Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Locul strategiei de piata in activitatea de marketing

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micLocul strategiei de piata in activitatea de marketing

Adoptarea viziunii de marketing de catre o intreprindere presupune intre altele utilizarea unui sistem adecvat de conducere prin intermediul caruia se urmareste sincronizarea permanenta cu mediul extern. Acest sistem trebuie sa permita intreprinderii incadrarea actiunilor sale intr-o anumita perspectiva prin formularea unor strategii pentru viitor care sa asigure mobilizarea tuturor fortelor ei umane, materiale si financiare in vederea atingerii obiectivelor propuse.Modul in care intreprinderea concepe evolutia activitatii sale, directiile de perspectiva si actiunile practice, de valorificare a potentialului sau in concordanta cu orientarile inregistrate la nivelul pietei caracterizeaza politica de marketing a intreprinderii.

Politica de marketing cuprinde un ansamblu unitar si coerent de obiective, strategii si tactici, precum si programe concrete de actiuni.

Desi aflate in stransa legatura, strategia si politica de marketing sunt notiuni diferite, fiecare avand o arie de cuprindere specifica, ele se afla in raporturi de la parte la intreg.

Strategia de marketing desemneaza liniile definitorii ale atitudinii si conduitei intreprinderii in vederea atingerii anumitor obiective. In functie de termenul de referinta, strategia de marketing poate lua diverse concretizari: strategie de piata, strategie de produs, strategie de pret, strategie de distributie, strategie de comunicare.

Termenii prin intermediul carora se exprima strategia de marketing sunt sintetici si concisi. Strategia nu va fi detaliata ci doar precisa si realista. Ea trebuie sa indice ce se urmareste in esenta si cum se intentioneaza sa se ajunga la scopul vizat.

Modalitatea de punere in aplicare a strategiei este domeniul tacticii de marketing. Aceasta implica actiuni practice prin care intreprinderea isi pune in valoare potentialul, adaptandu-se totodata conditiilor concrete ale pietei, astfel incat pas cu pas sa se indrepte spre obiectivele strategice pe care si le-a propus.

Intre strategie si tacticile aferente trebuie sa existe o corespondenta, de fapt tacticile se afla in relatii de subordonare fata de strategie.

Clientii reprezinta punctul de plecare pentru elaborarea strategiei, iar marketingul va fi considerat ca o activitate la care participa toti angajatii, nu numai cei de la departamentul de marketing. Desi detaliile vor varia de la o intreprindere la alta procesul de elaborare a unei strategii de marketing cuprinde urmatoarele coordonate:

studierea pietei, centralizarea si analiza informatiilor despre pietele existente sau potentiale si despre practicile de marketing;

dezvoltarea si planificarea produselor: dezvoltarea de noi produse pentru a satisface cerintele clientilor si revizuirea produselor curente;

stabilirea pretului;

distributia: alegerea canalelor de distributie;

comunicarea: promovarea vanzarilor, participarea la manifestari promotionale, etc.

Inscriindu-se intr-un asemenea ansamblu strategia de piata ocupa o pozitie centrala, dominanta in raport cu celelalte componente. Se poate afirma ca ea reprezinta nucleul politicii de marketing. [21]

Ca nucleu al politicii de marketing, strategia de piata constituie punctul de plecare si elementul de referinta pentru toate celelalte strategii.

Elaborarea strategiei viitoare a unei intreprinderi in cadrul careia un loc deosebit de important il detine stabilirea strategiei de piata, reprezinta un proces complex care face obiectul conducerii strategice, componenta de baza a conducerii de ansamblu a activitatii economice. In competentele conducerii strategice intra trei componente: definirea domeniului de activitate al intreprinderii; stabilirea obiectivelor si elaborarea ansamblului de strategii care sa conduca la realizarea obiectivelor stabilite.

Strategia opereaza ca o veriga de legatura intre problemele si posibilitatile identificate, intre obiectivele definite si actiunea detaliata. Strategia marcheaza perioade definitorii in viata intreprinderii si nu momente sau etape ale acesteia.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1527
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved