Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Creerul utilizeaza energia pentru transmisia impulsurilor

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micCreerul utilizeaza energia pentru transmisia impulsurilor

Metabolismul creerului este remarcabil in cateva privinte.Fig. 7 Surse de energie pentru creer

In primul rand, creerul mamiferelor adulte utilizeaza obisnuit doar glucoza pentru combustie (fig.7  )

In al doilea rand creerul are un pronuntat metabolism aerob; el utilizeaza circa 20% din totalul oxigenului consumat de un organism uman in repaus. Utilizarea oxigenului in creer este relativ constanta si proportia nu se modifica semnificativ in timpul somnului fata de starea de veghe.

Pentru ca encefalul contine foarte putin glicogen, el este dependent in permanenta de aportul sanguin al glucozei. Daca glicemia scade semnificativ sub limita critica, chiar pentru o perioada scurta, se produc modificari severe si uneori ireversibile in functiunea creerului.

Desi creerul nu utilizeaza direct acizii grasi liberi sau lipide sanguine pentru combustia metabolica, el poate, cand este necesar, sa utilizeze D b-hidroxibutiratul  provenit din acizii grasi ( via acetil-ScoA- produsul lor final de oxidare) in hepatocit. Capacitatea creerului de a oxida b-hidroxibutiratul prin transformarea sa in Ac-ScoA devine importanta in perioadele de infometare prelungita, dupa ce intreaga cantitate de glicogen hepatic a fost epuizata pentru ca aceasta permite creerului sa utilizeze grasimea corporala ca sursa de energie. Utilizarea corpilor cetonici de catre encefal in timpul infometarii, cu prioritate, protejeaza proteinele musculare care devin astfel ultima sursa de glucoza pentru creer (prin gluconeogeneza) in timpul infometarii severe.Glucoza este oxidata pe calea glicolitica, ciclul ATC, furnizand aproape toata cantitatea de ATP necesara creerului. Energia sub forma de ATP este necesara pentru a creea si a mentine un potential electric numit potential de actiune (vezi transductia de semnal) in membrana plasmatica a neuronilor. Membrana plasmatica contine un antiport -Na+-K+-ATP-aza - actionat cu ATP care simultan pompeaza ioni de potasiu in si ioni de sodiu din neuron. Deoarece doar 2 K+ intra in timp ce 3 Na+ ies din celula nervoasa pentru fiecare mol ATP hidrolizat, enzima este electrogena, adica genereaza o diferenta de potential electric prin membrana neuronala, cu interiorul mai negativ decat exteriorul. Acest potential transmembranar se modifica tranzitoriu ca un semnal electric (potential de actiune)si se propaga de la un capat la altul al neuronului. Potentialele de actiune sunt principala cale de transfer de informatie in sistemul nervos.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1554
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved