Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


PREZENTAREA FIRMEI COCA-COLA IASI

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micPREZENTAREA FIRMEI COCA-COLA IASI"NU DISPRETUIM NICI O SURSA CARE NE POATE ATRAGE ATENTIA IN MOD PLACUT".

MARK TWAIN

Coca-Cola este bautura racoritoare a lumii care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oamenii de pe tot Globul.

Coca-Cola reprezinta povestea unor momente speciale. Ea a devenit familiara si universala prin publicitatea unica facuta de domnul Candler si prin viziunea domnului Woodruff datorita careia a fost de ajuns sa intinzi mana ca sa poti obtine o Coca-Cola.

In decursul a peste un secol de schimbari si pasind intr-o noua era care promite si mai multe schimbari, Coca-Cola ramane un simbol fara varsta al bauturilor racoritoare de calitate.

Fisa de identitate a firmei

Nume:

Sigla:

Adresa:

Calea Chisinaului, nr. 47, Iasi 6600 ROMANIA

TEL: +40(0)32231000, FAX: +40(0)32231122

CONT 30082002030810006, deschis la BANCA COMERCIALA ROMANA IASI

Authorised Bottlers and Distributors of Coca-Cola Products.

Registred in Iasi at the Chamber of Commerce,

Registration Number J 22/1859/1992 Code fiscal R 1966919

1 Scurt istoric Coca-Cola

Produsul care a dat lumii gustul cel mai cunoscut s-a nascut in Atlanta, statul Georgia, la data de 8 mai 1886. Dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs, conform legendei, siropul Coca-Cola intr-un vas de arama pe un trepied, in curtea din spate a casei sale. Socotind ca, cei doi C vor arata bine in reclame, Frank Robinson, partenerul si contabilul farmacistului Pemberton a sugerat numele si a scris marca inregistrata Coca-Cola.

Primul anunt publicitar pentru Coca-Cola a aparut curand in The Atlanta journal. Acesta invita oamenii insetati sa incerce noua si populara bautura carbonatata. In timpul primului an, vanzarile au atins in medie, modesta cifra de noua portii pe zi.

La data de 1 mai 1889, Asa Candler a publicat o reclama de o pagina in The Atlanta Journal, si a declarat firma sa ca singurii proprietari ai Coca-ColaDelicios. Racoritor. Antrenant. Tonic. Titlul exclusiv de proprietate pe care Dl. Candler nu l-a obtinut de fapt decat in 1891, era in valoare de 2.300 dolari.

In anul 1892, flerul de comerciant al D-lui Candler a impulsionat vanzarea de sirop Coca-Cola facand-o sa sporeasca de aproape zece ori.

Impreuna cu fratele sau, John S. Candler, cu Frank Robinson, fostul partener al lui John Pemberton si alti doi asociati, domnul Candler a format o corporatie cu numele de The Coca-Cola Company. Capitalul initial a fost de 100.000 dolari.

Marca inregistrata Coca-Cola, folosita pe piata din anul 1886, a fost inregistrata la Biroul de Investitii al Statelor Unite la data de 31 ianuarie 1893. (Inregistrarea a fost reinnoita periodic.) In acelasi an s-a platit primul dividend; la 20 de dolari de actiune, acesta s-a ridicat la 20 la suta din valoarea inregistrata a unei actiuni. In fiecare an de atunci incoace, Compania a platit dividendele.

Crezand cu fermitate in reclama, domnul Candler a dezvoltat eforturile doctorului Pemberton depuse in domeniul marketing-ului distribuind mii de cupoane pentru o sticla de Coca-Cola gratuita. A promovat incontinuu produsul, distribuind amintiri, calendare, ceasuri si multe alte cadouri, toate cu marca inregistrata Coca-Cola. In 1894, in Vicksburg, Mississippi, Joseph A. Biedenharn a fost atat de impresionat de cerera crescanda de Coca-Cola pe care o vindea la pahar, incat a instalat o masinarie de imbuteliat in spatele magazinului sau si a inceput sa vanda navete de Coca-Cola plantatorilor si fabricilor de cherestea de-a lungul raului Mississippi. El a fost primul imbuteliator de Coca-Cola.

Imbutelierea pe scara larga a fost posibila in 1899 cand Benjamin F. Thomas si Joseph B. Whitehead din Chattanoga, Tennessee au obtinut dreptul exclusiv de a imbutelia si vinde Coca-Cola in Statele Unite. Pana in 1915 s-au folosit o mare varietate de ambalaje dar, pe masura ce s-a intensificat competitia au aparut tot mai multe imitatii. Coca-Cola merita un ambalaj distinct si, in 1916, imbuteliatorii au aprobat sticla unica specifica, eleborata de Root Glass Company of Terre Haute, Indiana.

In 1919, pachetul de actiuni Coca-Cola ale D-lui Candler au fost vandute bancherului Ernest Woodruff din Atlanta si unui grup de investitori, contra sumei de 25 milioane de dolari. Afacerea a fost reincorporata ca o corporatie din delaware si 500.000 de actiuni din cele ale Companiei au fost vandute public contra sumei de 40 dolari actiunea. Noul presedinte a pus accent deosebit pe calitatea produsului. Domnul Woodruff a initiat o campanie Bautura de calitate folosind un personal format din oameni cu inalta calificare pentru a incuraja si ajuta locurile unde Coca-Cola se vindea la pahar, in vanzarea agresiva si servirea corecta a bauturii. Cu ajutorul imbuteliatorilor    de frunte, conducerea Companiei a stabilit standarde de calitate pentru fiecare faza a operatiei de imbuteliere. Domnul Woodruff a vazut un potential urias pentru afacerea cu sticle de Coca-Cola, asa ca suportul cu ajutorul reclamei si al marketing-ului a fost sporit substantial. La sfarsitul anului 1928, vanzarile de sticle Coca-Cola au depasit pentru prima data vanzarile la pahar.

Robert Woodruff a condus de-a lungul anilor afacerea Coca-Cola spre inaltimi de neegalat ale succesului comercial. Conceptele de comercializare ce sunt obisnuite astazi, erau considerate revolutionare pe vremea cand ele au fost introduse de catre domnul Woodruff. Compania a fost prima care a introdus, de exemplu, inovatia cartonului de sase sticle, in primii ani ai decenului al treilea, permitand astfel consumatorului sa transporte mai usor Coca-Cola acasa.

Cutia simpla de carton, descrisa ca "un ambalaj pentru acasa, cu un maner ca o invitatie", a devenit unul dintre cele mai puternice instrumente de comercializare ale industriei.

In 1929, cartonului i s-a alaturat un alt progres revolutionar, racitorul din metal cu capac, care a facut posibila servirea bauturii Coca-Cola rece ca gheata, la locurile de vanzare cu amanuntul. Racitorul a fost apoi imbunatatit cu refrigerare mecanica si actionare automata cu ajutorul monedelor. In felul acesta, fabricile, birourile si multe alte institutii au devenit locuri de desfacere pentru bauturi racoritoare.

La fel ca si sticla marca inregistrata, in 1929 a fost adoptat un pahar standard special pentru dozatoare, care a ajutat campania publicitara Coca-Cola. Aceste pahare care se mai folosesc la multe dozatoare, sunt o dovada vizibila a popularitatii fara varsta a bauturii Coca-Cola.

Targul International de la Chicago, din 1933 a marcat introducerea dozatoarelor automate in care se amestecau siropul si apa carbonatata pe masura ce se turna bautura. Operatorii dozatoarelor servisera manual Coca-Cola de la crearea acestei bauturi in 1886 iar vizitatorii targului erau uimiti vazand operatorul cum servea o bautura uniforma si racita adecvat, numai prin actionarea unei manete. In jurul anului 1937, dozatorul automat devenise o trasatura importanta a locurilor de vanzare post-mix. Astazi, tehnologia moderna continua sa dozeze produsele Companiei mai rapid si mai bine decat inainte.

Din ultimii ani ai deceniului al cincilea si pana in anii '70, Statele Unite ca si majoritatea tarilor din lume s-au schimbat intr-un ritm fara precedent. Compania Coca-Cola a trecut si ea prin cele mai dramatice schimbari in domeniile marketing-ului si al comercializarii, de la aparitia imbutelierii in anii '90 ai secolului trecut. Al doilea razboi mondial a dat o noua forma lumii si Compania s-a aflat in fata unei piete globale de desfacere noi si mai complexe.

The Coca-Cola Company a inceput sa-si realizeze reteaua sa globala in anii '20. Fiind acum prezenta in peste 185 de tari si producand sute de milioane de portii pe zi, sistemul Coca-Cola a aplicat cu succes o formula simpla la scara globala: crearea unui moment racoritor contra unei sume de bani foarte mica- de sute de milioane de ori pe zi.

Sistemul unic in lume a facut din Compania Coca-Cola prima intreprindere de bauturi racoritoare din lume. Compania vinde aproape jumatate din toate bauturile racoritoare ce se consuma in intreaga lume. Nici o alta companie nu vinde nici jumatate din aceasta cantitate. Pe masura ce sistemul continua sa creeze o industrie de bauturi racoritoare pe pietele ce se afla in dezvoltare, pozitia de frunte a Companiei va lua tot mmai mare a mploare.

Compania Coca-Cola este leader-ul mondial in productia de bauturi racoritoare.

Cu ajutorul celui mai mare sistem de productie si distributie, Compania vinde mai mult de o cantitate dubla fata de cel mai apropiat concurent al sau.

Statut juridic

Revolutiile din 1989 din Centrul si Estul Europei, care au precedat dizolvarea Uniunii Sovietice, au deschis noi posibilitati de intrecere a companiilor vestice. Sistemul de imbuteliere romanesc este format din societati mixte intre parteneri imbuteliatori straini si locali. Coca-Cola a fost una din cele mai mari corporatii multinationale care si-a inceput activitatea in Romania, construind in 1991 prima sectie de imbuteliere a cunoscutelor produse Coca-Cola. Pe parcursul urmatorilor 4 ani, au mai fost construite alte 8 companii de imbuteliere in orasele: Timisoara, Oradea, Iasi, Bucuresti, Brasov, Constanta, Galati si Ploiesti, Coca-Cola devenind cel mai mare investitor in Romania.

In 1996, totalul capitalului investit de Compania Coca-Cola in Romania este de peste 300 milioane $, facand din Coca-Cola liderul investitorilor straini din Romania. Urmatorul mare investitor este firma Shell cu 45 milioane $.

In 1996, sistemul Coca-Cola, cuprinzand cele 8 fabrici de imbuteliere are un numar de peste 3500 angajati. Prezenta Coca-Cola a fost deosebit de importanta pentru inceputurile tranzitiei la economia de piata. Coca-Cola a deschis drumul companiilor multinationale in ceea ce priveste concesionarea terenurilor in scopuri de afaceri. In plus Coca-Cola a fost hotarata sa gaseasca materii prime de calitate in Romania.

Constuctia fabricii din Iasi a inceput in luna septembrie 1992, dupa planurile arhitectului grec Teodoros Niarhos. Leventis Grup este una din firmele care detine licenta de imbuteliere a produselor Coca-Cola in 7 tari din Europa si Africa. Constructia fabricii a fost terminata in luna mai 1993, incepand testarea liniilor si a calitatii produselor.

Productia fabricii din Iasi asigura necesarul de bautura racoritoare in cele 6 judete ale Moldovei: Suceava, Botosani, Iasi, Piatra Neamt, Bacau si Vaslui, avand depozite in Iasi, Suceava, Piatra Neamt, Bacau, Botosani. In aceste orase Coca-Cola face o distributie directa, in restul teritoriului fiind ajutata de firme distribuitoare.

Imbutelierea bauturii Coca-Cola in sticla de 250 ml. A inceput la sfarsitul lunii mai, iar lansarea ei pe piata s-a facut pe 7 iunie, atunci populatia orasului Iasi avand posibilitatea sa serveasca gratuit renumita bautura. Pe 18 august 1993, Compania din Iasi a facut lansarea pe piata a navetei cu sticle de 1 litru.

La data de 20 septembrie 1993, Compania de Imbuteliat Coca-Cola Iasi a fost inaugurata oficial de catre dl. John Hunter, vicepresedintele Companiei Coca-Cola Atlanta si dl. Andrew David din partea Grupului Leventis, inaugurarea avand loc cu ocazia producerii navetei cu numarul 1.000.000.

3 Servicii prestate

Compania Coca-Cola este specializata in imbutelierea si distributia bauturilor racoritoare din aceasta gama.

4 Prezentarea relatiilor externe

1 Furnizorii Companiei

Pentru Compania Coca-Cola Iasi furnizorii de materii prime si materiale reprezinta un punct cheie atat pentru departamentul aprovizionare, cat si pentru departamentul marketing. Odata ce a fost stabilita lista furnizorilor importanti, urmeaza un studiu mai mult sau mai putin detaliat al fiecaruia dintre ei si a ofertei prezentate de acestia.

Firmele cu care Compania Coca- Cola Iasi colaboreaza sunt in principal furnizori locali. Exceptie face firma Varoise de Concentres, Franta si Leventis, Belgia care asigura principalele materii prime: concentratul si zaharul.

- VAROISE DE CONCENTRES, FRANTA- Concentrat

- BUSE PRODGAZ, PITESTI- Bioxid de carbon

LEVENTIS, BELGIA- Zahar

- NOVIS, CLUJ- Etichete, Afise, Postere, Brosuri

- CROWN INTERNATIONAL, IASI- Capse

- 3P ROMANIA, IASI- Navete

- STIMET, SIGHISOARA- Sticle

- GMH, SUCEAVA- Carton.

De asemenea, firma lucreaza cu multi furnizori externi de materiale publicitare:

- DIMOLAS & CO, GRECIA;

- HELGE & HOLGEBERG, SUEDIA;

- CURVER, UNGARIA;

- FOTINOUPOULOS, GRECIA;

- PAUL FLAM, SUA,

dar, majoritatea sunt furnizori locali:

- TH INVEST, IASI;

- 3P ROMANIA, IASI;

- EXCLUSIV SIGNIS, IASI;

- METALCO, IASI;

- MULTICOLOR, IASI;

- PRINT COLOR, IASI;

- ELTIRX, BUCURESTI;

- SMAPLAST, BOTOSANI.

2 Clientii

In ultimii ani, firmele trebuie sa faca fata unei concurente crescande. Acestea pot face fata concurentei daca trec de la politica bazata pe produs si vanzari la o politica bazata pe client si pe marketing, pe cunoasterea si satisfacerea nevoilor consumatorilor.

Succesul Companiei Coca-Cola se datoreaza faptului ca politica sa este indreptata catre client, oferindu-i o calitate superioara. Specializarea in crearea clientelei si sprijinirea acesteia reprezinta puncte esentiale in succesul obtinut. Clientul si consumatorul ocupa un loc foarte important printre obiectivele si deciziile ce urmeaza a fi luate, firma asigurand servicee si asistenta de specialitate.

Tipuri de clienti existenti

BASIS include 4 tipuri de clienti:

BUSINESS TYPE 1

BUSINESS TYPE 2

BUSINESS TYPE 3

BUSINESS TYPE

BUSINESS TYPE 1 defineste clientii din piata directa, cei la care distributia produselor este facuta de COCA COLA COMPANY.

BUSINESS TYPE 2 defineste clientii din piata indirecta, cei la care distributia produselor este facuta de DISTRIBUITORII cu care lucreaza COCA COLA COMPANY.

BUSINESS TYPE 3 defineste COMPANIILE COCA COLA.

BUSINESS TYPE 4 defineste clientii "pick up" (cei care isi ridica singuri marfa de la fabrica, sau de la depozitele COCA COLA), precum si punctele de vanzare ale companiei.

In BUSINESS TYPE 1 si 2 sunt definitsi:

Clientii activi;

Clientii desfiintati sau "suppressed".

CLIENTII ACTIVI pot fi:

PERMANENTI

OCAZIONALI (W07)

TEMPORARI.

Clientii PERMANENTI reprezinta aproximativ 10% din clientii existenti in sistem.

Ei sunt trecuti atat pe rutele MARKET DEVELOPERILOR cat si pe rutele SOFERILOR, si sunt vizitati o data la 1, 2, 3 sau 4 saptamani.

Clientii OCAZIONALI sunt trecuti numai in rutele SOFERILOR.

Clientii TEMPORARI sunt clientii cu activitate sezoniera. In perioada sezonului mort acest tip de clienti se regaseste in segmentul de piata W08, si nu pot fi trecuti nici pe ruta MARKET DEVELOPER-ului si nici pe ruta SOFERULUI. In momentul activarii este obligatorie trecerea clientului respectiv atat pe ruta SOFERULUI cat si pe ruta MARKET DEVELOPER-ului. Responsabilitatea schimbarii segmentului de piata W08 cu segmentul de piata care defineste activitatea clientului respectiv revine persoanei autorizate sa faca modificari in BASIS. Aceste modificari vor fi facute numai la cererea ROUTE AUDITOR-ului. Exemplu de clienti temporari: terase (care se deschid numai vara), comert ambulant (care prospera in preajma patinoarelor iarna).

In ceea ce priveste rutele MARKET DEVELOPER-ilor, perioadele la care sunt vizitati clientii sunt in functie de 2 factori: asset-uri (frigidere, rafturi metalice, rafturi de plastic) si vanzari:

30% din clientii cei mai importanti cu asset-uri (frigidere) saptamanal;

restul clientilor cu asset-uri la doua saptamani;

clientii fara asset-uri sunt impartiti in functie de vanzari la 3, respectiv 4 saptamani.

In ceea ce priveste rutele SOFERILOR:

clientii PERMANENTI sunt aprovizionati in functie de cantitatea de produse cumparate o data la una, sau doua saptamani, functie de cerintele pietei;

clientii OCAZIONALI sunt clientii care sunt aprovizionati aproximativ o data pe luna si nu au asset-uri.

CLIENTII DESFIINTATI sau "SUPPRESSED" sunt clientii care nu mai comercializeaza produse COCA COLA de o perioada mai mica de 2 ani.

In momentul de fata Coca Cola detine 80% din piata orasului Iasi; per capita in zona de distributie directa este de 120 sticle standard. Clientii apreciaza in primul rand calitatea produselor noastre, aspectul, usurinta cu care produsul poate fi procurat si chiar pretul. Ei privesc produsele firmei ca pe o modalitate de a obtine profit.

Compania abordeaza piata cu agresivitate si in acelasi timp o mare mobilitate, incercand sa se impuna prin calitatea totala a produselor si serviciilor.

Profiturile firmei sunt in continua crestere, fiind rezultatul firesc al satisfacerii clientilor. Calitatea esentiala a castigurilor firmei este pozitia obtinuta fie in detrimentul concurentei, fie prin ocuparea acelor portiuni libere.

3 Concurenta

Politica urmata de catre concurentii firmei, in special in materie de lansare de produse, a fixarii preturilor sau a campaniilor promotionale, are o mare influenta asupra vanzarilor firmei.

Cunoasterea concurentei joaca un rol hotarator in planificarea de marketing. Firma trebuie sa compare constant produsele, preturile, canalele de distributie si actiunile de promovare cu cele ale concurentei. Astfel ea poate identifica avantajele si dezavantajele pe care le are in lupta cu aceasta, lansand atacuri mai precise asupra concurentei si aparandu-se mai bine de atacurile acesteia.

Compania Coca-Cola analizeaza periodic strategiile concurentilor sai si aceasta pentru ca acesti concurenti dau dovada de multa imaginatie si fonduri financiare nebanuite si isi revizuiesc strategiile periodic.

Coca-Cola se detaseaza de concurenta prin:

produse si servicii superioare,

calitatea serviciilor,

dezvoltarea relatiilor pe termen lung cu clientii,

campanii promotionale bine gandite si realizate,

calitatea si eficienta procesului tehnologic,

increderea pe care a creat-o in mintea consumatorilor,

actiunile promotionale care implica tinerii.

In tabelul urmator voi prezenta comparativ rezultatele celor mai importante firme producatoare de bauturi racoritoare pe piata Moldovei.

Tabelul nr.

COCA COLA

PEPSI COLA

EUROPEAN DRINKS

fabrici

depozite

distribuitori

camioane

angajati

M.D.

merchandise

Vanzari

Clienti

frigidere

lazi

rafturi

chenare

semne

reclame

umbrele

picturi

Diferenta mare care exista intre Compania Coca- Cola si Pepsi-Cola (si pe plan mondial, nu numai pe plan local) a fost prezentata in 1995 de revista L'Expansion, care a publicat lista primelor 50 de marci de bunuri de consum de pe piata europeana, astfel:

VINE PUSA O PAGINA COLOR

Tabelul nr. 4

Producator

Cifra de afaceri

LOCUL 1 - Coca-Cola

Coca-Cola

LOCUL    9 - Fanta

Coca-Cola

LOCUL    24 - Pepsi-Cola

Pepsi-Cola

LOCUL    35 - Sprite

Coca-Cola

Compania Coca-Cola din Iasi este Compania cu cea mai mare vanzare de bauturi racoritoare din zona de aCtivitate, ea demonstrand ca poate fi competitiva in orice conditii.

Firma se confrunta cu o crestere a competitiei pe piata romaneasca de bauturi racoritoare, in primul rand datorita propriului succes care atrage noi investitori.

5 Personal- structura organizatorica- organigrama

Sistemul Coca Cola are peste 650.000 de angajati in intreaga lume reprezentand salarii in valoare de peste 7 miliarde dolari.

Compania din Iasi are peste 450 de angajati care beneficiaza de conditii de munca deosebite in cadrul sectiei de productie, a laboratorului, biroul financiar, de vanzari, marketing, depozit, garaj si personal.

Persoanele aflate in posturi de conducere in cadrul Companiei Coca-Cola sunt cetateni romani, care au ocupat functii mai mici in cadrul Companiei, dar profesionalismul de care au dat dovada i-a propulsat in functii cu raspundere mai mare.

Ex. Actualul director general a fost angajat in anul 1992 in functia de Director Tehnic. Odata cu dezvoltarea firmei si introducerea unor noi sisteme de monitorizare a eficientei in munca, el a fost numit Coordonator al programului Cobra in cadrul Companiei Coca-Cola Iasi; un an mai tarziu a fost numit Director de vanzari pentru piata indirecta. In anul 1994 a fost numit in cea mai inalta functie din cadrul Companiei Coca-Cola Iasi ca Director General.

Managerii aflati in fruntea departamentelor: vanzari, productie, depozit, personal sunt de asemenea persoane care au avansat pe scara ierarhica datorita profesionalismului de care au dat dovada.

Structura si organizarea firmei este foarte flexibila, pentru a fi eficienta in situatii diferite. Fiecare manager isi pregateste si sustine inlocuitorii. Cu cat structura devine mai complexa, iar personalul mai experimentat, tot mai multe decizii, tinand de activitatile zilnice, sunt luate la baza piramidei.

Coca-Cola isi pune mare accent pe forta de munca, ea fiind principala resursa a companiei. Selectarea s-a facut in functie de cunostintele de specialitate, trasaturile morale, puterea de adaptabilitate, orientarea spre actiune. Dupa angajare, personalul este instruit prin participarea acestuia la mai multe training-uri organizate de departamentul personal si firme specializate, cat si la locul de munca.

Misiunea Companiei de Imbuteliat Coca Cola Iasi este MARKET LEADERSHIP, deosebindu-se de cea a firmelor concurente prin conceptul de calitate totala: a produselor, a serviciilor, si a oamenilor sai. Actiunile sale sunt orientate spre produs, piata, clenti si concurenta. Planurile strategice sunt bine definite si vizeaza dezvoltarea gamei de produse si a capacitatilor de fabricatie, cresterea vanzarilor, satisfacerea tuturor cerintelor clientilor.

Coca Cola are o pozitie istorica de lider mondial al pietei de bauturi racoritoare. Firma isi asigura flexibilitatea printr-o structura si atitudine market orientated.   

ORGANIGRAMA

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 12031
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved