Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Principiile si obiectivele activitatii de previziune (prognoza)

management+ Font mai mare | - Font mai micPrincipiile si obiectivele activitatii de previziune (prognoza)In economia de piata, prognoza trebuie sa contribuie la informarea si orientarea agentilor economici asupra tendintelor manifestate pe plan national si international, astfel incat acestia sa-si fundamenteze planurile si deciziile in cunostinta de cauza.

In acest context rezulta ca prognozele, prin clarificarile pe care le aduc la orizontul lor de timp, trebuie sa contribuie la diminuarea incertitudinii referitoare la perspectiva dezvoltarii fiecarui agent economic si, evident, a riscului acestora.

Cresterea complexitatii vietii economico-sociale a condus la accelerarea si diversificarea preocuparilor pentru identificarea trasaturilor societatii viitorului. Astazi, obiectivele activitatii economice previzionale trebuie sa concorde cu obiectivele dezvoltarii durabile, respectiv, previziunile trebuie sa abordeze, in toata complexitatea ei, triada economic-social-ecologic. Societatea viitorului nu se mai poate dispensa de acest echilibru trivalent al sistemelor mentionate.

In documentele Conferintei de la Rio de Janeiro din iunie se considera ca obiectivele generale ale previziunilor pentru fiecare sistem mentionat mai sus trebuie sa fie:

a)  pentru sistemul economic:

maximizarea cantitatii de bunuri si servicii produse la nivelul tehnosferei;

maximizarea eficientei utilizarii resurselor;

adaptarea tehnologiilor la fluxurile de resurse si reprocesarea produselor deseu.

b)  pentru sistemul social:

alocarea echitabila a bunurilor si serviciilor intre partenerii contractului social, la nivel local, national si global;

antrenarea adecvata a tuturor membrilor societatii la procesul socio-economic;

mentinerea diversitatii culturale, ca suport al posibilitatii de adaptare a sociosferei la modificarea conditiilor geosocioeconomice.

c) pentru sistemul ecologic:

mentinerea biodiversitatii, ca suport al posibilitatilor de adaptare a biosferei la modificarea conditiilor geoclimaterice;

respectarea mecanismelor de autoreglare si a duratelor ciclurilor naturale, la nivelul biosferei.

Trebuie mentionat faptul ca, pentru armonizarea obiectivelor specifice fiecarui sistem, la nivel general, exista si o serie de obiective de coordonare.

impletirea tot mai armonioasa a obiectivelor celor trei sisteme in activitatea de prognoza economica este obligatorie pentru definirea principiilor rationalitatii si eficientei in epoca actuala si in perspectiva.

in contextul conturat mai sus este evident ca orice prognoza la nivel macroeconomic va trebui sa contina un sistem de obiective, in care obiectivul economic cost-eficienta nu va putea fi atins fara respectarea obiectivelor celorlalte sisteme.

Rolul prognozelor in economia de piata va fi unul in crestere, avand in vedere, pe de o parte, diversificarea intereselor agentilor economici si dorinta acestora de realizare a obiectivelor individuale (cresterea profitului) si, pe de alta parte, necesitatea asigurarii coerentei si continuitatii dezvoltarii, in concordanta cu interesul national si cu obiectivele sistemelor social si ecologic.

Cu ajutorul prognozelor se va urmari identificarea unor puncte critice care pot sa apara in evolutia viitoare, atat in plan economic (epuizarea unor resurse), cat si social (efectele cresterii demografice) si ecologic (efectele cresterii temperaturii, rezervele de apa potabila).

La nivel macroeconomic, previziunile trebuie sa porneasca de la cerintele exprimate pe piata, direct sesizabile sau intuite pentru viitor si sa se finalizeze cu verificarea gradului in care oferta va reusi sa satisfaca cererea. Daca cererea nu este acoperita, se impun studii suplimentare, analize complexe si reluarea procesului previzional pana la satisfacerea cererii.

in previziunile macroeconomice, obiectivele se fundamenteaza pe principii economice, iar masurile preconizate pentru atingerea acestora vor fi, neaparat, parghii econmico-financiare si nu administrativ-birocratice.

Avand in vedere rolul esential al prognozelor de a servi cerintelor de elaborare si fundamentare a strategiilor si politicilor economico-sociale, acestea trebuie sa evidentieze situatia si tendintele de evolutie pe plan intern si international, sa prevada masurile pentru functionarea corespunzatoare a sistemului economic national, autoreglarea acestuia in cazul aparitiei unor disfunctii.

In lucrarile de prognoza la nivel macroeconomic se impune integrarea unui sistem de protectie impotriva riscurilor posibile, constand in mijloace materiale si banesti de interventie, in special in domeniul social.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2133
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved