Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Detectarea tumorilor vezicale prin fluorescenta

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Combination Eleven - Scop profilactic in bolile prostatei
CURA LAPAROSCOPICA A HERNIILOR INGHINALE - CHIRURGIE
Despre analiza fundului de ochi
Pleurezii
Am fost diagnosticat cu scleroza multipla (SM). Ce se va intampla cu mine?
HIPOTIROIDISM
TRICHINOZA
COLECISTECTOMIA CLASICA
CAVITATEA LARINGELUI
PLAN DE INGRIJIRE A PACIENTULUI CU BOLI ERUPTIVE


Detectarea tumorilor vezicale prin fluorescenta

Cistoscopia conventionala si rezectia endoscopica permit vizualizarea si biopsierea anomaliilor mucoase care au expresie macroscopica.
Pot exista leziuni de displazie sau de carcinom in situ care nu sunt optic vizibile in momentul efectuaarii cistoscopiei. Aceasta justifica biopsiile randomizate ale mucoasei vezicale. Aceste leziuni “invizibile” sunt probabil la originea a numeroase recidive tumorale care pot fi evitate daca sunt depistate precoce.

Prin fluorescenta se pot pune in evidenta aceste zone de displazie microscopica si biopsierea lor dirijata urmata de distructia selectiva a acestora. In practica, aceste substante instilate in vezica sau injectate intravenos se fixeaza in zonele patologice, permitand obtinerea unei fluorescente selective a acestor zone care pot fi puse in evidenta pe cale endoscopica prin lumina unei ampule de xenon. Exista posibilitatea obtinerii unei auto-fluorescente a acestor tesuturi prin utilizarea unui fascicol de laser.

1. Substantele utilizate pentru obtinerea unei fluorescente vezicale

a). Substante injectate pe cale intravenoasa, derivate din hematoporfirine (Photofrin). Aceste produse pot da efecte secundare majore cutanate ,de aceia utilizarea lor de rutina este dificila.

b). Substante injectate direct in vezica urinara – acidul 5-aminolevulinic (5-ALA). Aceste substante, fara efecte secundare, induc o acumulare intracelulara de protoporfirine IX endogene fluorescente. Sistemul de detectare consta in utilizarea unui cistoscop standard asociat unei surse de lumina rece cu xenon cu un filtru ce lasa sa treaca lumina albastra (cu lungime de unda de 200-400 mVdev 425 nm). Obstacolul principal in utilizarea 5-ALA este timpul de acumulare care este de cca trei ore si jumatate (204 minute). Aceasta metoda permite detectarea tumorilor uroteliale cu o sensibilitate de 100% dar cu o specificitate de 68,5% datorita rezultatelor fals pozitive provocate de cistitele cronice sau acute.

2. Autofluorescenta indusa de razele Laser

Aceasta metoda nu necesita instilatii vezicale nici injectare parietala permitand distinctia de tesutul normal a tumorilor de colon, plaman, col si corp uterin.In urologie aceasta tehnica permite detectarea carcinomului in situ, care nu sunt vizibile cu cistoscopia conventionala. Leziunile eritematoase ale vezicii urinare pot fi diferentiate intre cele inflamatorii si cele displazice sau cu carcinom in situ.

a.

 
Autofluorescenta tesuturilor se datoreaza fluorescentei moleculelor endogene numite fluorofore care sunt constituite din triptofan, colagen, dinucleotide de adenin nicotamid, oxizi de riboflavina si porfirine endogene.

Fluorescenta va depinde de concentratia in fluorofore endogene si de proprietatile optice ale tesuturilor cum ar fi coeficientul lor de absorbtie. Rezultatele obtinute (KOENIG) sunt de sensibilitate de 97% si specificitate de 98% in diferentierea tumorilor vezicale de mucoasa vezicala normala.

b.

 
Figura 52. Depistarea cistoscopica a tumorilor vezicale prin fluorescenta


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1021
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site