Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


UTILIZAREA CANALELOR MEDIA IN CAMPANIILE PUBLICITARE

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micUTILIZAREA CANALELOR MEDIA IN

CAMPANIILE PUBLICITAREUTILIZAREA CANALELOR MEDIA IN

CAMPANIILE PUBLICITARE

INTRODUCERE

In zilele noastre ne confruntam cu publicitatea aproape in orice loc. Mai mult sau mai putin fiecare lucru poate fi promovat si pare practic imposibil sa-ti scape sau sa poata fi ignorat. Principalele locatii unde publicitatea traditionala poate fi intalnita sunt presa scrisa, televiziunea si radioul. Insa, cateodata prezenta neasteptata a publicitatii poate sa ne atraga atentia prin amplasarea sa pe obiecte ce nu au ca functie primara aceea de instrumente publicitare. Exista sacose, baloane cu aer cald, tichete si vouchere, carucioare de cumparaturi, autobuze si trenuri apartinand sectorului public ce poarta inscriptionate mesaje promotionale.

In vechea civilizatie romana sau greaca, publicitatea vorbita, era o institutie recunoscuta, asa numitii strigatori erau angajati de catre comercianti pentru a lauda prin strigate anumite bunuri si chiar pentru a imprastia vestea despre anumite stiri locale. Acest tip de publicitate a fost folosit inca de pe atunci si continua sa existe prin intermediul vanzatorilor ambulantii care transmit pe cale orala mesajul.

Abordarea acestei teme vine ca raspuns a cantitatii enorme de informatii pe care le primesc zilnic, din surse precum televiziunea, internetul, presa scrisa si de ce nu radioul. In incercarea de a descoperi care dintre aceste medii de comunicare este potrivit pentru o campanie publicitara am realizat ca fiecare prezinta avantaje si dezavantaje demne de luat in considerare. Nu exista un canal media perfect, insa in realizarea unui mix de comunicare, fiecare dintre cele enumerate mai sus poate aduce un aport substantial, daca sunt folosite corect.

Eseul este structurat in trei parti. Prima parte cuprinde elemente teoretice si istorice cu privire la momentul in care a aparut si s-a dezvoltat televiziunea, radioul si Internetul, iar cea de-a doua parte este necesara pentru a aprofunda notiuni legate de fiecare canal media in parte, urmate de exemple ale campaniilor publicitare ce s-au folosit de acestea. Partea a III-a vine ca o concluzie, aici fiind prezentate atat plusurile cat si minusurile generate de utilizarea canalelor de catre anuntatori.

PARTEA I APARITIA CANALELOR MEDIA

1920 este anul in care intreaga industrie de publicitate cunoaste o transformare majora din punctul de vedere al practicii. Acesta este momentul in care agentiile incep sa dezvolte strategii de marketing si copywriting, de asemenea sunt efectuate studii de piata si studii demografice pentru a putea ajunge mai bine la consumatorii tinta. Televiziunea apare inca din anii 40, insa datorita preturilor ridicate si numarului limitat de canale ea nu s-a impus imediat, 10 ani mai tarziu insa reuseste sa surclaseaze radioul.

O data cu aparitia calculatorului, s-a dezvoltat si o intreaga industrie de obiecte promotionale legate de acestea. In 1990 industria digitala a transformat industria outdoor. Panourile publicitare care pana atunci erau pictate manual, incep sa fie tiparite cu ajutorul calculatorului. In 1995 este inventat Word Wide Web-ul de Tim Berners, iar publicitatea online isi face aparitia intr-un mod semnificativ, cat despre cele mai multe standarde, norme si politici, ele au fost stabilite in ultimii 2 ani, cand internetul a devenit un principal mod de comunicare si de incheiare a unor contracte.

Situatia actuala media e caracterizata de o supraincarcare cu informatii. Aceasta cantitate de informatii distribuita audientei, sub forma de publicitate, este cuprinzatoare si dispune de o acoperire larga astfel devenind imposibil de o a acapara pe toata, consecvent doar o mica parte este procesata. Publicitate este definita de Philip Kotler ca fiind orice forma platita de prezentare si promovare impersonala a ideilor, bunurilor sau serviciilor prin mijloace de informare in masa de catre un sponsor bine precizat [1].

Canalele media reprezinta unealta care duce mesajul (publicitatea) de la anuntator la receptorii tinta. El include modalitatile, metodele care fac posibila comunicarea cu receptorii, si se refera la canalele de comunicare care transporta mesajul de la cel ce il trimite spre cel care il primeste. Printre aceste canale se numara radioul, televiziunea, presa scrisa, afisajul, mijloacele telematice. Iata cateva puncte de vedere:

George E. Belch Media se refera la canalele de comunicatie non-personale care poarta mesajul, fara contactul interpersonal, intre cel ce il trimite si cel ce il primeste.

Philip Kotler canalele de comunicatie prin care mesajul se muta de la cel ce il trimite la cel ce il primeste este intitulat media.

PARTEA II PRINCIPALELE CANALE MEDIA UTILIZATE IN CAMPANIA PUBLICITARA

Exista astfel numeroase posibilitati legate de locul si momentul aparitiei mesajelor, insa pentru a avea succes, trebuie sa alegi acele canale care corespund cel mai bine obiectivelor, care sa se incadreze in limitele bugetului si care se potrivesc publicului-tinta. Atunci cand se face aceasta alegere trebuie de asemenea sa se caute niste canale eficiente si mai putin aglomerate, incercand sa se apeleze la o abordare integrata.

Cuvantul media poate fi divizat in doua tipuri : scrisa si electronica. Cea scrisa include reviste, ziare, in timp ce electronic media acopera: radioul, televiziunea si internetul. Alte tipuri media sunt greu de catalogat. Printurile outdoor sunt incadrate de multi ca tip media nontraditional, alternativ sau ambiental. In cele ce urmeaza vor fi prezentate principalele canale media, pe care anuntatori le folosesc atunci cand intocmesc un plan media.

Ziarele si revistele

Ziarele sunt cumparate in primul rand pentru valoarea informatiilor, acestea pot fi nationale, locale, saptamanale sau zilnice, de asemenea pot fi publicate intr-o multitudine de limbi. Un numar mare de ziare sunt publicate in diverse limbaje regionale. Astfel ziarele devin o componenta importanta a mixului media al oricarui anuntator, acestea acordandu-le o imensa putere de penetrare pe piata locala, reprezentand vocea comunitatii.

In cadrul institutiilor administrative ale statului unul dintre scopurile relatiilor publice se refera la imbunatatirea relatiilor cu presa. De aceea astfel de institutii colaboreaza primordial in cadrul campaniilor de promovare sau de informare cu ziarele, oferind informatii sub forma comunicatelor de presa. Agentia de Plati si Inteventie pentru Agricultura ofera astfel de comunicate in mod regulat presei, informand si promovand in randul cetatenilor programele sale .

Si in ceea ce priveste desfasurarea campaniei electorala, foarte multi bani, sunt investiti in publicitatea prin intermediul presei scrise. Avand ca sursa Institutul pentru Politici Publice se constata ca pentru alegerile din 2008, candidatii la Primaria Generala si la Primariile de sector au cheltuit doar 886.200 de euro pentru publicitatea in presa scrisa. Printre cele mai scumpe campanii din presa scrisa de pana acum sunt cea a lui Vasile Blaga (PD - L) - 281.866 euro si Razvan Murgeanu (PD-L) - 183.955 euro .

Revistele reprezinta o alta forma a presei scrise. Campaniile publicitare ce utilizeaza acest canal se pot orienta in functie de frecventa aparitiei lor, acestea fiind publicate periodic, la un interval regulat, lunar, semestrial, anual etc, sau in functie de profilul revistelor, ce pot fi educative, informationale si de entertaiment.

Televiziunea

Televiziunea poate fi definita ca un ansamblu de principii, metode si tehnici utilizate pentru transmiterea electrica pe un canal de comunicatie a imaginilor in miscare. Ca si radioul, televiziunea este este o inventie a perioadei interbelice, desi primele principii au inceput sa se studieze din secolul al XIX-lea.

Locul televiziunii este bine definit in peisajul mijloacelor de informare in masa si a avut efecte majore asupra altor modalitatii de transmitere a informatiei cat si implicit asupra telespectatorilor.

Reclamele Tv au cunoscut o continua dezvoltare, reusind sa ofere o combinatie de imagini, sunete si miscare. Exista practic o dimensiune importanta ce trebuie constituita drept avantaj pentru acest mediu de comunicatie: dimensiunea video, dimensiune ce o deosebeste de medii precum presa scrisa sau radioul. Cel mai important atribut video este faptul ca poate sa alature simultan atat imaginile in miscare cat si informatiile audio. Daca se doreste, informatiile, pot de asemenea sa fie trimise in timp real sau imediat dupa inregistrare.

Riso Scotti, specialistul european al orezului cu peste 100 de ani de experienta in domeniu, a inceput din 2005 cultivarea, prelucrarea si comercializarea orezului in Romania, iar in 2006 a lansat o noua gama de orez Bob cu Bob prin intermediul unei campanii publicitare TV desfasurata in lunile februarie, martie, aprilie, prin intermediul a doua spoturi de 15 si 30 ce au fost difuzate pe posturile: ANTENA 1, ACASA si PRO TV cu o frecventa de 600 de difuzari din care 45% in prime time .

Radioul

Mesajul publicitar este transformat in vorbe rostite in cazul radiolui. O data cu cresterea popularitatii televiziunii, radioul a cunoscut o scadere, insa isi pastreaza interesul atunci cand este vorba despre zonele rurale.

Radioul este un vehicul media exceptional, mai ales daca exista deja o imagine a produsului/serviciului sau companiei intiparita corect in mintea publicului tinta, acel awareness sau gradul de recunoastere al brand-ului. Radioul este mai ieftin si mai ales detine suprematia in categoria 'mediilor de dimineata'. El nu face altceva decat sa stabileasca in mintea oamenilor secventa de care au nevoie pentru a porni confruntarea cu o noua zi.

In Romania printre cei mai importanti clienti ei radioului se numara retele de hipermarket, deoarece acest tip de canal media isi dovedeste eficienta in anuntarea unei promotii. El permite schimbarea mesajelor intr-un timp foarte scurt si cu un cost de productie scazut. Spre exemplu tarifele, pe care le gasim in oferta publicitara pe care o pune la dispozitie Radio Timisoara, variaza in functie de tipul campaniilor publicitare, cele legate de agricultura, invatamant si cultura beneficiaza de reduceri de pana la 30%, iar cele destinate promovarii publicatiilor cu caracter stiintific sau literar artistic ale autorilor romani de pana la 75%. Costul unui spot publicitar cu o durata de pana in 30 de secunde variaza intre 30 si 200 de euro, in functie de orele de audienta. Daca se doreste realizarea unui reportaj publicitar, pe langa grila stabilita se mai adauga un plus de 10 100 de euro .

Outdoor Media

Outdoor Media se refera la publicitatea facuta in general pe marginea soselelor sub forma panourilor luminoase, posterelor, bannerelor si a picturilor pe pereti. Este destinata publicului aflat in miscare si aduce avantajul de a reaminti frecvent oamenilor despre produsul sau serviciul anuntatorului. Printre produsele sau serviciile ce benficiaza de promovare de tip outdoor se numara

: tigari, bauturi, telefoane mobile, automobile, hotelurile, filme etc.

Mesajul in cazul publicitatii outdoor trebuie sa fie scurt, concis, lizibil, scris cu litere bolduite, atractiv. Ele trebuiesc plasate in puncte, locuri de unde sa poata fi observate de un numar cat mai mare de potentiali cumparatori, ca de exemplu: statiile de autobuz, pietele aglomerate, pe marginea strazilor aglomerate.

In 2008 Radio Romania investeste 200.000 de euro, pentru a lansa o campanie outdoor de promovare a noii identitati vizuale a Societatii Romane de Radiodifuziune. Aceasta campanie consta in colarea troleelor, tramvaielor si statiilor de autobuz din noua orase ale tarii. Campania se desfasoara pe parcursul a sase luni, urmand sa fie finalizata in luna decembrie. Acesta campanie doreste sa comunice implinirea celor 80 de ani de la infiintarea Radioului Public, si de promovare a noului logo al corporatiei 'Radio Romania, de 80 de ani vorbim serios '.

Internetul

In prezent internetul a provocat si continua sa provoace imense schimbari in modul de desfasurare a activitatii economice si sociale, schimbarile provocate fiind comparabile cu cele provocate de procesul de tranzitie de la economia agrara la economia industriala . Considerat de multi drept cel mai important canal de comunicatie media dupa televiziune, internetul face parte din categoria factorilor care impun modificarea, reformularea si adaptatea continua a modului de intelegere, teoretizare si practica a marketingului in actuala societate

Banca Comerciala Romana este una din institutiile care a decis sa apeleze la acesta modalitate de comunicare, decizia de a include acest canal in mixul de comunicare a venit ca urmare a analizei indicatorilor de eficienta pe segmentul tinta vizat. Potrivit reprezentantului BCR, acest mediu ofera beneficii suplimentare fata de mijloacele folosite pana acum in conditiile includerii intr-un mix de comunicare eficient. Intre principalele avantaje ale acestei modalitati de comunicare mentionez gradul ridicat de interactivitate cu segmentul tinta de clienti, posibilitati tehnice diverse in domeniul prezentarii informatiei (banner, interstitial, link-uri sponsorizate, newsletter, advertorial etc.), posibilitatea atingerii tintei cu precizie ridicata, eficienta din punct de vedere al costurilor', a precizat directorul BCR. El a spus ca site-urile au fost alese in functie de specificul campaniei (de lansare, promotionala, de imagine etc.) si de segmentul de public-tinta al acesteia.

Adina Rotileanu, marketing services manager ABN AMRO Romania, declara ca banca pe care o reprezinta a inceput activitatea pe Internet inca din 2004, la recomandarea agentiei de media; Atat campaniile anterioare, cat si testul mentionat au demonstrat ca alocarea unei parti din bugetul de media acestui mediu de comunicare ajuta la cresterea brand awarness pentru diverse produse ale bancii, dar cu conditia ca anumite detalii sa fie tratate cu foarte mare atentie. De pilda, campania Internet sa se desfasoare concomitent cu campania TV pentru acelasi produs. In acest fel se produce sinergia de care Internetul inca are nevoie pentru a declansa actiunea propriu-zisa a celui care este expus, respectiv dorinta de a cauta mai multe informatii despre produs pe site-ul bancii', a explicat Adina Rotileanu intr-o editie online a revistei Business Adviser .

PARTEA III - AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE CANALELOR MEDIA

In cadrul unei campanii promotionale, realizarea unei combinatii optime de medii si suporturi se face in functie de momentul difuzarii (data, orar), aceasta urmarind: atingerea numarului maxim de indivizi ai segmentului-tinta, realizarea unui impact optim asupra segmentului-tinta (valorizarea mesajului), repetitie adecvata per individ, costuri minime, in conditiile unui buget stabilit. Cum existenta unui public fragmentat, care are in fata vehicule mediatice mai specializate, face chiar mai dificil procesul de concepere a unui program de publicitate eficient[10].

Daca se tine cont de aceste coordonate atunci cand se intocmeste un plan media, atunci trebuie sa se ia in consideratie avantajele si dezavantajele aduse de fiecare canal de comunicare in parte. Astfel este bine stiut ca unul dintre avantajele ziarelor este larga acoperire de care dispune, fiind citite de un segment larg al populatiei, prin intermediul lor campania publicitara reuseste sa ajunga in toate colturile. Mesajul publicitar transmis beneficiaza de flexibilitatea acestui canal media, astfel el poate fi plasat pe prima sau pe ultima pagina, pe pagina de sport sau pe cea destinata afacerilor. Daca se doreste ca produsul sa beneficieze de publicitate intr-o anumita zona geografica atunci anuntatorul poate alege un ziar regional cu o maxima acoperire a zonei. Astfel campaniile publicitare la nivel local se folosesc doar de ziarele locale, in timp ce campaniile publicitare la nivel national apeleaza la ziarele nationale, reusind asa sa gestioneze mai bine bugetul si chiar sa evite anumite pierderi.

In ceea ce priveste hartia pe care este imprimat ziarul, acesta este de o calitate slaba, de asemenea si culorile sau imaginile folosite, iar durata de viata a ziarelor este scurta.

Asa cum sutine si Russel J.T., in cartea sa Manual de Publicitate, timpul petrecut cu cititul ziarului este mic, iar tempoul general este rapid, incitant si intim, ceea ce face dificil pentru anuntatori, sa-si faca remarcata campania. Publicitatea prin intermediul ziarelor sufera de limitele presei scrise: publicitatea nu poate beneficia de efect audio, emotiile fiind astfel greu de redat, iar efectul video, de care este nevoie atunci cand se doreste a face o demonstratie video, nu poate fi oferit.

Campaniile publicitare, ce se pot folosi de acest canal de comunicare, sunt de natura informativa dar nu si persuasiva.

Atunci cand o campanie publicitara vrea sa foloseasca drept canal de comunicare revistele, trebuie sa cunoasca , particularitatile acestui mediu. Acest gen de publicitate este extrem de selectiv astfel poate sa ajunga mai usor la segmentul tinta. In momentul in care un consumator achizitioneaza o revista cunoaste dinainte profilul acesteia, si ceea ce urmeaza sa gaseasca in acea revista. Tinand cont de aceste lucruri, anuntatorul va alege sa publice printul intr-o revista ce se adreseaza unui segment asemanator.

In comparatie cu ziarele, durata de viata a unei reviste este mai lunga, pentru ca acestea sunt in general citite dea lungul catorva zile, saptamani sau chiar luni, uni pastrandu-le mult mai mult timp. De asemenea revistele sunt imprimate pe o hartie de o calitate superioara, folosindu-se de o gama coloristica si un design excelent, asadar reclamele publicate in reviste sunt mult mai atractive.

Campania publicitara ce se foloseste de reviste are drept limite timpul destul de indelungat pentru prelucrarea mesajului ce se doreste a fi transmis. Primele pagini ale revistelor sunt de obicei rezervate cu trei lunii inainte, astfel mesajul nu este comunicat rapid receptorilor. Revistele din ziua de azi sunt supraincarcate cu publicitate, ceea ce va face dificila observarea si atentia acordata fiecarei reclame in parte.

Se cunoaste destul de bine impact puternic pe care televiziunea il are. Efectul audio-vizual al publicitatii TV ramane bine stabilit in mintea receptorilor. O data cu cresterea retelei de cablu, a programelor satelit , a programelor ce sunt difuzate 24 din 24 de ore a crescut si numarul vizionarilor de publicitate, asadar tot mai mare este segmentul acoperit de acestea. Publicitatea emotionala poate fi descrisa mult mai bine prin intermediul televiziunii. Prin folosirea unor metodele atractive, melodii placute si a efectului audio-video, publicitatea TV a devenit mult mai impresionanta si persuasiva.

Limitele acestui canal media, atunci cand vine vorba de intocmirea unui plan, sunt pe masura beneficiilor pe care acest mediu le aduce campaniei publicitare. Canalele Tv taxeaza scump chiar si pentru difuzarea unui spot publicitar de cateva secunde, producerea unei reclame TV este un proces ce se desfasoara pe o durata indelungata de timp astfel comunicarea rapida este imposibila, iar mesajele detaliate nu vor putea fi trasmise prin intermediul acestui canal de comunicatie.

In ziua de azi nenumarate reclame sunt distribuite pe televizor astfel este redusa atentia receptorilor, ei nereusind sa urmareasca fiecare reclama in parte.

Radioul reprezinta o modalitate ieftina de difuzare a publicitatii. Costurile percepute de posturile radio sunt scazute, astfel orice manufacturier isi poate permite promovarea produselor, serviciilor astfel. Radioul beneficiaza de o acoperire mare, este disponibil si clasei sarace, celor ce locuiesc in zona rurala sau in locuri in care celelalte canale de comunicatie patrund mai greu. Mesajele publicitare la radio se folosesc de cuvinte, sloganuri, sunete, muzica, acestea fiind usor de retinut comparativ cu presa scrisa.

Insa ascultatorii radio nu sunt in permanenta atenti la programele radio, in special datorita faptului ca desfasoara alte activitatii simultan, iar audienta radio este fragmentata datorita numarului mare de posturi existente pe piata.

In anexa nr.1 si anexa nr.2 sunt prezentate sub forma de tabel veniturile realizate din publicitate, cat si tarifele percepute de presa scrisa, televiziunea si radioul din Romania.

Unul dintre motivele pentru care campaniile publicitare se folosesc de publicitatea outdoor este datorita faptului ca aceasta beneficiaza de o viata lunga. Ea reuseste sa acopere un segment larg si ofera selectivitate geografica. Campaniile publicitare cu un buget mic apeleaza la acest canal si datorita costurilor reduse, comparativ cu celelalte canale de comunicare si a flexibilitatii de care da dovada.

Datorita formatului destul de mare si al culorilor folosite, in tonuri luminoase, acest tip de publicitate reuseste sa capteze destul de usor atentia. Campania publicitara ce se foloseste de acest canal are rolul de a reaminti cumparatorului, despre produs sau serviciu, in momentul in care acesta este in drumul sau pentru a face o achizitie.

Mesajele detaliate nu pot fi oferite prin intermediul acestui canal de comunicatie, datorita faptului ca trecatorii observa prezenta panourilor doar pentru cateva secunde, iar cateodata prezenta acestor panouri poate deranja gospodariile, mai ales in situatia in care acestea sunt amplasate fara un acord prealabil. De asemenea ele pot distrage atentia soferilor de vehicule, ceea ce poate conduce la accidente.

Asa cum sustine si Philip Kotler, in cartea sa Marketing Insights from A to Z, nici o companie nu trebuie sa uite, ca indiferent de canalul media spre care isi directioneaza atentia, cea mai buna reclama este facuta de catre clientii satisfacuti .

BIBLIOGRAFIE

Cetina, I. Marketingul Serviciilor, Ed. Uranus, Bucuresti, 2003;

Kotler, Ph. Principiile Marketingului, Ed. Teora, Bucuresti, 1999;

Kotler, Ph. Marketing Insights from A to Z: 80 Concepts, Ed.John Wiley&Sons, 2003;

Orzan, Gh. - Cybermarketing, Ed. Uranus, Bucuresti, 2007;

Trehan, M. Trehan,R. Advertising and Sales Management , Ed. Economics & Management, 2005;

Russel, J.T. , Lane, W.R. - Manual de publicitate , Ed. Teora, Bucuresti,2002

RESURSE WEB

www.radiotimisoara.ro Radio Timisoara;

www.comunicatedepresa.ro Comunicate de Presa;

www.ipp.ro Institutul pentru Politici Publice;

www.apia.org.ro Agentia de Plati si Inteventie pentru Agricultura;

www.business-adviser.ro Revista Business Adviser;

ANEXE

ANEXA nr.1

Tab.1: Veniturile realizate din campaniile publicitare de catre canalele media in anul 2005

CANALE DE COMUNICARE

Mii Dolari

Televiziune

Radio

Presa Scrisa

Outdoor

Cinema

Internet

TOTAL

Sursa: The Initiative Special Report, 2005

ANEXA nr.2

Oferte publicitare in cadrul radiourilor, televiziunilor

si a presei scrise din Romania

I. Oferta publicitara Radio Timisoara

Tarife spoturi:

difuzare spot standard de 30 s - a se vedea grila de programe/rate-card

productie spot publicitar simplu (anunt publicitar pe fond muzical): 10

productie spot publicitar: 30-200 (in functie de complexitate)

Numar calupuri publicitare/ora: 1 - 3 (v. rate-card)

Durata unui spot publicitar: 10 - 60 secunde; durata unui calup publicitar: 0,25 - 3 (maxim 5) minute

Spoturile publicitare cu durata diferita de 30 sec. se factureaza la diviziuni de 5 secunde (valoarea cea mai apropiata).

Reduceri spoturi

è      pentru campanii publicitare legate de domeniul agricol, invatamant si cultura*

(75 % pentru promovarea publicatiilor cu caracter stiintific sau literar-artistic ale autorilor romani)

5% pentru plata in avans, intr-o singura transa, a unei sume de peste 5.000

de volum - se aplica in functie de suma neta investita de client in ultimul an in statii regionale si locale ale SRR (Radio Romania Regional):

peste

reducere

*tariful mediu, dupa aplicarea reducerilor, nu poate cobori sub 5/30secunde.

Anunturi publicitare citite:

orele la care se citesc, luni-vineri: AM 9:55, AM+FM 17:55 (5 minute)

tarifele (de difuzare):

o persoane juridice: 0,1/cuvant; reduceri pentru agricultura, invatamant, cultura si angajari - 0,7/cuvant [+TVA]

o persoane fizice: 2.000 lei (0,2 lei noi)/cuvant [TVA inclus]

gratuit: 1-3 anunturi-pereche [f(importanta)] pentru anunturi umanitare sau de animale/obiecte gasite sau 2 anunturi-pereche/ luna pentru pensionari

* =anunt difuzat dupa-amiaza + anunt difuzat in dimineata urmatoarei zile in care se transmit anunturi

Concursuri sponsorizate

Concursul nu poate avea intrebari care ar putea fi considerate publicitate sau publicitate mascata a firmei sau a produselor si serviciilor acesteia; conform Legii audiovizualului si deciziilor CNA, se specifica doar numele sponsorului, la inceputul si sfarsitul programului (mai multe date pot fi oferite, pentru premii de valori foarte mari, in cele minim 2 promo-uri difuzate intre emisiuni) .

Valoarea minima a premiului: 2

Intrebarile concursului se vor stabili de catre redactor, tematica putand fi sugerata de sponsor.

Durata: 0,5 - 4 minute

Structura concursului:

o    prezentare generala concurs

o    intrebare concurs

o    raspunsuri via telefon

o    anuntare castigator/reportare premiu

Premiile (exceptandu-le pe cele de dimensiuni reduse sau pe cele in bani) vor fi distribuite de catre firma/ reprezentantul local pe baza unor taloane care vor fi ridicate de la sediul Radio Timisoara.

Interviuri publicitare inregistrate sau citite - pentru difuzare (max. 1 data/interval de 2 ore, maxim 4 difuzari/saptamana, la ore diferite, in cadrul grupajelor publicitare): sub 1 minut se aplica tariful normal, iar pentru ceea ce depaseste, un sfert din acesta; pentru inregistrare in afara studioului (in Timisoara): 2 /minut, iar pentru fiecare minut de inregistrare/prelucrare in studio: 1. In afara orasului se adauga cheltuieli de transport.

Reportajul publicitar - tarifele si conditiile de la interviuri, plus 10 - 100 pentru scenariu (in functie de complexitate)

II .Oferta publicitara televiziune, radio, cotidian online Calarasi 1

Tarife practicate:

COTIDIAN-ON LINE

- reclama chenar (color) pentru cei care nu au site - prima pagina 4/4 =200euro/luna

- pentru cei care au site- prima pagina (chenar, 1 luna) =150euro/luna

- pentru link-1 luna =100euro

MICA PUBLICITATE

*persoane fizice - 1 euro/zi

- 5 euro/saptamana

*persoane juridice (angajari) - cu nominalizarea firmei-15 euro/saptamana

- fara nominalizarea firmei-8 euro/saptamana

RADIO-ON LINE

- Interviu publicitar (3 minute)=50 euro

- Emisiune promovare (10 minute)=100euro

TELEVIZIUNE-ON LINE

- Interviu emisiune (difuzata 1 saptamana, 3 minute)=100euro

- Emisiune (difuzata 1 saptamana, 10 minute)=250euro

VIDEO-CLIP:

Realizare video-clip in studioul Calarasi 1 pot fi realizate video-clipuri sau spatii video, inclusiv filme documentare. Video-clipurile pot cuprinde:

- prezentare /popularizare /publicitate

- piesa muzicala

- video-clip electoral

Cost total (productie video-clip)=450euro

Pentru video-clip realizat in studioul Calarasi 1 postarea si difuzarea sunt gratuite, timp de 3 luni.

DIFUZARE VIDEOCLIP:

- 1 zi-5 euro

- 1 saptamana-35 euro

- 1 luna-90 euro

ABONAMENT LUNAR:

Chenar publicitar, interviu lunar, introducere in stiri a evenimentelor firmei (o

luna-4 aparitii), felicitari la aniversarile angajatilor=250euroKotler, Ph. Principiile Marketingului, Ed. Teora, Bucuresti, 1999, p.849

Trehan, M. Trehan,R. Advertising and Sales Management , Ed. Economics & Manangement, 2005,p.128

www.apia.org.ro

www.ipp.ro

www.comunicatedepresa.ro

www.radiotimisoara.ro

Cetina, I. Marketingul Serviciilor, Ed. Uranus, Bucuresti, 2003, p.199

Orzan, Gh., Cybermarketing, Ed. Uranus, Bucuresti, 2007, p.8

www.business-adviser.ro

Russel, J.T. , Lane, W.R. - Manual de publicitate , Ed. Teora, Bucuresti,2002, p.223

Russel, J.T. , Lane, W.R. - op.cit., p.12

Kotler,P. Marketing Insights from A to Z , Ed. Business&Economics, 2003,p.3Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4017
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved