Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


RESPECTUL - FACTOR DECISIV PENTRU ALEGEREA UNUI LOC DE MUNCA

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micRESPECTUL - FACTOR DECISIV PENTRU ALEGEREA UNUI LOC DE MUNCAToti specialistii care lucreaza in resurse umane par a fi ajuns la un accord: respectful devine tot mai important in asteptarile pe ca re le are un angajat fata de organizatia in care lucreaza. Toti lucram, ca angajati sau pe cont propriu si dorim sa fim respectati de cei din jur, mai cu seama de superiorii nostri. Dar este respectul pe care acestia ni-l ofera cel mai important pentru noi ? Se pare ca da.

Dupa multi ani anumite tensiuni intre angajati si patroni( unii dintre ei au inceput impreuna si nu au avut succes decat pe un drum netezit : angajatii nu-si mai diresc aceeasi casa ca fostii lor colegi de liceu care au reusit, dar vor sa fie respectati. Incep sa inteleaga ca nu toti pot avea aceleasi salarii, ca veniturile lor nu pot fi egale cu ale muncitorilor din occident, chiard aca firma este multinationala. Ei cer, in schimbul intelegerii lor si a unei munci de calitate, sa fie respectati Economistii ar replica ca ramane inca nerezolvata partea productivitatii. Le vom raspunde printr-o intrebare :   Cat din responsabilitatea unei productivitati inalte apartine angajatului ? 

Romanii sunt saraci. Tranzitia le-a luat siguranta locului de munca, a unui sistem sanitar la care aveau, cat de cat acces , sistemului educational careia ei ii trasferasera responsabilitatea educarii copiilor. Multi dintre ei stiu ca nu pot avea salarii mai mari. Ca nu sunt posibile decat ajustari treptate, in nici un caz potrivit unei masuri decente a nevoilor lor.

Suntem saraci. Dar vrem sa fim respectati Este acesta un semn de orgoliu nejustificat ? Sistemele de conducere ale companiilor din Romania considera ca cel

mai potrivit stil de a lucra cu angajatii este cel autoritar : prin forta, dispozitie discretionara si sanctiuni sefii nici nu-si dau seama ca sunt lipsiti de respect fata de angajati. De la mici ironii si refuzuri de comunicare pana la critica in delegarea de sarcini nepotrivite cu nivelul de calificare, toata paleta unei lipse de respect se manifesta fara ca ei sa recunoasca faptul ca nu-si trateaza bine subordonatii. In fond, nu le-au vorbit urat, le-au dat de munca si nu le-au taiat din salariu.

Una dintre dimensiunile investigate in mod obligatoriu intr-o analiza de resurse umane este cea a sistemului de  sanctiuni . Deseori clientul doreste elimninarea acestei dimensiuni de analiza, motivand ca nu exista un astfel de sistem. Parerea este diametral opusa : ei se simt penalizatio si recompensati. Dar mai degraba penalizati. Atunci cand gresesc primesc imediat penalizarea greselii. Atunci cand fac ceva bine, e normal sa faca. O data cu senzatia de lipsa de respect, confuzia creste atunci cand i se alatura si o mustrare verbala, care vine dupa un sir de lucruri bune incheiate cu o greseala :   Pentru sefu` n-a contat ce am facut toata saptamana, m-a certat pentru greseala de astazi.  Daca greseala lui mai este si impartita intre mai multi colegi, atunci toate premisele pentru a fi nedreptatit si nerespectat sunt create.

In replica redata mai sus este un verb care functioneaza ca un bun indicator pentru  respect :  a conta . Oamenii vor sa conteze pentru colegii lor, pentru echipa din care fac parte,pentru organizatie : vor sa li se recunoasca calitatea de membri ai unui intreg, calitate de care sunt deplin comstienti. Ei au inteles ca   a le fi bine la un loc de miunca  nu inseamna doar :   vin, muncesc, plec, imi iau leafa la sfarsit de luna  Atitudinea de respect a acestor oameni saraci nu inseamna ca au abandonat competitia cu economia de piata si nu mai vor salarii mari ci faptului ca mediul de lucru e mai important : vor schimba serviciul pentru aceiasi bani, uneori chiar mai putini, doar pentru atmosfera de care au nevoie : respectul celor din jur si respectul lor fata de ei insisi.

Cum pot iesi managerii din dilema : sunt sau nu sunt suficient de respectuos cu subordonatii mei ? In primul rand trebuie societatea convins aca un manager lipsit de respect pentru subordonatii sa nu este la fel de nerespectuos si cu sefii sai. Toate scoliule din lume ii invata pe viitorii manageri cum sa-si motiveze subordonatii, respectul aratat fiind unul din mijloace. Aici s-ar recomanda  exercitiul celuilalt  : sa incerce sa se puna in locul subordonatului sau. Si sa aplice proverbul romanesc :   Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face .Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1479
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved