Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Principiile managementului de

management+ Font mai mare | - Font mai micPrincipiile managementului de proiect

1. Unicitatea obiectivului[1]: un proiect are un singur obiectiv principal, numit si obiectiv general.Acest obiectiv este motivul pentru care proiectul exista si este finantat.Atingerea obiectivului va insemna rezolvarea problemei sau satisfacerea nevoii identificate initial, la inceputul ciclului de viata a proiectului.2. Team leader & Project team: proiectul este condus de un singur manager de proiect care are , pe langa competenta necesara, intreaga autoritate si completa responsabilitate in ceea ce priveste conducerea proiectului.

Proiectul presupune insa munca de echipa; in functie de capacitatea sa manageriala, talentul si stilul sau managerial, managerul de proiect poate delega catre colaboratorii sai apropiati (membrii echipei proiectului) luarea unor decizii. Echipa de proiect are un "team leader".

Fiecare membru al echipei raspunde pentru propriile decizii (delegate sau nu) in fata managerului de proiect.Acesta din urma este singurul responsabil pentru intregul proiect, indiferent de modul de luare al deciziilor si de gradul de delegare.

3. Descompunerea structurala a proiectului: in functie de complexitatea structurala a proiectului, proiectul se descompune in subunitati structurale - subproiecte, sarcini, grupuri de activitati, activitati - pentru a usura managementul proiectului, in sensul punerii de acord a competentei si capacitatii manageriale cu aria de control a managerului (numarul maxim de subordonati).

4. Abordarea proiectarii de la obiectiv catre resurse: estimarea resurselor necesare realizarii proiectului se face numai dupa ce , pornind de la obiectivul proiectului, se proiecteaza activitatile necesare; resursele se dimensioneaza in consecinta, numai pentru realizarea acestor activitati.

Evident ca abordarea proiectarii de la obiectiv catre resurse nu se opune implementarii proiectului, care presupune parcurgerea drumului invers,: utilizarea resurselor pentru desfasurarea activitatilor si atingerea obiectivului proiectului.

5. Stage/Gate: deoarece probabilitatea unei erori in proiectare este mai mare in primele faze ale ciclului de viata - conceptia proiectului - si consecintele acestora se pot identifica relativ tarziu - in faza de implementare - iar costul remedierii lor este cu atat mai mare cu cat sunt identificate mai tarziu, este recomandabil ca , inca in faza de proiectare, dupa fiecare sub-etapa sau stadiu al proiectarii ("stage") sa existe o procedura de testare a validitatii proiectului si avizare ("gate"). Comisiile de avizare sunt formate nu numai din reprezentanti ai proiectului, ci si din reprezentanti ai organizatiei de implementare si ai beneficiarului.

6. Monitorizarea si evaluarea: proiectele sunt permanent monitorizate intern (de managementul proiectelor) si evaluate extern ( de la evaluatori din afara proiectului).C. Scarlat, Managementul proiectelor si resurselor umane, Ed.Bren, 2003Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2188
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved