Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Definirea drogurilor

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Definirea drogurilor

Pornind de la definitia data de dictionarul explicativ al limbii romane, putem defini drogul ca fiind acea substanta de origine vegetala, animala sau minerala care se intrebuinteaza la prepararea unor medicamente si ca stupefiant. Din punct de vedere etimologic, termenul de "drog",este de origine olandeza droog". Latura care ne intereseaza pe noi in aceasta lucrare este cea de stupefiant, adica de substanta medicamentoasa care inhiba centrii nervosi, provocand o stare de inertie fizica si psihica si care, folosita mult timp, duce la obisnuinta si la necesitatea unor doze crescande, tot conform DEX-ului.



De multe ori in limbajul uzual intalnim acest termen doar cand vorbim despre heroina, marijuana, cocaina , ecstasy, LSD sau alte droguri puternice. Dar drogul inseamna mai mult decit atat!! Drog poate deveni si alcoolul, care folosit in exces duce la dependenta, la alcoolism, drog poate fi si tigara, provocand aceeasi stare de dependenta in timp, datorita nicotinei din ea.

Potrivit documentelor internationale, prin droguri se inteleg:stupefiantele supuse controlului international, prin Conventia Unica privind Stupefiantele, din 1961 si substantele psihotrope al caror control international este prevazut in Conventia privind Substantele Psihotrope, incheiata in anul 1971.[2]Psihotrope sunt considerate toate substantele de origine naturala (vegetala, animala ori minerala) sau de sinteza, susceptibile sa modifice intr-un mod oarecare activitatea psihicului si comportamentului uman. Cum anume actioneaza drogurile asupra creierului uman? Exista un sistem de neurotransmitatori chimici in organism, precum serotonina, dopamina, acidul gama-aminobutiric, transmitatori care ajuta la transmiterea impulsurilor, semnalelor nervoase la creier. Ce fac de fapt drogurile? In functie de categoria in care se incadreaza( sedative, stimulente, halucinogene,etc) acestea interactioneaza intr-un mod propriu cu ele, stimuland, blocand, sau amplificandu-le actiunea transmitatorilor chimici naturali.

Stupefiantele si placerea - doua notiuni adesea asociate una alteia. Starile euforice, ameteala, senzatii de plutire, halucinatii si destinderea organismului sunt efectele imediate ale consuului de droguri. In cazul abuzului( si cum sa nu faci

abuzuri???) apar si efectele neplacute, care, pentru a fi indepartate necesita perioade indelungate de tratament, atat fizic, cat si psihic.Fie ca distrug vieti in cautare de senzatii tari, fie ca alina dureri, cand sunt utilizate in scopuri medicinale, drogurile se bucura de o imensa popularitate in zilele noastre: gama s-a imbogatit cu noi categorii, au aparut inhalantii, drogurile chimice, consumate in mod neindicat in extrem de multe cazuri si industria e in continua dezvoltare. Sunt cu atat mai periculoase pentru organism, cu cat sunt efectele mai spectaculoase: mintea cunoaste experiente noi, corpul senzatii socante, si atunci, desi, in general, se cunosc consecintele,MERITA RISCUL?

un raspuns din ce in ce mai dificil





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1246
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved