Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Plan de afaceri SC BERGIA PROD SA

Marketing

+ Font mai mare | - Font mai micUNIVERSITATEA "GEORGE BARITIU" BRASOV

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICESPECIALITATEA CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

Plan de afaceri

SC BERGIA PROD SA

CUPRINSUL PLANULUI DE AFACERI

I. DESCRIEREA AFACERII

1. DESCRIEREA IDEII DE AFACERI

2. DESCRIEREA SOCIETATII

3. DESCRIEREA PRODUSELOR SI SERVICIILOR

4. LOCALIZAREA RESTAURANTELOR

5. DESCRIEREA MEDIULUI IN CARE EVOLUEAZA AFACEREA

II. PLANUL DE MARKETING

DESCRIEREA PIETEI

SEGMENTUL DE PIATA URMARIT

TRENDUL PIETEI

CONCURENTA SI ALTE INFLUENTE

STRATEEGIA DE MARKETING

IDENTIFICAREA SI ANALIZA RISCURILOR

ANALIZA SWOT

III. PLANUL OPERATIONAL

IV. MANAGEMENTUL AFACERII

PROPRIETARII AFACERII

DESCRIEREA ECHIPEI MANAGERIALE

CONSULTANTII - CHEIE

ORGANIZAREA AFACERII

POLITICA DE MANAGEMENT A RESURSELOR UMANE

V. NECESARUL DE FINANTARE

1. DESTINATIA FONDURILOR

2. MODUL DE FINANTARE

3. MOMENTUL FINANTARII

4. BENEFICIUL FINANTATORULUI

VI. PLANUL FINANCIAR

DIAGNOSTICUL FINANCIAR AL PERIOADEI ANTERIOARE

PRIN SISTEMUL RATELOR

IPOTEZELE PREVIZIUNILOR

PRAGUL DE RENTABILITATE SI ANALIZA DE SENZITIVITATE

INDICATORI DE EVALUARE A PROIECTULUI DE INVESTITII

a)     Determinarea Ratei interne de rentabilitate financiara (RIR)

b)    Determinarea valorii actualizate nete a proiectului

c)     Termenul de recuperare al investitiei

I. Descrierea afacerii

1.Descrierea ideii de afaceri

Prin intermediul Restaurantului Sergiana , S.C. BERGIA PROD S.A .presteaza servicii de alimentatie publica de aproximativ 6 ani. In acest interval de timp, ca urmare a calitatii ireprosabile a serviciilor sale, restaurantul si-a castigat un renume binemeritat si o cota de piata confortabila.

Portofoliul sau de clienti cuprinde in special persoane fizice sau juridice din zona municipiului Brasov, ca rezultat al localizarii restaurantului aproximativ in centrul orasului, pe strada Muresenilor numarul 77. Calitatea ofertei si preturile accesibile atrag totusi un numar important de consumatori. In prezent, capacitatea de deservire a restaurantului este utilizata in proportie de 85%.

Strategia afacerii.

Obiectivul general urmarit de managementul companiei(inclusiv prin derularea acestui proiect antreprenorial) este de crestere a volumului activitatii si implicit a profitabilitatii.

Pe baza cunostintelor dobandite, succeselor anterioare si tipului serviciilor oferite, strategia viitoare a afacerii va fi una de diferentiere calitativa fata de oferta concurentei.

Cu toate ca exista o serie de localuri in care se poate servi masa la preturi mai mici, pentru atragerea si mentinerea clientilor-tinta vizati de societate, acest tip de strategie s-a dovedit a fi cel mai performant. Experienta si succesul celor 6 ani de activitate argumenteaza foarte bine alegerea acestei strategii.

Scopuri si obiective

Afacerea isi propune sa se distinga ca exponent de marca pentru tipul de servicii oferit. Recunoasterea acestei pozitii se va face prin atingerea in interval de 3 ani a unui volum al cifrei de afaceri de circa 37.000.000.000 lei. Conform studiilor de piata efectuate, o asemenea cifra de afaceri va asigura firmei o cota de piata de aproximativ 10% din piata-tinta.

Pentru a-si atinge acest scop, firma va avea in vedere urmatoarele obiective:

- deschiderea in anul N+1 a unui nou restaurant in partea de Vest a orasului, completand si echilibrand astfel activitatea restaurantului actual( situat in zona estica a Bucurestiului);

- diversificarea cu aproximativ 30% a ofertei de produse culinare (cu preparate apartinand atat bucatariei traditionale cat si bucatariei internationale);

- imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor si dezvoltarea retelei de livrare a comenzilor la domiciliu sau la birou.

In vederea atingerii primului obiectiv se va contracta un credit de aproximativ 300.000 USD, rambursabil intr-o perioada de 3 ani. Acest proiect va permite sporirea capacitatilor de deservire cu peste 100% prin constructia unui imobil cu un nivel al dotarilor si un amplasament care sa asigure succesul actiunii.

Diversificarea ofertei se va face, in special, prin angajarea pentru fiecare    restaurant a unui specialist in bucatarie asiatica, abordand astfel un segment insuficient acoperit de meniul actual.

Calitatea serviciilor va fi asigurata si imbunatatita prin mentinerea unui control strict din partea managementului, organizarea de pregatiri periodice pentru personalul ce va fi nou angajat si pentru cel deja existent.

Largirea ariei de livrare a comenzilor la domiciliu si crestera promptitudinii livrarilor vor fi asigurate prin achizitia a trei autovehicule suplimentare.

2.Descrierea societatii

Prezentarea trecutului firmei

S.C. BERGIA PROD S.A. este persoana juridica romana cu sediul in str.Mihail Sadoveanu nr 12, Brasov, fiind infiintata in actuala forma juridica -societate pe actiuni- si sub actuala denumire la data de 15.03.1994.

Obiectul principal de activitate il constituie " activivitati specifice pentru restaurante'', conform codului CAEN 5530. Societatea a fost inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului din Brasov sub nr.J si are codul fiscal RO6981790. Nr de telefon /fax este .

In primii 2 ani de activitate firma presta servicii numai in incinta restaurantului. In anul 1998, datorita cresterii cererii pentru serviciile sale, capacitatea restaurantului a fost marita in proportie de 70%.

Incepand cu anul 1999, Restaurantul Sergiana include in oferta sa si servicii de catering, de livrare a produselor comandate la domiciliul clientilor sau la biroul acestora. Initial, acest mod de deservire a fost mai putin utlizat, dar dupa o campanie promotionala de aproximativ 2 luni, cererea a inceput sa creasca sustinut, propulsand acest serviciu la aproximativ 25% din cifra de afaceri lunara a restaurantului.

Prezentarea situatiei actuale

In prezent societatea dispune de un capital social de 620.000.000 lei, reprezentat de un numar de 6.200 actiuni in valoare de 100.000 lei/actiune. Finantarea activitatii sale se face predominant din surse proprii, la data intocmirii planului de afaceri; structura de finantare a activitatii cuprinzand in proportie de 80% capitaluri proprii(capital social, rezerve si rezultatul exercitiului) si 20% datorii curente catre furnizori, actionari si institutii ale statului.

La aceasta data, S.C. BERGIA PROD S.A. si-a consolidat imaginea si pozitia pe piata-tinta, valoarea cifrei de afaceri a anului 2001 ajungand la nivelul record de aproximativ 610.000 USD (17.400.000 lei).

Structura actuala a cifrei de afaceri lunare este urmatoarea:

Structura lunara a cifrei de afaceri

Procent

Valoare lunara

Nr.mediu de clienti

(zilnic)

Catering

Servicii directe in incinta restaurantului

Total

Cei 172 de clienti ce sunt deserviti zilnic de sectorul ,,Catering" sunt generati de comenzile    a 15 companii , iar cei 290 de clienti directi ai restaurantului se traduc intr-un numar mediu zilnic de 10 clienti/masa ( la o capacitate a restaurantului de 30 mese- aproximativ 120 locuri).

Tendintele pietei pe care evolueaza afacerea sunt favorabile expansiunii planificate de aceasta. Conform prognozelor macroeconomice elaborate de MDP si FMI, economia Romaniei va avea o evolutie pozitiva in urmatorii ani. Clientii restaurantului, fiind persoane cu venit cel putin mediu, vor fi mai putin expusi riscurilor unei eventuale evolutii economice defavorabile.

Potrivit cercetarii de piata efectuate, clientii-tinta isi manifesta tot mai evident inclinatia de a reduce numarul meselor servite acasa in favoarea celor servite in oras.

Serviciile restaurantului pot fi accesate in doua feluri:

la sediul acestuia - reprezinta cca. 75% din cifra de afaceri totala;

la domiciliul/biroului clientului, prin comanda telefonica/fax - reprezinta cca. 25% din cifra de afaceri totala.

Tendinta vanzarilor este ascendenta si anticipam accentuarea ei ca urmare a deschiderii noului restaurant. In concordanta cu estimarile cercetarii de piata efectuate de IRECSON, valoarea actuala a cotei de piata detinute de S.C. BERGIA PROD S.A. este de aproximativ 5%.

Pornind de la un numar initial de 10 angajati, societatea beneficiaza in prezent de serviciile a 25 de salariati. Aproximativ 80% din personalul actual dispune de o experienta de peste 2 ani in activitatea in care este incadrat.

3. Descrierea produselor si serviciilor

Restaurantul Sergiana ofera un meniu cu mancaruri si bauturi deosebite, clientii avand posibilitatea de a alege dintr-o gama larga de produse care pot fi servite in restaurant, acasa sau la birou. Urmarind preferintele actuale ale clientelei, meniul restaurantului este bogat in preparate cu continut redus de grasimi si colesterol, ale caror ingrediente sunt 100% naturale.

Obiectivul unitatii este de a satisface pe deplin exigentele gastronomice ale clientilor, avand in vedere ca preocuparea oamenilor pentru o alimentatie sanatoasa si hranitoare este in crestere in ultimii ani - conform studiilor de piata efectuate de Agentia de monitorizare a tendintelor de consum in anul 2001.

Produse si servicii

Mancarea este preparata in bucataria restaurantului din ingrediente proaspete. Localul este renumit pentru calitatea si diversitatea preparatelor culinare oferite clientilor - gustari reci si calde, supe, ciorbe, preparate calde, preparate la gratar, preparate din peste, produse de patiserie - cofetarie, bauturi nealcoolice si bauturi alcoolice etc.

Restaurantul a reusit sa atraga si sa satisfaca pretentiile unor noi clienti prin varietatea produselor culinare si sortimentelor de bauturi disponibile.

Actuala structura a ofertei poate fi urmarita in tabelul urmator:

TIP

Nr. Aproximativ de sortimente

Pondere in CA totala

Produse culinare traditionale

Specialitati ale bucatariei internationale

Bauturi

Se constata o crestere a interesului consumatorilor fata de specialitatile culinare apartinand bucatariei internationale, in special fata de bucataria italieneasca, frantuzeasca si asiatica. Cu exceptia bucatariei asiatice, firma dispune la ora actuala de personal specializat pentru a satisface pe deplin aceste tendinte de consum.

Oferta restaurantului vine in intimpinarea dorintei clientilor de a avea acces la un meniu variat si sanatos si de a renunta la clasicele preparate din bucataria proprie sau din fast-food-urile cu specific arabesc.

Cea mai buna dovada a atractivitatii si calitatii ofertei restaurantului o reprezinta frecventarea acestuia de un numar mare de personalitatii ale vietii artistice, politice si ale mediului de afaceri.

Servicii oferite

Sunt doua moduri de deservire a consumatorilor:

in mod direct - la una din cele 30 de mese din cadrul restaurantului;

prin livrarea la domiciliul sau biroul clientului a preparatelor comandate prin telefon sau prin fax.

Asigurarea calitatii

Fiind principalul sau avantaj competitiv, S.C.BERGIA PROD SA si-a dezvoltat un program performant de asigurare a calitatii produselor oferite prin:

dotarile si echipamentele moderne;

controlul strict al respectarii normelor interne de functionare.

Materiile prime, bauturile si ingredientele sunt aprovizionate printr-o retea de

furnizori atent verificata. Ingredientele utilizate sunt foarte proaspete, fiind pastrate in conditii igienico-sanitare de exceptie. Calitatea furnizorilor si dimensionarea optima a programului de aprovizionare conduc la mentinerea celor mai inalte standarde calitative.

Doua persoane din conducerea unitatii (sefii de restaurante) vor supraveghea in permanenta respectarea standardelor sanitare si de calitate a produselor, precum si modul de deservire a clientilor.

Acestia se vor ocupa si de relatiile cu furnizorii, stabilind necesarul de materii prime, negociind modalitatile si termenele de livrare si plata.

Caracterul deosebit al ofertei culinare este asigurat de angajarea a doi maestri-bucatari cu peste 15 ani de experienta in restaurante de prim rang din Brasov sau pe vase de croaziera.

De asemenea, prezenta permanenta a unui sef de sala in incinta destinata clientilor urmareste asigurarea unei deserviri implecabile a consumatorilor.

4. Localizarea restaurantelor

Restaurantul Sergiana dispune de un vad comercial deosebit, fiind amplasat in centrul orasului Brasov. Accesul la amplasament se poate face usor cu mijloacele de transport in comun.

Sergiana Group mai detine inca alte duoa restaurante:

Ceasul Rau, pe str. Iuliu Maniu nr.56

Casa Tudor, pe str Avram Iancu nr.56

Ambele resturante fiind foarte bine amplasate, atragand deja prin renumele creat o multime de clienti.

Descrierea mediului in care evolueza afacerea

Modul de evolutie al afacerii poate fi caracterizat ca fiind unul transparent, relativ predictibil si care urmeza trendul economiei nationale.

Serviciile de alimentatie publica au fost si vor fi intotdeauna o afacere permisiva si permeabila, deci usor de imitat si deschisa competitiei sustinute. Prin urmare si riscul de faliment este destul de mare.

In acest gen de activitate influentele generate de sistemul politic, politicile macroeconomice si sistemul juridic nu au o importanta majora. Ceea ce conteaza cel mai mult sunt abilitatile managementului de a anticipa si percepe tendintele pietei, de a satisface dorintele clientilor si de a-i fideleiza.

Afacerea se incadreaza intr-o piata multiplu segmentata, pornind de la restaurantele de tip fast-food pana la restaurantele sofisticate si foarte scumpe. Fiecare segment are propria sa categorie de clienti.

Dupa o buna perioada de timp in care a existat o preferinta generala pentru restaurantele fast-food, se constata o tendinta de reconsiderare a restaurantelor clasice. Fast-food-urile raman insa preferatele tineretului si persoanelor cu venituri modeste, conform cercetarii de piata ocazionate de intocmirea prezentului studiu.

II. Planul de marketing

1.Descrierea pietei

In cadrul sectorului tertiar serviciile de alimentatie publica locul 14 la nivel national, vanzarile anuale fiind de aproximativ 950.000.000.000 lei. In aceste conditii, activitatea restaurantelor private reprezinta cca. 90% din totalul activitatii de alimentatie publica.

Conform cercetarii de piata comandate de societatea Restaurant Sergiana, romanii cheltuiesc in medie 7% din venituri pentru a lua masa in oras. Potrivit statisticeilor oficiale acest procent a inregistrat o evolutie fluctuanta in ultimii 4 ani. In anul 2001 veniturile din activitatea restaurantelor au crescut in termeni reali, ajungand la 3% din veniturile sectorului tertiar. Aceasta tendinta este explicata de un raport intocmit de Agentia de monitorizare a tendintelor de consum ca fiind efectul schimbarii stilului de viata, climatului economic si cresterea varietatii ofertei existente pe piata.

Anual in Brasov se deschid in medie 10-15 restaurante, 90% fiind localizate in zone usor accesibile ale municipiului. Aceste activitati se dezvolta in special in zonele bune in apropierea centrelor de afaceri/spatiilor de birouri, calitatea ofertei scazand in general odata cu departarea de zona centrala.

2. Segmetul de piata urmarit

Serviciile actuale ale firmei se adreseaza urmatorului tip de clienti: adulti peste 28 de ani, persoane ocupate, cu un nivel al salariului de min. 400 USD/lunar, cu locuinta sau biroul amplasat in zona centrala municipiului Brasov.

Pentru restaurantul celelalte segmentul tinta va fi reprezentat de: adulti peste 28 de ani, persoane ocupate, cu un nivel al salariului de min. 400 USD/lunar, cu locuinta sau biroul amplasat in municipiul Brasov.

3. Trendul pietei

Atat previziunile pe termen scurt, cat si cele pe termen lung indica un trend crescator al acestei activitati, in directa corelatie cu evolutia previzionata a economiei nationale. Acelasi studiu publicat de agentia de monitorizare a tendintelor de consum arata ca, atata timp cat in viata profesionista vor aparea tot mai multe cerinte personale cu venit cel putin mediu, vor fi nevoite sa serveasca masa in oras din ce in ce mai des.

4. Concurenta si alte influente

Concurenta poate fi apreciata ca fiind foarte intensa in acest domeniu, la nivelul capitalei avand peste 100 unitati. Din acest motiv S.C Restaurant Sergiana S.A. incearca sa se diferentieze si vine cu o oferta cat mai variata la preturi accesibile, pastrand standardele de calitate cu care si-a castigat un segment de piata bine definit.

Restaurantele ce sunt percepute in mod direct drept concurenti pentru Sergiana sunt prezentate in tabelul de mai jos:

Concurent

Capacitate

locuri

CA lunara

estimata

Mii lei

Calitate

Preturi

Amplasament

Distanta

aprox. fata

de ampla-

sament

(KM)

Restaurant A

Similara

Similare

Similar

Restaurant B

Similara

Similare

Inferior

Restaurant C

Superioara

Superioare

Superior

Restaurant D

Inferioara

Inferioare

Inferior

Restaurant E

Similara

Superioare

Similar

Pentru noul restaurant ce se va deschide in zona de vest a Bucurestiului, concurentii zonei sale vor fi:

Concurent

Capacitate

locuri

CA lunara

estimata

Mii lei

Calitate

Preturi

Amplasament

Distanta

aprox. fata

de ampla-

sament

(KM)

Restaurant F

Inferioara

Similare

Similar

Restaurant G

Similara

Superioare

Superior

Restaurant H

Inferioara

Inferioare

Similar

Restaurant I

Similara

Superioare

Inferior

Restaurant J

Similara

Similare

Superior

Competitorii secundari ai societatii se stratifica pe urmatoarele 3 categorii:

restaurantele de clasa superioare si preturi mari amplasate in zona-tinta

restaurante similare, dar aflate la distanta considerabila de acesta

restaurantele cu preturi si oferte inferioare amplasate in zona tinta

Migrarea cererii catre acesti competitori se produce in genere ca urmare a fluctuatiilor veniturilor individuale. Desi au o mare popularitate, restaurantele tip Mc'Donald's, Panini, nu sunt considerate concurenti directi sau secundari, ele adresandu-se altui segment de piata. Totusi acestea exercita o anumita atractie asupra clientilor-tinta.

Din punct de vedere al serviciilor oferite, o pondere tot mai mare in concurenta o au firmele de catering specializate exclusiv pe servicii de livrare a comenzilor la domiciliu sau la birou. Acest tip de activitate a inregistrat in ultimii doi ani o crestere de 20%.

5. Strategia de marketing

S.C. BERGIA PROD S.A. isi proune sa-si dubleze cota de piata detinuta, prin deschiderea unui restaurant in jumatatea vestica a Brasovului. In plus, conducerea societatii va adopta meniul la cerintele variate ce vin din partea consumatorilor straini. In prima faza s-au ales produse specifice bucatariilor frantuzesti, italienesti si asiatice.

Politica de pret

Politica de pret nu se va modifica, meniul pentru doua persoane va costa in medie 250.000 lei. Costurile materiale corespondente vor fi aproximativ 150.000 lei, avand urmatoarea structura:

carne 27.000 lei

cartofi 7.500 lei

zarzavat 15.000 lei

paine 1.500 lei

bautura 75.000 lei

desert 2.500 lei

condimente 1.500 lei

Prin comenzile de livrare la domiciliu sau la birou, pretul unui meniu pentru o persoana se va mentine in jur de 70.000 lei, incluzand transportul.

Strategia de distributie

Se va acorda o importanta deosebita satisfacerii cu promptitudine a cererilor de livrare la domiciliu sau la birou a preparatelor solicitate. Pentru noul restaurant se vor achizitiona 3 autovehicule. Se doreste ca durata maxima de distributie a comenzii sa fie de 20 min. din momentul in care autoturismul pleaca de la restaurant. In cazul unor aglomerari se va recurge la folosirea masinilor personale a doi angajati ce vor avea aceasta sarcina suplimentara in situatiile de forta majora.

Promovarea si relatiile publice

Bugetul previzionat ce va fi alocat promovarii in primul an de previziune este de aproximativ 900.000 lei si cupinde:

Tip de promovare

Valoare (mii lei)

Detalii

Aparitii in reviste si publicatii de specialitate

-revistele R1, R2, R3

-periodic pe toata durata anului

Radio

-posturile X, Y, Z

-in primele 3 luni dupa inaugurarea noului restaurant

Pliante cu oferta de produse; fluturasi

-realizate la Tipografia A;

-livrate la domiciliu/birou

Campania de promovare si programul de relatii publice vor fi conduse in mod direct de dl. Alex Voicu, care a desfasurat timp de 5 ani o activitate similara. Cu ocazia deschiderii noului restaurant vor fi lansate comunicate de presa catre toate mass media interesate de eveniment. S-au finalizat discutiile privitoare la desfasurarea unor emisiuni pe teme gastronomice ale postului Prima TV in spatiul viitorului restaurant.

Se vor face oferte pentru gazduirea la pret de cost a unor intruniri, reuniuni, decernari de premii ale lumii artistice si de afaceri, evenimente la care va avea acces si presa.

Amenajari necesare

Imobilul in care se va materializa proiectul de investitie necesita unele renovari, imbunatatiri si amenajari. O atentie speciala va fi acordata utilitatilor, finisajelor superioare si elementelor de decor - geam termopan, lambriuri din lemn pretios, iluminat indirect, instalatie de climatizare, cascada artificiala interioara. Incinta va cuprinde o sala de mese(27), garderoba, vestiare pt. angajati, grupuri sanitare, bucatarie, depozit si biroul sefului de restaurant.

Valoarea    totala a amenajarilor si dotarilor va fi de 190.000 USD:

- amenajari    110.000 USD

- dotari materiale 80.000 USD

Pentru realizarea amenajarilor vor fi necesare doua luni.

Cercetarea de piata

S.C. BERGIA PROD S.A. a solicitat o cercetare de piata firmei IRECSON. Cercetarea s-a realizat pe un esantion reprezentativ de 1.000 de subiecti. Rezultatele se prezinta astfel:

65% iau masa cel putin de 4 ori pe saptamana la restaurante de clasa similara

7% iau in mod frecvent masa la restaurantul Sergiana

15% prefera restaurantele mai luxoase

25% prefera serviciile de livrare a produselor la domiciliu /birou

45% au auzit de restaurantul Sergiana, dar nu au servit masa la acesta

15% nu au auzit de restaurantul Sergiana

40% declara ca au fost o data clienti ai restaurantului

60% considera rezonabil sau atragator raportul calitate/pret, pe care operatorul de interviu l-a descris

subiectii cheltuiesc in medie 7% din veniturile lunare pentru a lua masa in oras

75% cred ca vor apela mai des la serviciile restaurantelor in noul an

6. Identificarea si analiza riscurilor

Elemente ce ar putea afecta evolutia societatii:

1. Calitatea conducerii - se estimeaza un risc scazut. Justificarea acestui nivel este data de respectarea angajamentelor asumate pana in prezent.

2. Dinamica industriei - prezinta un risc mediu in lumina previziunilor favorabile la nivel macroeconomic, trendului crescator al pietei, pozitiei concurentiale avantajoase, strategiei realiste, corect dimensionate si directionate.

Situatia financiara - prezinta de asemenea un risc moderat, fiind caracterizata de: dublarea cifrei de afaceri, lichiditatea imediata peste 0,26, indicatori de rentabilitate pozitivi si grad de indatorare previzionat in jurul valorii admisibile - 50%.

Analiza SWOT

Puncte tari:

 • experienta in domeniu
 • imagine foarte buna pe piata
 • echipa de conducere experimentata si unita
 • amplasament favorabil al restaurantelor
 • strategie de marketing eficenta
 • servicii variate si de calitate
 • raport pret/calitate favorabil

Puncte slabe:

 • lipsa spatiilor de parcare proprii
 • suprasolicitarea personalului de deservire
 • capacitate insuficienta de deservire in orele de varf
 • distanta fata de centrul capitalei
 • traficul aglomerat al zonelor de amplasare

Oportunitati:

 • posibilitatea de obtinere a unor granturi Phare
 • cresterea macroeconomica prognozata
 • cadru legislativ pentru IMM
 • construirea unui centru de afaceri in apropierea unui centru de afaceri in apropierea noului restaurant

Amenintari:

 • extinderea unor lanturi de restaurante cu renume
 • posibilitatea cresterii pretului carnii
 • posibilitatea introducerii unor taxe suplimentare pe proprietatea imobiliara

III. Planul operational

Etapele operationale ce vor defini implementarea planului investitional sunt cuprinse in diagrama urmatoare(anul I):

Operatiuni
Proiecte,

Aprobari,     avize

X

X

Achizitii

X

Transport, montare

X

Recrutare si angajare

X

Instruire personal

X

X

Inaugurare

X

Amenajare spatiu

X

X

Amenajarile vor fi realizate de firma Gama Construct, conform devizului de cheltuieli. Raspandirea de pliante si fluturasi se va incepe cu 2-3 saptamani inainte de deschiderea restaurantului,iar reclama in presa si radio va fi difuzata din saptamana inaugurarii. Utilajele de bucatarie vor fi achizitionate de la furnizorul S.C. ONIX S.R.L.

Periodic se vor organiza tombole/concursuri pentru clientii restaurantului, formularele completate cu acest prilej cuprinzand si o serie de intrebari prin care se va obtine feedback din partea acestora. Numarul si caracterul informatiilor vor intra si ele in analiza calitatii ofertei si imaginii percepute de consumatori.

Programul de functionare al restaurantului se va desfasura intre orele 10.00-22.00, comenzile putand fi preluate insa de un angajat de la ora 08.00. Mancarurile vor fi preparate de 6 bucatari, care vor lucra in doua schimburi, cu program individual de 6 ore pe zi.

Structura personalului ce va deservi noul restaurant precum si nivelul de salarizare se prezinta astfel:

Pozitie

Numar

Salariu individual net(USD)

Sef restaurant

Sef de sala

Bucatari

Gestionar

Chelneri

Picoli/Picolite

Garderobier

Personal de curatenie

Soferi-distribuitori

IV. Managementul afacerii

Descrierea echipei manageriale

Conducerea operativa a societatii este asigurata de o echipa echilibrata si bine inchegata, cu o experienta si succese inregistrate in activitatea anterioara. Singurul membru nou al echipei este dna. Elena Alexandrescu - ce va ocupa pozitia de sef al noului restaurant. Componenta acestei echipe se prezinta astfel:

 • Ion Nastase (45 ani) - director general, ocupa aceasta functie inca din anul 1996. De profesie economist (absolvent al facultatii de Management al ASE Bucuresti), are o experienta de aprox. 20 ani in turism si alimentatie publica.
 • Ion Marinescu (38 ani) - director economic, ocupa de 2 ani aceasta pozitie in cadrul societatii. A absolvit Facultatea de Finante-Contabilitate din cadrul ASE. Dispune de o experienta de 15 ani in domeniul de activitate.
 • Alex Voicu (36ani) - director de marketing, detinand aceasta functie de la infiintarea societatii. Absolvent al Facultatii de Comert din cadrul ASE Bucuresti, detine titlul de Doctor in marketing si are o experienta profesionala de 12 ani.
 • Narcis Donosie (37ani) - sef restaurant angajat de aproximativ 2 ani. A absolvit facultatea de Management si are o experienta profesionala de 14 ani.
 • Elena Alexandrescu (34 ani) - sef al viitorului restaurant, a terminat Liceul Economic nr.5, si e licentiata a Facultatii de Economie Generala din cadrul ASE.

2. Consultantii - cheie

De-a lungul timpului S.C. Sergian Prodimpex    S.A. si-a consolidat o serie de relatii de consultanta cu persoane fizice care, prin experienta si specificul activitatii lor, contribuie la buna desfasurare a afacerii. Printre cele mai importante persoane ce fac parte din aceasta categorie se numara:

N. Kogalniceanu - expert contabil si inspector al Administratiei financiare.

F. Panait - expert in Ministerul Agriculturii si Administratiei Publice.

A. Georgescu - avocat, membru al Baroului Brasov.

3. Proprietarii afacerii

Bazele acestei afaceri au fost puse in anul 1994 prin participarea egala a domnilor Alexandru Popa si Nicolae Vasilescu. Structura si volumul capitalului social au variat in timp. La data intocmirii planului de afaceri structura capitalului social este urmatoarea:

Ion Nastase    - 6%

Alexandru Popa    - 32%

Nicolae Vasilescu    - 32%

SC ALFA SA - 30%

Toate actiunile au drept de vot in AGA.

Organizarea afacerii

Organizarea afacerii este una mixta in care, plecand de la organizarea de produs, pe cele doua restaurante (conform Anexei - Organigrama societatii).

Conducerea operativa este asigurata de cei patru membri ai echipei manageriale aflati in directa subordonare a directorului general.

In cazul noului restaurant, traseul fluxului decizional va fi similar celui deja existent pentru restaurantul Sergiana

Politica de management al resurselor umane

Recrutarea personalului se va efectua prin colaborare cu firma de recrutare si plasare a fortei de munca Professional.

Intregul personal va fi angajat cu carte de munca, remunerarea sa se va face prin salariu fix si se vor acorda prime cu ocazia anumitor evenimente sau obtinerii unor rezultate deosebite. Evolutia salariala si primele se vor corela cu rezultatele individuale ale fiecarui angajat.

V. Necesarul de finantare

Destinatia fondurilor

Pentru realizarea proiectului de investitii specificat societatea identifica un necesar de finantare de 300.00 USD, suma care se argumenteaza astfel:

Alocari de fonduri

Suma - USD

- achizitie imobil cu destinatia, restaurant, din care:

- Teren 300mp

- Constructie 400mp

- amenajari

- utilaje de bucatarie si mobilier

- autoturisme pentru livrari(3)

Total necesar

Acoperit de surse proprii

Necesar de fnantare

2. Modul de finantare

Se intentioneaza ca necesarul de finantare astfel obtinut sa fie acoperit prin obtinerea unui credit din partea unei institutii specializate. Previziunile financiare s-au facut sub premisele obtinerii unui imprumut pe termen lung de 300.00 USD, a carui rambursare se va face in trei ani prin rate egale si dobanda calculata la sold. Rata dobanzii creditului in valuta ce a fost utilizata in proiectiile financiare este de 12%.

3.Momentul finantarii

Datorita timpului scurt in care se va efectua investitia, creditul se va trage intr-un singur an, mai exact in primul trimestru al anului, dupa cum urmeaza:

3.135.000 mii lei - in luna ianuarie

3.135.000 mii lei - in luna februarie

2.280.000 mii lei - in luna martie

4. Beneficiul finantatorului

Pentru suma imprumutata, institutia credioare va primi o dobanda la sold de 12% pe an. Conform programului de rambursare a imprumutului, pana la momentul recuperarii totale a sumelor avansate, finantatorul va incasa o dobanda totala de 1.761.300.000 lei.

In plus, SC BERGIA PROD SA va garanta imprumutul primit printr-un contract de gaj si ipoteca asupra activelor societatii. Evaluarea acestor active dovedeste ca garantia constituita va fi suficient de acoperitoare.

VI. Planul financiar

Diagnosticul financiar al perioadei anterioare prin sistemul ratelor

In concordanta cu studiile financiare ale intervalului N-2 - N, sinteza indicatorilor de apreciere a evolutiei afacerii pe perioada anterioara este prezentata in tabelul urmator:

Denumire indicator

N-2

N-1

N

Indicator de lichiditate

Lichiditate globala(Active circulante/Pasive curente)

O,48

Lichiditate imediata(disponibilitati/pasive curente)

Indicatori de solvabilitate

Rata datoriilor(Total datorii/Total active)

O,49

Rata de solvabilitate(datorii financiare/capital propriu)

Rata de acoperire a capitalului propriu(total datorii/capital propriu)

Rata de acoperire a datoriilor(rezultat net+amortizare+dobanzi/rata derambursare)

Indicatori de gestiune

Viteza de rotatie a activelor circulante prin cifra de afaceri(Active circulante x 365 zile/cifra de afaceri); zile

Viteza de rotatie a stocurilor(stocuri x 365 zile/cifra de afaceri);

Viteza de rotatie a creantelor(creante x 365 zile/cifra de afaceri din vanzari fara incasare imediata); zile

Viteza de rotatie a furnizorilor(furnizori x 365 zile/cumparari pe credit); zile

Indicatori de rentabilitate

Marja profitului de exploatare(rezultat din exploatare x 100/cifra de afaceri);%

Marja profitului net(rezultat net x 100/cifra de afaceri); %

Rentabilitatea capitalului propriu(rezultat net x 100/capital propriu); %

Rentabilitatea activelor totale(rezultat brut+dobanzi x 100/total active); %

Ipotezele previziunilor

Volumul vanzarilor

Privitor la acest element s-a estimat pentru anul N+1 o crestere de 38% a veniturilor din vanzari fata de anul N, ca urmare a deschiderii a noului restaurant. In anul N+2 s-a previzionat o crestere a veniturilor de 100% fata de anul N ca efect al dublarii capacitatii de deservire. Pentru urmatorii 2 ani (N+3 si N+4) s-a previzionat sporirea volumului activitatii, anticipare bazata pe: exploatarea vadului comercial foarte bun, alocarea de sume suplimentare pentru reclama si publicitatate, cresterea capacittii de deservire si a gradului de ocupare. Efectul este reprezentat de cresterea veniturilor cu 6% in N+3 fata de N+2 si cu 5% in N+4 fata de N+3.

Vanzarile de marfuri reprezinta 27% din cifra de afaceri totala. Datorita specificului activitatii, vanzarile cu incasare sub 30 de zile reprezinta 100% din valoarea cifrei de afaceri.

Elemente de cost

Costul marfurilor vandute se mentine la aprox. 45% din vanzarile de marfuri si reprezinta cca. 15% din volumul cheltuielilor de exploatare. Cheltuielile cu materiile prime anticipate pentru perioada de previziune constituie aprox. 57% din totalul cheltuielilor de exploatare. Nivelul costurilor indirecte ale societatii se situeza la aprox. 11% din totalul cheltuielilor de exploatare, iar cheltuielile cu amortizarile reprezinta aprox. 2,3% din acestea din urma.

Cheltuielile cu dobanzile s-au dimensionat in raport de programul de rambursare a imprumutului, la o rata a dobanzii de 12% pentru imprumuturile in valuta. Imprumutul solicitat va fi de 300.000 USD, cu rambursare in 3 ani prin rate egale si dobanda calculata la sold. S-a considerat o perioada de gratie de 6 luni.

Sinteza planului de rambursare anual este prezentata in tabelul de mai jos:

An N+1

An N+2

An N+3

Explicatie

Trim I

Trim II

Trim III

Trim IV

TOTAL

Rambursare

Dobanzi

Anuitati

Activele fixe si amortizarea lor

Societatea detine la data intocmirii planului active fixe in valoare neta de 3.301.000.000 lei. Prin efectuarea investitiilor planificate, valoarea mijloacelor fixe va creste cu 8.550.000.000 lei in anul N+5.

Stocurile

Valoarea stocurilor este mica, iar structura lor este reprezentata de marfuri(53%), materii prime(20%), produse finite(10%), ambalaje(10%) si produse consumabile(7%).

Creante

Creantele vor avea valori relativ mici si vor reprezenta in principal drepturi neincasate de la firmele catre care se presteaza servicii de catering.

Nivelul disponibilitatilor banesti

Indica o situatie echilibrata la nivelul trezoreriei.Excedentul de trezorerie anual este repartizat catre dividende.

Politica de obtinere a creditului-furnizor

Neachitarea imediata a datoriilor catre furnizori constituie o politica ce se va mentine si pe viitor, avand in vedere faptul ca acestia sunt in relatie stransa cu firma.

Datoriile catre bugetul statului

Acestea sunt reprezentate de contributia firmei si retinerile din salariile angajatilor pentru CAS, fond de sanatate, somaj, impozit pe salarii si alte contributii.

Impozitul pe profit

Acest element s-a calculat utilizand o cota de impozitare de 25% pentru intreaga perioada de previziune.

Dividendele

Dividendele repartizate anual pe perioada de previziune au fost calculate la nivelul a 75%(in anul N+1), 60%(in anul N+2) si 100%(in ultimii 3 ani) din profitul net anticipat.

Capitalul social

Valoarea capitalului social va ramane constanta pe parcursul celor 4 ani de activitate previzionati(620.000.000 lei).

Pentru prezentarea evolutiei societatii din punct de vedere financiar s-a apelat la urmatoarele Anexe:

Anexa nr. 1 - Bilantul contabil pentru perioada N-2 - N+5

Anexa nr. 2 - Calculul ratei interne de rentabilitate

Anexa nr. 3 - Calculul valorii nete actualizate a proiectului

Anexa nr. 4 - Determinarea termenului de recuperare

Anexa nr. 5 - Organigrama societatiiANEXE

Anexa nr. 1

ANUL

EXPLICATII

N-2

N-1

N

N+1

N+2

N+3

N+4

N+5

ACTIVE

Active Imobilizate

Imobilizari corporale la valoare

neta

Imobilizari financiare

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

Active curente

Stocuri

Creante

Numerar utilizabil

TOTAL ACTIVE CURENTE

TOTAL ACTIVE

PASIVE

Capitaluri proprii

Capital social subscris si varsat

Rezultatul exercitiului

Reprezentari

Dividente

Rezerve

Rezerve

TOTAL CAPITALURI PROPRII

Datorii pe termen mediu si lung

Datorii in tara

TOTAL DATORII PE TERMEN MEDIU SILUNG

Datorii curente

Furnizori

Impozit pe profit

Dividente datorate

Alte pasive curente

TOTAL DATORII CURENTE

TOTAL PASIVE

Anexa nr. 2

CALCULUL RATEI INTERNE DE RENTABILITATE

Anul

Cost total de investitie

Iesiri ale proiectului

Intrari ale proiectului

Cash-flow net

Valoarea reziduala

Indici de actualizare Ra=41%

Venit net actualizat Ra=41%

Indici de actualizare Ra=42%

Venit net actualizat Ra=42%total

Anexa nr. 3

CALCULUL VALORII NETE ACTUALIZATE A PROIECTULUI

Anul

Cost total de investitie

Iesiri numerar

Total iesiri de numerar

Intrari de numerar

Fluxuri nete

Valoare reziduala

Rata de actualizare Ra=19%

Venit net actualizat Ra=19%

TOTAL

Anexa nr. 4

DETERMINAREA    TERMENULUI DE RECUPERARE

Anul

CF anul

Rata de actualizare Ra=19%

CF actualizat Ra=19%

CF mediu

Termen de recuperare (ani)

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2479
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved