Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

BAILE OLANESTI- indicatii si contraindicatii terapeutice

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
TUBERCULOZA
Comportamentul instinctiv
Supravegherea pacientului tratat prin Dializa peritoneala
ADENOMUL PERIURETRAL - Tratament
Plasmafereza
DISPEPSIE - TRATAMENT
INTOXICATIE CU IOD - TRATAMENT
NURSING CHIRURGICAL
HORMONI - UNITATEA HIPOTALAMO-HIPOFIZARA: HIPOTALAMUS si HIPOFIZA
TARSUL


BAILE OLANESTI- indicatii si contraindicatii terapeutice
Statiunea Baile Olanesti, perla a statiunilor valcene este situata in N E Olteniei, jud.Valcea in depresiunea Getica de la poalele Carpatilor Meridionali la o distanta de 18 km de Rm. Valcea la o altitudine de 450 m intr-o zona colinara cu paduri de foioase, avand un climat sedativ de crutare si bogate resurse hidrominerale.

Zestrea statiunii Baile Olanesti consta in imbinarea in mod armonios a mai multor factori naturali de cura, si anume: factorul climatic, relieful variat si peisagistica si factorul hidromineral. Bioclimatul sedativ indiferent (de crutare) este benefic, atat pentru varstnici, cat si pentru cei cu tare organice (bolnavi).

Factorul hidromineral consta in cele peste 35 surse hidrominerale (30 izvoare si 5 sonde ), acestea dand posibilitatea tratarii la Olanesti a unei palete largi de afectiuni.

Caracteristicile fizico chimice a surselor hidrominerale din statiune o da prezenta hidrogenului sulfurat, atribuind acestor izvoare calitatea de ape sulfuroase mixte cu o mineralizare foarte variata: oligominerale, hipotone, izotone, hipertone, mezotermale.

Primele informatii despre apele minerale de la Olanesti dateaza din 1760, fiind analizate in anii 1829 1830, ele fiind cunoscute pentru calitatile lor deosebite si pe plan international cu ocazia participarii in anul 1873 la Expozitia Internationala de la Viena unde au fost medaliate cu aur, eficacitatea lor terapeutica fiind caracterizata ca egala sau superioara efectelor apelor din statiuni climaterice europene cu renume: Hall, Vitell, Baden Baden, Wiesbaden, Evian, Karlowy Warry, Contrexville. Apele surselor minerale din localitate sunt folosite cu rezultate bune terapeutice in :

cura interna (crenoterapie);

balneatie externa ( bai minerale );

inhalatii;

aerosoli;

tratament parenteral (injectii intramusculare, intravenoase si subcutanate );

irigatii vaginale.

Apele minerale de Olanesti: sulfuroase, clorurate, slab iodurate, bromurate, sodice, calcice,

agneziene, unele oligominerale ( izv. nr. 11, 12, 24), altele hipotone ( izv. nr. 3, 5, 8, 9, 10, 14, 19 ) sau izotone (izv. nr.7, 15 ), provenite din izvoare naturale sunt recomandate in cura interna.

Apele minerale hipertone: sulfuroase, clorurate, sodice provenite din foraje sunt recomandate in cura externa

Afectiunile ce pot fi tratate la Olanesti sunt:

- afectiuni digestive: esofagite, gastrite cronice hipoacide si hiperacide, duodenite cronice,

ulcer cronic, enterocolopatii cronice nespecifice, stomac operat;

afectiuni renale si ale cailor urinare : litiaza renala neoperata sau operata, litiaza cailor urinare, pielonefrita cronica, glomerulonefrita cronica, cistita cronica;

afectiuni cronice ale ficatului si cailor biliare : dischinezie biliara,colecistita cronica necalculoasa sau calculoasa (cu calculi nemobilizabili), tulburari dupa ficat operat (colecistoctemie), hepatita cronica stabilizata, pancreatita cronica;

afectiuni respiratorii : rinosinuzite cronice alergice, bronsita cronica astmatiforma, astm bronsic alergic, noxe profesionale, stari dupa pneumopatii microbiene netuberculoase sau virolice, bronsite cronice, traheobronsite cronice, bronsectazie;

afectiuni metabolice si de nutritie: diabet zaharat, dislipidemii, hiperuricemii, guta, obezitate;

afectiuni dermatologice:psoriazis,ihtioze incipiente,keratodermii eczeme cronice,neurodermite, dermatite seboreice, acnee, piodermite;

afectiun alergice:de diferite etiologii(alimentare,medicamentoase

bacteriologice) si cu manifestari diferite (respiratorii, digestive, cutanate: urticarii cronice, prurituri, dermite alergice de contact, eczeme profesionale);

boli profesionale ( intoxicatii cu metale grele: Pb, Hg, As);

afectiuni cardiovasculare: hipertensiune arteriala stadiul 1 si stadiul , arteropatii periferice;

afectiuni asociate: afectiuni reumatismale degenerative, afectiuni reumatismale abarticulare, stari posttraumatice, osteoporoza, boli ale sistemului nervos periferic, pareze, paralizii, nevroza astenica;

afectiuni endocrine;

afectiuni ginecologice cronice.

Tratamentul balnear de Olanesti cuprinde principalele obiective ale terapeuticii moderne :

profilactic (profilaxie primara sau cura de sanatate la cei sanatosi, dar cu riscuri si profilaxie secundara preventie a recaderii bolii), curativ si recuperational.

Cura balneara de Olanesti actioneaza profilactic ca o terapie de adaptare prin stimularea si reglarea functiilor calind organismul la stresul si intemperiile vietii moderne.

De asemenea, tratamentul balnear actioneaza curativ ca o terapie nespecifica, ca o excitoterapie asupra cauzelor ce au determinat dezechilibrul postagresiv si astfel se asociaza eforturilor facute de organism pentru regasirea echilibrului pierdut. Actionand ca o terapie recuperationala, cura balneara de Olanesti cauta sa restabileasca cat mai deplin capacitatile de functionare deficitare sau sa dezvolte mecanisme compensatorii.

La tratamentul cu factori naturali de cura specific statiunii se adauga si Bazele de tratament dotate cu instalatii si aparatura moderne ce permit efectuarea de proceduri de termoterapie, fizioterapie, mecanoterapie si kinetoterapie.

Kinetoterapie sala:

kinetoterapie individuala si de grup;

kinetoterapie cu aparatura speciala (bicicleta ergometrica, steppere, covor rulant, etc.) ;hidrokinetoterapie individuala si de grup la piscina, fitness, aerobic, sauna.

De asemenea, in pensiunile si restaurantul hotelului se pot servi meniuri dietetice corespunzatoare afectiunii de tratat: - dieta hiposodata, hipoacida, hipoproteica, hipolipidica, hipoglucidica (diabet).

Durata tratamentului complex la Olanesti este de 18 zile pentru cura terapeutica si de recuperare si de 12 zile pentru cura profilactica. Aceste cure se pot efectua anual sau chiar cu repetarea la 6 luni.

Psoriazisul este o afectiune genetic determinata cu transmisiune poligenica, afectiune cu evolutie cronica in pusee eruptive succesive.

Tratamentul la Olanesti consta in dietoterapie, crenoterapie, balneatie externa, tratament parenteral (injectii izvor 7), fototerapie (PUVA) si cura antistres (cura de teren si climatoterapie).

Osteoporoza cea mai frecventa boala metabolica a osului, este o suferinta progresiva ce duce la fragilitate osoasa, fracturi, diformitati, durere cronica si handicap.

Cauzele: imobilizarea, neutilizarea, cauze endocrine postmenopauza.

Tratamentul: medicamentos antialgic, antiinflamator, decontracturant, antiosteoporotic, asociat cu terapie fizicala antialgica: joasa frecventa, medie frecventa cu efect antialgic, ultrasunet cu efect analgetic, miorelaxant, rezorbtiv si vasculotrofic, masaj sedativ decontracturant.

kinetoterapie: incluzand exercitii de corectare posturala, exercitii de crestere de forta si rezistenta musculara, exercitii de crestere a mobilitatii, de coordonare, de echilibru, de mers, gimnastica respiratorie, exercitii de crestere a capacitatii de efort (fitness);

Cura de teren;

Crenoterapie;

Dietoterapie.

In statiunea Baile Olanesti s-au tratat cu rezultate deosebite atat pacienti din Romania, cat si

turisti din toate colturile lumii.

Va recomandam

cura balneara de 18 zile, repetata 2 3 ani la rand, precum si curele profilactice;

respectarea stricta a prescriptiilor medicului balneolog al statiunii;

regim alimentar indicat (se servesc si meniuri dietetice);

plimbari cat mai multe.

CONTRAINDICATIILE CUREI BALNEARE LA OLANESTI

Factorii balneari solicita din partea organismului eforturi de adaptare ce se manifesta prin

reactie de cura . Acesti factori in anumite boli produc agravari. Pentru a se evita actiuni nedorite asupra organismului, exista contraindicatii care exclud trimiterea bolnavului in statiune.

Contraindicatii generale :

- Afectiunile acute sau afectiunile cronice in stadiul de acutizare.

- Bolile infecto-contagioase.

- Bolile venerice,in perioada de contagiozitate.

- Starile casectice

- Tumorile maligne

- Hemoragiile repetate de orice natura.

- Sarcina incepand cu luna a-III-a.

- Tulburarile psihice,epilepsie,narcomaniile,alcolismul cronic, toxicomaniile

Bolile sangelui si ale organelor hemato poetice.

- Bolile parazitare.

Contraindicatii speciale :

Ulcer gastrodudenal in puseu dureros cu hemoragii in ultimele trei luni sau cu stenoza pilorica.

Sechele ale stomacului operat: ulcer peptic, fisule gastro-intestinale, sindrom de malabsortie.

- Enterocolite acute, rectocolite ulcero-hemoragice.

- Litiaze biliare cu calculi mici mobilizabili, litiaza coledociana, colecistita acuta.

Hepatite cronice agresive, hepatita cronica splenomegalica.

- Litiaze urinare cu obstructie ureterala si hidronefroza mare.

- Pielonefrite cronice cu insuficienta renala (ureea peste 0,80g).

- Glomerulonefrite cronice azotemice,hipertensive,sindrom nefrotic.

- Diabet zaharat neechilibrat cu tendinta de acidoza sau cu complicatii care implica un act

chirurgical .

- Guta cu nefropatie cu insuficienta renala decompensata.

- Obezitate mare si cu imobilitate sau insuficienta cardiorespiratorie.

- Afectiuni dermatologice acute sau cronice in puseu de acutizare.- Afectiunii reumatismale degenerative in puseu de acutizare ; afectiuni reumatismale abarticulare

in puseu acut ; reumatismul inflamator

- Astm bronsic cu crize subintrante,cord pulmonar cronic decompensat.

- Hipertensiuni arteriale stadiul II/III.

- Cardiopatie ischemica dureroasa cu crize fregvente,tulburari grave de ritm sau conducere.

- Insuficienta cardiaca.

- Ateroscleroza cerebrala cu tulburari psihice ; arteriopatia cu tulburari trofice manifeste.

- Boli profesionale cu cord pulmonar cronic avansat ; silicotuberculoza.

S.C. Olanesti Riviera S.A. va mai asigura conditii excelente de cazare in vile cu incalzire

centrala

Pentru agrementarea sejurului dumneavoastra, Baile Olanesti mai ofera club, sala de biliard,

jocuri de sala, jocuri mecanice, cinematograf, biblioteca, teren de sport, plimbari in preajma statiunii, ascensiuni in Muntii Capatanii.

Pe langa zestrea terapeutica mentionata, Baile Olanesti mai detin si o zestre spirituala

reprezentata printr-un numar mare de biserici, schituri si manastiri, adevarate monumente de cult incepand cu Biserica lui Horea din Albac, Biserica Noua din Baile Olanesti, biserica fostului schit Comanca, biserica cu Hramul Sfantului Nicolae din Olanesti sat, biserica cu Hramul Sfintii Ingeri din Cheia, schitul Bradul din Gurguiata, schitul Iezer de pe raul Cheia, schitul Pahomie sau Izvorul Frumos (unde chipul lui Isus Hristos apare sapat in stanca ce protejeaza schitul), schitul Patrunsa, schitul Jgheaburi si terminand cu Manastirea Frasinei ( Atosul romanilor), aceste adevarate comori de arta contribuind la vindecarea trupeasca printr-o vindecare sufleteasca.

Mens sana in corpore sano!

La solicitarea dumneavoastra se pot organiza excursii si la alte obiective de interes turistic.

EXCURSII SI PLIMBARI PE JOS

 1. BAILE OLANESTI - MANASTIREA FRASINEI (aprox. 3-4 ore, traseu accesibil);
 2. BAILE OLANESTI - BISERICA LUI HOREA - PIATRA SCRISA (aprox.2-3 ore, traseu accesibil);
 3. BAILE OLANESTI-VALEA TISEI-LOCALITATEA TISA-LOCALITATEA GURGUIATA-SCHITUL BRADUL (traseu marcat,usor accesibil,durata app.4-5 ore) ;
 4. BAILE OLANESTI - ALEEA IZVOARELOR - COMANCA (aleea izvoarelor + drum forestier, traseu accesibil, durata 3-4 ore,eventual cu masa campeneasca);
 5. BAILE OLANESTI - LACURILE CU NUFERI - PALATUL OLANESTI (VILA LUI CEAUSESCU) ;
 6. BAILE OLANESTI - VALEA TISEI-LOCALITATEA CHEIA - MANASTIREA IEZER(app 6-7 ore,traseu accesibil,turistii se pot intoarce cu masina pe alt traseu) ;
 7. BAILE OLANESTI - VALEA TISEI GURGUIATA - PIETRELE LUI BOT - MUNTII FANTANELE - MUNTII PRISLOPEL - MUNTII STERPU - MUNTII PRISLOP - VARFUL STOGU 1494 m (traseu montan marcat, grad ridicat de dificultate,durata 1 zi) ;
 8. BAILE OLANESTI COMANCA FANTANELE MANZU - VALEA OLANESTIULUI (traseu montan, dificultate medie, drum forestier, durata 1 zi) ;
 9. BAILE OLANESTI COMANCA BACEA - RADITA (traseu montan, dificultate medie, drum forestier, durata 1 zi) ;

Excursiile de la punctele 8 si 9 includ vizitarea REZERVATIEI RADITA - MANZU (10 ha) din Muntii Capatanii, cu un relief neuniform (pile, turnuri, babe, cascade), flora bogata cu plante rare unele dintre ele monumente ale naturii (tisa, floare de colt, ghintura galbena, s.a.), fauna (ursul brun, capra neagra, rasul, caprioara, porcul mistret, cocosul de munte, iernuca, pastravul, s.a.).

EXCURSII LA OBIECTIVELE TURISTICE DIN JUDETUL VALCEA SI JUDETELE LIMITROFE

BAILE OLANESTI - RM.VALCEA - BUJORENI (MUZEUL SATULUI) - COMUNA MUIEREASCA MANASTIREA FRASINEI.

OBIECTIVE TURISTICE :

 1. BAILE OLANESTI - LOCALITATEA VALEA CHEII - LOCALITATEA CHEIA -MANASTIREA IEZER - SCHITUL PAHOMIE - SCHITUL PATRUNSA - (eventual) LOCALITATEA BARBATESTI
 2. BAILE OLANESTI - OLANESTI SAT - LOCALITATEA MOSOROASA (REZERVATIA LACUL FRUMOS)

Rezervatia LACUL FRUMOS este o miastina mezooligotrofa importanta prin

prezenta muschiului Sphagnum si a plantei carnivore roua cerului (Drossera rotundifolia), mlastina formata prin fenomenul de alunecare si surpare de depozite neogene.

De mentionat ca traseul se parcurge o parte cu microbuzul,iar o parte pe jos.

 1. BAILE OLANESTI - LOCALITATEA VALEA CHEII - LOCALITATEA CACOVA - SCHITUL JGHEABURI

De mentionat ca 80% din traseu se parcurge pe drum forestier.

 1. BAILE OLANESTI - RM. VALCEA - LOCALITATEA FRANCESTI - MANASTIREA DINTR-UN LEMN - DRAGASANI (MUZEUL VIEI SI VINULUI)
 2. BAILE OLANESTI - RM. VALCEA - BAILE GOVORA - MANASTIRE GOVORA
 3. BAILE OLANESTI - RM. VALCEA - CENTRUL CERAMIC HOREZU - MANASTIREA HOREZU (Monument UNESCO) - MALDARESTI;
 4. BAILE OLANESTI - RM.VALCEA - LOCALITATEA COSTESTI (Muzeul Trovantilor) - MANASTIREA BISTRITA - MANASTIREA ARNOTA
 5. BAILE OLANESTI - RM.VALCEA - HOREZU-POLAVRAGI (MANASTIREA POLOVRAGI, CHEILE OLTETULUI, PESTERA POLOVRAGI) -TG.JIU (ANSAMBLUL BRANCUSI;

10. BAILE OLANESTI - RM.VALCEA - OCNELE MARI - OCNITA (strandul cu apa sarata)

11. BAILE OLANESTI - RM.VALCEA CALIMANESTI - CACIULATA (MANASTIRILE

COZIA, TURNU, OSTROV) - VALEA LOTRULUI MALAIA VOINEASA - VIDRA;

VENI, VIDI, VICI !


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2281
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site