Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Cercetarea si piata

Marketing

+ Font mai mare | - Font mai micCercetarea si piata

Prin cercetare de piata se intelege procesul de investigare al pietei in scopul de a se studia perspectivele vanzarii unui produs (sau grup de produse, servicii, etc.) si in acelasi timp solutiile posibile care sa conduca la o eficienta maxima a vanzarilor.Cercetarea de piata este o operatiune prectica care nu se rezuma numai la strangerea unor informatii si date statistice, ci impune o prelucrare, analiza si interpretare pentru tragerea unor concluzii concrete, care sa serveasca conducerii in vederea adoptarii unor decizii de fond pentru a intra pe piata, mentine si dezvolta si a elabora programele de marketing.

Cercetarea de piata poate fi privita sub doua forme:

a) aspect;

b) scop.

Cercetarea de piata din punct de vedere al aspectului se refera la tehnicile folosite de strangere, prelucrare si analiza a informatiilor, in timp ce privita ca scop urmareste obtinerea unor concluzi cat mai precise in vederea adoptarii unui progres de actiune bine definit.

Asemenea studii poarta denumirea in functie de obiectivul major urmarit si ele sunt in ordinea succesiunii lor: a) analiza vanzarilor; b) analiza produsului; c) studiul de conjunctura; d) studiile demografice; e) studiile monografice; f) studiile de prospectare; g) studiile de distributie; h) studiile de promovare; i) studiile de motivatie; j) studiile de creativitate; k) studiile de previziune; l) studiile de piata.

Cercetarea de piata nu trebuie confundata cu studiul de piata, care are un domeniu mai restrans dar mai adanc sub aspectul penetrarii analizei.

Ce tari ofera cele mai bune perspective pentru produsele noastre ?

Ce modificari trebuie aduse produsului pentru a ne oferi vanzarile?

Ce pret sa fixam produsului nostru si la ce beneficii ne putem astfel astepta din vanzari la diferite niveluri ale pretului?

Cum sa vindem produsul?

Ce industrii sunt prioritare?Care sunt veniturile prognozate de pe urma vanzarilor realizate de diferitele sectoare economice?

Cum poate fi orientata productie?

Care ramuri industriale sa aiba prioritate in programele de investitii?

Pe ce piata sa ne concentram eforturile promotionale?

De ce fel de asistenta de marketing au nevoie producatorii nostri?

Functile cercetarii de marketing: prin natura, scopul, continutul si modul de realizare cercetare de marketing isi aduce contributia la conducerea activitatii intreprinderii: exportatoare.

Principalele functii ale cercetarii de marketing sunt: de informare asupra fenomenelor ce apar pe piata; de explicare a continutului si cauzelor ce au produs aceste fenomene; de a previziona evolutia viitoare a pietei.

Cercetarea de piata nu are un rol pur teoretic, ci rezultatele ei trebuie traduse in politica si strategie intreprinderii. De asemenea, nu trebuie privita cercetarea pietei ca 'odata si gata' - de a trata ca necesara doar la intrarea pe piata si nu ca un proces continuu.

Conditiile de piata se schimba, concurenta si consumatorii sunt in continua prefacere. Cand o intreprindere s-s stabilit pe o piata, ea trebuie sa efectueze o cercetare continua sau regulata a pietei pentru:

1) a coordona operatiunile intreprinderii, controland ca obiectivele de pe fiecare piata sa fie realizate;

2) a informa despre modificarea conditiilor de piata care ar fi de natura sa afecteze volumul si rentabilitatea vanzarilor pe o anumita piata;

3) a se asigura ca efortul de marketing este indeplinit cu optimul de personal si in conditii de eficienta a costurilor.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1204
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved