Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


CARACTERISTICILE CONFLICTELOR DE MUNCA

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micCARACTERISTICILE CONFLICTELOR DE MUNCAConflictele de munca sunt neintelegeri dintre salariati si unitatile la care sunt incadrati cu privire la interesele avand caracter profesional, social sau economic ori la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca si reprezinta un dezacord intervenit intre partenerii sociali in relatiile de munca. Conflictele de interese fac referire la interesele avand caracter profesional, social sau economic ale salariatilor si au ca obiect stabilirea conditiilor de munca prin negocierea contractelor colective de munca.  Acele conflicte de drepturi au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi sau din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca. Jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca privind incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale sau, dupa caz, colective de munca, precum si a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali.

Caracteristicile conflictelor de munca rezulta din modul in care legiuitorul defineste notiunea conflictelor de munca conform prevederilor articolului 3 ,din Legea 168/1999:

a)      Ne aflam in prezenta unui conflict de munca numai daca conflictul are loc intre salariati si unitatile la care sunt incadrati conform dispozitiilor articolului 2 din Legea 168/1999.Termenul de unitate desemneaza persoana fizica incadrata intr-o unitate in baza unui contract individual de munca.Contractul colectiv de munca la nivel national pe anul 2001-2002,prin termenul de unitate,desemneaza regiile autonome,corporatiile,societatile comerciale,alte organizatii,institutii publice ,asociatiile de orice fel si organele de stat.

b)     Sunt conflicte de munca numai cele care privesc interesele cu caracter social sau economic,precum si cele cu privire la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca.Ne referim la interesele care au legatura directa cu statutul persoanei incadrate in munca.[1]

Conflictul de interse se refera ,deci, numai la negocierea contractului colectiv de munca, nu la alte situatii.

Acest tip de conflict nu se poate desfasura pe perioada de valabilitate a unui contract colectiv de munca.

c)     Salariatii si unitatile au obligatia sa solutioneze conflictele de munca conform dispozitiilor legale.Pentru a fi in prezenta unui conflict de munca,acesta trebuie sa indeplineasca cele trei conditii mentionate mai sus,desi,nu orice litigiu dintre partenerii sociali poate constitui un conflict de munca.

d)     Se referea numai la interesele persoanelor care presteaza munca pe baza unui contract individual de munca.

"Conflictele de interese nu izvorasc din incalcarea unui drept deja existent.La momentul aparitiei lor, exista numai interesul ca prin negociere sa se consacre anumite drepturi in contractul individual de munca."

le intervin in faza precontractuala cu ocazia negocierii colective."

Conflictele care intervin intre angajati si angajatori in legatura cu inceperea,desfasurarea si incheierea negocierilor colective ,sunt conflicte de interese.

e)     Solutionarea conflictelor de interese se realizeaza numai in conditiile stabilite de Legea 168/1999.

Conflictele de interese sunt definite prin articolul 4 din Legea 168/1999,astfel:"Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractului colectiv de munca, sunt conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional,social sau economic al salariatilor".

Din sfera conflictelor de interese nu fac parte conflictele ce se nasc din negocierea si incheierea contractului individual de munca.Conflictele de interese pot fi deci,conflictele de drepturi.

Conflictele de drept pot fi atat individuale cat si colective si deci,se deosebesc de conflictele de interese care sunt numai colective.

Conflictele de drept sunt diferite de articlul 5 din Legea 168/1988,ca fiind :"Conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi sau din alte acte normative,precum si din contractul colectiv sau contractul individual de munca,sunt conflicte referitoare la drepturile salariatilor."Nu sunt incluse in sfera conflictelor de drepturi conflictele ce se nasc intre parti (unitati si persoane care presteaza munca) ,in baza conventiilor civile de prestatii servicii.

Contracte de administrare,de mandat etc., numai cele inzorate in baza contractului individual de munca.Celelalte conflicte se solutioneaza potrivit regulilor dreptului comun.Ibidem,p. 488.

Constantin Bratu,Reglementarea juridica si solutionarea conflictelor de munca, Editura ARTPRINT ,2005 ,p. 26.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1729
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved