Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Licitatia de flori de la Aalsmeer, Olanda

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micLicitatia de flori de la Aalsmeer, Olanda

In anul 1968, existau doua licitatii la Aalsmeer care prin unificare au devenit "Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer"=VBA (United Flower Auction Aalsmeer)- prescurtat "Licitatia de flori de la Aalsmeer". Aproape imediat s-au facut pregatirile pentru construirea unei moderne case de licitatii. Aceasta cladire a fost marita in 1972 la o arie totala de 88 000 m2.Cresterea continua a cantitatilor aprovizionate de flori, plante ornamentale si de gradina a facut necesara extinderea suprafetei de cateva ori de atunci.

Cladirea are in prezent o suprafata construita totala mai mare de 766 000 m2 ( aproximativ 125 de terenuri de fotbal ). Aceasta inseamna ca licitatia de flori din Aalsmeer este gazduita de una dintre cele mai mari cladiri comerciale din lume .

Intalnirea cererii cu oferta. Licitatia de flori de la Aalsmeer este in fapt o forma de cooperare a producatorilor. Aproximativ 5 000 de producatori de flori , plante pentru ghivece sau de gradina sunt membri ai aceste asociatii cooperative si totodata coproprietari ai cladirii licitatiei. Licitatia le asigura desfacerea si plata directa a bunurilor livrate. Mai mult, multimea sortimentelor le favorizeaza specializarea. Ca membri, ei sunt obligati sa-si vanda toate produsele prin intermediul licitatiei ai carei coproprietari sunt.

Membrii platesc o contributie, dar si ceilalti producatorii platesc anumite taxe pentru vanzarea produselor lor. Aceste venituri sunt folosite pentru cheltuielile de functionare ale cladirii si pentru remunerarea personalul angajat.

Unele dintre florile expuse la licitatie provin din alte tari. Producatori din Israel, Kenya, Zimbabwe si Zambia isi au propriile flori licitate la Aalsmeer. Cumparatorii angrosisti si exportatorii sunt la fel de importanti pentru licitatie ca si


producatorii. Ei nu sunt membri ai licitatiei cooperative , dar sunt inregistrati pentru a fi inclusi in sistemul automat al licitatiei.

Cladirea. Practic, cladirea licitatiei poate fi divizata in doua parti : zona licitatiei si zona cumparatorilor.

Marfurile aprovizionate sunt aduse in zona de licitatie. Aici , produsele sunt tinute in camere frigorifice pana la licitare. Acest perimetru contine de asemenea 5 camere de licitare si hale de distributie.

Livrarile In timpul serii si toata noaptea, florile sunt aduse pentru licitatia de a doua zi. Producatorii pot face acest lucru prin mijloace proprii sau apeleaza la companii de transport. Plantele sunt aprovizionate in timpul zilei pentru licitatia de a doua zi.

Licitatia are proprii sai inspectori ai calitatii care evalueaza calitatea marfurilor aduse. Inspectia se desfasoara in salile frigorifice sau in cele de asteptare. Eventualele comentarii sunt inscrise in fisa marfurilor- documentul insotitor, pe care fiecare producator il ataseaza tuturor produselor pe care le furnizeaza. Din ce in ce mai des, producatorii isi inspecteaza propriile produse inainte de a le trimite. Obiectivul acestei autoinspectii este de a asigura informatiile despre calitatea produselor aprovizionate inainte de sosire. Mai mult, tot mai frecvent, multi producatori trimit informatii despre marfurile oferite prin sistemul electronic informatizat. Fiecare lot aprovizionat primeste cate un numar dupa care florile si plantele sunt gata de licitare.

Licitarea propriu-zisa. VBA are 5 sali de licitatie : 4 pentru flori si una pentru plante. In total sunt 13 ceasuri de licitatie (de exemplu, sala pentru plante are 4 ceasuri). Impreuna, cele 5 sali asigura spatiu pentru 2 000 de cumparatori, exportatori, angrosisti, detailisti si comercianti stradali. Licitatia incepe la 6:30 a.m. si continua pana se vinde tot. Pentru fiecare ceas se liciteaza zilnic acelasi produs, astfel ca toti cumparatorii stiu exact unde trebuie sa se afle. Daca un cumparator este inregistrat, el primeste un card de cumparator cu numele sau pe el. Cand cardul este trecut prin automatul de la pupitru, butonul este deblocat si cumpararea poate incepe. Se poate cumpara pe oricare dintre ceasurile aflate in sala de la fiecare pupitru.Folosind un comutator, cumparatorul poate alege ceasul de pe care tranzactia se realizeaza.


Fiecare ceas are un licitator si un asistent. Asistentul prelucreaza fisele marfurilor din loturile vandute. El transcrie datele din fise in calculator, date reprezentand numele producatorului si numarul de produse. Aceste informatii sunt vizibile atunci pe ecranul ceasului. Licitatorul anunta ce flori se vand, din ce sera provin si care este cantitatea minima ce poate fi tranzactionata. De asemenea, comunica eventualele observatii ale inspectorului de calitate. Cumparatorul asculta oferta prin difuzoarele/microfoanele de la fiecare pupitru. Apoi, licitatorul porneste

Produs

 

Furnizor

 

Moneda

 

Cumparator

 

Calitatea

 

Unitati

  Cantitate

minima

 
Numar de

unitati

 


ceasul. Licitatia se desfasoara conform modelului olandez de licitatie. Aceasta inseamna ca luminile (becurile) de pe marginea ceasului se aprind succesiv descrescator de la 100 la 1. Lumina indica pretul. Prin urmare, ceasul coboara de la pretul maxim spre cel minim (pe unitate). Daca lumina arata pretul pe care cumparatorul il va plati, va apasa repede butonul si astfel este cumparator. In acest moment el comunica licitatorului folosind microfonul de la pupitru ce cantitate din lot vrea sa cumpere. Daca doreste numai o parte din lot, restul se liciteaza din nou.

Impreuna cu angrosistii, licitatia a dezvoltat un sistem care face posibila cumpararea de la distanta. Astfel, cumparatorul poate lua parte la licitatie din propriul birou. Prin internet el poate licita pentru loturile pe care le vede pe monitor. Informatiile despre tranzactiile incheiate sunt imediat introduse in computer, apoi sunt intocmite facturile pentru cumparatori, platile pentru producatori si diferite statistici. Pentru fiecare ceas pot fi efectuate aproximativ


1.500 de tranzactii intr-o ora.


Dupa vanzarea unui lot, acesta este dus intr-o zona de distributie. Cu ajutorul computerului se tipareste un bon de distributie. Personalul licitatiei distribuie florile si plantele conform acestor cupoane. Pentru fiecare cumparator mai multe carucioare cu marfurile achizitionate sunt pregatite in zona de distributie. Daca este plin, caruciorul este dus in zona de impachetare, unde produsele sunt prelucrate. In cazul in care cumparatorul nu are propria sa zona de impachetare, poate aduce masina sau camionul personal pentru incarcarea marfii.


Intre timp, computerul intocmeste factura. Majoritatea cumparatorilor platesc prin carduri, dar este posibila si plata in numerar la casieria licitatiei. Pentru a evita situatia ca sume mari sa fie manipulate de catre cumparator, filiale a 4 banci diferite sunt situate vis-à-vis de caserie. Astfel cumparatorii pot retrage numerarul de care au nevoie sa plateasca valoarea datorata licitatiei. Acest lucru inseamna ca toate florile si plantele vandute sunt platite in aceeasi zi.

AALSMEER,

CEA MAI MARE LICITATIE DE FLORI DIN LUME

Cea mai mare licitatie de flori, cea de la Aalsmeer, este centrul international al comertului cu flori. 19 milioane de flori si 2 milioane de plante sunt licitate zilnic, aprovizionate de la 7 000 de producatori din Olanda si alte tari.

Totalul tranzactiilor anuale este de aproximativ 1,45 miliarde EURO. In medie, in fiecare zi 50 000 de tranzactii se incheie cu exportatorii si angrosistii care le distribuie in intreaga lume.

Vanzari

Aprovizionarea la VBA. La licitatia de flori de la Aalsmeer aproximativ 7 000 de producatori isi ofera spre vanzare florile, plantele de casa sau de gradina. Companiile olandeze si keniene indeplinesc criteriile de calitate si aprovizionare corespunzatoare.

Licitatia ofera mai multe posibilitati de vanzare a produselor ca producator:

prin ceasul (panoul) licitatiei

prin vanzari directe

printr-un sistem electronic de comanda.

VBA comercializeaza produse care satisfac cerintele de calitate si sortiment si care pot fi aprovizionate cu regularitate. Combinand ofertele din Olanda si cele internationale, creeaza conditiile unei piete cu sortimente potrivite nevoilor cumparatorilor interni si externi. Se realizeaza astfel o legatura intre impresionanta oferta si puterea internationala de cumparare.

Calitatea Pentru vanzarile prin ceasul licitatiei, cerintele privind calitatea si sortimentele sunt stabilite in regulamentul de aprovizionare pentru fiecare produs. Pentru vanzarile directe si cele electronice, calitatea difera pentru fiecare client.

3. Relatiile cu furnizorii Exista forme variate de clasificare a membrilor. In functie de natura relatiei si a formei de vanzare aleasa este conceput un comision procentual.

4. Forma de aprovizionare electronica Cu un formular electronic trimis in avans, informatia despre furnizor poate fi rapid si cu acuratete procesata ajutand la cresterea vitezei procesului de licitatie si asigurand cumparatorului importante date despre tranzactie in timp scurt.

5. Informatii asupra pretului Facturile zilnice, informatiile despre pret si datele statistice sunt disponibile electronic funizorilor olandezi prin TeleVBA sau prin telefon cu ajutorul "Serviciului de informare asupra pretului".

Transportul, exportul. Florile si plantele olandeze sunt solicitate in toata lumea, astfel nu e de mirare ca circa 80% din produsele vandute la Licitatia de flori din Aalsmeer sunt exportate in alte tari. Datorita perisabilitatii florilor si plantelor este foarte important ca produsele sa fie impachetate potrivit si livrate cat mai curand posibil. Cumparatorii ambaleaza florile conform dorintelor clientilor interni si straini. Adesea, buchetele mixte sunt puse impreuna sau buchetele standard de 20 de flori sunt reambalate cate 7 sau cate 8. Apoi, plantele si florile sunt impachetate in cutii sau containere.


Florile, inainte de licitare, sunt adunate intr-o camera de asteptare, unde inspectorii de calitate le verifica.

 
Odata ambalate, florile sunt duse la docurile de incarcare ale exportatorilor sau la alte centre unde companii specializate in transport isi au birourile. Aici ei organizeaza transporturile ulterioare.

Biroul pentru taxe vamale si servicii de protectie a plantelor sunt de asemenea situate in cladirea centrala.

Camioanele frigorifice sunt pregatite sa duca produsele in locatiile stabilite din Europa. Florile destinate tarilor aflate la distante mai mari (ca America sau Orientul Indepartat) sunt transportate pe calea aerului. In centrul de livrare, ele sunt incarcate in containere si paleti pentru aviatie si apoi sunt repede transportate la aeroport unde avioanele asteapta pregatite. Astfel este posibil ca florile licitate dimineata la Aalsmeer, sa fie deja la vanzare in aceeiasi seara sau a doua zi dimineata in florariile de oriunde in lume.

Alte informatii

VBA online. Pentru producatorii ( furnizorii ) permanenti din Spania, Franta si alte tari din afara Uniunii Europene, VBA online ofera informatii despre pretul zilnic, calitate, ora licitatiei, cumparator si pretul mediu pentru produsul ales.

Deocamdata numai importatorii pot participa la VBA online.

Cumpararea

1. Cumpararea la VBA Aproximativ 1 350 exportatori si alti vanzatori specializati de flori si plante sunt inregistrati la licitatia de flori de la Aalsmeer. Ei sunt inscrisi in sistemul electronic al licitatiei care le asigura accesul la diferitele tipuri de vanzari si informatiile necesare. Acestea permit realizarea vanzarilor, livralilor si tranzactiilor administrative rapid si flexibil.

2. Licitatia. Licitatia (prin ceas) ramane esenta pietei floricole zilnice, unde cererea intalneste oferta si unde pretul mondial pentru flori si plante este fixat. Pentru a putea deservi exportatorii si angrosistii moderni, in viitor, ceasul va avea nevoie de imbunatatiri. In curand va fi posibil sa introduci informatii direct in sistemul companiei de pe locul cumparatorului din sala de licitatie si sa cumperi prin ceas din locatii exterioare salii.

 

 3. Cumpararile directe. Marketingul si vanzarile la Aalsmeer" (MVA) este o organizatie a licitatiei de flori din Aalsmeer. O importanta activitate a MVA este vanzarea activa, bine organizata catre clientii sai. Mai mult, s-au depus multe eforturi pentru cresterea pietei floricole. Pentru a dezvolta noi piete, sunt elaborate proiecte in cooperare cu comerciantii. Adesea, proiectele privesc punctele de vanzare nespecializate (inclusiv tip Supermarket). In acelasi timp, MVA sfatuieste producatorii cum sa-si orienteze oferta spre piata.

4. Comanda electronica (EVA). Vanzarile electronice sunt relativ noi. Acest sistem de comanda presupune utilizarea unui computer si accesul la internet. Prin EVA producatorii, angrosistii si licitatia de flori lucreaza in stransa colaborare, avand ca obiectiv comun imbunatatirea rezultatelor tuturor partilor implicate.

Folosind sistemul de comanda electronica detailistul poate comanda din propriul magazin 7 zile pe saptamana 24 de ore pe zi. El poate alege dintr-o gama larga de sortimente de flori si plante, la care se adauga produsele speciale si cele noi.

5. Facilitati ale clientilor. Aproape 300 de exportatori si angrosisti de flori si plante sunt situati in cladirea Licitatiei. Pentru a favoriza exportul rapid si eficace, cladirea contine facilitati ca:

un centru de incarcare si expeditie;

companii de transport si expeditie ;

servicii cargo;

serviciu pentru protectia plantelor si cel pentru taxe vamale;

diferite birouri administrative si de consultanta;

filiale ale marilor banci comerciale;

restaurante.

Departamentul de logistica ofera numeroase servicii in zonele de stocare, ambalare si livrare a bunurilor tranzactionate catre standul cumparatorului.

Centrul vizitatorilor

Vizitatorii sunt asteptati cu caldura si pot urmari activitatile desfasurate la licitatie mergand pe o pasarela situata la 6 m. deasupra nivelului halelor. Se poate vedea indeaproape procesul licitatiei in timp ce ghizii ofera informatii in 7 limbi. Este fascinant de urmarit cum loturi mai mici sau mai mari de flori sunt vandute in zecimi de secunda. Centrul pentru vizitatori este deschis in fiecare zi lucratoare (de luni pana vineri) pe parcursul intregului an, intre orele 7:30 a.m. si 11:00 a.m. Pentru cei care vor sa vada mai multe este recomandata o ora cat mai matinala (pana la ora 9:00 a.m.). Lunea este cea mai aglomerata zi, avand cele mai multe si rapide tranzactii, iar joia cea mai linistita.

Alte informatii

Personalul. Numarul total de persoane care lucreaza la licitatia din Aalsmeer este de aproximativ 1800 persoane. In ultimii ani, dezvoltarile pietei internationale a florilor s-au petrecut cu repeziciune. Pentru a le materializa, VBA a inceput un proces strategic de reinnoire in 1996. O componenta importanta a acestui proces este dezvoltarea de noi metode de marketing care sa corespunda schimbarilor intervenite in nevoile furnizorilor.

Licitatia din Aalsmeer este unul dintre cei mai importanti angajatori din regiune. Pe langa largul colectiv de angajati permanenti, sunt solicitati si multi lucratori sezonieri, mai ales in perioadele de varf (cca. 740 persoane).

Cifre.

Clienti: - furnizori 6910

- membri 3518

- cumparatori 1350

Vizitatori: 135000 persoane annual

Cele mai vandute flori:

Denumire

Bucati

1. trandafiri

2. lalele

3. crizanteme

4. gerbera

5. garoafe

6. lelii

7. frezii

8. irisi

Primele zece tari importatoare:

Germania

Franta

Marea Britanie

Italia

Belgia

Elvetia

Austria

Statele Unite ale Americii

Danemarca

SuediaPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3295
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved