Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Bioritmul

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ASTMUL BRONSIC PROFESIONAL (ABP)
INHIBITORI AI FOSFODIESTERAZEI
Alifie contra hemoroizilor
Medicina de familie-Pediatrie
PSIHOSEXOLOGIA CUPLULUI
IMUNITATEA IN TRICHINELOZA
TEHNICA MASAJULUI LA REGIUNEA LOMBO-SACRATA
MENINGITA CU HAEMOPHILUS INFLUENZAE
COLITA SPASTICA - TRATAMENT
Forme farmaceutice – test grila


Bioritmul –masura timpului biologic- marcheaza desfasurarea fiecarei functii a organismului viu , viteza, durata si succesiunea acestora, in conditia geografica si astronomica in care se defasoara viata .

Dupa opinia dr. Alex Lungu , definitia bioritmului ar fi ,, desfasurarea in timp a oricarui process sau fenomen biologic , care se repeat , relative in insusirile sale cantitative si calitative la intervale de timp aproximativ egale’’.
Bioritmul este dat de oscilatiile biologoce prezente in organismul uman , ca urmare a stimulilor endo-genetici si a factorilor de mediu.

Genetic , vorbim despre timp biologic , timp biologic , timp astronomic sit imp fizic .De fapt , fiecare celula componenta, fiecare organ are un bioritm propriu , integrat in functionalitatea comlexa a intregului system .Bioritmurile au fost clasificate , cronologic , in bioritmuri scurte , circadiene , lunare , sezoniere , anuale , multianuale .Fenomenele determinante ale bioritmului sunt : durata zilei si a noptii , temperature ambianta , modificarea campurilor electromagnetice naturale , variatiile radiatiei cosmice , influentele meteorologice .

In afara acestor factori organismul uman mai dispune si de un ritm endogen, geterminat de activitatea organelor sale . Bioritmurile individuale sunt altceva decat ritmul propriu , fluctuant, al succesiunii generatiilor .In definirea ritmului biologic , sistemul nervos central si sistemul nervos vegetative au un rol hotarator . Starea de sanatate o asigura tocmai echilibrul , constanta bioritmului intregului nostrum system biologic.

Organelle vitale au o activitate ritmica : ritmul cardiac , tensiunea arteriala , respiratia , digestia , diferite metabolisme.Consumul de oxigen este mai crescut in lunile de iarna , iar viteza de sedimentare atinge cele mai mici valori vara . Anumiti constituenti plasmatici au fiecare ritmul lor propriu .

Ritmul circadian se manifesta in compozitia si calitatea sangelui (concentratia de hemoglabina, leucocite, ph), cu valori maxime si minime , secretii de hormonii la aceleasi ore, ritmic, dimineata sau seara .Bioritmul temperatirii umane are un nivel minim dimineata intre orele 4 si 5 si unul maxim intre orele 16 si 17 .Dupa felul cum reactioneaza la temperatura , exista trei tipuri de oameni: matinal, vesperal si intermediar.

Idei pretioase despre bioritm , orologii’’ biologice , bioritm si medicina intalnim cartea medicilor I.F. Dumitrescu si D. Constantin, Acupunctura stiintifica moderna (1977) . In practica acupuncturii , bioritmul este determinat .Sunt folosite examenul amamnezic , explorarea functionala in decursul unei perioade circadiene , explorarea electromagnetica , precum si explorarea altor caracteristici fizice ale punctelor active.

In medicina si psihologie este cunoscut si pretuit orarul chinezesc, conceptie milenara a orologiului biologic , actuala si astazi , cu modificarile inerte , dar nu de fond , provocate de ritmurile vietii moderne.Acest orologiu era cunoscut in China inca de acum cateva mii de ani, iar astazi el corespunde intocmai bioritmurilor marilor organe si functiuni.

Si activitatea solara , cu eruptiile ei din cronosfera si cu ciclurile solare de 11-12 ani , a fost corelata cu functionarea bioritmurilor .Exista intre perturbatiile solare , mai frecvente in primii 4-5 ani , din ciclul solar si bolile cardiovasculare o stransa legatura .S-a observat chiar ca numarul deceselor este mai mare in aceasta perioada.

Stiinta despre ritmurile de viata – cronobiologia sau ritmologia – defineste bioritmurile ca modificari cantitative si calitative care se repeat cu regularitate si care revin aproximativ la aceeasi perioada , la nivelul proteinelor, celulelor, tesuturilor, organismelor . Materia vie are o tendinta potentiala spre ritmicitate.

In organismul omenesc exista o serie de siateme , legate de orare biologice cu diferite periodicitati.Baza ritmului o constituie ciclul de 23 de zile la barbate si 28 de zile la femei (dr. Fliess, la inceputul secolului nostrum ).Mai tarziu , inginerul Telescher adauga ritmul intellectual de 33 de zile.Dupa cercetatorii sovietici Bulkin si Rebrikov , bioritmul fizic de 23 de zile are urmatoarele faze: 2-10 faza pozitiva, 13-22 faza negative , 1, 11, 12, 23 zile critice .

Hildebrandt a studiat datele din literature despre evolutia anuala a aproximativ 80 de procese fiziologice din organism. In functie de oscilatia acestora , el deosebeste anul biologic de cel calendaristic si reafirma importanta ritmurilor biologice.

Sa urmarim evolutia unor indici fiziologici de baza , asa cum i-a prezentat Hildebrandt: frecventa maxima a pulsului se manifesta la orele 8 si 15 ,minima – la ora de presiune sistolica optima – dimineata , minima – la miezul noptii; temperature – ridicata seara , coborata dimineata ; vasoconstructia la stimuli de frig . Circulatia sangvina – redusa noaptea.

Ficatul – noaptea predomina asimilarea , ziua – dezasimilarea.

Sunt interesante pentru practica sportive oscilatiile anuale ale indicilor de pregatire fizica (dupa acelasi autor).

Forta de strangere a mainii este mare in luna august si mai slaba in februarie .Cel mai ridicat grad de antrenament se constata la sfarsitul verii si inceputul toamnei , cel mai scazut – in ianuarie si februarie .Cel mai scurt timp de reactie – august , septembrie ; cel mai lung – ianuarie , martie .Consumul de oxygen este mai intens vara , iar metabolismul bazal in climat rece – mai ridicat iarna

Ritmul biologic annual si perioada biologica anuala (dupa Hildebrandt).In partea superioara a schemei apare frecventa maxima si minima a 80 de functii fiziologice specifice .

In partea inferioara se evidentiaza oscilatia tonusului vegetative : a) ponderea nervului simpatico ; b) ponderea parasimpatic


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2289
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site