Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Cum se produc idei pentru realizarea de produse noi

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micCum se produc idei pentru realizarea de produse noi

In general, crearea de noi produse este riscanta si uneori extrem de costisitoare.

Majoritatea noilor produse nu intra pe piata, iar acelea care totusi intra sunt in mod frecvent rau primite. Ca urmare a concurentei altor produse, chiar si acelea care se vand bine au o viata mai scurta decat spera creatorii lor.In acest caz exista doua cai de limitare a riscurilor: prima consta in asigurarea unui flux constant de idei, a doua cale o reprezinta examinarea sistematica a avantajelor si inconvenientelor unei idei inainte de adoptarea ei. Trebuie precizat faptul ca notiunea de produs nou desemneaza acel produs care este nou pentru intreprindere, insa nu in mod necesar pentru piata. In general, o intreprindere dintr-o tara in curs de dezvoltare va cauta sa ofere la export mai curand produse cunoscute, decat sa puna la punct produse efectiv noi.

Surse de idei pentru produse noi

Orice produs are la baza o idee. Mai mult, este adesea imposibil sa regasesti originea unui produs, deoarece el este nascut dintr-o multitudine de idei.

In cele mai bune cazuri, aceste surse sunt egal accesibile tuturor intreprinderilor mari sau mici. Importanta nu este multitudinea surselor, ci receptivitatea intreprinderilor la informatiile care le sunt furnizate. Mai mult, orice intreprindere este constienta de necesitatea de a emite idei de noi produse, deoarece exista sansa de a fi recunoscuta utilitatea informatiilor de care ea dispune. Sursele cele mai frecvente care ofera idei pentru noi produse, pe care toate intreprinderile trebuie sa le exploateze sunt urmatoarele: (Lendrevie J., Lindon D. - "Mercator. Thorie et pratique du marketing", 1997, pag. 277) :

a)    Serviciul de studii de piata al intreprinderii

Orice intreprindere angajata in activitatea de export trebuie sa dispuna de un analist de piata, chiar daca acesta este obligat sa indeplineasca si alte functii.

Aceasta va aduce o contributie pretioasa la punerea la punct a noilor produse, deoarece el aduna informatii privind opiniile si reclamatiile clientilor, tendintele pietei si activitatea concurentilor. El trebuie insa sa gaseasca idei pentru noi produse.

In functie de nivelul sau de informare acesta poate estima posibilitatile de comercializa ale unui nou produs. Analistii de piata trebuie sa fie constienti ca prezentarea de idei pentru noile produse face in mod normal parte din atributiile lor.

b) Sistemul de sugestii in interiorul intreprinderii

Este adesea util de a invita personalul intreprinderii sa formuleze propuneri pentru produse noi. In general, muncitorii din ateliere sunt in masura sa gaseasca mijloace de a modifica produsele existente, in vederea imbunatatirii proprietatilor lor sau de a reduce pretul de productie. Pentru a se evita sugestiile neserioase, insuficient studiate, se recomanda de a prescrie toate recomandarile sub forma raspunsurilor pe un chestionar detaliat.

O buna recompensa pentru acele idei care sunt retinute, este in masura sa incurajeze prezentarea de propuneri.

c) Serviciul de creatie al intreprinderii

Orice serviciu care are acces la o gama larga de informatii si studiaza ideile altor are posibilitatea de a elabora idei pentru noile produse pe cont propriu, pornind de la date putin promitatoare la prima vedere. La fel, reclamatiile unui client sau o defectiune tehnica pot da nastere la o idee pentru un produs nou.

d) Personalul vanzator din intreprindere

Din intregul personal al intreprinderii, vanzatorii sunt aceia care au cel mai strans contact cu clientela.

In strainatate, agentii locali sunt aceea care furnizeaza aceste informatii. Transmiterea opiniilor, reclamatiilor si sugestiilor trebuie sa faca parte din atributiile normale, esentiale ale vanzatorilor si agentilor din strainatate. Toate aceste informatii pot fi prezentate in cadrul unui formular special, care faciliteaza analiza si controlul. Un cadru superior trebuie sa tina la zi aceste formulare in cadrul unui dosar pentru a putea fi consultate mai tarziu.

e) Clientii

Nu este indicat de a astepta ca informatiile sa fie aduse de clienti. Reprezentantii comerciali pot organiza discutii de grup asupra gamei de produse existente. O cercetare mai putin formala si mai economica poate avea ca punct de plecare reclamatiile clientilor, care se pot transforma adesea in utile sugestii pentru modificarea produselor.

De aceea, este recomandabil :

de a controla si inregistra toate reclamatiile clientilor:

de a raspunde clientilor la intrebarile lor, cu multe detalii, rugandu-i sa sugereze imbunatatiri;

de a supraveghea toate reclamatiile, in special acelea care reapar pentru a fi comunicate responsabililor care au datoria de pune la punct noile produse.

f) Concurenta

Inainte de a-si trimite produsele pe piata, intreprinderea trebuie sa efectueze un studiu al pietei straine, in care sa fie analizate toate produsele concurente. Acest studiu permite evidentierea clara a modificarilor ce trebuie aduse gamei existente. Odata introdus pe piata produsul, este indispensabil de a se face o supraveghere constanta asupra activitatii concurentilor. Nici o intreprindere nu-si poate asuma riscul de a trimite pe piata produsele depasite de cele ale concurentilor.

In general, micile intreprinderi sunt adesea obligate sa copieze produsele create de marile intreprinderi. Acestea trebuie sa urmareasca presa, publicatiile stiintifice, comerciale si tehnice, pentru a fi avertizate din timp de lansarea unui nou produs pentru a-l studia si eventual imita.

g) Mijloacele stiintifice, organizatiile de invatamant, organisme de cercetare si administratie publica

Progresul tehnologic poate constitui o sursa importanta pentru crearea unui nou produs. Pentru a se orienta conform modificarilor aduse de progresul tehnologic, toate intreprinderile trebuie sa aiba o evidenta a ideilor de noi produse.

Unele intreprinderi se multumesc sa-si creeze laboratoare de cercetari, straduindu-se sa gaseasca aplicati noi pentru tehnologia fundamentala pusa la punct de altii. Aceasta solutie este adoptata in special de micile intreprinderi , care se pot asocia intre ele pentru a finanta programele de cercetare. Importanta nu este dimensiunea firmei, ci atitudinea sa fata de ceea ce este nou. Fiecare membru al intreprinderii trebuie sa fie sigur ca ideea sa a fost aprobata, ca noutate, in toate sabloanele intreprinderii, in toate serviciile tehnice.

Nevoia de informatii

Orice intreprinzator care doreste sa aduca inovatii produselor sale are nevoie de cat mai multe informatii valoroase. Analiza este o etapa a inovatiei, ea fiind alimentata de informatii. In acelasi timp, eficacitatea ei este conditionata de existenta unor informatii cat mai bune.

Atunci cand sunt folosite informatii fara valoare, metoda analitica de elaborare a ideilor pentru noul produs isi pierde valoarea.

Intreprinzatorii nu trebuie sa faca economii false, limitand achizitia de informatii esentiale pentru crearea unui nou produs, cu toate ca aceasta presupune si culegerea informatiilor fara valoare. De altfel, ei trebuie sa incredinteze responsabilitatea acestei operatii unui analist de piata calificat, ale carui servicii sunt indispensabile in ansamblul activitatii de export.

Tehnica conceperii noilor produse

Intreprinzatorii trebuie sa fie receptive la noile idei si sa fie structurate in maniera de a putea valorifica aceste idei.

Exista diverse tehnici pentru a duce la maturitate germenii ideilor pentru produsele noi.

a) Enumerarea caracteristicilor

Aceasta metoda consta in a intocmi o lista a caracteristicilor unui produs, apoi a modifica pe fiecare dintre acestea in ideea ameliorarii lor.

b) Analiza morfologica

Aceasta metoda consta in a distinge principalele elemente dintr-o problema, fiind apoi studiate raporturile reciproce dintre ele. Pentru a prezenta aceasta tehnica se ia urmatorul exemplu: presupunem ca o intreprindere operand pe o piata concurenta cauta sa-si innoiasca produsele, modificandu-le pe cele existente. Se disting trei elemente ale problemei studiate: forma ambalajului, dimensiunea si materialul din care poate fi fabricat.

c) Prospectarea ideilor

Aceasta metoda consta in reunire catorva persoane intr-un grup (de exemplu, grupul de creatie) si propunerea spre rezolvare a unei probleme precise.

In general, nu este recomandabil ca in grup sa faca parte un numar mare de experti, iar sedinta trebuie sa dureze aproximativ o ora, preferabil dimineata.

Regulile generale sunt urmatoarele:


Fig. nr. 3.1 Reguli generale de prospectare a ideilor

Conducatorii intreprinzatori trebuie sa utilizeze aceste metode pentru a provoca aparitia ideilor pentru produse noi, nelasandu-se insa influentati de aparenta lor complexitate.

In orice caz, aceste metode nu pot oferi solutii pentru dificultatile imediate. Dupa un timp, insa, ele favorizeaza creativitatea firmei, punand in evidenta interesul acesteia fata de ceea ce este nou.

Trierea ideilor pentru produsele noi

Dupa cum s-a aratat, prima etapa in aparitia unei idei pentru un produs nou este aceea de formulare a tuturor ideilor posibile.

Urmatoarea etapa o reprezinta trierea sau evaluarea sistematica a fiecarei idei.

Trierea are ca scop principal, adoptarea unei singure idei pentru un produs, care poate fi rentabil pentru intreprindere. Pe parcursul acestei etape trebuie evitate doua genuri de erori : eroarea " prin abandonare" si eroarea "prin adoptare".

Se cunosc doua metode de triere: evaluarea pur subiectiva si aprecierea obiectiva in functie de criterii prestabilite. Aceasta a doua metoda permite o mai buna practicare a marketingului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1549
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved