Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


GESTURI SI SEMNALE DE CURTENIRE

Cominicare

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Relatiile de prietenie
INTERVIUL
CARACTERISTICILE COMUNICARII DE MASA.
Comunicare, relatii publice si protocol
RELATIILE CU MASS MEDIA
Rolul si functiile mass-media in societate
Strategii de comunicare in afaceri
ELEMENTELE DE IDENTITATE ALE UNEI ORGANIZATII
COMUNICAREA CU MASS-MEDIA
CONECTORI ARGUMENTATIVI

GESTURI SI SEMNALE DE CURTENIRE

Unul din prietenii mei, pe nume Graham, si-a dezvoltat o arta mult ravnita de majoritatea barbatilor. Ori de cate ori participa la o petrecere, isi 'fixeaza' rapid femeile disponibile, alege una dintre ele si, doborand orice record in materie (cateodata in mai putin de zece minute), se indreapta cu ca spre iesire, o conduce la masina si amandoi pleaca spre apartamentul sau. Mai mult, l-am vazut chiar revenind peste o ora si repetand aceeasi figura uluitoare de doua-trei ori in aceeasi seara. Se pare ca dispune de un radar tainic in trupul sau, cu ajutorul caruia, la timpul potrivit, gaseste fala potrivita si o convinge sa-l insoteasca. Multi ar dori sa stie secretul succeselor sale! Poate si cititorii cunosc pe cineva asemanator lui Graham si si-au pus aceeasi intrebare.Studiind comportamentul animalelor in procesul de curtenire, zoologii si reprezentantii psihologici behavioriste au dezvaluit ca atat masculii cat si femelele folosesc o serie de gesturi complexe, unele batatoare la ochi, altele extrem de rafinate, in lumea animalelor, modul de comportare in perioada de curtenire urmeaza la fiecare specie un model distinct si predeterminat. La numeroase specii de pasari, de exemplu, masculul se roteste fudul imprejurul femelei, scoate diferite sunete, se umfla in pene si se straduieste prin miscari felurite sa-i atraga atentia, in timp ce femela manifesta putin interes sau chiar de Ioc. Acest ritual seamana cu ceea ce face si omul-animal cand incepe sa cocheteze. Metoda lui Graham consta in aceea ca prezinta posibilelor partenere gesturile de curtenire ale masculilor, iar cele interesate raspund prin semnale feminine corespunzatoare, deschizandu-i, prin mijloace non-verbale, calea verde pentru o apropiere mai intima.

Figura 115. Un barbat si o femeie se apropie unul de celalalt pe o plaja

Figura 116. Se observa reciproc    Figura 117. Aceleasi personaje ce au (trecut unul de celalalt

La oameni, succesele obtinute in relatiile sexuale cu membrii sexului opus depind in mod nemijlocit de priceperea transmiterii semnalelor de atractie fizica si de recunoastere a celor retrimise lor. Femeile recunosc imediat gesturile de curtenire, tot asa cum recunosc si multe alte gesturi ale trupului, barbatii in schimb sesizeaza mult mai putin aceste gesturi, iar de multe ori sunt total orbi in fata lor.

Este interesant de notat ca femeile il descriau pe Graham ca 'sexy', 'adevarat barbat', ca 'cineva in prezenta caruia simti ca esti femeie'. Barbatii, in schimb, sub influenta competitiei dure reprezentate de Graham, il considerau 'agresiv', 'nesincer' si 'arogant'. Este de inteles ca avea foarte putini prieteni printre barbati, iar motivul este cat se poale de clar: nici unui barbat nu-i place ca un rival sa atraga atentia femeii suie.

'Ce gesturi si miscari ale trupului folosesc oamenii pentru exprimarea dorintei fizice?' — ne intrebam frecvent. Vom insira semnalele utilizate de ambele sexe in ademenirea potentialului partener sexual. Dupa cum vom vedea, acordam un spatiu mai mare semnalelor venite din partea femeilor, decat celor transmise de barbati. Aceasta, pentru ca femeile dispun de o gama mai larga de semnale pentru exprimarea atractiei trupesti.

In timp ce unele semnale ale curtenirii sunt studiate si deliberat utilizate, altele sunt complet inconstiente. Cum ne insusim aceste semnale este greu de explicat, potrivit unei teorii larg raspandite ele ar fi innascute.

Dr. Albert Scheflen, in articolul sau intitulat Quasi-courtship behavior in psychotherapy (Comportamentul de cvasi-curtenire in psihoterapie), remarca faptul ca atunci cand cineva ajunge in compania unei persoane de sex opus, in el se petrec anumite schimbari fiziologice. Dr. Scheflen arata ca, in timp ce un individ se pregateste pentru o intalnire sexuala, in ci se produce o puternica tensiune musculara, 'pungile' de pe fata si de sub ochi se micsoreaza, moleseala trupului dispare, pieptul iese in afara, stomacul se retrage automat, trupul ia o tinuta dreapta, iar persoana pare mult mai tanara. Locul ideal pentru observarea acestor schimbari este plaja, cand doi insi de sex opus se indreapta unul catre celalalt. Modificarile incep sa aiba loc atunci cand ei se apropie suficient pentru ca privirile sa li se intalneasca si continua pana in momentul in care trec unul de celalalt, dupa care fiecare isi reia postura obisnuita (Figurile 115-117).

GESTURI DE CURTENIRE ALE BARBATILOR

Asemenea celor mai multe specii animale, si masculul uman incepe prin etalarea unor gesturi de impaunare Ia apropierea femeii. Completand reactiile fiziologice automate amintite deja, isi duce mana la gat pentru a-si aranja cravata. Daca nu poarta cravata, isi aranjeaza gulerul sau indeparteaza un firicel de praf inexistent de

pe umeri, isi aranjeaza buto-nii, camasa, sacoul sau un alt obiect vestimentar, poale isi netezeste parul pentru a avea un aspect exterior cat mai atractiv.

Figura 118. Barbatul care se impauneazaManifestarea sa cea mai energica in directia femeii este gestul agresiv al degetului mare varat in curea, care accentueaza puternic zona organelor genitale (vezi Figura 103). De asemenea, el isi poate intoarce trupul spre femeie si va mentine si laba piciorului in directia ci. Se uita la ea cu o privire intima (Figura 111) si-i tine prinsa privirea o fractiune de secunda mai mult ca de obicei. Daca pasiunea il subjuga, pupilele sale se vor dilata. Adesea sta cu mainile la solduri (Figura 98), pentru a accentua marimea sa corporala si a demonstra disponibilitatea pentru aventura. Daca sade sau sta rezemat de perete, picioarele le tine indepartate expunandu-si zona incheieturii coapselor.

Cand vor sa aplice ritualuri de curtenire, cei mai multi barbati sunt cam tot atat de eficienti ca si cel care vrea sa prinda pesti, stand cu bata in rau si asteptand sa-i loveasca in cap. Femeile, dupa cum vom vedea, au o varietate mult mai mare de momeli si prind pestele cu mai multa pricepere decat pot spera vreodata barbatii.

GESTURI SI SEMNALE DE CURTENIRE ALE FEMEI LOR

Femeile utilizeaza, in principal, aproape aceleasi gesturi de impaunare ca si barbatii: isi ating parul, isi aranjeaza fusta, isi pun una sau ambele maini la sold, se intorc spre barbat cu laba piciorului sau cu intregul lor corp, isi prelungesc privirea intima si stabilesc contacte din ochi tot mai intense. Preiau si gestul degetului mare varat in cordon, care, cu toate ca are un caracter barbatesc agresiv, utilizat de femei devine mai subtil: se expune doar un singur deget mare varat in cordon sau iesit in afara din poseta sau din buzunar.

Interesul insotit de starea de surescitare atrage dupa sine dilatarea pupilelor si imbujorarea fetei.

Alte semnale de curtenire proprii femeilor sunt urmatoarele:

Aruncarea capului pe spate

Scuturand capul, femeia isi arunca parul peste unul din umeri sau il arunca pe spate. Chiar si femeile cu parul scurt pot utiliza acest gest.

Figura 119. Gesturi de curtenire utilizate ca reclama pentru tigari

Expunerea incheieturii mainii

Femeia interesata isi dezvaluie incetul cu incetul pielea neteda, catifelata a incheieturii in fata partenerului potential. Zona incheieturii mainii este considerata una din cele mai erotice parti ale trupului, in timp ce vorbeste, ea isi dezvaluie si palma inaintea barbatului. Pentru o fumatoare, expunerea atatatoare a palmelor si incheieturii mainii este o sarcina usoara. Gesturile de dezvaluire a incheieturii si aruncarea capului pe Text Box:  spate sunt frecvent imitate de barbatii homosexuali, care se straduiesc sa para cat mai feminini.

indepartarea picioarelor

Picioarele femeii se indeparteaza mai mult decat atunci cand barbatul nu aparuse in preajma ei. Gestul e folosit atat stand in picioare, cat si in pozitie de sedere, in contrast cu gestul picioarelor intotdeauna strans incrucisate ale femeii defensive din punct de vedere sexual.

Leganarea soldurilor

Leganarea soldurilor in timpul mersului este menita sa accentueze regiunea bazinului.

Privire laterala

Femeia priveste barbatul cu ochii pe jumatate inchisi pana ce acesta sesizeaza privirea ci, dupa care ca isi intoarce rapid ochii in alta parte. Gestul starneste senzatia excitanta de a fi pandit si de a pandi, si are efect imediat asupra majoritatii barbatilor normali. Gura intredeschisa, buzele umezite Dupa caracterizarea dr. Desmond Morris, acest gest este un 'automimetism' si doreste sa simbolizeze regiunea organelor genitale ale femeii. Umezirea se face cu saliva sau cu preparate cosmetice, ambele creand aparenta invitatiei sexuale din partea femeii. Rujul de buze
Cand o femeie se excita sexual, buzele, sanii si organul genital se umplu de sange si devin mai umflate si mai rosii. Utilizarea rujului este o metoda multimilenara si este menita sa imite organul genital inrosit al femeii excitate sexual.

Mangaierea obiectelor cilindrice Mangaierea tigarii, a piciorului unui pahar cu vin, a unui deget sau a oricarui alt obiect lung, subtire este c manifestare inconstienta a ceea ce se petrece in mintea femeii.

Privire laterala, peste umarul ridicat

Text Box:  Acest gest este un 'automimetism' al rotun­jimii sanilor la femeie. Pe langa aceasta, Figura utilizeaza, pentru a trezi dorinta dupa un anumit soi de tigari, si pupilele dilatate, arunca­rea capului pe spate dezvaluirea incheieturii mainii, privirea laterala si artificial prelungita, bu­zele umezite, capul tinui

Figura 120. Gesturi prin care sus si mangaierea unui
femeia se impauneaza obiect cilindric.

pantof creeaza un efect falie si tulbura puternic pe unii barbati.

Figura 124. Cate semnale si gesturi de curtenire puteti distinge in aceasta imagine, fara sa va documentati in carte?

Text Box: Cei mai multi barbati considera ca asezarea stransa a picioarelor unul peste altul (Figura 123) este cel mai atragator mod de a sedea al femeilor. Este un gest pe care femeile il folosesc in mod constient pentru a atrage atentia. Dupa constatarea dl. Scheflen, lipirea stransa a picioarelor creeaza impresia unei inalte tensiuni musculare, care, dupa cum am mai mentionat, este o conditie a pregatirii trupului atunci Figura 123. Asezarea stransa cand omul este gata pentru a picioarelor unul peste altul activitate sexuala.

Gesturi ale incrucisarii picioarelor Ia femei

Text Box:  Barbatii sed adesea cu picioarele indepartate unul de celalalt, aratand cu agresivitate partea de jos a trupului, in schimb femeile prefera incrucisarea picioarelor, in semn de protejare a zonei genitale delicate. Femeile folosesc trei pozitii de baza ale picioarelor pentru exprimarea cochetariei lor.

Figura 121. Gestul etalarii genunchilor

Text Box:  Figura 122. Pantoful ca semn tradator

in cazul gestului etalarii genunchilor (Figura 121), unul din picioare este varat sub celalalt si indreptat in directia persoanei considerate interesante. Este o pozitie foarte destinsa, care exclude orice element de formalitate din conversatie si face posibila aratarea pentru o clipa a coapselor.

Jocul cu pantofii (Figura 122) arata tot o atitudine relaxata. Repetarea bagarii si scoaterii piciorului in si din

Printre celelalte semnale utilizate de femei sunt si incrucisarea si desfacerea lenta a picioarelor in fata barbatului si mangaierea fina a coapselor, exprimand prin acest gest dorinta de a fi atinsa. Aceste miscari sunt adesea insotite de cuvinte rostite in surdina.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1301
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site