Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Dezvoltarea Companiei- NOKIA

Marketing

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CONSTITUIREA SOCIETATILOR COMERCIALE
Stadiile organizarii de marketing
PROCES DECIZIONAL DE MARKETING - Fundamentarea deciziei de marketing
CICLUL DE VIATA (COMERCIALA) A PRODUSULUI - CVP
Finalizarea negocierilor
Filiera productiei de oua. Comertul cu carne
Marketingul in activitatea de piata a intreprinderii
Strategii de negociere
POLITICA DE PRET
Marketing - Plan de afaceri al firmei “HOME SRL“


-Dezvoltarea Companiei-
Cuprins

Istoria Nokia

Structura Organizatiei

Unitati de productie

Cooperare

Grafice

Dezvoltarea in Romania

Bibliografie

.

Nokia este o companie finlandeza de telecomunicatii mobile, la nivel mondial fiind cel mai mare producator de telefoane mobile.

Originea numelui Nokia vine de la un animal micut de prada cu blana neagra care traia pe malurile raului Nokianvirta ; acest animal poate fi gasit si astazi pe blazonul orasului Nokia.

Sediul central se afla la Espoo, langa Helsinki, Finlanda, avand multiple locatii de cercetare si productie pe mai multe continente. Principalele fabrici sunt localizate la Salo, Finlanda, Dongguan, China, Chennai, India, Komárom, Ungaria si Ruhr, Germania. Din anul 2008 Nokia isi va deschide o noua fabrica ultramoderna si in Romania, langa Cluj-Napoca, in comuna Jucu, in cadrul noului parc industrial Tetarom III.

Istoria Nokia

Totul a inceput in anul 1865 cand Fredrik Idestam a pus bazele primei fabrici de hartie langa cascada Tammerkoski in sud vestul Finlandei. In 1898 Arvid Wickström infiinteaza compania Finnish Rubber Work , aceasta devenind ulterior divizia producatoare de cauciuc din cadrul Nokia. Cauciucul si substantele chimice conexe reprezentau tehnologii de varf la acea data. O alta schimbare tehnologica majora a fost introducerea pe scara larga a electricitatii in locuinte si fabrici, fapt care a condus la infiintarea Finnish Cable Works de catre Eduard Polón in anul 1912. Din acest moment se incepea producerea de cabluri pentru industria telegrafului si la dezvoltarea noului aparat numit telefon.

Dupa 50 de ani de activitate, adica in anul 1960, a fost creat Primul Departament de Electronica in cadrul Cable Works, netezindu-se astfel drumul catre o noua era a telecomunicatiilor.Acest department desfasura activitati de comercializare si exploatare de computer. In urmatorii ani se finalizeaza: primul dispozitiv electronic de productie proprie(un analizor de semnal pentru centralele de energie nucleara) in 1962; este dezvoltat radio receptorul, aparat produs pentru armata, servicii publice si de urgenta (1963), iar in 1969 Nokia devine prima companie care a creat echipamente PCM (modulatia de impulsuri codificate) (aceasta se refera la convertirea semnalelor analog in forma digitala, in conformitate cu standardele internationale).

In 1967 are loc fuziunea oficiala dintre Nokia Ab( fabrica care producea initial hartie), Finnish Rubber Works si Finnish Cable Works rezultand astfel Nokia Corporation.

La inceputul anilor 1970 Nokia a inceput sa produca aparate destinate transmisiei. Datorita faptului ca centrala digitala era tot mai necesara, finlandezii au inceput sa lucreze la Nokia DX200, care s-a transformat intr-o platforma ce constituie baza centralelor digitale ale companiei pana azi. Nokia DX200 folosea un limbaj de programare de nivel inalt, pentru acea perioada, dar si microprocesoare Intel, acesta devenind un succes pe plan mondial in ani '90, generatiile sale urmatoare dispunand de solutii cu banda larga.

In anii 1980, toata lumea considera micro computerele ca fiind cea mai tare descoperire iar Nokia nu a facut exceptie in calitatea sa de important producator de computere, monitoare si aparate TV. In perioada aceea, perspectiva televizoarelor de inalta rezolutie, a conectarilor prin satelit si a serviciilor de teletext inflacara imaginatia consumatorului care dorea sa fie in pas cu moda. Dupa aparitia primei retele de telefonie celulara din lume, NMT (Nordic Mobile Telephone), Nokia a inceput productia pentru aceasta a primelor telefoane pentru automobile.

In 1984 apare primul telefon transportabil(Mobira Talkman), acesta facand ca Nokia sa se lanseze global(Marea Britanie si SUA). Primul telefon care putea fi tinut in mana a aparut in 1987(Mobira Cityman) acesta cantarind “doar” 800 de grame cu tot cu baterie.Spunem “doar” pt ca Mobira Senator (1982) cantarea 8 kg, iar Talkman (1984) avea 5 kg.

Spre sfarsitul anilor 1980, industria Finlandei intra intr-un declin major. In acest interval de timp, Nokia reuseste sa devina cel de-al treilea mare producator european de televizoare. De un mare succes comercial se bucura si receptoarele de satelit produse de companie, precum si productia de anvelope. Cu toate acestea, Nokia face o alegere riscanta. In luna mai a anului 1990 conducerea Nokia decide sa reduca toate celelalte capacitati de producte si sa canalizeze eforturile productive si de cercetare in zona telecomunicatiilor .Jorma Ollila preia conducerea departamentului telefoanelor mobile in acelasi an. Chiar de la inceput, noua tehnologie a trezit contestari puternice printre alti manageri ai Nokia.Dar echipa condusa de Ollila a perseverat. Pe 1 iulie 1990, premierul finlandez face primul apel telefonic intr-o retea comerciala GSM de pe un aparat Nokia. Succesul proiectului a impresionat Consiliul de Administratie al Nokia si, un an mai tarziu, Ollila este numit director general. Numarul aparatelor vandute creste si el vizibil, pe plan mondial in anul 1991 existand 15 milioane de utilizatori,iar in 2005 2.14 miliarde.C:Documents and SettingsPaul RusuDesktoppoze nokianokia_timeline.jpg

Anii ’90 marcheaza deceniul descoperirilor in materie de telefonie. In 1992 debuteaza pe piata seriea de telefoane portabile Nokia 100, destinat tuturor retelelor analogice, dar si a lui Nokia 1011, primul telefon mobil digital destinat retelelor GSM. In 1993, Nokia realizeaza echipamentul destinat celei dintai retele bazate pe standardul GSM 1800, iar in reteaua Europolitan, bazata pe echipament Nokia, intra pentru prima data in functiune un serviciu care va face istorie, cel de mesaje scurte (SMS).

In 1994 are loc primul apel prin satelit efectuat vreodata in lume (la realizarea acestuia folosindu-se un terminal GSM marca Nokia). Tot in acest an apare si Nokia 2100 primul telefon care are instalata secventa muzicala 'emblema' a Nokia (Nokia Tune). In ‘95 apare pe piata Nokia 2110 care dispune de un motoras care emana vibratii. In 1996 apare Nokia 9000 Communicator, Nokia 8110, 3810, 6100, 3110, 1611, un an foarte incarcat pentru Nokia.In anul 1996 se lanseaza telefonul Nokia 6110, primul telefon care are instalat primul joc( Snake). In anul 1998, este lansat cel mai mic telefon NMT 450 de pana atunci, Nokia 5110. Acesta este primul telefon nobil care dispune de fete interschimbabile care peste noapte a transformat telefoanele mobile intr-un articol de moda.. Un an mai tarziu, Nokia lanseaza 7110 primul terminal din lume care ofera WAP (permite accesarea internetului direct de pe ecranul telefonului), dar si unul dintre cele mai cunoscute terminale Nokia 3310. In 2000 Nokia lanseaza serviciul de Mesaje Multimedia, urmatoarea generatie de mesagerie mobila. In 2002 apar Nokia 6310i (primul telefon mobil care poate fi numit “business' al marci), Nokia 6650 primul sau telefon 3G si Nokia 5510 primul telefon mobil cu MP3 player din istorie. Odata cu aparitia platformei N-Gage, jocurile in sistem multiplayer patrund si in mediul mobil , anul 2004 fiind anul in care se lanseaza Nokia N-Gage. In 2005 se lanseaza Nseries, modele destinate pasionatilor de muzica, fotografie digitala si celor care doresc sa vizioneze emisiuni TV pe mobil. Tot anul 2005 reprezinta si momentul in care este vandut telefonul cu 1 miliard( un nokia 1100) in Nigeria.

Structura organizatiei

Controlul si managementul Companiei Nokia este divizat intre actionari(compania fiind una pe actiuni) la o intrunire generala, consiliul directorilor si consiliul executiv. Consiliul directorilor aproba planuri periodice si decizii in legatura cu viitoarele investitii sau restructurari.Consiliul numeste CEO, care are si functia de presedinte, Chairman-ul si membrii consiliului executiv al grupului Nokia. De asemenea consiliul stabileste salariul CEO-ului. Rolurile si responsabilitatile Consiliului sunt definite in “Corporate Governance Guidelines” si in statuturile comitetului. Comisia Consiliului este alcatuita din “Audit Committee”, “the Personnel Committee”,” Corporate Governance and Nomination Committee”.Consiliul verifica periodic aceste statuturi pentru a asigura ca ele corespund cu ceea ce consiliul crede ca sunt cele mai bune metode de conducere corporative.De asemenea consiliul si cu fiecare comitet in parte efectueaza evaluari personale anuale .

Regulamentul de ordine interioara al companiei Nokia prevede un consiliu executive care este responsabil pentru conducerea operatiunilor Nokia.Presedintele si membrii consiliului executiv sunt numiti de consiliul directorilor.Numai presedintele consiliului executiv de administratie poate fi si membru al consiliului directorilor.

Actionarii companiei Nokia isi folosesc puterea de decizie la intrunirile generale ale actionarilor.Aceste adunari sunt tinute de obicei in fiecare martie, aprilie sau mai.

Bordul directorilor este alcatuit din urmatorii 10 membrii: Georg Ehrnrooth, Lalita D. Gupte, Bengt Holmström, Henning Kagermann, Olli-Pekka Kallasvuo, Per Karlsson, Jorma Ollila, Marjorie Scardino, Keijo Suila and Vesa Vainio, presedinte fiind domnul Jorma Ollila iar vicepresedinte fiind doamna Marjorie Scardino. Consiliul reprezinta si da socoteala actionarilor companiei. Responsabilitatile sunt active nu passive si include responsabilitatea de a evalua directia strategic a companiei, politicile manageriale, si eficacitatea cu care conducerea isi implementeaza politicile

Nokia foloseste regulile si recomandarile burselor din Helsinki, New York, Stockholm and Frankfurt acolo unde pot fi aplicate.

Unitati de productie

C:Documents and SettingsPaul RusuDesktoppoze nokiaunitati de productie.jpg

o     Nokia Networks(patratele portocalii): China, Finlandia, India

o     Dispozitive mobile si accesorii nokia(patratele verzi): Brazilia, China, Finlanda, Germania,Marea Britanie;,Ungaria, India, Mexic, Coreea de Sud

o     Centre de configurare si logistica: SUA

CooperarePentru Nokia cooperarea este ingredientul de baza in cresterea in strategia de dezvoltare al companiei. Se lucreaza cu alte companii, institutii de cercetare, autoritati si organizatii din industrie pentru a creste competitivitatea companiei si a intari industria in ansamblul ei.

Parteneriate: 3GPP, ARIB: The Association of Radio Industries and Businesses, Bluetooth SIG, CCSA, CELF: The CE Linux Forum, CIAJ, DLNA, DVB: The Digital Video Broadcasting Project, ETSI: The European Telecommunications Standards Institute, GSA: The Global mobile Suppliers Association, IEEE: The Institute of Electrical and Electronics Engineers etc.

De-a lungul timpului Nokia a inceput o stransa colaborare cu firme mai ales din domeniul producerii ,cercetarii si dezvoltarii. Aceste colaborari regionale s-au dovedit ca fiind o cale eficace de a intra mai repede si mai puternic pe pietele noi si in plina dezvoltare. Exemple de companii regionale: Meridea Financial Software Oy, Finland; Hangzhou R&D center, China, Nice-business Solutions Finland Oy, Finland, Symbian Limited, United Kingdom, Nemo Technologies Ltd, Finland, etc.

Grafice

C:Documents and SettingsPaul RusuDesktoppoze nokiatabel1.gif

C:Documents and SettingsPaul RusuDesktoppoze nokiatabel2.gif

C:Documents and SettingsPaul RusuDesktoppoze nokiatabel3.gif

C:Documents and SettingsPaul RusuDesktoppoze nokiatabel4.gif

C:Documents and SettingsPaul RusuDesktoppoze nokiatabel 5.gif

Dezvoltarea in romania

Pe 26 martie 2007 in prezenta premierului Calin Popescu-Tariceanu a fost semnat un memorandum intre Nokia si Consiliul Judetean Cluj.Investitia anuntata se ridica initial la 60 de milioane de euro, garantand atragerea a aproximativ 500 de angajati pana la sfarsitul anului 2007 si a 3500 de angajati dupa ce fabrica va functiona la capacitate maxima. Desi era preconizat ca in luna iunie a anului 2008 sa se finalizeze lucrarile de constructie, fabrica va incepe sa produca inca din luna ianuarie a anului 2008. Acesta a explicat ca, pentru inceput, la Jucu vor fi fabricate telefoane din gamele low si middle end, deoarece in Romania nu vor fi aduse inca tehnnologiile avansate necesare pentru producerea telefoanelor performante.

Finlandezii au ales Clujul ca locatia pentru cea de-a unsprezecea fabrica pe care o construiesc, datorita costurilor competitive, dar si a nivelului educational din orasul universitar si al fortei de munca disponibile. De asemenea, distanta relativ mica de fabrica de la Komarom, din Ungaria, a reprezentat un avantaj pentru judetul transilvanean.

Decizia de a construi in Romania este reflectarea puternicei cresteri de volume, inregistrat de Nokia la nivel global, precum si a cresterii cererii de telefoane mobile in Europa, Orientul Mijlociu si Africa. In prezent, Nokia detine zece fabrici de dispozitive mobile in noua tari.

Bibliografie:

www.nokia.ro

www.nokia.com

www.iquad.ro

www.wikipedia.org

www.imagoo.nu


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 771
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site