Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA PENTRU VANZATORI SI GESTIONARI IN DEPOZITE DE MATERIALE DE CONSTRUCTII

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai mic


INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA

PENTRU

VANZATORI SI GESTIONARI

IN DEPOZITE DE MATERIALE DE CONSTRUCTII

CONTINUT

Instructiunile proprii pentru gestionari si vanzatori cuprind masuri necesare pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a personalului care desfasoara diverse activitati comerciale in cadrul S.C.

SCOP

Prevederile prezentelor instructiuni au ca scop diminuarea sau eliminarea riscurilor specifice in activitatea de comert cu materiale de constructii si desfasurarea proceselor de munca in conditii de securitate si sanatate in munca.

DOMENIUL DE APLICARE

Prevederile prezentelor instructiuni proprii se aplica angajatilor care desfasoara activitati de comert la toate punctele de lucru la S.C

INCADRAREA SI REPARTIZAREA PERSONALULUI

La locurile de munca in care se desfasoara activitati comerciale vor fi repartizate numai persoane care cunosc echipamentele tehnice, instalatiile si procedeele de lucru, au calificarea si autorizarea necesara si au fost instruite din punctual de vedere al protectiei muncii.

(1) La efectuarea activitatilor comerciale vor fi repartizati numai lucratori care corespund controlului medical obligatoriu , conform reglementarilor Ministerului Sanatatii.

(2) In functie de specificul activitatii comerciale, se interzice lucrul in cadrul acestei activitati al persoanelor care prezinta diverse afectiuni, constatate la controlul medical si care constituie contraindicatii pentru desfasurarea activitatii in conditii de protectie.

(3) Controlul medical periodic este obligatoriu si se desfasoara potrivit prevederilor Ministerului Sanatatii.

DOTAREA CU ECHIPAMENT DE PROTECTIE

Salariatii care desfasoara activitati de comert vor fi dotati cu :

salopete sau halat;

manusi de protectie;

pantofi cu bombeu metallic ( unde este cazul);

La terminarea lucrului echipamentul de protectie va fi depus in vestiare special amenajate.

Echipamentul individual va asigura protectia impotriva tuturor riscurilor existente la locul de munca.

ORAGNIZAREA LOCULUI DE MUNCA SI A ACTIVITATILOR

Toate caile de acces ale spatiilor de lucru vor fi mentinute in stare de curatenie , libere de orice obstacol si vor fi marcate vizibil, pentru a se evita expunerea salariatilor la accidente. Caile de acces vor fi nivelate , podite sau pavate si amenajate in vederea scurgerii apei . Iarna, caile de acces vor fi curatate de zapada si presarate cu materiale antiderapante (nisip, sare, rumegus, etc)

Pentru autovehicule vor fi prevazute drumuri sau spatii de intoarcere cu o raza de curbura care sa permita manevre nepericuloase.Atunci cand nu exista spatii de intoarcere, manevrele se vor face prin pilotaj. Pe caile de circulatie ale autovehiculelor , vor fi amplasate, la loc vizibil, placute cu semnele de circulatie.

Diversele marfuri vor fi depozitate in spatii distincte, special amenajate, in functie de natura marfii.

In spatiile de lucru se va asigura un iluminat corespunzator (natural, artificial sau mixt).

Pe timp de noapte se va asigura un iluminat corespunzator al cailor de acces din spatiile de lucru: rampe de incarcare – descarcare a marfurilor , depozite, etc.

In cazul muncii in aer liber se vor lua masuri care sa previna racirea sau incalzirea salariatilor, prin intreruperi periodice ale activitatii, a caror durata si frecventa vor fi conform propunerilor conducerii unitatii. De asemenea, se vor amenaja spatii fixes au mobile pentru protejarea salariatilor impotriva conditiilor meteorologice nefavorabile.

Aparatele de casa vor fi amplasate in asa fel incat salariatii care le deservesc sa fie feriti de curenti de aer ce s-ar putea produce la deschiderea usilor.

Pentru asezarea si manipularea marfurilor din rafturi , spatiile comerciale vor fi dotate cu scari simple sau duble care vor fi prevazute cu dispozitive de prindere in partea superioara si placi de cauciuc in partea inferioara (pentru scarile simple) iar cele duble cu lant de siguranta si placi de cauciuc pe partea inferioara.

Mobilierul commercial va fi amplasat astfel incat sa se obtina o stabilitate corespunzatoare . Rafturile se vor prinde de pereti prin dispozitive speciale de prindere. Periodic se va verifica orizontalitatea rafturilor.

Geamurile si piesele de crystal sau semicristal din componenta mobilierului vor fi intregi , fara sparturi , crapaturi sau bucati lipsa. Marginile acestora trebuie sa fie slefuite, fara portiuni taioase sau zgrunturoase.Orice element de mobilier va fi finisat corespunzator, pentru a nu provoca accidente la manipularea marfii.

PROTECTIA IMPOTRIVA ELECTROCUTARII

Echipamentele si utilajele actionate electric vor fi protejate prin carcase, aparatori , etc, astfel incat elementele aflate normal sub tensiune sa nu poata fi atinse.

Cablurile electrice vor fi pozate corespunzator si protejate impotriva deteriorarilor mecanice, termice, chimice, etc.

Se interzice deschiderea carcaselor , capacelor, aparatorilor etc. la echipamentele aflate sub tensiune.

Toate reparatiile , reglajele sau alte interventii asupra instalatiilor electrice se vor efectua numai dupa intreruperea alimentarii cu energie electrica si numai de catre electricienii de intretinere, instruiti corespunzator si autorizati. In zona de lucru , vor fi montate, la loc vizibil, tablite avertizoare de interdictie.

Spalarea si curatirea utilajelor comerciale, la terminarea lucrului , se vor efectua numai dupa intreruperea alimentarii cu energie electrica a acestora.

Se interzice lucrul la masinile de birou cand acestea au capacele demontate.

Dupa terminarea lucrului , masinile de birou vor fi scoase de sub tensiune.

Prizele de alimentare vor fi tip “Schuco” cu legatura de protectie la priza de pamant.

Se interzice lucrul la masinile de birou actionate electric , cu mainile umede sau murdare de grasime.

Pentru blocarea masinilor de birou, se va proceda la scoaterea lor de sub tensiune , iar pentru interventie, va fi solicitat mecanicul de intretinere.

8 .DEPOZITAREA , MANIPULAREA SI SORTAREA MARFURILOR

Se interzice descarcarea manuala a tiglelor din vagoane; acestea vor fi descarcate cu mijloace adecvate.

Stivuirea tiglei se va face in randuri suprapuse de maximum 4-5 randuri. La capatele randului se vor construe “picioare” de tigle asezate pe latime, pe toata inaltimea stivei, pentru asigurarea stabilitatii acesteia.

Caramizile vor fi depozitate pe teren neted si situate la o distanta de cel putin 2,5 m de caile de acces, in stive regulate Aceleasi prevederi vor fi respectate si la asezarea si depozitarea sacilor cu ciment, var, ipsos, etc.

Cartonul asfaltat va fi depozitat in magazii sau soproane, ferit de soare, umezeala sau caldura.

Varul va fi descarcat si manipulate numai cu mijloace adecvate.

Se interzice manipularea materialelor de constructii pulverulente (var, ciment, ipsos, etc) prin aruncare. Gramezile de materiale de constructii pulverulente vor fi amplasate la o distanta de cel putin 2 m de calea ferata sau de caile de acces ale autovehiculelor.

La transportul , manipularea si depozitarea marfurilor cu ajutorul motostivuitorului vor fi folosite numai utilajele autorizate ISCIR.

Deservirea motostivuitorului va fi asigurata numai de personal calificat si autorizat in acest scop.

Se interzice functionarea motostivuitorului daca dispozitivele de siguranta nu sunt in stare de functiune sau nu indeplinesc conditiile tehnice prescrise.

Se interzice orice modificare sau blocare a dispozitivelor de comanda si siguranta ale motostivuitorului, ceea c ear impiedica supravegherea automata a comenzilor.

Inaintea oricaror comenzi sau deplasari ale motostivuitorului personalul de deservire este obligate sa avertizeze sonor (sonerie, claxon) pentru a impiedica producerea unor accidente.

Se interzice manevrarea sarcinilor cu forme neregulate care nu au o pozitie stabile pe platforma motostivuitorului.

Zona de lucru a motostivuitorului trabuie sa ofere vizibilitate corespunzatoare (fara fum , vapori, obiecte cazute pe calea de rulare .

Manevrele de ridicare – coborare a sarcinilor se vor efectua in asa fel incat sa fie prevenita lovirea sau agatarea rafturilor pentru marfuri.

La circulatia motostivuitoarelor vor fi respectate urmatoarele prevederi:

- transportul persoanelor pe utilaj este interzisa;

- adaptarea vitezei utilajului se va face in functie de starea cailor de acces;- pozitia incarcaturii va fi urmarita pe toata durata transportului ;

- deplasarea utilajului cu furcile indreptate spre spatele sensului de miscare, sa se faca numai atunci cand vizibilitatea este redusa datorita volumului mare al incarcaturii sau in cazul circulatiei utilajului pe pante cu o inclinatie mai mare de 300 ;

- semnalizarea schimbarii directie de miscare ;

- conducerea transpaletei se va face numai de la sol;

- la trecerea pe langa obstacole, conducatorul utilajului este obligate sa asigure o distanta de cel putin 0,5 m fata de acestea;

- respectarea regulilor de circulatie;

- folosirea utilajului in aer liber este interzisa, atunci cand conditiile meteorologice sunt nefavorabile;

La depozitarea ambalajelor, transportul acestora se va efectua cu carucioare cu platforma.

9. COMERCIALIZAREA MARFURILOR

Conducerea UNITATII va lua masuri de organizare a locului de munca si a activitatilor , in asa fel incat sa fie evitat producerea accidentelor de munca.

In acest scop, in magazinele cu vanzare clasica , marfurile vor fi asezate astfel :

la un nivel situat intre 50 si 180 cm inaltime de la podea, pe o lungime de 150-165 cm;

sub 50 cm inaltime se vor aseza atocurile de rezerva, iar pe partile laterale, marfurile care se manipuleaza mai rar;

cantarele se vor aseza in centrul locului de munca , iar uneltele si sculele destinate vanzarii marfurilor in dreapta vanzatorului;

Curatenia in magazine va fi efectuata numai in timpul pauzelor sau la sfarsitul programului de lucru, cand unitatea va fi inchisa.

Marfurile vor fi asezate intotdeauna, pe sortimente in acelasi loc, in functie de natural or, in asa fel incat sa fie evitate miscarile inutile, aglomerarea cailor de acces si producerea accidentelor.

Asezarea si manipularea marfurilor in/si din rafturile situate la inaltime, se vor executa cu ajutorul scarilor simple sau duble prevazute cu dispozitive de preindere si fixare.

Se interzice , pentru efectuarea operatiilor mentionate, folosirea butoaielor, scaunelor, lazilor, pachetelor sau a altor obiecte de improvizatie;

Marfurile vor fi asezate in rafturi si pe gondola, in asa fel incat acesteasa nu depaseasca marginile mobilierului

La desfasurarea activitatilor de comert vor fi repartizati numai salariati instruiti in acest scop; prin procesul de instruire salariatii vor primi informatii privind :

procedeele tehnice de descarcare – incarcare si transport ale marfurilor;

utilajele folosite;

locul de depozitare a marfurilor in depozite;

Spatiile de lucru vor fi dotate cu mijloace manuale sau de mica mecanizare (lize), pentru transportul marfurilor.

Latransportul manual se vor respecta urmatoarele prevederi :

normele specifice de protectia muncii pentru manipularea, transportul prin purtare si cu mijloace nemecanizate si depozitarea materialelor, privind dimensiunile spatiilor de manevra;

caile de acces vor fi amenajate astfel incat se permita circulatia in ambele sensuri;

toate caile de acces vor fi nivelate, libere de orice obstacol si illuminate;

intre utilaje si stivelede marfuri , latimea cailor de acces va fi cel putin 1 m.

Conducatorul formatiei de lucru va verifica modul de prindere a marfurilor purtate manual sau cu ajutorul uneltelor.

Uneltele folosite pentru manipularea marfurilor (parghii, odgoane, carlige, etc), precum si mijloacele ajutatoare (targi, carucioare, etc) vor fi verificate inainte de inceperea operatiilor si vor avea forma si rezistenta corespunzatoare, in functie de greutatea marfurilor. La transportul si manipularea marfurilor se interzice utilizarea uneltelor uzate, deteriorate sau a celor improvizate.

Daca marfa de transportat urmeaza a fi purtata pe umar, operatie la care vor fi utilizati mai multi salariati, aceasta va fi asezata pe acelasi umar de catre tori salariatii participanti la operatie, iar ridicarea si coborarea ei se vor face in acelasi timp, la comanda conducatorului formatiei de lucru; in timpul deplasarii, salariatii vor pastra aceeasi cadenta;

La descarcarea materialelor din vagoanele de cale ferata, precum si la depozitarea materialelor langa calea ferata, distanta de la sina la baza stivei sau gramezii de marfuri va fi de cel putin 2 m.

Marfurile cu forme geometrice regulate, precum si cele ambalate in lazi, saci si baloturi care contin substante inflamabile, caustice sau corozive vor fi asezate in stive cu randuri intretesute.Inaltimea stivei nu va depasi de 1,5 m ori latimea bazei.

INTOCMIT

Responsabil S.S.S.M.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6901
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site