Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Comunicarea, cheia solutionarii conflictelor

Cominicare

+ Font mai mare | - Font mai micComunicarea, cheia solutionarii conflictelor

O comunicare de succes este cheia solutionarii constructive a conflictelor. "Cine vorbeste, nu impusca" - aceasta este zicala la care putem reduce functia comunicarii. In forma sa profesionalizata sau chiar ritualizata, comunicarea joaca in toate procedurile de solutionare a conflictelor un rol deosebit de important. De aceea, medierea competentelor comunicative este un element central pentru educatia pentru pace.

Atunci cand exista un conflict, procesul de comunicare este bruiat sau foarte limitat. Trebuie sa vedem asadar mai intai cum poate fi organizata comunicarea pentru a ajunge la o perspectiva comuna asupra conflictului si la problemele care se afla la baza lui.

Prima conditie in acest sens este vointa de a adauga la propriul orizont perceptiv o noua conceptie diferita si incercarea de a intelege intentiile celuilalt. Amenintarile, invinuirile, afirmarile nu-si au locul aici. Ele trebuie inlocuite cu modelele cooperative ale explicarii si intelegerii.

In acest scop pot fi utile diverse mijloace ajutatoare:
 Discutii preliminare / Discutii-cadru, care contribuie la nivelarea cailor, la stabilirea locurilor, a datelor, fara abordarea directa a conflictului.

Un mediu diferit (neutru); acesta face ca nimeni sa nu aiba avantajul "terenului propriu"; un cadru extern modificat poate face posibile si unele raporturi modificate.

Reguli specifice, recunoscute: comunicarea nestructurata intre partenerii (adversarii) dintr-un conflict poate degenera cu usurinta intr-o escaladare necontrolata. Aplicarea unor reguli stabilite de comun acord face posibila perpetuarea contactelor dintre participantii la conflict.

Terte: acestea sunt catalizatorii. Ele vegheaza ca regulile sa fie respectate si incearca sa contribuie la aplanarea conflictului, fara a lua o pozitie sau a se angaja in problemele specifice.


Regulile comunicarii ne dau o mana de ajutor in cazul situatiilor de conflict

Sa vorbim despre noi insine, sa vorbim la persoana I singular.

Sa ramanem obiectivi, sa nu il jignim, ranim sau provocam pe celalalt.

Sa recunoastem nevoile celuilalt.

Sa ramanem la obiectul discutiei, sa nu deviem.

Sa-l lasam pe celalalt sa vorbeasca, sa-l ascultam.

Sa cautam o solutie comuna.

Sa ne tinem de regulile stabilite.

Trebuie sa stim ca cuvintele pot provoca atat sentimente pozitive, cat si negative

Ce simti cand cineva

iti porunceste ceva ("Termina imediat!")

te ameninta ("Daca nu termini imediat, atunci )

te dadaceste ("N-ai voie sa faci asa ceva.")

te invinuieste ("Faci atata galagie!").

iti spune ce faci ("Ma provoci permanent.")

te interogheaza ("Unde ai fost ieri seara?")
 

Ce este de ajutor, respectiv mai putin de ajutor, intr-o discutie conflictuala?

Sa actionam in mod cooperant si pentru de-escaladarea conflictului
 

Sa actionam necooperant si pentru escaladarea conflictului
 

Salut

Lipsa salutului

Contact vizual

Lipsa contactului vizual

Argumente si motivatii

Justificari

Intelegerea celuilalt
Invinuirea celuilalt

Putere de convingere

Evitarea anumitor subiecte

Incercarea de a obtine aprobarea celuilalt

Discutarea unor subiecte care nu il intereseaza pe celalalt

Intrebari

Incercarea de a-l convinge pe celalalt

Evidentierea propriei afectari

Lipsa de interes

Lasarea celuilalt sa vorbeasca

Intreruperea discursului celuilalt

Evitarea cuvintelor jignitoare

Folosirea cuvintelor jignitoare

Limbaj corporal deschis

Limbaj corporal inchis

Umor

Lipsa umorului

Acordarea de timp suficient

Lipsa timpului

Luarea in serios a contra-argumentelor

Recunoasterea doar a propriei versiuni

Delimitarea persoanei de cauza

Atacuri la persoana

Limbajul corporal in conflict

Un rol special la escaladarea conflictelor, dar si la aplanarea lor constructiva il are limbajul trupului. Acest limbaj inseamna, pe langa mimica si gesturi, modulatiile vocale precum si imbracamintea si felul in care sunt decorate incaperile.

Sociologul din Duisburg Siegfried Frey considera ca la oameni nu cuvintele se afla in centrul procesului de comunicare, ci limbajul non-verbal. Acesta este inteles in mod subconstient de receptor si este utilizat mai apoi ca baza pentru actiunile sale ulterioare.

Stransul mainii ca ritual cotidian de politete ii impiedica pe strabunii nostri de ex. sa isi foloseasca mainile pentru a-si ataca adversarii. Semnalele-bariera (de ex. incrucisarea mainilor peste piept) protejeaza persoana de o apropiere prea mare, fiind percepute si ca semnal al distantei, in timp ce pumnii stransi dovedesc mai degraba forta de decizie si de actiune.

Credibilitatea, concilierea si scuzele necesita o atitudine 'deschisa' a corpului pentru a fi recunoscute si acceptate ca atare.

Mai ales actiunile simbolice joaca (atat in mediul privat cat si in cel public) un rol important la aplanarea conflictelor. Gesturile de umilinta sau de conciliere semnaleaza faptul ca faza de confruntare s-a incheiat si ca a inceput o noua faza a relatiilor.

Limbajul corporal non-verbal are o importanta cruciala pentru solutionarea constructiva a conflictelor, pentru ca, prin acestea, oamenii dau - in mod constient sau inconstient - semnale cu rol de escaladare, dar si de de-escaladare.

In tot cazul trebuie avut in vedere faptul ca aceasta comunicare non-verbala nu este universala, ci diferita de la o cultura la alta. Importanta sa specifica depinde de fiecare context cultural in parte.


Invata limbajul trupului

In situatii conflictuale, partenerii de conflict isi exprima pozitia si prin intermediul limbajului corporal. Acest limbaj ne exprima sentimentele chiar si atunci cand vrem sa sustinem prin cuvinte cu totul altceva. Daca nu reusim sa ne exprimam suficient sentimentele sau sa le intelegem pe ale celuilalt, putem ajunge la neintelegeri si probleme.

Elementele limbajului corporal sunt:

mimica

gesturile

pozitia corpului

imbracamintea si bijuteriile

distanta si spatiile

Exercitiu:

Folositi limbajul trupului pentru a simula urmatoarele sentimente:

agresiv  -  furios -  amenintator -  violent -  cool  -  expectativ -  temator -  supus -  plicticos -  moale -  tare -  deschis -  inchis -  indecis -  impunator -  relaxat -  tensionat -  detensionat -  gata de a face compromisuri -  clar -  cu doua sensuri

Reguli de joc:

Fiecare cuvant va fi scris pe un biletel. Elevii vor primi cate doua biletele de acest fel si vor mima cuvintele inscrise pe ele. Ceilalti elevi vor incerca sa ghiceasca despre ce cuvinte este vorba. Evaluarea jocului se va face luand ca element de referinta urmatoarele doua intrebari:

(cum) pot fi exprimate sentimentele pentru ca ceilalti sa le inteleaga si sa reactioneze in mod corespunzator fata de ele?

Sentimentele celorlalti pot fi percepute si interpretate ca atare?
 

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2113
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved