelor membre de a reduce contributiile sociale pentru angajatori muncitorilor cu venituri mici, pentru a promova angajarea fortei

de munca necalificate.

INVESTITII INTELIGENTE – Parteneriat public-privat pentru investitii in tehnologii “verzi”: cel putin 5 miliarde de euro pentru o initiativa privind industria auto pentru automobile mai ecologice, 1 miliard de euro printr-un plan de eficientizare energetica a cladirilor si 1,2 miliarde de euro pentru o initativa numita “fabricile viitorului”, pentru modernizarea industriilor
– Cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare, prin stimuli fiscali, subventii sau garantii
– Investitii in internet de mare viteza din fonduri publice, pentru ca pana in 2010 accesul la internet sa fie in Europa de 100%. Statele membre trebuie sa investeasca in modernizarea retelelor. Comisia va pune la dispozitie, in plus de banii pentru proiectul broadband, un miliard de euro pentru investitii in retele in 2009-2010.
AJUTAREA MEDIULUI DE AFACERI
- BEI a pus la dispozitie un pachet de 30 de miliarde de euro pentru imprumuturi dedicate IMM-urilor, o suma cu 10 miliarde mai mare decat a alocat imprumuturilor pentru acest sector in mod obisnuit.
- Comisia simplifica schema ajutoarelor de stat, pentru a grabi procesul de aprobare a ajutaorelor de stat. Ele vor trebui canalizate spre cercetare, inovatie, calificarea fortei de munca, protectia mediului si tehnologii curate, transport si eficienta energetica.
- Comisia autorizeaza temporar statele membre sa inlesneasca accesul la finantare al companiilor prin acordarea de garantii, pentru garantarea creditelor.
- Reducerea poverii adminstrative, promovarea fluxurilor de capital si ajutarea intreprinzatorilor: infiintarea unei firme sa se faca in trei zile, cu costuri zero si simplificarea procedurilor de angajare
- Adoptarea unui statut al companiilor private europene, astfel incat de la inceputul lui 2009 sa fie usurate afacerile transfrontaliere ale IMM-urilor si pentru ca ele sa lucreze sub jurisdictia unui singur set de reguli.
- Acordarea aceleiasi valori legale facturii electronice ca si celei pe hartie.
FOLOSIREA MAI BUNA SI MAI RAPIDA A FONDURILOR STRUCTURALE
- Comisia propune cresterea programelor de prefinantare pentru ca 4,5 miliarde de euro sa fie disponibile la inceputul anului 2009.
- Comisia va propune masuri pentru implementarea mai rapida a proiectelor, care presupun investitii, simplificarea modului de acordare a platilor anticipate beneficiarilor, extinderea listei de posibile cheltuieli eligibile.
IMPULSIONAREA INVESTITIILOR
- Pana la sfarsitul lui martie 2009, Comisia va lansa o cerere de propuneri pentru 500 de milioane de euro pentru proiecte de transport transeuropean (TEN-T), iar banii ar trebui sa duca la constructii inainte de finele lui 2009.
- BEI va creste finantarea investitiilor in infrastructura, schimbari climatice si securitate energetica cu 6 miliarde pe an.
Impulsul fiscal nu inseamna nesanctionarea deficitului excesiv
Barroso a subliniat ca Pactul de Stabilitate si Crestere nu a fost abolit,insemnand ca tarile care vor avea un deficit bugetar peste 3% nu vor fi scutite de declansarea unei proceduri de deficit excesiv. Insa va exista o mai mare flexibilitate, in sensul ca ele vor avea ragaz de un an de zile pentru a-si aduce deficitul sub 3%, in situatia in care el va fi depasit cu cateva zecimale.
Comisia nu a acceptat o scadere europeana a TVA
Presedintele Comisiei a spus ca Bruxelles-ul nu a fost de acord cu o reducere a TVA la nivel european, insa statele membre pot decide in acest sens. Deja Marea Britanie a facut-o, in timp ce Franta si Germania au aratat ca nu vad necesara o astfel de masura.https://ec.europa.eu

Jose Manuel Barroso- Presedintele Comisiei Europene

Joaquin Almunia- Comisar europeanPolitica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1178
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site