Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Studiul ofertei de marfuri

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micStudiul ofertei de marfuri

Studierea ofertei de marfuri este necesara intrucat ea cuprinde imense valori materiale, este influentata de o serie de elemente ale politicii comerciale (politica de distributie, politica de preturi etc.) si se afla in relatii de cauzalitate reciproca cu cererea de marfuri.Din punct de vedere al structurii sale oferta de marfuri se caracterizeaza printr-o mare diversitate sortimentala care difera de la un produs la altul, de la un tip de unitate la alta, de la o zona teritoriala la alta.

a - Dinamica ofertei de marfuri

Evolutia in timp a ofertei de marfuri poate fi caracterizata complet numai daca se ia in considerare concomitent, o serie de parametrii cum sunt: cresterea cantitativa, ridicarea calitativa, diversificarea sortimentala etc.

Ca volum, oferta de marfuri, creste de la o perioada la alta, antrenand insa, inproportii diferite de la un produs la altul atat marimea volumului fizic cat si cresterea nivelului ei calitativ. Influenta fiecareia dintre aceste doua cai asupra cresterii globale a ofertei, este important sa fie studiata si determinata pentru aprecierea corecta a relatiei dintre oferta si cerintele pietei. Prima cale (sporirea volumului fizic al ofertei) poate fi pusa in legatura cu masa nevoilor de consum, iar cea de-a doua cale (cresterea nivelului calitativ al ofertei) se refera la gradul de satisfacere a acestor nevoi. In acest plan, investigarea imbraca forma unei analize "de birou" care consta in separarea cresterii fizice de crestere valorica a ofertei. Ori, dinamica valorica a ofertei subsumeaza modificari, atat ale structurii sortimentale cat si ale preturilor individuale ale marfurilor. De aceea, este necesar ca, prin separarea celor doua influente sa se puna in evidenta cresterea calitativa reala a ofertei. Daca nivelul preturilor individuale a ramas neschimbat in perioada de analiza, ridicarea nivelului calitativ al ofertei se apreciaza cu ajutorul pretului mediu pe grupa de marfuri care creste odata cu calitatea medie a ofertei, ca urmare a modificarilor interioare din cadrul grupelor de marfuri in favoarea articolelor de calitate mai buna si cu pret mai ridicat.

b - Localizarea ofertei de marfuri

Aprecierea completa a relatiei dintre oferta si cerere poate fi facuta numai cu luarea in considerare a capacitatii ofertei de a satisface cererea in locurile si momentele aparitiei acesteia.

O oferta corespunzatoare, sub aspectul volumului si structurii, dar existenta pe piata "in general" si nu in punctele de "intalnire" cu cererea, satisface numai potential cerintele pietei.

Prin urmare, in obiectul studiului pietei este necesar sa se cuprinda si localizarea ofertei, distributia ei spatiala.

Din acest punct de vedere, este vorba de doua aspecte distincte:

- localizarea ofertei pe verigi ale aparatului comercial;

- dispunerea teritoriala a ofertei.

Cunoasterea localizarii ofertei pe verigi comerciale prezinta importanta intrucat poate fi determinata proportia in care oferta se afla in veriga cu ridicata si in cea cu amanuntul; cu cat oferta se afla in zona contractului cu consumatorii, adica in reteaua comertului cu amanuntul, cu atat ea poate sa intre in directa relatie cu cererea manifestata pe piata.

In ceea ce priveste dispunerea teritoriala a ofertei, studiul de piata trebuie sa aiba ca obiect, cercetarea acesteia pe medii (urban, rural), pe judete, pe localitati, pe intreprinderi, pe tipuri de unitati etc.

Numai pe baza unui astfel de studiu se poate aprecia, cu multa precizie, procesul de folosire a fondului de marfa, utilizarea aparatului comercial, gradul de satisfacere a cererii populatiei.

Faptul ca, oferta de marfuri este localizata intr-un anumit punct al aparatului comercial sau intr-o anumita zona teritoriala, aceasta imbracand forma stocului de marfuri, face ca, informatiile si metodele de utilizare a lor sa fie similare cu cle examinate in cazul cercetarii stocurilor de marfuri.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2171
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved