Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Mobilizarea traumatizatului - SMURD

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micMobilizarea traumatizatului

       1 Degajarea pacientului traumatizat

       La locul accidentului se face doar in scopul prevenirii pericolului iminent care poate sa apara. Degajarea victimei se face de persoane bine instruite stiind faptul ca o mobilizare incorect efectuata poate agrava foarte mult situatia pacientului.

       Urmatoarele situatii pot impune degajarea pacientului:

  • pacientul se afla intr-o incapere cu fum sau foc
  • pacientul se afla intr-o masina instabila, ce urmeaza a se rasturna
  • pacientul se afla intr-o masina cu pericol iminent de explozie

Inainte de a incepe degajarea victimei se verifica sa nu fie prinse picioarele pacientului de pedale, se desface centura de siguranta.

          


Salvatorul introduce o mana sub bratul victimei si va mentine capul in ax,


iar cealalta mana se introduce prin spatele victimei, se agata de cureaua victimei si cu miscari usoare se incearca scoaterea ei din autoturism, avand permanent grija de mentinerea capului imobilizat de umarul salvatorului.


Odata scoasa din masina, asezarea ei pe sol impune de asemenea respectarea anumitor reguli cu foarte mare strictete si anume: capul va fi mentinut in permanenta in ax

   


       In cazul in care victima este gasita culcata pe burta, examinarea nu se poate face decat dupa asezarea lui in decubit dorsal (culcat pe spate). Pentru acest lucru este nevoie de minimum trei persoane. Unul dintre salvatori se aseaza la capul victimei, il v-a pune in ax si il v-a imobiliza comandand intreaga operatiune de intoarcere. Ceilalti salvatori se vor aseza lateral de victima, cat mai aproape de ea, ridicand bratul dinspre salvatori in sus, langa capul victimei. La comanda celui aflat la cap, toti salvatorii vor efectua intoarcerea in acelasi timp, mentinand in permanenta coloana pacientului in ax.

          


       O data asezat pe spate se poate efectua examinarea primara si secundara a pacientului iar pentru transport se poate folosi targa metalica, de lemn sau vacuum.

2 Transportul traumatizatilor pe targi

       Pentru asezarea pacientului pe targa de lemn se cunosc minimum trei modalitati:

  • Una din variante ar fi prin asearea targii langa victima, la comanda celui care fixeaza capul victimei, aceasta se intoarce lateral si un salvator va impinge targa sub pacient. Pentru a ne ajuta de aceasta metoda este nevoie de minimum patru salvatori. Unul din salvatori se aseaza la capul pacientului mentinandu-l in ax, ceilalti trei salvatori se vor aseza lateral de pacient astfel: un salvator se pozitoneaza in dreptul toracelui asezand o mana pe umarul victimei si cealalta mana la nivelul soldului, al doilea salvator se pozitioneaza in dreptul soldului asezand o mana la nivelul toracelui incrucisand mana lui cu cea a salvatorului asezat in dreptul toracelui. Cealalta mana o va aseza pe coapsa victimei. Cel de al treilea salvator se aseaza in dreptul picioarelor victimei.

  • O alta varianta consta din ridicarea pacientului de cei patru salvatori, ridicare efectuata la comanda celui care fixeaza capul victimiei. Salvatorii isi vor introduce mainile sub pacient cu palma orientata in sus, ei fiind asezati la acelasi nivel descris mai sus.
  • Cea de-a treia varianta necesita de asemenea minimum patru persoane. Unul asezat la capul victimei, fixeaza coloana si comanda miscarile. Ceilalti se vor aseza calare peste victima si-l vor ridica din aceasta pozitie. Dupa ce este ridicat o alta persoana v-a impinge targa sub pacient.


       Targa metalica are avantajul ca este format din doua piese ceea ce usureaza foarte mult folosirea lui. Se poate regla lungimea targii in functie de lungimea victimei. Pentru a utiliza targa este nevoie de asemenea de minimum trei persoane. Cel care sta la capul victimei si tine capul imobilizat v-a conduce operatiunea. Ceilalti salvatori vor intoarce victima lateral odata pe partea stg apoi pe partea dreapta, astfel incat sa se poate pozitiona targa sub pacient.


       Targa vacuum este poate cea mai optima varianta de imobilizare ce se poate recomanda a se folosi pentru transportul pacientului traumatizat. Targa vacuum fiind de fapt o saltea din care se extrage aerul, ea poate fi modelata dupa forma corpului victimei. Acest lucru asigura o imobilizare suplimentara a coloanei cervicale, nepermitandu-i nici miscarea de lateralitate miscare care era totusi posibila prin simpla folosire doar a gulerului cervical.


Back   |   Top   |    Index   |   NextPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2016
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved