Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Piata intreprinderii

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



Piata intreprinderii

Piata reprezinta terenul valorificarii activitatii unui cerc larg si eterogen de intreprinderi; fiecare in parte urmareste ocuparea unei anumite pozitii in ansamblul pietei, care sa-i asigure realizarea eficienta a produselor (serviciilor) oferite spre vanzare.



1. Continutul pietei

Piata reprezinta sfera manifestarii si confruntarii ofertei si cererii, a realizarii lor prin intermediul actelor de vanzare- cumparare.

In aceste coordonate generale se va inscrie si piata intreprinderii, privita ca agent economic independent. Ea apare in cadrul pietei prin intermediul produselor (serviciilor) sale, acestea din urma formand oferta sa de marfuri. Singura sau impreuna cu alte intreprinderi ea se va confrunta cu cererea consumatorilor ( utilizatorilor), urmarind satisfacerea integrala sau partiala a acesteia.

Gradul efectiv sau potential de patrundere in consum(utilizare) a produselor sau serviciilor unei intreprinderi specializate in producerea ori comercializarea lor defineste piata intreprinderii.

Potrivit ca sfera de confruntare a cererii cu oferta, piata intreprinderii exprima raporturile care se formeaza intre oferta proprie, alcatuita din unul sau mai multe produse (servicii) si cererea pentru aceasta. Ca subdiviziune a pietei totale, piata produsului poate fi definita prin gradul de penetratie a acestuia in consum, de solicitare de catre consumatori, prin posibilitatile prezente si viitoare de desfacere a lui.

Intre piata intreprinderii si piata produsului prezinta o importanta capitala in fixarea modalitatilor de raportare a activitatilor sale de piata.

Piata in amonte si in aval

Totalitatea furnizorilor indreprinderii si a relatiilor cu acestia formeaza piata in amonte.

Piata in aval este formata din totalitatea cumparatorilor efectivi si potentiali ai unu produs sau serviciu.[1]

Continutul pietei firmei S.C MT GRUP S.R.L se adreseaza tinerelor Domnisoare si Doamne care doresc sa fie tinere, vesele si energice. Bijuteriile de fantezie oferite de firma noastra nu ar trebui sa lipseasca din garderoba nici unei femei. Aceste bijuterii reusesc sa cucereasca inima oricarei femei, desi nu au stralucirea aurului si nici valoarea pietrelor pretioase reusesc sa-i puna personalitatea in valoare si sa o faca sa straluceasca in orice imprejurare.

Sfera pietei

Asadar, acceptiunea practica data notiunii de piata priveste nu numai cererea si oferta reala, ci include si astfel de elemente, cur ar fi: cererea nesatisfacuta, cererea in formare, cererea potentiala, oferta pasiva si altele. In mod virtual, piata nu implica prezenta neaparat concomitenta a celor doua categorii ale sale, incat nu trebuie exclusa existenta unei piete fara oferta sau fara cerere; notiunea de piata dobandeste, in acest sens, acceptiuni practice mult mai precise: piata reala (efectiva), potentiala, teoretica (ideala) etc.

Sfera pietei firmei este foarte larga, deoarece produsele pe care le avem pe piata cuprin o gama larga. Dintre aceste produse amintesc

     Coliere

     Cercei

     Brose

     Butoni

     Accesorii par

     Inele

     Bratari

Coliere:

   

Brose:    Cercei:

   

Bratari:    Inele:

   

Accesorii par:

   

3. Dimensiunile pietei

Abordarea de marketing a pietei foloseste o seama de criterii si instrumente pentru a-i stabili continutul concret si dimensiunile sale principale. Intr-o astfel de abordare trebuie facuta mai intai distinctie intre piata efectiva si piata potentiala. In primul caz este vorba despre dimensiunile pietei atinse la un moment dat , respectiv de tranzactiile de piata efectiv desfasurate; ea infatiseaza masura in care a avut loc confruntarea cererii cu oferta si care s-a concretizat in acte de vanzare-cumparare. Piata potentiala exprima dimensiunile posibile ale pietei, limitele cele mai largi in cadrul carora urmeaza sa aiba loc confruntarea cererii cu oferta; piata potentiala se realizeaza cu o anumita probabilitate, in functie de raportul in care se vor afla factorii formativi la momentul respectiv.

Piata efectiva exprima nevoile consumatorilor actuali ai intreprinderii, in timp ce piata potentiala include si nonconsumatorii relativi (persoane care momentan nu cumpara produsul, deoarece le lipseste temporar nevoia).

A evalua dimensiunile unei piete, efective sau potentiale, inseamna , in ultima instanta, a-i determina aria, structura si capacitatea.

Aria (localizarea) pietei

Dupa locul unde se desfasoara relatiile de vanzare-cumparare, piata poate fi interna sau externa.

Pietele externe alcatuiesc piata internationala.

Atat pietele interne cat si cele externe (internationale) pot fi examinate in structurile lor teritoriale, operandu-se delimitarii in functie de particularitatile pe care le prezinta intr-un spatiu sau altul. Se pot distinge, in acest sens, diferite piete zonale, locale, urbane, rurale.

Fenomenul atractiei exercitate de centrele urbane asupra cumparatorilor, din zonele invecinate, a fost denumit, intr-o serie de lucrari de specialitate, gravitatie comerciala. El evidentiaza forta de polarizare comerciala a orasului, de atragere a populatiei nerezidentiale.

Inovatia si creativitatea sunt trasaturile care se reflecta in modalitatea de amenajare a magazinelor. Mobilierul si criteriile de expunere a produselor sunt concepute in asa fel incat sa le ofere clientilor vizibilitate si acces facil la produse.

Compania noastra are propria retea de distributie ce cuprinde in perzent 8 magazine in 7 orase din Romania :Cluj Napoca - Sora Shopping Center si Polus Center; Oradea - Galeria Real; Arad - Galeria Real; Timisoara - Galeria Real; Baia Mare - Galeria Real; Brasov; Targu Mures.

Structura pietei

In functie de profilul, dimensiunile, si aria de activitate, piata intreprinderii se inscrie in anumite structuri ale pietei globale, reprezentand o subdiviziune a acesteia. In acelasi timp, piata intreprinderii se compune din diferite segmente, delimitate dupa anumite criterii. Ea nu are, deci, un caracter omogen nici chiar in cazul intreprinderilor cu profil relativ limitat de activitate.

In acest context , apare evidenta necesitatea cunoasterii componentei structurale in cadrul careia evolueaza intreprinderea, in scopul urmaririi raporturilor de piata in care se gaseste. Pentru aceasta se impune clasificarea mai intai a aspectelor referitoare la structura pietei globale (totale).

Trebuie remarcat ca structura pietei globale-in cadrul careia piata intreprinderii ocupa un anumit loc- are un caracter deosebit de complex. Indiferent de complexitatea structurii sale interne, piata reprezinta un tot unitar; desi aparent izolate si independente , segmentele de piata nu sunt decat parti interdependente ale unui tot organic. Ele se intrepatrund, se interfereaza reciproc, chiar daca uneori influentele sunt doar indirecte si de o intensitate mai slaba. In al doilea rand, structura pietei are un caracter dinamic .Pe fondul unei evolutii de ansamblu a dimensiunilor pietei au loc mutatii in structura acesteia; ele antreneaza nu numai schimbari ale unor raporturi cantitative intre componentele pietei, substituirii si redistribuirii intre aceste componente, dar si adancirea structurii insasi a pietei elemente de care trebuie sa se tina seama in proiectarea politicii de marketing a intreprinderii.

Capacitatea pietei

Capacitatea pietei poate fi exprimata prin intermediul mai multor indicatori, atat valorici cat si fizici.

In principiu, indicatorii folositi au drept punct de plecare acceptiunea data pietei si componentelor sale. In acest sens capacitatea pietei poate fi exprimata prin intermediul dimensiunilor ofertei, ale cererii ori ale tranzactiilor de piata (vanzarilor). La aceste dimensiuni se vor raporta activitatile de piata ale intreprinderii pentru a-si stabili pozitia sa in cadrul pietei, respectiv cota de piata.

Volumul ofertei este un indicator utilizat, de regula, pentru situatiile in care cererea este mai mare decat oferta, numarul furnizorilor actionand in cadrul pietei este mai restrans, publicatiile ofera informatii cuprinzatoare asupra productiei etc.

Volumul cererii exprima intr-un mod mai corespunzator capacitatea efectiva a pietei; el este indicat in toate cazurile in care intreprinderea urmareste dimensionarea activitatii sale in raport cu cererea, oferta fiind mai ridicata decat cererea.

Volumul tranzactiilor de piata (vanzarilor) reprezinta modalitatea la care se recurge cel mai frecvent pentru exprimarea capacitatii pietii. Acest indicator, reflectand rezultatul confruntarii cererii si ofertei, cuantifica dimensiunile pietei efective (reale).

Cota de piata exprima ponderea detinuta de catre o intreprindere sau un produs in cadrul pietei de referinta. Capacitatea pietei poate fi apreciata, de asemenea, dupa numarul de consumatori (utilizatori) ai produsului, respectiv numarul de clienti ai intreprinderii.

4. Dinamica pietei

Dinamica pietei intreprinderii este determinata in esenta, de dinamica mediului in care aceasta apare si se dezvolta. Dintre factorii de mediu cu actiune directa se desprind: etapa in care se afla piata tinta, evolutia pietei produselor si raporturile pietei produselor sale cu pietele altor produse.

Etapele evolutiei pietei tinta: - Piata tinta, parcurge patru etape care alcatuiesc ciclu de viata al pietei si anume aparitia, cresterea, maturitatea si declinul.

Evolutia pietei produselor: - Privita prin prisma raporturilor exprimate mai sus, piata intreprinderii va fi influentata, desigur, de orientarea generala a pietei in care se inscrie produsul respective, alaturi de o serie de alte produse si servicii.

Cai de dezvoltare a pietei intreprinderii: - Dezvoltarea activitatii de piata a intreprinderii se poate realiza, in esenta, pe doua cai:extensive si intensive.

Obiectivul nostru principal este reprezentat de satisfacerea nevoilor clientilor nostri. Cerintele si asteptarile lor sunt premisa activitatii noastre si se reflecta atat in produsele noastre cat si in serviciile aditionale de calitate.

5. Formarea preturilor pe piata interna

Lista preturilor este in lei cu TVA, dar sunt in continua modificare ceea ce determina pentru firma numai profit.

Pentru calcului pretului firma ia in considerare factorii de influenta, stabileste costul produsului peste care se pune adaosul firmei formand un pret minim de vanzare, sub care nu se poate vinde doar in coditii speciale.

In functie de modificarea preturilor la majoritatea produselor firmei, aduce pentru aceasta mai mult profit.



Philip Kotler si colab., "Principiile marketingului", Editura Teora, Bucuresti, 1998, pg. 269-297



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2246
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved