Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Rolul marketingului intr-o economie de piata

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micRolul marketingului intr-o economie de piata

EFunctiile marketingului

 
Este interesanta opinia profesorului M.C. Demetrescu , care , la nivelul firmei, distinge doua functii principale de marketing:

- atragerea cererii (investigarea pietei, a produselor, comunicatii);

- satisfacerea cererii (canalele de distributie, logistica, oferta ).

Pot fi considerate functii ale marketingului , cu un caracter complex,:

investigarea pietei si a nevoilor de consum, functie ce urmareste obtinerea de informatii referitoare la pietele prezente si la cele potentiale, la ansamblul nevoilor de consum existente , la motivatia acestora, la comportamentul consumatorilor, la toti factorii de ordin demografic, social, cultural, politic, ce influenteaza piata. Aceasta functie are un caracter continuu, permanent si ea precede intotdeauna celelalte functii ale marketingului, stabilind si cateva directii prioritare ale analizei de marketing: maximizarea consumului si a satisfactiei cumparatorului, maximizarea posibilitatilor de alegere dintr-o varietate de produse, toate acestea ducand pe ansamblu, la o maximizare a calitatii vietii;

adaptarea dinamica a firmei la mediul economico-social, functie care raporteaza permanent intreaga activitate a unei firme la profilul, cerintele, si schimbarile mediului in care ea exista si functioneaza, profitand de oportunitatile care apar in ceea ce priveste stimularea cererii pentru anumite produse si servicii. Ea presupune promovarea spiritului inovator, innoirea continua a ofertei de marfuri, perfectionarea firmelor de distributie si diversificarea actiunilor promotionale, cresterea capacitatii de mobilizare a tuturor resurselor firmei in vederea unei adaptari operative si a unei prezente active pe piata;

3) satisfacerea superioara a nevoilor de consum incearca sa asigure concordanta dintre produsele si serviciile in care se materializeaza activitatea firmei si nevoile carora le sunt destinate. Aceasta functie are ca scop sa orienteze firma spre producerea numai a acelor produse si servicii care sunt necesare pentru consumator, distribuirea lor in conditii optime, asigurarea unor posibilitati largi de alegere corespunzatoare tuturor gusturilor si preferintelor, largirea gamei de servicii comerciale, informarea consumatorilor asupra modalitatilor de utilizare a produselor, educarea gusturilor consumatorilor, crearea de noi trebuinte, orientarea cererii de consum in concordanta cu interesele generale ale societatii;

4) maximizarea eficientei economice, a profitului firmei, reprezinta cea mai importanta functie a marketingului. Ea presupune alocarea optima a resurselor, a fondurilor de investitii, a capacitatilor de productie, organizarea structurilor de productie in concordanta cu obiectivele firmei, desfasurarea tuturor proceselor economice: productie, transport, depozitare, comercializare intr-un mod cat mai rational.

Prin functiile sale, marketingul este obligat sa-si exercite rolul de calauzitor, de deschizator de drumuri noi, de alternative si prioritati, pentru ca firma in cauza sa-si gaseasca permanent un loc cat mai convenabil pe piata (figura nr.3.1.). :


Figura nr. 3.1.

Functiile marketingului

Cele patru functii principale de marketing alcatuiesc un sistem complex, angrenat in cadrul firmei si care ii coordoneaza acesteia principalele miscari. Daca primele doua functii pot fi privite ca niste conditii de realizare a ultimelor doua, acestea din urma pot fi denumite si functii obiectiv ale marketingului.

Intr-o economie de piata, aflata in continua transformare, succesul pe care il poate avea o afacere derulata de orice firma depinde de modul in care este perceput rezultatul final al acesteia de catre clientii firmei. Cu alte cuvinte, o buna afacere nu este apreciata prin prisma producatorului ci prin cea a clientului, adica prin gradul in care ea poate satisface cererea unui anumit client, la un moment dat. Aceasta cerere este insa intr-o continua transformare, ea modificandu-se de la o perioada la alta si de la un client la altul. In consecinta, pentru derularea unei afaceri pertinente si profitabile, o firma are nevoie de un sector de marketing bine delimitat si cu atributii specifice, care sa poata transforma nevoile clientilor, ale societatii in general, in posibilitati de afaceri profitabile.

O formula de succes care sa stea la baza unei afaceri nu poate avea insa un caracter permanent. Ceea ce este viabil pentru o anumita afacere, a unei anumite firme, intr-o perioada determinata de timp, nu va mai functiona la aceeasi parametri pentru o alta afacere, a unei alte firme si intr-o alta perioada de timp decat daca s-ar putea mentine constante conditiile de mediu, ceea ce, intr-o lume aflata intr-o permanenta miscare si intr-o evolutie continua, este imposibil de realizat.

E

Tendinte majore ale economiei

 
Economia mondiala se confrunta cu probleme majore, care impun o noua abordare a mediului si strategii noi de supravietuire sau de intarire a pozitiilor detinute de lumea afacerilor. Sintetic, problemele majore ale economiei, pot fi delimitate astfel:

1) globalizarea economiei: caracterizata prin reducerea simtitoare a barierelor geografice si a diferentelor culturale, afacerile derulandu-se pe teritoriul mai multor state, firmele care au relatii cu partenerii de pe alte teritorii, in calitate de furnizori, distribuitori, partenerii concurenti fiind din ce in ce mai multe. Un produs complex realizat de o firma nu mai este exclusiv creatia acesteia ci este conceput prin strategia preluata de la o alta firma, prin imbinarea unor componente realizate de firme diferite, care-si deruleaza activitatile pe teritoriile altor state. Chiar desingul si ambalajul final pot fi importate in faza de idee sau de produs finit. Foarte multe produse si servicii de pe piata interna devin o creatie multinationala: proiectarea, materiile prime folosite, productia, asamblarea si prezentarea lor finala fiind creatia unor firme diverse, din tari diferite.

Extinzandu-si ariile de actiune, firmele cele mai puternice vor fi cele ce vor dispune de retele globale de aprovizionare, cooperare, distributie si vanzare. In paralel cu actiunea de globalizare a firmelor, statele lumii urmaresc semnarea unor acorduri de liber schimb, de formare a unor piete regionale, a unor blocuri comerciale ce pot acorda tratamente preferentiale bunurilor produse si comercializate in interiorul lor. Eliminarea barierelor internationale dintre tari, stabilirea unor standarde si reglementari comune, schimbarea hartii economice a lumii reprezinta conditiile actuale de globalizare si integrare economica. Aceasta ar putea conduce, intr-un viitor nu prea indepartat, la utilizarea unei monede unice de schimb si la desfiintarea decalajelor existente intre Piata Comuna Europeana, tarile din Orientul Indepartat si cele grupate in jurul Statelor Unite.

Desi aparent acest lucru ar dezavantaja tarile puternic dezvoltate, ajutand la progresul tarilor mici si/sau slab dezvoltate din punct de vedere economic, pe termen lung progresele inregistrate de economia globala mondiala ar fi evidente, pietrele de moara reprezentate de aceste tari mai putin dezvoltate fiind eliminate de pe umerii tarilor puternice, care nu pot merge inainte fara sa tina cont ca involutia unui teritoriu si a populatiei acestuia atrage dupa sine o serie de dezechilibre majore care ar putea fi eliminate inca din fasa, cu eforturi minime, ajutand tarile mai putin dezvoltate sa se integreze intr-o economie globala. Exporturile si importurile, schimburile de materii prime, tehnologii, resurse umane, informationale, financiare, materiale ori de alta natura ar putea avea loc, intr-o economie globala, fara barierele create artificial tot de catre oameni.

2) diferentierea veniturilor: decalajele mari dintre gradele de dezvoltare economica ale diferitelor state ale lumii au dus la accentuarea diferentelor dintre tarile bogate si cele sarace. Desi statele occidentale acumuleaza venituri uriase si in interiorul lor exista diferente majore in randul populatiei, intre bogati si saraci. In cadrul unei economi globale nu se merge pe egalizarea veniturilor sau a situatiilor materiale ci pe acordarea de sanse egale oamenilor si tarilor lumii. Aglomerarea unor venituri doar la o anumita parte a populatiei si doar din anumite state conduce la cresterea nivelului de trai a unei parti destul de mici din intregul populatiei, in timp ce marea parte a acesteia traieste la limita saraciei. Desi nevoile umane sunt intr-o continua crestere si diversificare, din pacate, puterea de cumparare, de acoperire a acestor nevoi este, pentru cea mai mare parte a populatiei, limitata. Pe de alta parte, dezvoltarea stiintei si tehnicii, aparitia tehnologiei de varf, dezvoltarea fara precedent a tehnicii de calcul au dus la cresterea automatizarii proceselor productive, ceea ce conduce la necesitatea reducerii fortei de munca.

Majoritatea intreprinderilor lucreaza sub capacitate pentru ca nu au piata de desfacere asigurata. In aceste conditii, statele puternic industrializate incearca sa-si protejeze propria economie de importurile ieftine din tarile mai sarace, unde materiile prime si forta de munca sunt mai ieftine, prin aplicarea unor taxe vamale ridicate si mentinerea unor prioritati pentru producatorii autohtoni. Se accentueaza astfel distanta dintre tarile bogate si cele sarace, dintre populatia acestora. Tendinta de mondializare si globalizare a economiei actuale intra in contradictie chiar cu cealalta trasatura a acesteia, diferentierea, decalajul veniturilor. Cei saraci vor sa acceada in randurile celor bogati, vor sa fie parteneri la schimburile si relatiile internationale in timp ce lumea bogata respinge acest asalt sau incearca doar sa profite cat mai mult de ceea ce ar putea lua, cat mai ieftin, de la acestia.

Intr-o economie in continua miscare, rolul marketingului este incontestabil, el unind cele doua functii de baza ale societatii: productia si consumul. Directionand activitatea economica spre satisfacerea nevoilor si dorintelor consumatorilor, marketingul are rolul de a asigura informatiile necesare cunoasterii pietei "racordand capacitatile tehnologice ale firmei la cerintele cumparatorilor potentiali" . Marketingul presupune traficul de proprietate de la vanzator la cumparator, distributia fizica a marfurilor prin transport, deportare, finantare, obtinerea de informatii etc; el conecteaza dinamic o firma la mediul social - economic, mobilizand resursele materiale, financiar si umane spre a raspunde cat mai fidel, prin produsele si serviciile pe care le realizeaza si le comercializeaza, nevoilor purtatorilor cererii, incercand sa satisfaca pe un plan superior aceste nevoi.In esenta, marketingul creeaza, mentine si ridica standardul de viata, el fiind un proces social si managerial complex prin care se creeaza si se ofera produsele si serviciile dorite, la o anumita valoare.

Angrenat organic intr-o economie mondiala, marketingul este chemat sa faca legatura intre resursele de care dispune societatea, intre veniturile acesteia si produsele, serviciile ce se pot achizitiona cu aceste resurse astfel incat schimbul intre venituri si achizitionarea de bunuri si servicii sa urmeze regulile unui buget structurat pe venituri si cheltuieli, care sa ofere satisfactii celor care cumpara si valoare celor care vand.

Timp estimat:

60 de minute

 
TEST DE AUTOEVALUARE NR. 3:

1.Care sunt functiile marketingului in viziunea profesorului M.C. Demetrescu?

(2 puncte)

2. Care sunt functiile - conditie ale marketingului?

(2 puncte)

3. Care sunt functiile - obiectiv ale marketingului?

(2 puncte)

4. In ce consta globalizarea?

(0,5 puncte)

5. In ce consta decalajul veniturilor?

(0,5 puncte)

6. Care credeti ca este rolul marketingului in economia actuala?

(2 puncte)

7.Ce presupune marketingul international?

(1 punct)

Total punctaj 10 Punctaj obtinut...M.C. Demetrescu - "Analiza inter si intrafunctionala de marketing" in "Buletin de marketing" 1977/ nr.2, pag.21

Niculescu Elena - Marketing modern, Editura Polirom, Iasi 2000, pag. 20Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3158
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved