Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INTELIGENTA EMOTIONALA SI LEADERSHIP- UL

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micINTELIGENTA EMOTIONALA SI LEADERSHIP- UL

Liderii autentici sunt cei care reusesc sa impresioneze subalternii, sa le trezeasca pasiuni, sa le stimuleze tot ceea ce acestia au mai bun; reusesc asta nu numai prin viziune strategie sau idei valoroase ci si apeland la emotii, canalizandu-le in directia potrivita. Astfel liderii adevarati reusesc sa trezeasca optimismul sustinatorilor, inspiratia si dorinta de fi urmati. Cei mai buni lideri se remarca prin aceea ca inteleg rolul important pe care emotiile il joaca intr-o organizatie si in privinta unor elemente intangibile precum moral ridicat, motivatie pozitiva si devotament. Revelarea responsabilitatii emotionale a liderului a condus la cristalizarea unor teorii revolutionare privind inteligenta emotionala si rolul acesteia in procesele de conducere.Desi emotiile si starile de spirit, sunt adesea considerate ca lipsite de importanta din punct de vedere profesional, ele au consecinte reale asupra desfasurarii activitatilor.

1. Conceptul conducerii bazate pe inteligenta emotionala - crearea rezonantei

Unele studii recente au indicat inteligenta emotionala (IE) ca fiind cel mai bun factor pe baza caruia se poate previziona aparitia unui lider. Dupa cum au demonstrat cercetarile legate de trasaturile liderilor, acestia au nevoie de inteligenta si de cunostinte relevante in domeniul de activitate - conditii necesare dar nu si suficiente.

Cele cinci componente ale inteligentei emotionale -

auto-motivarea,

empatia,

deprinderile sociale,

constiinta de sine si

auto-controlul

sunt cele care ii permit unui individ sa devina un lider eficient si de succes. Fara IE o persoana poate avea toate calitatile necesare pentru a avansa, dar fara sa fie un lider de succes. Atunci cand liderii de succes au fost comparati cu cei din pozitii de top-management, aproximativ 90% din diferenta de eficacitate a fost atribuita factorilor de IE mai degraba decat inteligentei. Inteligenta emotionala a fost demonstrata ca fiind corelata pozitiv cu performanta de la locul de munca la toate nivelele, insa pare sa fie mult mai importanta in pozitiile in care se cerea un grad mai mare de interactiune sociala. Ultimele studii arata ca inteligenta emotionala este un element de baza in eficienta activitatii de leadership. Ca atare, este una din trasaturile fundamentale asociate leadership-ului.

In organizatiile moderne, responsabilitatea emotionala primordiala (desi in mare parte invizibila) constituie o obligatie a liderului dator sa canalizeze emotiile colective intr-o directie colectiva si sa indeparteze "poluarea" creata de emotiile "toxice". Practic liderul are capacitatea maxima de a influenta emotiile membrilor grupului; daca emotiile sunt orientate catre entuziasm, performantele nu se vor lasa asteptate. Acest efect a fost denumit rezonanta. La celalalt pol, canalizarea emotiilor intr-o directie negativa induce disonanta subminand fundamentele emotionale care favorizeaza excelenta.

Esenta conducerii bazate pe IE consta in utilizarea de catre manager a competentelor specifice, respectiv, a modului in care liderii se raporteaza la propria persoana si la relatiile stabilite cu cei din jur.

Explicatia stiintifica pentru rolul jucat de emotii in relatia lider-sustinatori are la baza conceptul de "ansa deschisa a sistemului limbic" (in care se afla centrii emotionali). Spre deosebire de ansa inchisa care presupune autoreglare, ansa deschisa depinde in mare masura de sursele din exterior pentru a se regla. Practic, prin configuratia de "ansa deschisa a sistemului limbic", cei din jur ne pot schimba reactiile fiziologice si emotiile, chiar in situatii in care contactul este, in intregime, non verbal. Astfel liderii, prin pozitiile ocupate in ierarhie, transmit indicii emotionale care influenteaza atitudinea si starea de spirit a subalternilor modelandu-le reactiile dupa cele proprii. Se poate spune ca adesea, liderul este cel care fixeaza standardul emotional pentru sustinatorii sai.

Un studiu recent a demonstrat ca starile de spirit influenteaza eficienta cu care lucreaza oamenii: optimismul stimuleaza cooperarea, onestitatea si performanta; rasul si zambetul demonstreaza forta ansei deschise in actiune, fiind extrem de contagioase si determinand o deturnare emotionala pozitiva prin asociere cu o atitudine prietenoasa relaxata. Asadar, usurinta cu care starile emotionale ale liderilor se molipsesc, depinde de expresivitatea fetei, vocii si gesturilor lor. Cu cat abilitatea liderului de a-si transmite emotiile este mai mare cu atat acestea se raspandesc mai in forta. Liderii cu acest talent sunt "magneti" emotionali, sustinatorii "gravitand" in mod natural, in jurul lor. Asa se explica de ce liderul inteligent emotional, atrage oameni talentati pentru placerea de a lucra in preajma lui.

Calitatea dispozitiei dicteaza calitatea muncii: cand angajatii se simt bine, ei dau tot ce au    mai bun. Sentimentele de buna dispozitie amplifica eficienta mentala, ajutandu-i pe oameni sa inteleaga mai usor informatiile si sa aplice mai bine deciziile in cazul unor judecati dificile si sa fie mai flexibili in rationamentele lor ( ). Dispozitiile optimiste, au descoperit cercetatorii, ii fac pe oameni sa-i priveasca pe cei din jur si evenimentele la care asista, intr-o lumina mai buna. in consecinta, oamenii sunt mai increzatori in abilitatea lor de a atinge un obiectiv, sunt mai creativi si mai apti sa ia decizii, mai dispusi sa-si ofere ajutorul.

2. Domeniile de baza ale inteligentei emotionale (IE)

Numerosi specialisti considera ca printre responsabilitatile fundamentale ale unui lider se afla acelea de a induce entuziasm, optimism si pasiune pentru proiectele viitoare si de a cultiva o atmosfera de cooperare si incredere. Inteligenta emotionala favorizeaza indeplinirea acestor responsabilitati de catre lider prin intermediul celor 4 domenii ale sale ([2]): autocunoasterea, stapanirea de sine, constiinta sociala si gestionarea relatiilor. Fiecare domeniu contribuie la conducerea rezonanta cu un set esential de abilitati.

a.       Autocunoasterea, adesea neglijata in mediile de afaceri, constituie fundamentul depistarii si intelegerii emotiilor celorlalti.

b.       stapanirea de sine; doar printr-o buna cunoastere a propriei persoane, a propriilor sentimente, a modului in care acestea le afecteaza propriile performante devin posibile autocontrolul, empatia.

c.       Constiinta sociala - in special empatia (respectiv capacitatea de a-i intelege pe ceilalti, de a le intelege punctele de vedere) asigura trecerea catre responsabilitatea de baza a liderului, respectiv aceea de a genera rezonanta; daca este constient de sentimentele celorlalti, liderul poate sa spuna si sa faca ceea ce este mai potrivit, fie ca trebuie sa aplaneze temerile, sa calmeze furia sau sa se alature veseliei celorlalti. Armonizarea ii permite liderului sa inteleaga care sunt valorile si preocuparile comune dupa care se poate ghida grupul. Conform aceluiasi principiu, un manager lipsit de capacitatea de a empatiza va raspunde fara sa-si dea seama, pe un ton gresit, generand reactii negative prin vorbele si faptele sale. Empatia ajuta la intelegerea punctelor de vedere ale celor din jur, permitand liderului racordarea la canalele emotionale dintre oameni, care creeaza rezonanta. Armonizandu-se, liderul isi poate rafina mesajele, pentru a mentine sincronizarea.

d.       Gestionarea relatiilor; odata ce liderii isi aleg propria viziune, propriile valori si pot percepe emotiile grupului, abilitatile de gestionarea a relatiilor pot sa catalizeze rezonanta; totusi, pentru a canaliza tonul emotional al unui grup, liderul trebuie, in primul rand, sa aiba o perspectiva clara asupra propriilor intentii si prioritati.

Relatiile dinamice dintre cele 4 domenii ale IE au nu numai o importanta teoretica ci si practica. Ele reprezinta componentele fundamentale ale conducerii bazate pe inteligenta emotionala, ale rezonantei.Isen, A.M.: Positive Affect, in Dalgleish, T.; Power, M.J. "Handbook of Cognition and Emotion", Wiley, Chichester, Englang , 1999;

Goleman, D.; McKee, A.; Boyatzis, R.: Inteligenta emotionala in Ledership; Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2007Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2305
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved