Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

APARATUL URINAR

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micAPARATUL URINAR

Tot ceea ce asimileaza organismul uman in timpul metabolismului produce energie, iar ca rezultat se produc desee - produse care trebuiesc eliminate din organism. Pentru evacuarea acestor substante exista un sistem foarte complicat, care acumuleza substantele obtinute in timpul metabolismului si le elimina din organism sub forma de urina. Formarea urinei si evacuarea ei este un procedeu care implica un aparat special ce include doi rinichi si caile evacuatoare ale urinei: calicele, bazinele, uretrele si vezica urinara. Rinichii au forma unor boabe de fasole si sunt localizati de o parte si de alta a coloanei lombare.Fiecare rinichi este inconjurat de un strat celulo-adipos si este invelit de o capsula fibroasa inextensibila. Rinichii au o margine externa convexa si una interna concava, precum si doi poli: superior si inferior. Pe partea concava se afla hilul renal alcatuit din artera si vena renala, limfaticele, nervii si jonctiunea uretro-bazinetala. Rinichiul drept este situat ceva mai jos decat cel stang. Loja renala este limitata in sus de diafragm, in spate de ultimile doua coaste, dedesubtul lor de muschii si aponevrozele lombare, iar in fata de viscerele abdominale. In partea de jos loja renala este deschisa. Localizarea rinichilor explica de ce durerile au loc in regiunea lombara, abdominala sau pelviana.

Unitatea anatomica si fiziologica a rinichiului este nefronul alcatuit din polul vascular si polul urinar. Numarul nefronilor este de aproximativ doua milioane. Glomerulul - primul element al nefronului este alcatuit dintr-un ghem de capilare care rezulta din ramificatiile unei arteriole aferente, provenita din artera renala. Capilarele se reunesc, apoi formeaza o arteriola eferenta, care se capilarizeaza din nou in jurul primei portiuni a tubului urinifer. Arteriola eferenta se prezinta sub forma unui canal lung de 50 mm cu urmatoarele segmente: capsula Bowman, tubul contort distal si tubii colectori. Capsula Bowman are forma unei cupe care inconjoara glomerulul si este alcatuita din doua foite. Impreuna cu glomerulul pe care il contine, capsula Bowman poarta numele de corpusculul Malpighi.

Din tubii contorti distali, prin canalele colectoare si canalele comune care se deschid in papilele renale, trece urina formata in calice, si de aici in bazinet. Legatura bazinetelor cu vezica urinara - organ dotat cu o musculatura puternica - se efectueaza prin cele doua uretre. Traectul abdomino-pelvian al uretrelor explica posibilitatea compresiei acestora de catre fibroame, chisturi ovariene sau cancere recto-sigmoidiene. Uretra - canalul exterior al vezicii la femei are un traect foarte scurt in comparatie cu traectul barbatilor, care este lung si traverseaza prostata. Iata de ce cancerul de prostata provoaca dureri in intregul arbore urinar.

Rinichii formeaza in primul rand urina, prin care se elimina toxinele din organism. Formarea urinei se datoreaza unui mecanism complex de filtrare la nivelul de absorbtie si de secretie la nivelul tubilor. Prin filtrarea glomerulara se formeaza urina primitiva, care are compozitia plasmei, dar fara proteine, lipide si elemente figurate. Contine apa, glucoza, uree, acid uric si toti electrolitii sangelui. La nivelul tubilor, care absorb cea mai mare parte a filtratului glomerular se formeaza urina definitiva. La acest nivel se face o selectie: tubii reabsorb in totalitate, sau o mare parte din substantele utile si in cantitate mica substantele toxice.

Substantele utile sunt substante cu prag, care se elimina prin urina numai atunci cand concentratia lor in sange a depasit limita lor fiziologica. Substantele toxice sunt fara prag. Eliminarea lor se face imediat ce apar in sange. Apa este reabsorbita in proportie de 99%, glucoza in intregime (conditia este ca in sange sa existe mai putin de 1,60 g glucoza), iar sarurile in proportie de 98-99%. Substantele toxice se absorb in proportie mult mai mica (33% uree si 75 % acid uric).

In afara procesului de reabsorbtie rinichii au si proprietati secretorii, putand elimina si chiar secreta substante ca amoniacul, cu rol important de echilibru acido-bazic.

Procesul de formare a urinei include faza glomerulara, cand se formeaza urina primitiva, si faza tubulara, in care, prin absorbtie si secretie se formeaza urina definitiva.

Urina definitiva este formata de catre tubii distali, prin procesul de concentrare sub influenta hormonului retrohipofizar. Urina formata permanent - diureza (1,5 - 2,5 ml/min) se depoziteaza in vezica urinara, iar atunci cand se acumuleaza in cantitate de 250-300 ml se declanseaza mictiunea (golirea vezicii). Mictiunea este un act constient, iar deschiderea si inchiderea sfincterului vezical are un caracter voluntar.

Un alt rol important al rinichilor este mentinerea echilibrului acido-bazic prin eliminarea de acizi si crutarea bazelor, mentinand un PH de 7,35. Rinichii asigura mentinerea constanta a presiunii osmotice regland apa si diferiti electroliti. Secreta renina ce are functia de a mentine tensiunea arteriala constanta, elimina resturile de medicamente si ale altor substante toxice.

Astfel rinichii indeplinesc trei functii de baza: epurarea sanguina, mentinerea echilibrului osmotic si mentinerea ehcilibrului acido-bazic. Dezechilibrul acestor functii provoaca aparitia sindromului de insuficienta renala, urmata de aparitia comei uremice.

Cel mai des intalnite afectiuni ale tubului urinar sunt: tulburarile de mictiune, tulburarile in emisiunea urinii, piurita si hematuria, glomerulonefrite, pielonefrite, nefropatii acute si cronice, litiaza renala.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1627
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved