Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Pretul in cadrul pietei agricole (caracteristici, forme structurale de preturi, inflatia si politica de pret)

Marketing

+ Font mai mare | - Font mai micPretul in cadrul pietei agricole (caracteristici, forme structurale de preturi, inflatia si politica de pret).

Sistemul de preturi din agricultura este reprezentat prin:

raportul dintre costuri si preturi la acelati produs agricol (inclusiv prin luarea in considerare a difrentierilor teritoriale , sezoniere si calitative); - raporturile dintre preturile la diferite produse agricole (mai ales la cele care, in procesul agricol, devin materie prima pentru obtinerea altor, cu luarea in calcul a raportului dintre cerere si oferta); - raportul dintre preturile la produsele agricole si preturile la produsele industriale in ansamblu ("foarfecele preturilor"), dar mai ales a mijloacelor de productie provenite din industrie.Pretul fiind caracteristica esentiala a unui bun de consum, reprezinta totodata si una din evaluarile semnificative ale acestuia, comparativ cu costul si valoarea produsului. In anumite conditii de evaluare, pretul coincide cu valoarea produselor agroalimentare. Pretul produselor agricole in sistemele specifice economiei de piata se formeaza pe baza actiunii legitatilor acestui tip de economie si in special a cererii si ofertei. Chiar daca interventiile statului asupra produselor agricole si agroalimentare au un anumit rol oscilativ, influenta acestora, in functie de cerere si oferta, este determinanta. Dar in sistemul economiei concurentiale, mai ales in perioadele (de tranzitie), cand apar elemente inflationiste, preturile produselor agricole si agroalimentare au o serie de caracteristici in timp si spatiu, astfel: - preturile produselor sunt fluctuante in functie de o serie de factori, cum ar fi: perisabilitatea, posibilitatile de stocaj, raritatea, calitatea, gradul de solicitare a acestora de catre consumatori (utilizatori); - preturile produselor agricole pot avea tendinte de stabilizare, reducere, diferite forme de distorsiune etc., fenomene semnalate mai ales in cadrul teritorial al pietelor produselor agricole;

- preturile produselor agricole pot stimula (creste) sau reduce veniturile producatorilor agricoli, in functie de necesitatea cererii consumului a majoritatii produselor agricole; - fluctuatia nivelului preturilor produselor agricole poate amplifica, reduce sau stabiliza preturile celorlalte produse de consum.

Guvernele prin politica de pret pentru produsele agroalimentare urmaresc urmatoarele obiective: - stabilirea preturilor alimentelor fata de puternicele fluctuatii ale preturilor internationale, mai ales in situatia unei tari net importatoare de produse alimentare; - limitarea presiunii inflationiste prin controlul preturilor alimentelor; - compensarea sau reducerea nivelului preturilor cu amanuntul in cazul unor marfuri de incurajare a productiei ce se repercuteaza printr-o crestere a preturilor platite producatorilor si transmise pana la nivelul consumatorului; - asigurarea unui anumit nivel nutritional al populatiei subnutrite; - stabilizarea preturilor alimentelor pentru acele categorii sociale ale populatiei care au o slaba capacitate de cumparare dandu-se posibilitatea in acelasi timp de a se efectua o redistribuire a veniturilor.Fenomenul inflationist al preturilor, este generat de o inflatie a costurilor si o inflatie a cererii.

Inflatia prin cerere este un fenomen de crestere a pretului provocata de o situatie de dezechilibru intre o cerere solvabila prea puternica in raport cu oferta la un anumit pret. Pentru egalizarea cantitatilor cerute cu cele oferite, preturile cresc.

Se vorbeste de inflatie prin costuri pentru a delimita cresterea preturilor datorata difuziei cresterii valorice a elementelor ce intra in preturi (materii prime, salarii, profit). Cresterea costurilor este inflationista atunci cand este autointretinuta, asa cum in mod frecvent apare datorita interdependentei elementelor care compun pretul de productie

Dar in final sistemul cauzal inflationist este liniar (in lant) format din inflatia costurilor si a cererii care se conditioneaza si chiar se amplifica.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1331
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved