Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Factori de risc in faza de lansare a unui produs nou

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micFactori de risc in faza de lansare a unui produs nou

Pentru a preveni situatiile tragice sau esec trebuie avute in vedere care sunt cauzele sau factorii care determina esecul lansarii fie a unui produs nou, fie a unei firme mici sau mijlocii pe piata. Acestia pot fi controlabili si necontrolabili.a) Factorii necontrolabili sunt denumiti asa pentru ca practic, nu pot fi influentati de deciziile intreprinzatorului. Dar, orice om de afaceri ia in calcul acesti factori si " ii supune" controlului prin anticipare, estimare a influentei lor si previziune. Cei mai importanti sunt: inflatia, rata dobanzii, concurenta, restrictiile si reglementarile legale, cauzele naturale (Belecciu M. - "Initiere in afaceri. Ghid practic pentru lansarea si gestionarea unei afaceri", 1995, pag.199).

b Inflatia

Este 'sperietoarea' care 'bantuie' astazi mediul de afaceri romanesc. Forma sub care se manifesta ea este devalorizarea banilor concretizata in cresterea preturilor. Efectele ei se resimt la producator prin cresterea costurilor si prin devalorizarea disponibilului in moneda nationala, iar la consumator prin scaderea puterii de cumparare, deci o posibila reducere a volumului vanzarilor pentru producator.

Controlul actiunii inflatiei se face prin luarea in calcul a ratei inflatiei pentru perioada urmatoare, astfel incat sa nu se creeze iluzia unor rezultate ireale. Exemplu: daca s-au cheltuit 100.000 lei pentru obtinerea si lansarea unor produse care s-au vandut peste un an cu 200.000 lei, aparent se obtine un profit brut de 100.000 lei. Dar, daca inflatia in anul respectiv a crescut cu 200%, cheltuielile efectuate pentru produsele respective, actualizate cu rata inflatiei vor fi de fapt in momentul vanzarii de 300.000 lei. Ceea ce inseamna ca s-au obtinut pierderi de 100.000 lei la valoarea actualizata (200.000 lei pretul - 300.000 lei cheltuieli actualizate). Ceea ce trebuie sa faca intreprinzatorul, pentru a nu fi pus in aceasta situatie dificila, este actualizarea pretului inmultindu-l cu indicele de crestere al preturilor sau fixarea unui pret peste cheltuielile actualizate, pentru a obtine un profit real.

Pentru unii agenti economici inflatia se poate dovedi a fi o adevarata "mana cereasca", daca rata dobanzii este negativa (sub nivelul ratei inflatiei). Orice intreprinzator care imprumuta bani cu o dobanda negativa beneficiaza, cel putin, de diferenta dintre rata inflatiei si rata dobanzii, o adevarata "hotie" legala ce alimenteaza spirala inflationista in defavoarea intreprinzatorilor care nu lucreaza cu credite. Creditele cu dobanzile sub rata inflatiei genereaza presiuni inflationiste prin cresterea masei monetare in circulatie. In plus, ele sunt neperformante atata timp cat sustin sectoare ale economiei cu eficienta slaba.

aRata dobanzii

Este legata de rata inflatiei. Am aratat mai sus care este relatia dintre inflatie si dobanda. Ce probleme pune in plus dobanda ? La calculul costurilor, dobanzile incarca cheltuielile. Acest lucru este mai grav cand rata dobanzii este in crestere (masura luata pentru a domoli inflatia). Cel mai mare pericol apare atunci cand, pe de o parte cresc costurile datorita inflatiei si din cauza cresterii ratei dobanzii, iar pe de alta parte scade volumul vanzarilor datorita scaderii puterii de cumparare a consumatorilor. In aceasta situatie exista riscul de a nu obtine profitul estimat pentru a achita ratele la credit. Solutia: in calculatia costurilor (studiul de fezabilitate sau planul de afaceri) trebuie luat in calcul atat cresterea previzionata a dobanzilor cat si a ratei inflatiei. Se porneste lansarea cu o marja de siguranta a profitului. Se elaboreaza variante de actiune in cazul in care piata nu va putea absoarbe produsele lansate: reprofilarea, restangerea activitatii, diversificarea sortimentala, cautarea altor piete etc.

a Concurenta

Este considerata "inamicul numarul 1" al intreprinzatorilor, dar ea este "prietenul numarul 1" al consumatorului. Ceea ce trebuie sa faca un intreprinzator este sa transforme acest "inamic" in cel mai apropiat amic in stare sa-i ofere solutiile unor probleme prin studii de benchmarking. Acelasi lucru il fac si concurentii. Ei tin mereu sub observatie piata pentru a cunoaste fiecare miscare, anticipand actiunile si isi iau masuri de precautie. Singura masura care va ajuta este "tinerea sub microscop" a concurentei pentru a le afla punctele slabe si pe cele forte. Strategia de piata trebuie elaborata in functie de puterea si slabiciunile concurentei.

Sunt cazuri in care au de pierdut toti competitorii, cum este "razboiul preturilor" in care concurentilor se intrec in stabilirea celui mai mic pret, pentru a atrage cat mai multi cumparatori. Daca nu sunt puternici la acest capitol, nu este indicata atacarea concurentilor cu astfel de arme. Se recomanda diversificarea si diferentierea produselor pentru detasarea de concurenta.

a Reglementarile si restrictiile legale

Cunoasterea si respectarea legilor este o conditie a succesului in afaceri. Dar ce se poate face atunci cand apar noi reglementari care creeaza probleme afacerilor sau chiar pot provoca falimentul afacerii. Mai ales ca acestea sunt mai putin previzibile si, prin aceasta, mai periculoase. Spre exemplu: accizele, impozitele, taxele vamale si alte dari care, prin traditie, au un curs ascendent, pe de o parte, si limitele de pret fixate administrativ pentru achizitionarea de catre stat (principalul cumparator) a produselor agricole, pe de alta parte.

Aceste situatii creeaza paradoxuri si probleme care "taie pofta de afaceri" intreprinzatorilor si, de aici, mentinerea intr-o stare de subdezvoltare a economiei nationale.

Reglementarile in contradictie cu legile economiei de piata, dar si cu cele ale unui stat de drept si ale unei societati civile, sunt generate de instabilitatea politica si neconcordanta cu principiile democratiei. Un exemplu in acest sens este asa-zisa lege a impozitului pe venitul agricol care, de fapt, este un impozit pe suprafata agricola, pentru care majoritatea taranilor nu au primit titlurile de proprietate. Aceasta intra in contradictie cu principiile dreptului civil.

Una dintre solutii, pentru preintampinarea unor astfel de situatii este organizarea institutiilor reprezentative ale intreprinzatorilor (cluburi, sindicate, asociatii), care, prin atributiile inscrise in statut, sa ia initiative legislative.

Prin acestea, intreprinzatorii vor milita pentru promovarea intereselor lor sustinand cu argumente puternice masurile propuse si contraargumentand reglementarile nefaste, nu numai pentru intreprinzatori, dar si pentru soarta societatii civile si a statului de drept in Romania.

b)Factorii controlabili sunt cei care depind direct de vointa intreprinzatorilor si care pot fi "stapaniti" prin decizii sau contracarati de actiunile directe ale intreprinzatorilor. Slaba pregatire in domeniul afacerilor, lipsa planului de afaceri la lansarea unui produs nou sau lansarea pe o noua piata si a prognozelor pe termen lung, controlul finaciar-contabil precar, scurgerea resurselor afacerii in alte scopuri, controlul si gestionarea resurselor afacerii intr-un mod defectuos, atitudinea pesimista sau deprimata a intreprinzatorului fata de viitorul afacerii este un factor psihologic foarte important si cu o influenta foarte mare asupra actiunilor lui.

Stagnarea afacerii din motive ce tin de limitele viziunii despre afaceri a intreprinzatorului, plafonarea la un nivel de profit considerat acceptabil. Acesta este un punct slab usor exploatabil de catre concurenti.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2051
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved