Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Mediul de marketing al intreprinderii

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micMediul de marketing al intreprinderii

Mediul extern al intreprinderii. Concept si componenteCa agent economic firma functioneaza in mediul si conditiile pe care I le ofera mediul sau extern. Mediul extern al intreprinderii este format dintr-un ansamblu de factori de natura economica,culturala, sociala,politica,juridica,demografica,ecologica.

Dupa felul cum actioneaza acesti factori,mediul extern al firmei se prezinta sub 3 forme:

  1. mediul extern stabil
  2. mediul extern instabil
  3. mediul extern tulburent

Mediul stabil arata evolutia fenomenului in mod lent fara sa ridice probleme.

Mediul instabil este caracterizat prin frecvente schimbari care impun adaptarea firmei.

Mediul tulburent care,comparativ cu celelalte 2 tipuri este relativ ostil,ceea ce impune schimbari rapide,chiar bruste.

O evaluare a acestor forme la noi,ne arata ca mediul tulburent se manifesta cu insatisfactii economice politice si sociale.Aceasta forma de mediu este specifica tranzitiei.Toate tarile care au trecut de la economie dirijata la economie de piata a suportat o serie de fenomene.

Mediul extern al firmei se prezinta sub 2 forme

1.Micromediul -este format din furnizorii de marfuri,prestatorii de servicii,furnizorii fortei de munca, clientii,concurentii,organele publice

Furnizorii de marfuri -firme,persoane particulare care in baza unor intelegeri asigura firma cu materii prime,materiale,echipamente,masini si utilaje.

Intreprinderea trebuie sa cunoasca oferta,preturile,ritmicitatea,politicile comerciale,climatul intern al firmei manifestat prin greve,indisciplina,orice alte elemente care ar putea perturba procesul de aprovizionare.

Prestatorii de servicii -sunt firme sau persoane care asigura transportul,credite,finante,agentii de promovare si publicitate.

Furnizorii fortei de munca-se refera la oficiile fortei de munca,unitati de invatamant,persoane care cauta servici (someri).

Clientii-alcatuiesc cercul firmelor,institutiilor si persoanelor beneficiare de bunuri si servicii.Ei reprezinta pentru unele firme locul central.Acestia in raport cu solicitarile si cu statutul lor se pot grupa in consumatori,utilizatori,industriali,intreprinderi comerciale,agentii guvernamentale.

Concurentii-sunt reprezentati prin firmele si persoanele care isi disputa aceeasi categorie de clienti sau aceeasi categorie de furnizori sau prestatori de servicii.Ei pot fi clasificati in lideri,conservatori.

Organismele publice-sunt reprezentate de organismele publice care influenteaza atingerea obiectivelor firmei.Philip Kotler enunta mai multe categorii de organisme publice:asociatii de consumatori,medii de informare in masa,marele public.Acestia ocupa un loc aparte mai ales cei din domeniul financiar contabil.

2.Macromediul cuprinde factorii care actioneaza pe o arie mai mare ,o legatura pe termen lung.

Mediul demografic-este dat de numarul populatiei,structura populatiei,mediul de sexe si varste, numarul de familii si dimensiunea unei familii,repartizarea populatiei pe medii (urban,rural) ,rata natalitatii,forta de munca,veniturile locale,terenurile de finalizare.

Mediul economic -este dat de catre ansamblul elementelor care compun viata economica in care actioneaza firma.Acesta se compune din nivelul de dezvoltare pe ramuri,gradul de ocupare a fortei de munca,situatia financiara si valutara.Acestea se oglindesc direct sau indirect in situatia pietei,in oferta si cerere,in nivelul pietei.

Mediul tehnologic-arata cum se obtin produsele.El se exprima prin inventii,inovatii,marimea si orientarea fondurilor pentru cercetare,produsele noi si oferta si cererea noua.

Mediul cultural-este format din obiceiuri,traditii,credinte si normele privind statutul oamenilor in societate.Pe baza acestor elemente de cumparare si consum firma isi formuleaza cererile

Mediul politic-cuprinde structurile societatii,clasele sociale,fortele politice,raporturile dintre ele, gradul de implicare al statului in activitatea intreprinderilor.Acesti factori pot sa fie factori stimulatorii restrictivi,de stabilitate a climatului politic.

Mediul institutional-este constituit di ansamblul reglementarilor juridice care vizeaza piata,transportul asigurari,facilitati vamale.

Mediul natural-contine relief si clima distribuirea in spatiu a activitatii economice,resurse naturale si materii prime,grad de poluare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1713
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved